Paddenstoelen ontdekken in de keuken. Dat bedoelen we echt letterlijk. Champignons eten we (bijna) allemaal, er valt echter nog zoveel meer te ontdekken. In de supermarkt, waar nog verreweg de meesten hun ingrediënten aanschaffen, word ik altijd een beetje somber van het paddenstoelen assortiment. De witte champignon is er ruimschoots aanwezig, de overige soorten staan er wat summier naast. Ze worden simpelweg te weinig verkocht. Dat hebben ze opgelost door mixen aan te bieden. Maar mensen, die mixen halen niet bepaald het beste in de paddenstoelen naar boven. Genoeg geklaagd, we gaan jullie snel wat meer inspiratie meegeven.
De smaaksensatie van wilde paddenstoelen
In Frankrijk en diverse andere Oost- en Zuid Europese landen kennen ze het al jaren. Wilde paddenstoelen verzamelen. Een prachtige sport, maar alleen als je er alles van weet! We kennen allemaal de problemen van giftige paddenstoelen. Weet dus waar je aan begint. Het hoge prijskaartje aan trainingen (lees 80 euro per persoon) zorgt dat het hier een hobby is die maar weinig mensen kennen. In Nederland zijn we eigenlijk alleen bekend met de gekweekte paddenstoelen. De wilde paddenstoel heeft echter een beduidend beter aroma Wil je indruk maken op je gasten? Laat dan de melanges van de supermarkt voor wat ze zijn en ga op zoek naar wilde paddenstoelen.
Het heerlijke aroma en de smaak zijn onweerstaanbaar. Ze groeien in het wild maar worden gelukkig ook gekweekt.
Elke paddenstoel heeft zo zijn of haar eigen aroma. De één is juist geschikt voor een verrukkelijke saus, de ander maakt je ragout optimaal en weer een ander is perfect als begeleider van vlees- of wildgerechten. In de volksmond hoort de paddenstoel in de herfst thuis. Maar ook daar valt nog van alles over te vertellen. Het paddenstoelenseizoen zit echt wat complexer in elkaar. Wil jij echte de verschillende soorten leren kennen? Begin dan eens in onze paddenstoelenwijzer. Hierin noemen we de meest voorkomende soorten, maar we gaan echt een stukje verder als de champignon.
Hoe haal je het beste uit je paddenstoelen naar boven
Wat zijn paddenstoelen eigenlijk, waar let je op als je ze koopt, hoe maak je ze schoon en hoe gezond zijn ze? We geven je graag wat algemene kennis mee over het kopen, bewaren en verwerken van paddenstoelen. De meeste paddenstoelen zijn bijvoorbeeld net sponzen. Ze zuigen water, maar ook olie en of boter op, ze absorberen de geur van andere ingrediënten en deze eigenschappen zijn van groot belang bij de juiste verwerking en bereiding. Lees dan ook vooral onze special: Het juiste gebruik van verse paddenstoelen.
Gedroogde paddenstoelen kunnen een geweldige verrijking zijn in je gerechten. Ze hebben een veel intenser aroma dan verse paddenstoelen en bieden een wereld aan mogelijkheden. We geven je graag 5 tips voor het gebruik van gedroogde paddenstoelen.
Eenmaal aan de slag met alle aangeboden informatie gaat er echt een wereld aan smaak voor je open. Je zult de paddenstoel van een heel andere kant leren kennen. Het resultaat? Echt smaakvolle gerechten met paddenstoelen in de hoofdrol. Vanaf nu ga je weer echt genieten van deze aromatische bosbewoners.