Ontbijten met roggebrood – Gebruik eens roggebrood als basis voor een lekker en gezond ontbijt.
De soorten roggebrood
Er zijn veel soorten roggebrood die allemaal geschikt zijn om mee te ontbijten. Je kunt roggebrood grofweg verdelen in twee soorten: het Fries roggebrood donker met een grove structuur en het Limburgs roggebrood licht en met een fijne structuur. Dit zijn de twee uitersten en hier tussen zitten nog heel veel andere roggebrood varianten zoals Gronings, Gelders, Brabants, Korn brood, met noten, pitten of rozijnen.
Fries roggebrood
Dit is een heel donker roggebrood van gebroken roggekorrels, dat een iets stroperige zoete structuur heeft. Vaak wordt er aan Fries roggebrood stroop toegevoegd, wat het roggebrood dus iets zoeter maakt. Dit roggebrood wordt op een hele lage temperatuur langzaam gegaard om de zachte, maar toch stevige structuur te bereiken.
Fries roggebrood is vooral bekend van het roggebrood met katenspek dat traditioneel bij de erwtensoep geserveerd werd, maar je kunt het ook heel goed gebruiken om te ontbijten met roggebrood. Simpel met een plakje kaas maar ook met de meest uiteenlopende soorten beleg is het een goede start van de dag.
Limburgs roggebrood
Dit roggebrood is lichter van kleur en smaak en er zit behalve roggemeel ook tarwemeel in. Voor de bereiding wordt gebruikgemaakt van desem, wat het brood een lichtere structuur geeft en een iets zuurdere smaak.
Limburgs roggebrood wordt vaak gebruikt bij het ontbijt tegen een snee brood met kaas of vlees (zie foto), vaak met appelstroop en daar bovenop een plakje roggebrood. Ontbijten met roggebrood is vooral bij de oudere Limburgers niet onbekend.
Waarom zou je ontbijten met roggebrood?
Nou als eerste omdat het lekker is natuurlijk! Maar roggebrood is ook erg voedzaam, het geeft lang een verzadigd gevoel omdat het bol staat van de voedingsvezels die ook weer goed zijn voor de spijsvertering. Verder zit er in roggebrood veel ijzer, vitamine B en C en kalium, wat bloeddruk verlagend is. In rogge zitten minder koolhydraten dan in tarwe, en daardoor dus ook minder suikers. Al moet er wel als kanttekening geplaatst worden dat er aan donker roggebrood vaak een siroop wordt toegevoegd waarin suiker zit. Maar verder zijn het allemaal goede redenen om te ontbijten met roggebrood.
De verschillende manieren om te ontbijten met roggebrood
Tips voor ontbijten met roggebrood en warm beleg
Met eieren: Dit kan heel simpel een gekookt of gebakken ei zijn, maar ook een omelet, een roerei of eieren met ham, kaas en/of spek. Erg lekker daarbij zijn tomaat, radijs of komkommer in plakjes.
Met gebakken spek: Je kunt kiezen voor vers spek maar ook voor katenspek of voor ontbijtspek. Dit wordt veel gegeten in combinatie met gebakken eieren.
Met bloedworst of leverworst: Gebakken leverworst of gebakken bloedworst op roggebrood met roomboter.
Met balkenbrij: Een echt stevig Limburgs ontbijt is roggebrood met appelstroop en daarop een dikke plak gebakken balkenbrij. Eventueel met gebakken appels erbij.
Met gebakken appels en stroop: Roggebrood met roomboter, appelstroop en gebakken appels, de kinderen zijn er dol op.
Met gebakken tomaat met roomkaas: Besmeer een snee roggebrood met roomkaas of huttenkaas en daarop een of twee plakken tomaat die je even in een pan bakt. Bestrooien met zout en peper en eventueel bieslook.
Tips voor ontbijten met roggebrood en koud beleg (hartig)
Beleggen begint met een basis, die je afwerkt met de meest uiteenlopende garnituren. Dat kan vlees of kaas zijn, maar ook diverse groenten.
Met roomboter: Echte boter als basis voor op roggebrood is erg lekker, een plak kaas, ham of andere vleeswaar erop en je bent al klaar. Een hele simpele, maar vooral ook een hele lekkere manier van roggebrood eten. Natuurlijk kun je dit nog aankleden met allerlei groenten, maar zo puur, met echt goede ingrediënten, is dit al een feestje op zich.
Kaas: Roggebrood en kaas is een heerlijke combinatie, dit kan oude kaas, jonge kaas maar ook komijnekaas of Friese nagelkaas zijn. Liever geitenkaas? Dat kan natuurlijk ook. Vooral geitenkaas met fenegriek is erg lekker op een snee roggebrood. Smeerkaas op roggebrood is ideaal voor de haastige personen in de ochtend. Als je bij die kaas ook nog tomaat, komkommer, radijs of sla gebruikt, maak je een echt goede start waarmee je het makkelijk tot de lunch volhoudt.
Roomkaas als basis: Roomkaas is een ideale basis voor een frisse start, je kunt hier kiezen voor de volle variant, maar ook de light variant of de hüttenkäse zijn mogelijkheden. Op die frisse laag kaas kun je bijna alle soorten beleg gebruiken. Voorbeelden zijn gekookte, gerookte of rauwe ham, tomaat, komkommer, radijs. En natuurlijk sla, dit kan bladsla zijn, maar ook rucola, veldsla of tuinkers zijn een goede combinatie. Met wat noten of zaden zoals zonnebloem- of pompoenpitten erover is het feest compleet.
Salades en smeersels: Ontbijten met roggebrood kan ook met een lekkere zelfgemaakte eiersalade of tonijnsalade, niet voor iedereen weggelegd, maar het kan prima op voorwaarde dat het niet bol staat van de mayonaise. Met een basis van kwark is een salade een prima keuze.
Hummus: Hummus is er in heel veel soorten en smaken en dit is een prima basis voor op een plak roggebrood. Top dit af met een beetje tomaat, komkommer of gegrilde courgette, noten of zaden en je hebt een perfect vegetarisch ontbijt met lekker veel vezels en bouwstoffen waar je de hele dag op door kunt.
Avocado: Plakjes avocado en ei zijn perfect voor een goede start en erg lekker op roggebrood. In plaats van plakjes kun je ook de avocado prakken en mengen met ei of tomaat en beleggen met bijvoorbeeld een plakje gerookte zalm, lekker decadent.
Zoet ontbijten met roggebrood
Zoet ontbijten met roggebrood kan prima, een van de favorieten is Limburgs roggebrood met echt lekkere roomboter en pure hagelslag, hoe simpel kan het zijn. Maar er zijn natuurlijk veel meer lekkere zoete manieren om te ontbijten met roggebrood.
Jam: Een laagje roomboter met die lekkere jam die je gemaakt hebt. Heb je geen zelfgemaakte jam ga dan voor halva jam of fruitbeleg, dat is een soort jam met veel minder suiker, die daarom geen jam mag heten. Je hebt ze in verschillende smaken, ze zijn lekker fris en fruitig en niet overdreven zoet.
Vers fruit met een laagje zuivel: Besmeer het roggebrood met zuivelspread, hüttenkäse of kwark en beleg dit met het lekkerste verse fruit. Denk aan aardbeien, frambozen, bosbessen in de zomer. In de winter gebruik je plakjes banaan, appel of peer.