Morbier – Ook bekend als de kaas met de grijze streep. Dat is een Franse half harde kaas uit de Jura, gemaakt van ochtend- en avondmelk gescheiden door zijn kenmerkende aslaag. Het is een romige, licht pikante, enigszins zoete kaas.
De 45+ kaas wordt van oorsprong gemaakt met rauwe melk, maar wordt tegenwoordig ook vaak met gepasteuriseerde melk gemaakt. Hij heeft een oranje grijze korst die niet eetbaar is.
Morbier wordt gemaakt van een combinatie van ochtend- en avondmelk
De franse kaas Morbier is ontstaan doordat de koeien in de wintermaanden niet genoeg melk gaven voor de comtè. Van de melk die de koeien in de ochtend gaven werd kaas gemaakt. Die werd in de vorm geperst, maar er was niet genoeg voor de hele vorm. Om ongedierte te voorkomen werd dit kaasje met as bestrooid. In de avond werden de koeien opnieuw gemolken. Ook hier werd kaas van gemaakt. Die kaas werd bovenop het aslaagje gelegd en zo waren de kaasmallen wel vol. De aslaag voegt, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, niet veel smaak toe aan de kaas. Wel wordt beweerd dat de avondmelk meer smaak zou geven dan de ochtendmelk, omdat de koeien de hele dag hebben kunnen grazen.
De Franse morbier kaas uit het Jura gebergte heeft pas sinds 1998 het AOC-keurmerk. Dit keurmerk zorgt ervoor dat de kaas beschermd is en aan strenge eisen moet voldoen. Zo moeten onder andere de koeien grazen op de hellingen van het Jura gebergte zodat ze gevoed worden met de smaken van het gras, hooi en kruiden die de kaas een specifieke smaak meegeven. Ook moet de kaas zijn gemaakt van 2 verschillende melkingen, namelijk de ochtend en de avondmelk gescheiden door een laagje as.
Drie lagen: melk van de ochtend & melk van de avond met ertussen een laagje as
Mogelijkheden met dit prachtige kaasje
Morbier is heel geschikt om te smelten. Vroeger werd een halve kaas naast het vuur gezet en als de kaas begon te smelten werd die gegeten met een stuk brood of aardappelen. Heerlijk puur eten zonder poespas. Dit heeft iets weg van raclette. Tegenwoordig wordt de kaas heel veelzijdig ingezet. Is het niet voor de kaasfondue, dan wel voor een heerlijke gratin of tosti en natuurlijk niet te vergeten op de kaasplank.
Morbier is een echte aandachttrekker op een kaasplank door zijn mooie grijze streep in het midden. Hij is vrij mild van smaak en met heel veel kaassoorten te combineren. Een wittekorstkaas, zoals een camembert is een goed gezelschap, maar een pittige roquefort mag zeker ook. Serveer morbier eens samen met de comtè, dan zie je pas goed hoe je van dezelfde melk toch twee heel andere kazen maakt.
Recepten met morbier
Bladerdeeghapjes met morbier, honing en rozemarijn
Een warm bladerdeeghapje met morbier, honing en rozemarijn is het perfecte gezelschap bij een glas witte wijn of een koud glas bier.
Check het recept of lees de infoDetailsAardappel uien ovenschotel met Franse kaas
Aardappel uien ovenschotel met Franse kaas heerlijk als bijgerecht, maar met een frisse salade erbij ook prima als vegetarisch hoofdgerecht.
Check het recept of lees de infoDetailsFranse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?