• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Morbier; het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

0
Morbier

Morbier – Ook bekend als de kaas met de grijze streep. Dat is een Franse half harde kaas uit de Jura, gemaakt van ochtend- en avondmelk gescheiden door zijn kenmerkende aslaag. Het is een romige, licht pikante, enigszins zoete kaas.

De 45+ kaas wordt van oorsprong gemaakt met rauwe melk, maar wordt tegenwoordig ook vaak met gepasteuriseerde melk gemaakt. Hij heeft een oranje grijze korst die niet eetbaar is.

Morbier wordt gemaakt van een combinatie van ochtend- en avondmelk

De franse kaas Morbier is ontstaan doordat de koeien in de wintermaanden niet genoeg melk gaven voor de comtè. Van de melk die de koeien in de ochtend gaven werd kaas gemaakt. Die werd in de vorm geperst, maar er was niet genoeg voor de hele vorm. Om ongedierte te voorkomen werd dit kaasje met as bestrooid. In de avond werden de koeien opnieuw gemolken. Ook hier werd kaas van gemaakt. Die kaas werd bovenop het aslaagje gelegd en zo waren de kaasmallen wel vol. De aslaag voegt, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, niet veel smaak toe aan de kaas. Wel wordt beweerd dat de avondmelk meer smaak zou geven dan de ochtendmelk, omdat de koeien de hele dag hebben kunnen grazen.

De Franse morbier kaas uit het Jura gebergte heeft pas sinds 1998 het AOC-keurmerk. Dit keurmerk zorgt ervoor dat de kaas beschermd is en aan strenge eisen moet voldoen. Zo moeten onder andere de koeien grazen op de hellingen van het Jura gebergte zodat ze gevoed worden met de smaken van het gras, hooi en kruiden die de kaas een specifieke smaak meegeven. Ook moet de kaas zijn gemaakt van 2 verschillende melkingen, namelijk de ochtend en de avondmelk gescheiden door een laagje as.

Drie lagen: melk van de ochtend & melk van de avond met ertussen een laagje as

Mogelijkheden met dit prachtige kaasje

Morbier is heel geschikt om te smelten. Vroeger werd een halve kaas naast het vuur gezet en als de kaas begon te smelten werd die gegeten met een stuk brood of aardappelen. Heerlijk puur eten zonder poespas. Dit heeft iets weg van raclette. Tegenwoordig wordt de kaas heel veelzijdig ingezet. Is het niet voor de kaasfondue, dan wel voor een heerlijke gratin of tosti en natuurlijk niet te vergeten op de kaasplank.

Morbier is een echte aandachttrekker op een kaasplank door zijn mooie grijze streep in het midden. Hij is vrij mild van smaak en met heel veel kaassoorten te combineren. Een wittekorstkaas, zoals een camembert is een goed gezelschap, maar een pittige roquefort mag zeker ook. Serveer morbier eens samen met de comtè, dan zie je pas goed hoe je van dezelfde melk toch twee heel andere kazen maakt.

Recepten met morbier

bladerdeeghapjes met morbier
Hapjes

Bladerdeeghapjes met morbier, honing en rozemarijn

Een warm bladerdeeghapje met morbier, honing en rozemarijn is het perfecte gezelschap bij een glas witte wijn of een koud glas bier.

Check het recept of lees de infoDetails
aardappel uien ovenschotel met Franse kaas
Ovenschotels

Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas

Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas heerlijk als bijgerecht, maar met een frisse salade erbij ook prima als vegetarisch hoofdgerecht.

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
Franse kazen

Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

  • Carpaccio van rosbief

    Carpaccio van rosbief met verse geitenkaas en rucola

  • Broodje rosbief met verse geitenkaas

    Broodje rosbief met verse geitenkaas; dat is lekker lunchen

  • Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas

    Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas van de Molkerij

  • Kaaskroket met Ossekop

    Kaaskroket met Ossekop; een zachte Nederlandse kaas (uit Oss)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.