De Scandinavische keuken ontdekken – De Scandinavische keuken is bij velen van ons onbekend. En onbekend maakt vaak onbemind. Dat is jammer, want de Scandinavische keuken heeft ook veel moois te bieden. Wat dacht je van Gravad lax, haringgerechten, natuurlijk ook de Zweedse balletjes… Deze en nog veel meer andere heerlijkheden kun je nu zelf eenvoudig in je eigen keuken klaarmaken.
Het leuke van de Scandinavische keuken is, dat hij eigenlijk best vertrouwd is: qua klimaat verschilt het niet zo van het onze, zodat er ongeveer dezelfde planten groeien en dieren leven (oké op de rendieren na). Veel ingrediënten zullen daarom heel herkenbaar zijn. De Scandinavische keuken gebruikt veel vis en dat is natuurlijk gezond!
Brunost, een bijzondere Noorse kaas
Brunost is een bijzondere Noorse kaas. Zijn naam betekent 'bruine kaas'. De kaas is gemaakt van wei en wordt gekookt, zodat hij carameliseert en bruin wordt.
Nordic cuisine: de hippe Scandinavische keuken
Nordic cuisine is hip en hot. Maar wat is het eigenlijk precies en waar komt het vandaan? Lekker Tafelen legt het uit
Verse vis
Vis is een groot onderdeel van het menu in de Scandinavische keuken. De ligging aan zee heeft hier een grote invloed op, en daar maken ze dankbaar gebruik van. Ook ons Nederland ligt aan de zee, maar het zit bij ons veel minder in de cultuur om vis te eten. We zetten een aantal verse vis recepten op een rij met een sterk Scandinavisch karakter.
Verse Noorse zalm uit de Scandinavische keuken
De Noorse zalm is misschien wel het bekendste ingrediënt uit de Scandinavische landen. Als iets een inspiratiebron is bij het maken van recepten dan is het wel zalm. Alleen de prachtige kleur van zalm doet al wonderen in heel veel gerechten. Dan is er vooral de Gravad lax als echte klassieker uit de Scandinavische keuken. Zalm op deze manier bereid, is een typisch gerecht uit het hoge koude noorden, uit Scandinavië. Het gerecht stamt al uit de Middeleeuwen en betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm’. Om de vis langer te kunnen bewaren, werd de vis gezouten en met wat kruiden onder de grond gestopt. De vis werd op deze manier licht gedroogd en bleek ook lekkerder te zijn.
Gemarineerde zalm (Gravad Lax)
Wil je eens een bijzonder gerechtje serveren? Maak eens zelf gravad lax, of gemarineerde zalm. Leuk om te doen en heel erg lekker!
Haring op Scandinavische wijze
Haring komt uit de noordelijke Noordzee. In de driehoek Schotland, Noorwegen en Denemarken wordt de haring gevangen en verwerkt tot Hollandse haring. De haring wordt uiteraard ook in de Scandinavische landen gegeten.
Knäckebröd maak je gewoon zelf
Zelf Knäckebröd maken is leuk om te doen en bovendien kun je zelf lekker variëren. Vervang volkorenmeel ook eens door rogge- of speltmeel.
Zweedse ballen of lekker wild
In de Scandinavische keuken wordt veel wild gegeten. Dat hebben wij ook op de elanden na. De bekende Zweedse balletjes en een supermals stukje hertenrug laten je de sfeer van deze landen aan je eigen tafel beleven.
Zweedse gehaktballetjes
Je hoeft niet meer naar Ikea, in ieder geval om te eten. Want Zweedse gehaktballetjes, of köttbullar, maak je voortaan zelf!
Spiezen van hertenrugfilet
Spiezen van hertenrugfilet 750 gram hertenrugfilet in grove blokken gesneden 1 dl olijfolie 1 dl bosvruchtensap 1 dl rode port 1 el vier seizoenen peperkorrels. rozemarijntakken verse laurierblaadjes zwarte gedroogde pruimen 4 rode uien in kwarten gesneden 16 kastanjechampignons grof zeezout circa 8 grillpennen Begin een dag eerder. Maak...
Bijgerechten uit de Scandinavische keuken
Tot slot nog twee gerechten om een themamenu uit deze landen helemaal compleet te maken.
Deense rødgrød: een heerlijk toetje met rood fruit
Heb je rood fruit over? Probeer dan eens Deense rødgrød te maken, een heerlijk en simpel toetje.
Zweedse krieltjes met zure room
Een makkelijk bijgerecht bij (Zweedse) gerechten zijn de Zweedse krieltjes. Serveer de krieltjes bijvoorbeeld bij Graved lax.