Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Morbier; het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
Morbier

Morbier – Ook bekend als de kaas met de grijze streep. Dat is een Franse half harde kaas uit de Jura, gemaakt van ochtend- en avondmelk gescheiden door zijn kenmerkende aslaag. Het is een romige, licht pikante, enigszins zoete kaas.

De 45+ kaas wordt van oorsprong gemaakt met rauwe melk, maar wordt tegenwoordig ook vaak met gepasteuriseerde melk gemaakt. Hij heeft een oranje grijze korst die niet eetbaar is.

Morbier wordt gemaakt van een combinatie van ochtend- en avondmelk

De franse kaas Morbier is ontstaan doordat de koeien in de wintermaanden niet genoeg melk gaven voor de comtè. Van de melk die de koeien in de ochtend gaven werd kaas gemaakt. Die werd in de vorm geperst, maar er was niet genoeg voor de hele vorm. Om ongedierte te voorkomen werd dit kaasje met as bestrooid. In de avond werden de koeien opnieuw gemolken. Ook hier werd kaas van gemaakt. Die kaas werd bovenop het aslaagje gelegd en zo waren de kaasmallen wel vol. De aslaag voegt, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, niet veel smaak toe aan de kaas. Wel wordt beweerd dat de avondmelk meer smaak zou geven dan de ochtendmelk, omdat de koeien de hele dag hebben kunnen grazen.

De Franse morbier kaas uit het Jura gebergte heeft pas sinds 1998 het AOC-keurmerk. Dit keurmerk zorgt ervoor dat de kaas beschermd is en aan strenge eisen moet voldoen. Zo moeten onder andere de koeien grazen op de hellingen van het Jura gebergte zodat ze gevoed worden met de smaken van het gras, hooi en kruiden die de kaas een specifieke smaak meegeven. Ook moet de kaas zijn gemaakt van 2 verschillende melkingen, namelijk de ochtend en de avondmelk gescheiden door een laagje as.

Drie lagen: melk van de ochtend & melk van de avond met ertussen een laagje as

Mogelijkheden met dit prachtige kaasje

Morbier is heel geschikt om te smelten. Vroeger werd een halve kaas naast het vuur gezet en als de kaas begon te smelten werd die gegeten met een stuk brood of aardappelen. Heerlijk puur eten zonder poespas. Dit heeft iets weg van raclette. Tegenwoordig wordt de kaas heel veelzijdig ingezet. Is het niet voor de kaasfondue, dan wel voor een heerlijke gratin of tosti en natuurlijk niet te vergeten op de kaasplank.

Morbier is een echte aandachttrekker op een kaasplank door zijn mooie grijze streep in het midden. Hij is vrij mild van smaak en met heel veel kaassoorten te combineren. Een wittekorstkaas, zoals een camembert is een goed gezelschap, maar een pittige roquefort mag zeker ook. Serveer morbier eens samen met de comtè, dan zie je pas goed hoe je van dezelfde melk toch twee heel andere kazen maakt.

Recepten met morbier

bladerdeeghapjes met morbier
Hapjes

Bladerdeeghapjes met morbier, honing en rozemarijn

Een warm bladerdeeghapje met morbier, honing en rozemarijn is het perfecte gezelschap bij een glas witte wijn of een koud glas bier.

Check het recept of lees de infoDetails
aardappel uien ovenschotel met Franse kaas
Ovenschotels

Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas

Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas heerlijk als bijgerecht, maar met een frisse salade erbij ook prima als vegetarisch hoofdgerecht.

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
Franse kazen

Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?

Tags: Kaas
DeelPin5TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

tiramisu
Specials

Tiramisu recepten die je zelf wilt maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!