• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade

Redactie door Redactie
in Specials
0
Mozzarella

Mozzarella – Je weet ongetwijfeld dat er in Italië veel kaas wordt gemaakt, én gegeten. Een aantal daarvan zijn wereldwijd beroemd. Denk aan de Parmigiano Reggiano, oftewel de Parmezaanse kaas, de pittige blauwader gorgonzola, de mascarpone in de tiramisu en de pecorino over de pasta. Nog een heel bekende Italiaanse kaas is natuurlijk de mozzarella. Want zeg nou zelf, wat is een pizza zonder mozzarella? Uiteraard wordt deze kaas ook voor andere dingen gebruikt. In een salade, in ovenschotels of in een tosti, mozzarella is een goede keuze. Maar wat weet jij eigenlijk van deze Italiaanse kaas?

Mozzarella in de keuken

Buffelmozzarella wordt vaak gegeten in een Insalata Caprese, een eenvoudige tomatensalade met basilicum, aangemaakt met wat olijfolie. Maar je kunt ook heerlijk koken met deze kaas. Hij smelt erg makkelijk, dus ook in ovenschotels als lasagne komt het prima tot zijn recht. En natuurlijk mag mozzarella niet ontbreken op je zelfgemaakte pizza!

Recepten

Neem eens een kijkje bij onze recepten met mozzarella! Er is genoeg, variërend van een eenvoudig, maar heerlijk broodje met mozzarella, tomaat, en pesto, tot een aardappelgratin. Je vindt er ongetwijfeld wel iets tussen wat jou lekker lijkt.

Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
Lunch

Wraps met gegrilde groenten en mozzarella

Wraps voor onderweg of picknick, boordevol verse groenten en zachte mozzarella. Lekker én makkelijk om zelf te maken.

Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata
Lunch

Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Uit eten? Dat doe je thuis! Goedkoper, lekkerder en duurzamer. Met de gevulde roomboter croissant en wat goede ingrediënten kun jij dat ook.

Caprese salade met coeur de boeuf en tasty tom tomaten en Nederlandse mozzarella
Voorgerecht

Caprese salade met coeur de boeuf en tasty tom tomaten en Nederlandse mozzarella

Geniet van deze makkelijke Caprese salade met coeur de boeuf tomaten, verse mozzarella en de beste olijfolie. Simpel en smaakvol!

Tosti caprese
Lunch

Tosti caprese, maak een heerlijke lunch met verse tomaten en Nederlandse mozzarella

Geen dure tosti buiten de deur, geen tosti met goedkope kaas, maar pure verwennerij met deze tosti caprese.

Tomatensalade met burrata
Salade

Zo maak je een simpele tomatensalade met burrata

Tomatensalade met burrata: snel, simpel en boordevol smaak. Heerlijk bij pasta, lunch of barbecue.

spinaziestamppot met een Italiaans tintje
Stamppot

Spinaziestamppot met een Italiaans tintje; uiteraard van VERSE spinazie

Aardappelen, verse spinazie, romige mozzarella en een handje cherrytomaatjes – zo zet je een zomerse spinaziestamppot met een twist op tafel.

Wrap met gegrilde groenten
Hoofdgerecht

Wrap met gegrilde groenten, tomatenpesto en mozzarella

Uit de oven of van de barbecue, grillen geeft veel smaak. Een wrap met gegrilde groenten en een tomaten pesto is genieten van pure smaken.

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Ovenschotels

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

Smaakvolle aardappelen, verse tomaten en romige mozzarella. Een aardappelgratin met tomaat en mozzarella is een smaakexplosie.

Italiaanse bol met mozzarella, tomaat en pesto
Lunch

Italiaanse bol met mozzarella, tomaat en pesto

Het leuke van deze Italiaanse bol met mozzarella, tomaat en pesto is dat je deze zowel warm als koud kunt serveren. Een écht lekkere lunch!

Turkse pide gevuld met romig kaasmengsel
Bakken

Turkse pide gevuld met romig kaasmengsel

Een Turkse pide is een gevuld Turks bood, in dit recept wordt het brood gevuld met een romig kaasmengsel van mozzarella, feta en ricotta.

Vorige Volgende

Wat is mozzarella?

Mozzarella is een verse, Italiaanse kaas, in de vorm van een witte bol. Traditioneel wordt deze kaas gemaakt met de melk van de waterbuffel, en wordt dan mozzarella di bufala genoemd. Pas in een later stadium werd er ook koemelk gebruikt. Beide soorten mozzarella worden op dezelfde manier gemaakt. Er zit echter wel een verschil tussen deze twee. De mozzarella van buffelmelk is wat witter van kleur dan de koemelk-variant, die wat geliger van kleur kan zijn. Die gelere kleur wordt veroorzaakt doordat er in koemelk caroteen aanwezig is, dat een gele kleur heeft. Behalve een licht verschil in kleur is er een duidelijk verschil in smaak. Buffelmelk heeft een veel meer uitgesproken smaak dan koemelk. Dat maakt dat ook de buffelmozzarella veel meer smaak heeft dan die van koemelk. Mozzarella di bufala wordt als een delicatesse gezien en is duurder dan de soort die van koemelk wordt gemaakt.

Mini mozzarella

Behalve de grotere bollen mozzarella wordt er ook een variant gemaakt in een miniformaat. De smaak is hetzelfde, maar het staat natuurlijk leuk om deze mini’s te verwerken in een salade, of bijvoorbeeld om met tomaatjes en blaadjes basilicum aan een spiesje te rijgen als borrelhapje.

Burrata

Een kaas die van mozzarella wordt gemaakt is burrata. Om precies te zijn wordt het gemaakt van mozzarella en room. Deze uit Puglia afkomstige kaas kan net als mozzarella bereid worden uit koemelk of uit buffelmelk. Aan de buitenkant ziet burrata er niet veel anders uit dan mozzarella. Het is een soort zak van mozzarelladeeg van ongeveer 2 mm dik.  Als je hem open snijdt, wordt het een ander verhaal. De vulling, ook wel stracciatella genoemd, is een mengsel van room en stukjes mozzarelladeeg. Deze vulling is zacht en kan uit de kaas lopen.

Volgens de geschiedenisboeken werd burrata uitgevonden door een paar boeren die ingesneeuwd zaten en dus hun verse melk niet naar de stad konden brengen. Om te voorkomen dat de melk en de room zou bederven moesten ze er zelf iets mee doen. Zo ontstond er een product waarin ze de room vers konden houden in de wrongel van de kaas. Deze kaas is heerlijk romig en zacht van smaak. Je geeft dus makkelijk een lekker romig accent aan je (pasta)gerechten door er wat burrata op te doen. Burrata wordt net als mozzarella verkocht in een bakje of zakje met pekelwater.

Burrata
Burrata opengesneden

Herkomst en keurmerk

De naam mozzarella is niet beschermd. Er wordt over de hele wereld, vooral in Nederland, Frankrijk en Engeland, kaas gemaakt van koemelk die mozzarella mag heten. Echte buffelmozzarella, met een beschermde oorsprongsbenaming mag alleen geproduceerd worden in de Italiaanse streek Campania. Deze mag dan de naam mozzarella di bufala Campana dragen. Er staat dan een POD/DOP-vignet op de verpakking. Deze kaas is gemaakt van 100% buffelmelk.

Italiaanse kaas

Italiaanse kaas; de lekkerste soorten + recepten

Er bestaan 400 soorten Italiaanse kaas. Weet jij wat de lekkerste soorten zijn? We delen natuurlijk ook onze beste recepten met je!

Tags: Kaas
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief