Oosterscheldekreeft seizoen – Een stukje Zeeuwse trots. Eind maart, om precies te zijn op donderdag 28 maart, wordt het Oosterscheldekreeft seizoen officieel geopend. De Oosterscheldekreeft is de lokale variant van de meestal uit Canada afkomstige kreeften.
Dit maakt de Oosterscheldekreeft uniek
Sinds enkele jaren komen de Zeeuwse kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Tientallen kreeftenvissers zijn actief op die wateren. Hoe verser de Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. De Oosterscheldekreeft wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten; na de vangst kan de kreeft bijna direct geserveerd worden.
Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de soms lage temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die die schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften ergens anders in Europa. Die afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak, een echte delicatesse dus.
De afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak, een echte delicatesse dus.!
Oosterschelde kreeft: een bijzondere vangst
De Oosterschelde kreeft is alleen in het seizoen verkrijgbaar. Een echt lokale lekkernij uit Zeeland. Jaarlijks verkrijgbaar van maart - juli
Check het recept of lees de infoVier het Oosterscheldekreeft seizoen gewoon thuis
Wie ons al langer volgt weet dat Lekker Tafelen nauw samenwerkt met Chris van der Poel, van Vis-Winkel-Online. Hij verhandelt vanuit Yerseke de Oosterscheldekreeft, maar ook mosselen en oesters, bijvoorbeeld. Al enige tijd is hij expert in het leveren van de kreeft aan consumenten. Vandaag een Oosterscheldekreeft bestellen is de volgende werkdag genieten van die geweldige lokale delicatesse.
Kreeft een beetje eng?
Dat je kreeft vooral in de horeca eet, heeft natuurlijk een reden. Het klaarmaken van kreeft vinden veel mensen vaak een beetje eng. Toch is het heel eenvoudig en echt een must om eens zelf te proberen. Natuurlijk helpt Lekker Tafelen je op weg bij het klaarmaken van de Oosterscheldekreeft en krijg je diverse tips om daar tijdens het Oosterscheldekreeft seizoen een geweldige maaltijd mee te maken.
Ontdek kreeft ook thuis
Verse kreeft bereiden – Stap voor stap instructie bij het schoonmaken
Vers kreeft bereiden is in veel keukens nog echt een lastig onderwerp. Met deze stap voor stap instructie gaat het jou ook lukken. Geniet van verse kreeft!
Recepten met Oosterscheldekreeft
Ben je met de foto-instructies hierboven een beetje op weg geholpen? Dan volgt natuurlijk het echte werk. Verras je gasten met een van de zeven recepten met Oosterscheldekreeft. Dit is vast genoeg inspiratie om het Oosterscheldekreeft seizoen ook thuis op tafel te zetten. Heb je een ander idee? Laat het weten in de comments!
Aperitief van kreeft
Als je dan toch kreeft eet...... Serveer kreeft eens als aperitief. In dit aperitiefhapje met kreeft zit heel veel smaak en het oogt fantastisch.
Kreeftenbisque of kreeftensoep
Maak van verse kreeft eens deze voortreffelijke kreeftenbisque. Noem het ook gerust kreeftensoep. Dit is puur smaak en heerlijke luxe.
Kreeft uit de oven met basilicum; Puur en smaakvol
Kreeft uit de oven met basilicum - Zo'n prachtig product als kreeft heeft weinig opsmuk nodig. Weinig ingrediënten en pure smaken.
Risotto met kreeft en saffraan
Een verse kreeft is het ultieme ingrediënt voor een risotto met kreeft en saffraan. De risotto gaar je in een huisgemaakte kreeftenbisque.
Oosterschelde kreeft; Het hoogtepunt op je barbecue
Vandaag laat ik je zien hoe je een visliefhebber ook tegemoet kan komen. Sterker nog… dit gerecht komt deels van de barbecue en wordt deels aan te tuintafel gemaakt, maar is echt het hoogtepunt. Je gasten zullen verbaast zijn als je deze schotel van de barbecue haalt.
Pasta met Oosterschelde kreeft en Hollandse tomaten
Een beetje kreeft liefhebber zal gaan voor een echte Oosterschelde kreeft. Het seizoen van deze lokale delicatesse is er maar kort, maar als het er dan is ga je natuurlijk voor lokaal.
Tafel lekker !!