Ontbijtplank – Je kent ze vast wel van die heerlijke borrelplanken vol met allerlei lekkers, wie is daar niet dol op. Lekker veel keuze op een grote plank bij elkaar. Dat kan natuurlijk ook bij het ontbijt, er liggen andere dingen op, maar het is een leuke en praktische manier om een goed ontbijt te serveren.
Gezelligheid en sfeer
Met een ontbijtplank zet je gezelligheid en sfeer op tafel. Je ziet allemaal lekkere ontbijt gerechtjes mooi bij elkaar op een plank liggen. Het is net een schilderijtje gemaakt met lekkere ontbijt dingetjes. Het lijkt misschien in eerst instantie dat er zomaar iets is opgelegd, maar dat klopt niet helemaal. Alles is van hoge kwaliteit. Scharreleieren, kaas, en roomboter van de boer. Echt lekkere ham en heerlijk vers fruit.
Een ontbijtplank betekent delen, share dining, zoals dat ook wel genoemd wordt. Iedereen kan zelf kiezen wat hij lekker vindt, het brengt gezelligheid want je eet op die manier echt samen.
Belangrijke punten bij het maken van een ontbijtplank
Bij het maken van een goede ontbijtplank zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten.
- Zorg je dat de plank er aantrekkelijk uitziet.
- Gebruik producten van goede kwaliteit.
- Zorg dat er voor iedereen iets lekkers is.
- Het hoeven geen grote hoeveelheden te zijn, je moet niet de helft overhouden.
- Liever een beperkte keuze van goede kwaliteit, dan veel van mindere kwaliteit.
- Denk aan afwisseling in smaak, kleur en textuur.
- Denk in lijnen, hou het strak.
- Vul alle holtes op met een of twee kleine dingen zoals druiven en tomaatjes.
Kies een mooie plank of schaal
De plank van de foto is voor 4 personen en heeft al de forse afmeting van 30×50 cm. Kijk wat je in huis hebt, misschien heb je wel een mooi groot dienblad liggen. Kijk eens bij de kringloop daar vind je vaak de leukste dingen. Een houten schilderij of een spiegel kunnen na een grondige schoonmaakbeurt perfect dienen als basis voor een ontbijtplank.
Ben je met meerdere personen dan is het gezelliger om meerdere dezelfde planken te maken. Dit staat mooier en deelt makkelijker dan dat je bijvoorbeeld een plank met vlees en een plank met ei en kaas zou maken.
Zorg voor een mooie variatie
Een ontbijtplank maken is niet de koelkast opentrekken en er maar wat opleggen. Alles moet bij elkaar passen. Een roereitje eet je met uitgebakken bacon en plakjes avocado. Een gekookt ei past weer perfect bij die lekkere ham. Die ham past op zijn beurt weer bij de boerenkaas.
Fruit en groenten zorgen voor een goede afwisseling in kleur en smaak. En echt lekkere roomboter en zelfgemaakte jam voor de zoetekauw mag op een goede ontbijtplank natuurlijk ook niet ontbreken.
Gebruik bakpapier, kleine bakjes en schaaltjes
Veel items kun je zo op de plank leggen. Die plank kun je eventueel eerst bekleden met een stuk bakpapier, zeker als die plank poreus is. Zorg er wel voor dat het papier kleiner is dan de plank en dat je het niet ziet liggen. Gerechtjes zoals roerei, eiersalade of andere gerechten met saus, kun je het beste in bakjes op de plank plaatsen om geknoei tegen te gaan. Voorkom wel dat je de hele plank vol bakjes gaat zetten.
Croissants, broodjes en crackers
Een ontbijt is niet compleet zonder brood. Lekkere verse croissants, harde en zachte broodjes van de bakker. Misschien een beschuitje of cracker voor de liefhebber. Als je een hele grote plank hebt, kun je ze erbij leggen, maar hier is gekozen om ze apart te serveren. Dit heeft meerdere voordelen. Het (warme) brood blijft echt lekkerder in een mandje dan tussen de vleeswaren en de kaas. Dat is ook voor diezelfde vleeswaren en kaas beter. Zet aan beide zijdes van de ontbijtplank een mandje of schaal met diverse broodjes. Zet er eventueel ook een kom lekkere verse boeren yoghurt naast om samen met het fruit te eten.
Alle heerlijkheden van de ontbijtplank op een rijtje
De gevarieerde ontbijtplank voor 4 personen bestaat uit de volgende dingen. Dit is een suggestie, je kunt het makkelijk aanpassen naar eigen wens. Het is makkelijk als leidraad om zo een lekkere en afwisselende ontbijtplank samen te kunnen stellen.
- 2 stukken boerenkaas. Belegen kaas en jong belegen met fenegriek.
- 3 soorten vleeswaren van ieder 4-6 plakjes. Gedroogde Livarham, gekookte Livarham en gebraden gehakt.
- 2 soorten ei. 4 gekookte eitjes en roerei gemaakt met 4 eieren.
- 6 plakjes uitgebakken ontbijtspek
- 1 avocado in plakjes
- een stukje roomboter
- 1 kiwi in plakjes
- 1 sinaasappel in plakjes
- 2 soorten huisgemaakte jam in kleine potjes
- hagelslag in eenzelfde potje als de jam
- een trosje druiven
- een stuk komkommer in plakjes
- wat kerstomaatjes
- verse kruiden zoals peterselie en dille
Zo maak je de ontbijtplank:
Kook de eieren en bak het ontbijtspek uit. Meng de ingrediënten voor het roerei en zet hiervoor alles klaar.
Doe de jam en hagelslag in kleien potjes of glaasjes
Snijd de kiwi en komkommer in niet te dunne plakken. Snijd de sinaasappel door en snij ook die in plakken.
Begin met de grote dingen zoals de stukken kaas en het nog lege schaaltje van het roerei. Zet dit op hoeken tegenover elkaar. In de andere hoeken zet je de potjes met jam en de boter. Die 4 dingen staan op een hoek om zo makkelijker te kunnen pakken, maar ook omdat dit er visueel aantrekkelijker uitziet.
Maak een rij van de eieren van de kaas naar het schaaltje voor het roerei.
Leg de sinaasappel mooi rond de potjes jam en de kiwi naast de boter. De komkommer mag tussen de sinaasappel en de kaas.
Vouw de ham rommelig op zodat het meer volume krijgt. Leg de ham naast de kiwi plakjes en het gebraden gehakt in rolletjes naast de sinaasappel.
Snijd nu de avocado en leg de plakjes naast het schaaltje voor het roerei. Leg het ontbijtspek er aan de andere kant langs.
Vul alle gaatjes op met groepjes druiven en kerstomaten. Steek hier en daar een beetje verse kruiden tussen.
Leg een kaasschaaf, botermesje en lepeltjes en/of vorken waar gewenst.
Bak het roerei en doe dat in het schaaltje en serveer de ontbijtplank met veel trots.
Tafel lekker !!