Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De Scandinavische keuken ontdekken

Ontdek de Scandinavische keuken met heerlijke tips en recepten. Natuurlijk vis, wild maar ook de bekende Zweedse ballen tot knackebrod en Deense rødgrød

0 5.871

De Scandinavische keuken ontdekken

De Scandinavische keuken is bij velen van ons onbekend. En onbekend maakt vaak onbemind. Dat is jammer, want de Scandinavische keuken heeft ook veel moois te bieden. Wat dacht je van Gravadlax, haringgerechten, natuurlijk ook de Zweedse balletjes… Deze en nog veel meer andere heerlijkheden kun je nu zelf eenvoudig in je eigen keuken klaarmaken.

Het leuke van de Scandinavische keuken is, dat hij eigenlijk best vertrouwd is: qua klimaat verschilt het niet zo van het onze, zodat er ongeveer dezelfde planten groeien en dieren leven (oké op de rendieren na). Veel ingrediënten zullen daarom heel herkenbaar zijn. De Scandinavische keuken gebruikt veel vis en dat is natuurlijk gezond!

Probeer eens een van onderstaande gerechten!

Brunost, een bijzondere Noorse kaas

Brunost
Brunost is een bijzondere Noorse kaas. Zijn naam betekent ‘bruine kaas’. De kaas is gemaakt van wei en wordt gekookt, zodat hij carameliseert en bruin wordt.

Nordic cuisine: de hippe Scandinavische keuken

Nordic cuisine
Nordic cuisine is hip en hot. Maar wat is het eigenlijk precies en waar komt het vandaan? Lekker Tafelen legt het uit

Verse vis

Vis is een groot onderdeel van het menu in Scandinavische landen. De ligging aan zee heeft hier een grote invloed op, en daar maken ze dankbaar gebruik van. Ook ons Nederland ligt aan de zee, maar het zit bij ons veel minder in de cultuur om vis te eten. We zetten een aantal verse vis recepten op een rij met een sterk Scandinavisch karakter

3 keer verse Noorse zalm

 

Gravad Lax, gemarineerde zalm

Gravad lax betekend: In de grond begraven. Om de vis langer te kunnen bewaren, werd de vis gezouten en met wat kruiden onder de grond gestopt. De vis werd op deze manier licht gedroogd en bleek ook lekkerder te zijn. Dat doen we nu anders, maar wel erg lekker!

Naar het recept

Zalm in papillot
Een heerlijk zalm pakketje uit de oven of van de barbecue. De voordelen van de bereiding in papillot zijn legio. Sappen blijven behouden en je serveert een feestje op tafel.
Zalm met kikkererwtensalade
Wij eten vaak zalm en dan vind ik het wel leuk om deze steeds op een andere manier te combineren en te bereiden. Zalm uit de oven is voor mij de makkelijkste manier; op smaak breng met kruiden, olijfolie

Haring op Scandinavische wijze

Rode bietjes-haring salade

Rode bietjes-haring salade
Rode bietjes-haring salade Deze salade is het hele jaar door verkrijgbaar maar wordt vooral gegeten met de carnaval. Deze mooie roze salade is tijdens de carnavals dagen volop te koop in de supermarkten en bij de groenteboer. Enkele uitzonderingen daargelaten,

Zure haring zoals in Zweden

Zure haring zoals ze dat in Zweden doen
Bij zure haring denk je vaak aan die hele zure haring uit een pot. Deze haring is vers, fris en kruidig. Heerlijk als voorafje, bij een buffet of samen met een aardappelsalade.

Haring in zure en kruidige marinade

Haring in zure en kruidige marinade
Gemarineerde haring is een feestje op sodabrood met goede boter. De haringen worden gemarineerd in olie, citroen, verse kruiden en specerijen.

 

 Knäckebröd maak je zelf

Knäckebröd maak je zelf!

Het is echt de moeite waard om eens zelf je knäckebröd te bakken, want moeilijk is het niet. En wat zo fijn is, je kan de zaden en pitten erop doen die jij lekker vindt. Ook kun je het volkorenmeel eens vervangen door rogge- of speltmeel.

Bekijk het recept hier

Lekker met echte Deense boter en een plakje gerookte Noorse zalm

Zweedse ballen of lekker wild

In de Scandinavische landen wordt veel wild gegeten. Dat hebben wij ook op de elanden na. De bekende Zweedse balletjes en een supermals stukje hertenrug laten je de sfeer van deze landen aan je eigen tafel beleven.

Zweedse gehaktballetjes met veenbessensaus

Zweedse gehaktballetjes met veenbessensaus
Köttbullar zijn Zweedse gehaktballetjes met een typische smaak. Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak als snack, in combinatie met aardappelpuree en een schep veenbessensaus. Ook is het een typisch gerecht voor Kerst

Spiezen van hertenrugfilet

Spiezen van hertenrugfilet
Herten leven in roedels en houden zich het liefst op in grote, dichte bossen en dichtbegroeide moerassen. Ze komen in bijna heel Europa voor, van het zuiden van Zweden en Noorwegen tot Spanje, waarbij plaatselijke rassen ontstaan zijn.

Bijgerechten uit de Scandinavische keuken

Tot slot nog twee gerechten om een themamenu uit deze landen helemaal compleet te maken.

Zweedse krieltjes met zure room

Zweedse krieltjes met zure room
Zweedse krieltjes met zure room zijn heel gemakkelijk te maken en smaken heel erg lekker bij (Zweedse) visgerechten zoals Graved lax of zure haring.

Deense rødgrød

Deense rødgrød: een heerlijk toetje met rood fruit
Heb je rood fruit over? Probeer dan eens Deense rødgrød te maken, een heerlijk en simpel toetje.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer