• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Mozzarella, voor de pizza, de pasta en de salade

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Mozzarella

Mozzarella – Je weet ongetwijfeld dat er in Italië veel kaas wordt gemaakt, én gegeten. Een aantal daarvan zijn wereldwijd beroemd. Denk aan de Parmigiano Reggiano, oftewel de Parmezaanse kaas, de pittige blauwader gorgonzola, de mascarpone in de tiramisu en de pecorino over de pasta. Nog een heel bekende Italiaanse kaas is natuurlijk de mozzarella. Want zeg nou zelf, wat is een pizza zonder mozzarella? Uiteraard wordt deze kaas ook voor andere dingen gebruikt. In een salade, in ovenschotels of in een tosti, mozzarella is een goede keuze. Maar wat weet jij eigenlijk van deze Italiaanse kaas?

Wat is mozzarella?

Mozzarella is een verse, Italiaanse kaas, in de vorm van een witte bol. Traditioneel wordt deze kaas bereidt uit de melk van de waterbuffel, en wordt dan mozzarella di bufala genoemd. Pas in een later stadium werd er ook koemelk gebruikt. Beide soorten mozzarella worden op dezelfde manier gemaakt. Er zit echter wel een verschil tussen deze twee. De mozzarella van buffelmelk is wat witter van kleur dan de koemelk-variant, die wat geliger van kleur kan zijn. Die gelere kleur wordt veroorzaakt doordat er in koemelk caroteen aanwezig is, dat een gele kleur heeft. Behalve een licht verschil in kleur is er een duidelijk verschil in smaak. Buffelmelk heeft een veel meer uitgesproken smaak dan koemelk. Dat maakt dat ook de buffelmozzarella veel meer smaak heeft dan die van koemelk. Mozzarella di bufala wordt als een delicatesse gezien en is duurder dan de soort die van koemelk wordt gemaakt.

Mini mozzarella

Behalve de grotere bollen mozzarella wordt er ook een variant gemaakt in een miniformaat. De smaak is hetzelfde, maar het staat natuurlijk leuk om deze mini’s te verwerken in een salade, of bijvoorbeeld om met tomaatjes en blaadjes basilicum aan een spiesje te rijgen als borrelhapje.

Burrata

Een kaas die van mozzarella wordt gemaakt is burrata. Om precies te zijn wordt het gemaakt van mozzarella en room. Deze uit Puglia afkomstige kaas kan net als mozzarella bereid worden uit koemelk of uit buffelmelk. Aan de buitenkant ziet burrata er niet veel anders uit dan mozzarella. Het is een soort zak van mozzarelladeeg van ongeveer 2 mm dik.  Als je hem open snijdt, wordt het een ander verhaal. De vulling, ook wel stracciatella genoemd, is een mengsel van room en stukjes mozzarelladeeg. Deze vulling is zacht en kan uit de kaas lopen. Volgens de geschiedenisboeken werd burrata uitgevonden door een paar boeren die ingesneeuwd zaten en dus hun verse melk niet naar de stad konden brengen. Om te voorkomen dat de melk en de room zou bederven moesten ze er zelf iets mee doen. Zo ontstond er een product waarin ze de room vers konden houden in de wrongel van de kaas. Deze kaas is heerlijk romig en zacht van smaak. Je geeft dus makkelijk een lekker romig accent aan je (pasta)gerechten door er wat burrata op te doen. Burrata wordt net als mozzarella verkocht in een bakje of zakje met pekelwater.

Burrata
Burrata opengesneden

Herkomst en keurmerk

De naam mozzarella is niet beschermd. Er wordt over de hele wereld, vooral in Nederland, Frankrijk en Engeland, kaas gemaakt van koemelk die mozzarella mag heten. Echte buffelmozzarella, met een beschermde oorsprongsbenaming mag alleen geproduceerd worden in de Italiaanse streek Campania. Deze mag dan de naam mozzarella di bufala Campana dragen. Er staat dan een POD/DOP-vignet op de verpakking. Deze kaas is gemaakt van 100% buffelmelk.

Mozzarella in de keuken

Buffelmozzarella wordt vaak gegeten in een Insalata Caprese, een eenvoudige tomatensalade met basilicum, aangemaakt met wat olijfolie. Maar je kunt ook heerlijk koken met deze kaas. Hij smelt erg makkelijk, dus ook in ovenschotels als lasagne komt het prima tot zijn recht. En natuurlijk mag mozzarella niet ontbreken op je zelfgemaakte pizza!

Recepten

Neem eens een kijkje bij onze recepten met mozzarella! Er is genoeg, variërend van een eenvoudig, maar heerlijk broodje met mozzarella, tomaat, en pesto, tot een aardappelgratin. Je vindt er ongetwijfeld wel iets tussen wat jou lekker lijkt.

Italiaanse bol met mozzarella, tomaat en pesto
Ontbijt en lunch

Italiaanse bol met mozzarella, tomaat en pesto

Het leuke van deze Italiaanse bol met mozzarella, tomaat en pesto is dat je deze zowel warm als koud kunt serveren. Een écht lekkere lunch!

Turkse pide gevuld met romig kaasmengsel
Hartig

Turkse pide gevuld met romig kaasmengsel

Een Turkse pide is een gevuld Turks bood, in dit recept wordt het brood gevuld met een romig kaasmengsel van mozzarella, feta en ricotta.

Enchilada's
Vleesgerechten

Enchilada’s; Zo maak je ze helemaal zelf

Gehakt, Mozzarella, Geraspte kaas, tomaten en wat kruiden en specerijen. Enchilada's vers gemaakt voor een heerlijke Mexicaanse avond.

Komkommersalade met mozzarella en frambozen
Salade

Komkommersalade met mozzarella en frambozen

Groente, fruit en kaas, ze vormen samen deze kleurrijke, zomerse komkommersalade met mozzarella en frambozen, mét frambozendressing!

Tian
Ovenschotel

Tian, een gratin in Provençaalse stijl

Een Provençaalse tian is een ovengerecht dat bestaat uit verschillende laagjes groenten. Kleurrijk en het doet je verlangen naar de vakantie.

hartig breekbrood
Brood

Hartig breekbrood met o.a. buffelmozzarella. Hmm

Hartig breekbrood met heerlijk draderige mozzarella. Een breekbrood voor bij de barbecue, bij een lekkere kom soep of voor op de borreltafel.

Vorige Volgende
Tags: KaasKaas - Buitenlandse kaasKaas - Mozzarella
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Winter soepen; De lekkerste maaltijdsoep van peulvruchten
Specials

Winter soepen; de lekkerste maaltijdsoep van peulvruchten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen