• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, mei 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Ontbijten met roggebrood; een goed begin van de dag

Met deze tips om roggebrood te beleggen zit jij straks aan een top ontbijt

door Connie Derks
in Specials
0
0
ontbijten met roggebrood

Ontbijten met roggebrood – gebruik eens roggebrood als basis voor een lekker en gezond ontbijt.

De soorten roggebrood

Er zijn veel soorten roggebrood die allemaal geschikt zijn om mee te ontbijten. Je kunt roggebrood grofweg verdelen in twee soorten: het Fries roggebrood donker met een grove structuur en het Limburgs roggebrood licht en met een fijne structuur. Dit zijn de twee uitersten en hier tussen zitten nog heel veel andere roggebrood varianten zoals Gronings, Gelders, Brabants, Korn brood, met noten, pitten of rozijnen.

Fries roggebrood

Dit is een heel donker roggebrood van gebroken roggekorrels dat een iets stroperige zoete structuur heeft. Vaak wordt er aan Fries roggebrood stroop toegevoegd wat het roggebrood dus iets zoeter maakt. Dit roggebrood wordt op een hele lage temperatuur langzaam gegaard om de zachte, maar toch stevige structuur te bereiken.

Fries roggebrood is vooral bekend van het roggebrood met katenspek dat traditioneel bij de erwtensoep geserveerd werd, maar je kunt het ook heel goed gebruiken om te ontbijten met roggebrood. Simpel met een plakje kaas maar ook met de meest uiteenlopende soorten beleg is het een goede start van de dag.

Limburgs roggebrood

Dit roggebrood is lichter van kleur en smaak en bevat behalve roggemeel ook tarwemeel. Voor de bereiding wordt gebruikgemaakt van desem wat het brood een lichtere structuur geeft en een iets zuurdere smaak.

Limburgs roggebrood wordt vaak gebruikt bij het ontbijt tegen een snee brood met kaas of vlees (zie foto), vaak met appelstroop en daar bovenop een plakje roggebrood. Ontbijten met roggebrood is vooral bij de oudere Limburgers niet onbekend.
roggebrood kaas

Waarom zou je ontbijten met roggebrood?

Nou als eerste omdat het lekker is natuurlijk! Maar roggebrood is ook erg voedzaam, het geeft lang een verzadigd gevoel omdat het bol staat van de voedingsvezels die ook weer goed zijn voor de spijsvertering. Verder bevat roggebrood veel ijzer, vitamine B en C en kalium wat bloeddruk verlagend is. Rogge bevat minder koolhydraten dan tarwe en zo dus ook minder suikers, al moet er wel als kanttekening geplaatst worden dat er aan donker roggebrood vaak een siroop wordt toegevoegd die suiker bevat. Maar verder zijn het allemaal goede redenen om te ontbijten met roggebrood.

De verschillende manieren om te ontbijten met roggebrood

Tips voor ontbijten met roggebrood en warm beleg

Met eieren: Dit kan heel simpel een gekookt of gebakken ei zijn, maar ook een omelet, een roerei of eieren met ham, kaas en/of spek. Erg lekker daarbij zijn tomaat, radijs of komkommer in plakjes.

Met gebakken spek: Je kunt kiezen voor vers spek maar ook voor katenspek of voor ontbijtspek. Dit wordt veel gegeten in combinatie met gebakken eieren.

Met bloedworst of leverworst: Gebakken leverworst of gebakken bloedworst op roggebrood met roomboter.

Met balkenbrij: Een echt stevig Limburgs ontbijt is roggebrood met appelstroop en daarop een dikke plak gebakken balkenbrij. Eventueel met gebakken appels erbij.

Met gebakken appels en stroop: Roggebrood met roomboter, appelstroop en gebakken appels, de kinderen zijn er dol op.

Met gebakken tomaat met roomkaas: Besmeer een snee roggebrood met roomkaas of huttenkaas en daarop een of twee plakken tomaat die je even in een pan bakt. Bestrooien met peper en zout en eventueel bieslook.

roggebrood ei balkebrij

 

Tips voor ontbijten met roggebrood en koud beleg (hartig dus)

Beleggen begint met een basis, die je afwerkt met de meest uiteenlopende garnituren. Dat kan vlees of kaas zijn, maar ook diverse groenten.

Met roomboter: Echte boter als basis voor op roggebrood is erg lekker, een plak kaas, ham of andere vleeswaar erop en je bent al klaar. Een hele simpele, maar vooral ook een hele lekkere manier van roggebrood eten. Natuurlijk kun je dit nog aankleden met allerlei groenten, maar zo puur, met echt goede ingrediënten, is dit al een feestje op zich.

Kaas: Roggebrood en kaas is een heerlijke combinatie, dit kan oude kaas, jonge kaas maar ook komijnekaas of Friese nagelkaas zijn. Liever geitenkaas? Dat kan natuurlijk ook. Vooral geitenkaas met fenegriek is erg lekker op een snee roggebrood. Smeerkaas op roggebrood is ideaal voor de haastige personen in de ochtend. Als je bij die kaas ook nog tomaat, komkommer, radijs of sla gebruikt, maak je een echt goede start waarmee je het makkelijk tot de lunch volhoudt.

Roomkaas als basis: Roomkaas is een ideale basis voor een frisse start, je kunt hier kiezen voor de volle variant, maar ook de light variant of de hüttenkäse zijn mogelijkheden.  Op die frisse laag kaas kun je bijna alle soorten beleg gebruiken. Voorbeelden zijn gekookte, gerookte of rauwe ham, tomaat, komkommer, radijs. En natuurlijk sla, dit kan bladsla zijn, maar ook rucola, veldsla of tuinkers zijn een goede combinatie. Met wat noten of zaden zoals zonnebloem- of pompoenpitten erover is het feest compleet.

Salades en smeersels: Ontbijten met roggebrood kan ook met een lekkere zelfgemaakte eiersalade of tonijnsalade, niet voor iedereen weggelegd, maar het kan prima op voorwaarde dat het niet bol staat van de mayonaise. Met een basis van kwark is een salade een prima keuze.

Hummus: Hummus is er in heel veel soorten en smaken en dit is een prima basis voor op een plak roggebrood. Top dit af met een beetje tomaat, komkommer of gegrilde courgette, noten of zaden en je hebt een perfect vegetarisch ontbijt met lekker veel vezels en bouwstoffen waar je de hele dag op door kunt.

Avocado: Plakjes avocado en ei zijn perfect voor een goede start en erg lekker op roggebrood. In plaats van plakjes kun je ook de avocado prakken en mengen met ei of tomaat en beleggen met bijvoorbeeld een plakje gerookte zalm, lekker decadent.

roggebrood hartig

Zoet ontbijten met roggebrood

Zoet ontbijten met roggebrood kan prima, een van mijn persoonlijke favorieten is Limburgs roggebrood met echt lekkere roomboter en pure hagelslag, hoe simpel kan het zijn. Maar er zijn natuurlijk veel meer lekkere zoete manieren om te ontbijten met roggebrood.

Jam: Een laagje roomboter met die lekkere jam die je gemaakt hebt. Heb je geen zelfgemaakte jam ga dan voor halva jam of fruitbeleg, dat is een soort jam met veel minder suiker die daarom geen jam mag heten. Je hebt ze in verschillende smaken, ze zijn lekker fris en fruitig en niet overdreven zoet.

Vers fruit met een laagje zuivel: Besmeer het roggebrood met zuivelspread, hüttenkäse of kwark en beleg dit met het lekkerste verse fruit. Denk aan aardbeien, frambozen, bosbessen in de zomer. In de winter gebruik je plakjes banaan, appel of peer.

roggebrood zoet

DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm
Specials

Voorgerechten met gerookte zalm

Toetjes met aardbeien
Specials

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Spinazie & pasta
Specials

Spinazie en pasta, een perfecte match

Aardappelgratin met spinazie
Specials

Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel

salades met rijst of quinoa
Specials

Salades met rijst of quinoa

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

drie × 5 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Pasta met zalm saffraan en spinazie
  • De perfecte gehaktbal
  • Lavas
  • Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
  • Geschilde asperges of ongeschilde asperges

Uitgelicht

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Check het recept of lees de info
courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm

Voorgerechten met gerookte zalm

Recept in de picture

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Check het recept of lees de info
Gebakken langoustines

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep
  • Guido op Verse aspergesoep
  • Connie Derks op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Susanne Hermsen op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Elise de Haan op Stamppot met spinazie en bospeen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen