• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, november 29, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Paddenstoelen

Paddenstoelen – In de natuur kondigen paddenstoelen het einde van de zomer en het begin van de herfst aan. Vroeger werden er dan volop paddenstoelen gezocht om te eten. Het was in die tijd dan ook zo dat gerechten met deze groente echte herfstgerechten waren. Tegenwoordig eten we vooral gekweekte paddenstoelen en die zijn in de meeste soorten jaarrond verkrijgbaar. Dus we eten het hele jaar door gerechten met paddenstoelen. Toch worden ze nog wel vaak aan de herfst gerelateerd. In dit artikel staan de gangbaarste soorten op een rijtje. Lees je mee?

Paddenstoelenwijzer – alles over eetbare paddenstoelen

In dit artikel lees je alles over eetbare paddenstoelen. Het is onmogelijk om alle soorten te bespreken, want dat zijn er verschrikkelijke veel. Maar dit overzicht geeft een beeld van de meeste soorten die in Nederland te koop zijn. Al zullen sommigen daarvan niet makkelijk te vinden zijn. Maar als je op internet zoekt wil het nog wel eens lukken om wat meer bijzondere soorten te vinden.

Champignons, de seizoenen en de teler
Kookschool

Paddenstoelenwijzer. Van champignon en cantharellen tot morieljes.

Het is onmogelijk alle eetbare paddenstoelen zo even op een rij te zetten. Toch geven we in deze paddenstoelenwijzer een overzicht van de meest gangbare paddenstoelen.

Check het recept of lees de info

Champignons

Dit is uiteraard de meeste verkochte soort onder de paddenstoelen. Champignons zijn ontzettend populair. En vast niet alleen in Nederland. De witte variant is het bekendste, maar ondertussen worden er ook heel veel kastanjechampignons verkocht. Deze kastanjechampignons hebben een wat meer nootachtige smaak dan hun witte soortgenoten. Daarnaast bevatten ze wat minder vocht, zodat ze wat minder slinken tijdens het bereiden. Liever witte champignons? Geen probleem, in bijna alle recepten kun je de twee soorten onderling gewoon uitwisselen. Champignons zijn er van heel klein tot heel groot. Wist je dat een portobello gewoon een heel groot uitgegroeide kastanjechampignon is?

Oesterzwammen

Oesterzwammen zijn na champignons de meest verkochte en de meest gegeten paddenstoelen. Deze soort smaakt echter niet naar oesters, maar dankt zijn naam aan de schelpvorm die wel wat aan een oester doet denken. Naast die schelpvormige soort zijn er ook nog de koningsoesterzwammen. Dat zijn die met de dikke steel en het kleine hoedje. Weet jij alles al over deze lekkere, zeer gezonde en zeer duurzame paddenstoel?

recepten met champignons
Specials

Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen

Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.

Oesterzwammen
Specials

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!

Vorige Volgende

Recepten met overige paddenstoelen

Recepten specifiek met champignons en oesterzwammen vind je onderaan de betreffende specials. De recepten met gemengde of overige paddenstoelen vind je hier. Zet eens een paddenstoelenquiche op tafel. Of begin je menu met een lekkere bospaddenstoelensoep. Ook in verschillende risotto’s doen paddenstoelen het geweldig. Maar zeker ook in een ovenschotel met pasta, of een zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen. En natuurlijk mogen ze niet ontbreken bij de wildgerechten. Ook van deze voortreffelijke combinatie hebben we genoeg recepten. Kijk er eens naar, en durf te experimenteren. Pak eens iets anders dan de gebruikelijke champignons. Want paddenstoelen zijn erg lekker en heel gezond!

Gevulde portobello met risotto
Hoofdgerecht

Gevulde portobello met risotto

Een lekker en origineel vegetarisch hoofdgerecht dat ook geschikt is voor een feestelijk etentje? Maak eens gevulde portobello met risotto!

Romige bospaddenstoelensoep
Recepten

Romige bospaddenstoelensoep

Het recept voor de lekkerste romige bospaddenstoelensoep die je ooit hebt gegeten. Gevuld met shiitake, oesterzwammen en cantharellen.

Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen
Bijgerecht

Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen

Maak eens een combinatie van twee aardse smaken. Met ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen zet je een heerlijk najaarsgerecht op tafel!

Wildragout met paddenstoelen en groene peper
Hoofdgerecht

Wildragout met paddenstoelen en groene peper

Serveer in de herfst of winter eens deze verrukkelijke wildragout met paddenstoelen en groene peper. Lekker over de pasta of de rijst.

Tagliatelle ai funghi
Pastagerechten

Tagliatelle ai funghi

Tagliatelle ai funghi - Wie houdt er nu niet van de Italiaanse keuken? En een goed pastagerecht, daar kun je natuurlijk nooit genoeg recepten voor hebben. Zin in een pasta met een klein najaarstintje, die overigens ook de rest van het jaar prima smaakt? Kijk dan eens naar het...

Kippenlevertjes met paddenstoelen
Vleesgerechten

Kippenlevertjes met paddenstoelen

Een leuk en origineel gerecht voor een herfstachtige lunch? Verras je tafelgenoten eens en serveer eens kippenlevertjes met paddenstoelen!

jachtsaus
Saus

Jachtsaus

Het recept voor een heerlijke jachtsaus die je kunt serveren bij een stukje wild of rundvlees. Puur, vol van smaak en natuurlijk zelfgemaakt.

Knolselderij puree met paddenstoelen
Stamppot

Knolselderij puree met paddenstoelen

Ook zonder vlees kun je een mooi gerecht op tafel zetten, deze knolselderij puree met paddenstoelen is daar een mooi voorbeeld van.

Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen
Ovenschotel

Zuurkoolovenschotel met gehakt en paddenstoelen

Een keertje iets anders dan zuurkoolstamppot met rookworst? Maak eens een ovenschotel van zuurkool met gehakt en paddenstoelen, bijvoorbeeld!

Ovenpasta met pompoen en paddenstoelen 2
Ovenschotel

Ovenpasta met pompoen en paddenstoelen

Een fantastisch vegetarisch gerecht op tafel zetten? Serveer deze ovenpasta met pompoen, paddenstoelen en kaas. Dit is herfst op tafel!

Vorige Volgende

Wildplukken van paddenstoelen

Volgens de website van Staatsbosbeheer is het plukken van paddenstoelen voor eigen gebruik op zeer kleine schaal toegestaan. Denk hierbij aan hoeveelheden als 250 gram per persoon, ofwel de inhoud van een champignonbakje. Op grote schaal wildplukken (en dit geldt overigens niet alleen voor paddenstoelen!) wordt beschouwd als diefstal en beschadiging van het terrein. Tenslotte is eetbare natuur de voedselvoorziening voor de dieren. Ook zijn er gemeenten in Nederland waar het plukken van paddenstoelen helemaal verboden is. Dit is dan ook vastgelegd in gemeentelijke verordeningen. Dus informeer je goed voor je besluit tot wildplukken. Daarnaast brengt het wildplukken van paddenstoelen een flink risico met zich mee. Je hebt een zeer gedegen kennis nodig van paddenstoelen om de eetbare en de niet-eetbare soorten van elkaar te kunnen onderscheiden. Sommige soorten zien er bijna identiek uit als eetbare exemplaren, maar zijn zeer giftig. Van sommige soorten word je alleen wat misselijk, van andere soorten kun je ernstig ziek worden. En dat wil je ongetwijfeld niet. Daarnaast komen er ook in de Nederlandse natuur paddenstoelen voor die dodelijk zijn als je ze op zou eten. Dit soort risico’s zijn het niet waard. Lekker Tafelen promoot het wildplukken dan ook beslist niet. Er zijn genoeg geteelde soorten, die je dus veilig kunt eten, te koop bij goed gesorteerde groentewinkels, op de markt en zelfs in sommige supermarkten.

DeelPin11TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Stoofperen
Specials

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Recepten met garnalen
Specials

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters
Specials

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom
Specials

Slagroom

poké bowl recepten
Specials

Poké bowl recepten; ontdek deze varianten

Provolone
Specials

Provolone; lekker Italiaans!

zoete aardappel recepten
Specials

Zoete aardappel recepten; Van basis tot out of the box

saus maken op basis van eieren
Saus

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Stoofperen
Specials

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Check het recept of lees de info
Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

slagroom

Slagroom

Recept in de picture

Romig dessert met peer en mascarpone
Nagerecht

Romig dessert met peer en mascarpone

Sluit je maaltijd af met een heerlijk fris en romig dessert met peer en mascarpone, zalige koekkruimels en een lichte toets van citroen.

Check het recept of lees de info
Kip Korma

Kip Korma; uit de Indiase keuken

sint whoopie's

Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • letta de Jong op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
  • Catharina op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Hollandse borrelplank; een feestje!
  • Vera van Geresteijn op Hollandse borrelplank; een feestje!

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen