Roggebrood als ontbijt? Zeker wel! Het is voedzaam, zit boordevol vezels én je kunt er alle kanten mee op. Of je nu van hartig of zoet houdt, met deze tips zet je in no-time een top ontbijt op tafel.
Welke soorten roggebrood zijn er eigenlijk?
Je hebt grofweg twee uitersten:
- Fries roggebrood: donker, stevig en iets zoetig door de stroop die vaak wordt toegevoegd. Het wordt langzaam gegaard op lage temperatuur, waardoor het lekker smeuïg blijft. Traditioneel eet je het bij erwtensoep met katenspek, maar ’s ochtends met een plak kaas is het net zo lekker.
- Limburgs roggebrood: lichter van kleur én smaak. Gemaakt van een mix van rogge- en tarwemeel met desem, wat zorgt voor een luchtigere structuur en een iets zurige toon. In Limburg wordt het vaak gegeten met appelstroop én kaas of vleeswaren. Een klassieker bij het ontbijt.
Tussen deze twee vind je nog veel meer varianten: Gronings, Gelders, met noten, rozijnen, pitten… genoeg te ontdekken dus!
Waarom kiezen voor roggebrood als ontbijt?
Heel simpel:
- Het smaakt goed,
- Je zit er lekker lang vol van,
- En het zit vol vezels, ijzer, B- en C-vitamines en kalium.
Het helpt je spijsvertering op gang en door het lage gehalte aan koolhydraten bevat het ook minder suikers dan gewoon brood. Let wel: sommige donkere roggebroden bevatten toegevoegde siroop – een beetje suiker dus. Maar verder is het vooral: goed bezig!
Beleggen maar – warme ontbijtjes met roggebrood
1. Met ei
Gekookt, gebakken, als roerei of omelet – allemaal top. Combineer met plakjes tomaat, radijs of komkommer voor wat frisheid.
2. Met spek
Vers spek, ontbijtspek of katenspek: warm uit de pan op roggebrood is gewoon goed. Extra lekker met een eitje erbij.
3. Met bloedworst of leverworst
Even bakken, beetje roomboter op je roggebrood… meer heb je niet nodig.
4. Met balkenbrij
Stevig Limburgs ontbijt: roggebrood met appelstroop, dikke plak balkenbrij en eventueel wat gebakken appel erbij.
5. Met gebakken appels en stroop
Kindvriendelijk én verrukkelijk: roggebrood, roomboter, appelstroop en warme appelschijfjes.
6. Met gebakken tomaat en roomkaas
Roomkaas of hüttenkäse als basis, daarop gebakken tomaat, zout, peper, beetje bieslook. Frisse, warme start.
Koud beleggen – lekker hartig
1. Roomboter, kaas of vlees
Echte boter maakt het af. Beleg met een plak ham of kaas – denk aan jong, oud, komijn of Friese nagelkaas. Geitenkaas (met fenegriek!) is ook top. Smeerkaas? Makkelijk en snel.
2. Roomkaas of hüttenkäse
Ideaal als frisse basis. Combineer met ham, komkommer, tomaat, radijs of sla (rucola, veldsla, tuinkers). Maak af met zonnebloempitten of pompoenpitten.
3. Salades en smeersels
Eiersalade of tonijnsalade kan ook, zolang je het niet verzuipt in mayo. Tip: maak een lichtere variant met kwark.
4. Hummus
Van naturel tot paprika of curry – hummus is een fijne basis. Beleg met tomaat, komkommer, gegrilde courgette, noten of zaden.
5. Avocado
In plakjes of geprakt met ei, tomaat of zelfs wat gerookte zalm. Super vullend en vol goede vetten.
Of heb je liever zoet?
1. Met boter en hagelslag
Limburgs roggebrood + roomboter + pure hagelslag = simpel geluk.
2. Met jam
Zelfgemaakte jam is top, maar fruitbeleg of halvajam is ook prima. Minder suiker, lekker fris.
3. Met fruit en zuivel
Roggebrood met een laagje kwark, hüttenkäse of zuivelspread. Beleg met aardbeien, bosbessen, banaan, appel of peer. Fris, zoet en voedzaam.
Of je nu snel iets moet eten of tijd hebt om even te genieten: roggebrood is een super basis voor een stevig, lekker en gezond ontbijt. Wat leg jij erop?