Muffins – Recepten voor als je snel wat lekkers wil bakken – Muffins zijn er in zoete en hartige varianten. Het leuke van muffins is dat ze zo snel klaar zijn en dat je er lekker veel vulling in kwijt kan.
De papiertjes
Je kan muffins bakken in cupcake papiertjes geen enkel probleem, zorg er dan wel voor dat deze bijna vol zitten zodat ze royaal over de rand heen bakken. Je kunt van bakpapier vierkantjes knippen en deze in de cupcake vormen vouwen of je koopt van die mooie papiertjes in een speciaalzaak of online en gebruikt deze. Ze zijn in allerlei kleurtjes te koop wat een mooi kleurrijk effect geeft.
De muffin
Het maken van een muffin is een fluitje van een cent. Voor een mooi muffin beslag meng je het droge gedeelte door elkaar, daarna klop je de vochtige ingrediënten door elkaar. Deze voeg je samen met nog wat fruit, noten of chocolade en je mengt alles kort door. Met de nadruk op kort, want hoe rommeliger het beslag hoe lekkerder de muffin. Doe het beslag in de papieren vormpjes met 2 lepels of (wat ook erg fijn werkt) is een ijstang. Deze is erg fijn voor de maat maar werkt ook erg makkelijk en voorkomt al te veel knoeien. Vu de papiertjes voor 3/4 met beslag en strooi er eventueel nog wat decoratie overheen. In de oven zal de muffin groeien en er uit gaan zien als een soort champignon. Wild bakken heet dat. Bak ze dan ook goed heet af voor het beste resultaat. Door heet te bakken vormt zich eerst een korst, deze barst later open omdat het deeg binnenin ook omhoog wil en dus door de korst heen breekt. Zo krijg je een lekker knapperige buitenkant en een malse binnenkant. Lauwwarm zijn muffins het allerlekkerste.
Muffins – Recepten voor als je snel wat lekkers wil bakken
Chocolade-sinaasappel muffin
In de wintermaanden bakken we natuurlijk niet met aardbeien. Maar deze Chocolade-sinaasappel muffin is een mooie variant met vers fruit
Muffin met cranberry’s en pecannoten
Een muffin met cranberries en pecannoten heeft dat heerlijke friszure van de cranberry en de lekkere "bite" van de pecannoten. Aanrader!
Hartige mini muffins; met salami en ricotta of met feta en tomaat
Probeer deze heerlijke hartige mini muffins. Ideaal voor lunch, high tea of borrel. Jouw gasten zullen er dol op zijn. Twee varianten!
Muffin met abrikoos
Een heerlijke muffin met verse abrikozen, yoghurt en een kruimellaagje. Een handig recept dat je ook kunt gebruiken voor ander seizoensfruit.
Rabarber aardbeien muffins
Rabarber aardbeien muffins zijn heerlijke luchtige, frisse muffins, zacht in de mond en met een smeuïg kruimellaagje. Altijd lekker!
Muffin met pistache en chocolade
Deze muffin met pistache en chocolade is heerlijk om warm te eten. De gesmolten chocolade zit dan middenin. Lekker bij de koffie maar ook bij een high tea
Muffin met bosbes en banaan
Niets mis met een boterham met kaas, maar ook bij het ontbijt kun je verrassen. Zet deze muffin met bosbes en banaan eens op de ontbijttafel.
Hartige muffins, Italian style
Een brunch? Een High-Tea? Of gewoon een verrassing in de lunchtrommel? Deze hartige muffins met een Italiaans tintje zijn gegarandeerd een succes.