Paddenstoelen – In de natuur kondigen paddenstoelen het einde van de zomer en het begin van de herfst aan. Vroeger werden er dan volop paddenstoelen gezocht om te eten. Het was in die tijd dan ook zo dat gerechten met deze groente echte herfstgerechten waren. Tegenwoordig eten we vooral gekweekte paddenstoelen en die zijn in de meeste soorten jaarrond verkrijgbaar. Dus we eten het hele jaar door gerechten met paddenstoelen. Toch worden ze nog wel vaak aan de herfst gerelateerd. In dit artikel staan de gangbaarste soorten op een rijtje. Lees je mee?
Paddenstoelenwijzer – alles over eetbare paddenstoelen
In dit artikel lees je alles over eetbare paddenstoelen. Het is onmogelijk om alle soorten te bespreken, want dat zijn er verschrikkelijke veel. Maar dit overzicht geeft een beeld van de meeste soorten die in Nederland te koop zijn. Al zullen sommigen daarvan niet makkelijk te vinden zijn. Maar als je op internet zoekt wil het nog wel eens lukken om wat meer bijzondere soorten te vinden.
Paddenstoelenwijzer. Van champignon en cantharellen tot morieljes.
Het is onmogelijk alle eetbare paddenstoelen zo even op een rij te zetten. Toch geven we in deze paddenstoelenwijzer een overzicht van de meest gangbare paddenstoelen.
Champignons
Dit is uiteraard de meeste verkochte soort onder de paddenstoelen. Champignons zijn ontzettend populair. En vast niet alleen in Nederland. De witte variant is het bekendste, maar ondertussen worden er ook heel veel kastanjechampignons verkocht. Deze kastanjechampignons hebben een wat meer nootachtige smaak dan hun witte soortgenoten. Daarnaast bevatten ze wat minder vocht, zodat ze wat minder slinken tijdens het bereiden. Liever witte champignons? Geen probleem, in bijna alle recepten kun je de twee soorten onderling gewoon uitwisselen. Champignons zijn er van heel klein tot heel groot. Wist je dat een portobello gewoon een heel groot uitgegroeide kastanjechampignon is?
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Oesterzwammen
Oesterzwammen zijn na champignons de meest verkochte en de meest gegeten paddenstoelen. Deze soort smaakt echter niet naar oesters, maar dankt zijn naam aan de schelpvorm die wel wat aan een oester doet denken. Naast die schelpvormige soort zijn er ook nog de koningsoesterzwammen. Dat zijn die met de dikke steel en het kleine hoedje. Weet jij alles al over deze lekkere, zeer gezonde en zeer duurzame paddenstoel?
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Wildplukken van paddenstoelen
Volgens de website van Staatsbosbeheer is het plukken van paddenstoelen voor eigen gebruik op zeer kleine schaal toegestaan. Denk hierbij aan hoeveelheden als 250 gram per persoon, ofwel de inhoud van een champignonbakje. Op grote schaal wildplukken (en dit geldt overigens niet alleen voor paddenstoelen!) wordt beschouwd als diefstal en beschadiging van het terrein. Tenslotte is eetbare natuur de voedselvoorziening voor de dieren. Ook zijn er gemeenten in Nederland waar het plukken van paddenstoelen helemaal verboden is. Dit is dan ook vastgelegd in gemeentelijke verordeningen. Dus informeer je goed voor je besluit tot wildplukken. Daarnaast brengt het wildplukken van paddenstoelen een flink risico met zich mee. Je hebt een zeer gedegen kennis nodig van paddenstoelen om de eetbare en de niet-eetbare soorten van elkaar te kunnen onderscheiden. Sommige soorten zien er bijna identiek uit als eetbare exemplaren, maar zijn zeer giftig. Van sommige soorten word je alleen wat misselijk, van andere soorten kun je ernstig ziek worden. En dat wil je ongetwijfeld niet. Daarnaast komen er ook in de Nederlandse natuur paddenstoelen voor die dodelijk zijn als je ze op zou eten. Dit soort risico’s zijn het niet waard. Lekker Tafelen promoot het wildplukken dan ook beslist niet. Er zijn genoeg geteelde soorten, die je dus veilig kunt eten, te koop bij goed gesorteerde groentewinkels, op de markt en zelfs in sommige supermarkten.
Recepten met overige paddenstoelen
Recepten specifiek met champignons en oesterzwammen vind je onderaan de betreffende specials. De recepten met gemengde of overige paddenstoelen vind je hier. Zet eens een paddenstoelenquiche op tafel. Of begin je menu met een lekkere bospaddenstoelensoep. Ook in verschillende risotto’s doen paddenstoelen het geweldig. Maar zeker ook in een ovenschotel met pasta, of een zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen. En natuurlijk mogen ze niet ontbreken bij de wildgerechten. Ook van deze voortreffelijke combinatie hebben we genoeg recepten. Kijk er eens naar, en durf te experimenteren. Pak eens iets anders dan de gebruikelijke champignons. Want paddenstoelen zijn erg lekker en heel gezond!
Paddenstoelen tempura
Paddenstoelen tempura, dat zijn gefrituurde, gemengde paddenstoelen in een knapperig jasje, op zijn Japans. Lekker bij een Japanse maaltijd!
Bruschetta met paddenstoelen
Een lekker warm lunchhapje of een fijne borrelhap, bruschetta met paddenstoelen en kaas uit de oven zijn altijd een welkome snack!
Chinese koolsalade; met een Oosters tintje
Een lekkere lunch of een lichte avondmaaltijd? Dan moet je deze Chinese koolsalade met kip en shiitake hebben. En gemaakt in een handomdraai!
Gegratineerde paddenstoelen
Gebakken paddenstoelen zijn heerlijk, maar als je er gegratineerde paddenstoelen van maakt, wordt het een bijzonder lekker bijgerechtje!
Gevulde rollade; met paddenstoelen en cranberry’s
Wil je rollade serveren voor een bijzonder etentje? Maak dan eens zelf een gevulde rollade, bijvoorbeeld met paddenstoelen en cranberry's.
Rijstpannetje met kip en champignons
Een lekker en makkelijk rijstpannetje met kip en champignons, er is maar 1 pan nodig, dit betekent veel smaak en weinig afwas.