
De Scandinavische keuken ontdekken
Ontdek de Scandinavische keuken met heerlijke tips en recepten. Natuurlijk vis, wild maar ook de bekende Zweedse ballen tot knackebrod en Deense rødgrød
De Scandinavische keuken ontdekken
De Scandinavische keuken is bij velen van ons onbekend. En onbekend maakt vaak onbemind. Dat is jammer, want de Scandinavische keuken heeft ook veel moois te bieden. Wat dacht je van Gravadlax, haringgerechten, natuurlijk ook de Zweedse balletjes… Deze en nog veel meer andere heerlijkheden kun je nu zelf eenvoudig in je eigen keuken klaarmaken.
Het leuke van de Scandinavische keuken is, dat hij eigenlijk best vertrouwd is: qua klimaat verschilt het niet zo van het onze, zodat er ongeveer dezelfde planten groeien en dieren leven (oké op de rendieren na). Veel ingrediënten zullen daarom heel herkenbaar zijn. De Scandinavische keuken gebruikt veel vis en dat is natuurlijk gezond!
Probeer eens een van onderstaande gerechten!
Brunost, een bijzondere Noorse kaas

Nordic cuisine: de hippe Scandinavische keuken

Verse vis
Vis is een groot onderdeel van het menu in Scandinavische landen. De ligging aan zee heeft hier een grote invloed op, en daar maken ze dankbaar gebruik van. Ook ons Nederland ligt aan de zee, maar het zit bij ons veel minder in de cultuur om vis te eten. We zetten een aantal verse vis recepten op een rij met een sterk Scandinavisch karakter
3 keer verse Noorse zalm

Gravad Lax, gemarineerde zalm
Gravad lax betekend: In de grond begraven. Om de vis langer te kunnen bewaren, werd de vis gezouten en met wat kruiden onder de grond gestopt. De vis werd op deze manier licht gedroogd en bleek ook lekkerder te zijn. Dat doen we nu anders, maar wel erg lekker!
Haring op Scandinavische wijze
Rode bietjes-haring salade

Zure haring zoals in Zweden

Haring in zure en kruidige marinade

Knäckebröd maak je zelf!
Het is echt de moeite waard om eens zelf je knäckebröd te bakken, want moeilijk is het niet. En wat zo fijn is, je kan de zaden en pitten erop doen die jij lekker vindt. Ook kun je het volkorenmeel eens vervangen door rogge- of speltmeel.
Lekker met echte Deense boter en een plakje gerookte Noorse zalm
Zweedse ballen of lekker wild
In de Scandinavische landen wordt veel wild gegeten. Dat hebben wij ook op de elanden na. De bekende Zweedse balletjes en een supermals stukje hertenrug laten je de sfeer van deze landen aan je eigen tafel beleven.
Zweedse gehaktballetjes met veenbessensaus

Spiezen van hertenrugfilet

Bijgerechten uit de Scandinavische keuken
Tot slot nog twee gerechten om een themamenu uit deze landen helemaal compleet te maken.
Zweedse krieltjes met zure room

Deense rødgrød
