Oud brood verwerken; diverse tips tegen voedselverspilling – Kennen we niet allemaal het probleem van dat ene kontje of sneetje brood dat na enkele dagen verloren in de broodtrommel is blijven liggen. Inmiddels is er al een nieuw brood gekocht of gebakken en het kontje gaat zo de prullenbak in.
Cijfers die je doen schrikken
Jaarlijks gooien wij in Nederland ca. 127 miljoen kilo aan brood weg, dit zijn 435.000 hele broden per dag. Dat zijn cijfers waar je toch van schrikt? Wij in ieder geval wel. Denk eens aan alle kostbare grondstoffen en energie die hiermee verloren zijn gegaan.
Voedselverspilling of broodverspilling is zo zonde en eigenlijk ook helemaal niet nodig !!
Tips om verspilling van brood tegen te gaan
Alleen kleine aanpassingen zijn al voldoende om alvast een start te maken met het tegengaan van broodverspilling. Bewaar bijvoorbeeld je vers gekochte brood niet in de koelkast, je brood droogt dan veel sneller uit. Wil je iedere dag een verse boterham, vries dan direct na aankoop je brood in en neem per dag de sneetjes brood die je die dag wilt gaan eten uit de vriezer. Wil je je brood niet bewaren in de vriezer, koop dan een half brood en zorg er altijd voor dat je broodzak goed gesloten is.
Oud brood verwerken doe je zo
Maar heb je toch enkele sneetjes brood die oud zijn geworden bedenk dan goed dat oud brood zich prima laat gebruiken in diverse lekkere recepten. Vaak is er dan het probleem van maar één boterham of kontje overhebben, maar wist je dat je je oude brood ook gewoon in de vriezer kan bewaren. Leg een broodzak in de vriezer en doe hier iedere keer je oude sneetjes brood in. Op het moment dat jij één van onze heerlijke recepten wil gaan maken neem je de zak uit de vriezer. Je laat het brood ontdooien en je maakt er mee wat jij wilt, geloof me met oud brood kun je veel meer dan alleen paneermeel of een tosti maken.
Heb je zelf nog leuke of lekkere tips om oud brood verwerken nog leuker te maken? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel. Wij zijn echt heel benieuwd hoe jullie oud brood verwerken.
Recepten met oud brood
Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!
Paneermeel kopen? Je kunt het net zo makkelijk zelf maken van oud brood. In dit artikel 2 verschillende varianten van...
Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
Croutons: In ieder supermarkt zijn ze te vinden en iedere keer vraag ik me echt weer af; Waarom ?? Waarom...
Panzanella, een Italiaanse boerensalade met brood
Bedenk dat de boeren de salade ‘s morgens vroeg meenamen en pas later aten, echt geen domme zet want al...
Pizzabroodjes, iedereen zijn eigen kleine pizza
Deze pizzabroodjes zijn ideaal als je besluit je koelkast leeg te maken, maar ook bij slecht weer. Even geen boodschappen...
Ik denk dat veel mensen het liefst dagelijks vers brood willen eten. Misschien een idee dat bakkers en supermarkten buiten een heel gesneden en een half gesneden brood voortaan ook een kwart gesneden brood kunnen gaan verkopen? Denk zeker dat er een markt voor is, en dat er minder brood zal worden weggegooid.
Het is een idee Marjon, heb je het al eens voorgesteld?
2 sneetjes oud brood, besmeren met smeerkaas met sambal, plakjes tomaat er op en dan een plakje kaas. In de oven tot de kaas gesmolten, en het brood geroosterd is. En je hebt een heerlijk lunch gerecht.
Heerlijk Tineke!
Bonjour,
2 sneetjes oud brood licht roosteren,
Appel schillen, klokhuis eruit en appel in schijven snijden.
Beetje boter op geroosterd brood, daarop de appelschijven en tot slot bedekken met schijfjes geitenkaas.
In de oven tot kaas gesmolten is, plm 10 minuten.
Bon appétit.
Jacqui.