- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Paprika de kleurrijke topper

Paprika de kleurrijke topper – Tijd voor een feestje! Dit jaar bestaat de paprikateelt in Nederland 55 jaar. De van oorsprong uit Midden- en Zuid- Amerika afkomstige vrucht is een echt Hollands product geworden; een product waar de Nederlandse paprikatelers terecht trots op kunnen zijn. Tijd om deze veelzijdige vruchtgroente in het zonnetje te zetten op Lekker Tafelen. Want, met de supergezonde paprika kan je niet alleen lekker tafelen, maar geef je ook kleur aan je gerechten. En kleurrijke gerechten nodigen uit tot eten. Paprika zit boordevol vitamine C, ijzer en calcium. Een rode paprika bevat zelfs drie keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Alle reden om er volop van te genieten en daarom geven we je niet alleen wat informatie over de paprika, maar ook drie nieuwe recepten.

Onze slogan: Paprika de kleurrijke topper!

“Het is rood, het is groen en je kunt er veel mee doen.” Zo luidde een van de reclamecampagnes uit het verleden, die hebben bijgedragen aan de bekendheid van de paprika in Nederland. Die reclamecampagnes waren nodig, want voor 1960 aten we in Nederland bijna geen paprika, het was een schaars, exotisch en duur product. Laten we die slogan nu vervangen door: ‘Paprika de kleurrijke topper!’ Want er groeit tegenwoordig veel meer in de Westlandse kassen dan de ons inmiddels zo vertrouwde groene en rode dikhuidige paprika en de zoete rode puntpaprika met zijn dunnere huidje.


Gele en oranje paprika, gebruik ze eens vaker

Neem bijvoorbeeld de gele- en de oranje paprika. Zeg nou zelf, twee heerlijke kleuren die het goed doen in op je bord.  In de oranje paprika bevinden zich behalve vitamine C, ijzer en calcium  ook zeaxanthine en lutheïne. En die laatste twee stoffen zijn goed voor onze ogen. Het gekke is alleen dat we die gele paprika kennelijk nog een beetje argwanend bekijken en de oranje paprika telt eigenlijk alleen mee op feestdagen; als ons Oranje team aan een EK of WK meedoet, of als we een koninklijk Oranje feestje te vieren hebben. Zonde, toch?! Gaan we er wat aan doen en genieten van al die kleuren…

Paprika in de kleuren rood, groen, geel, oranje, wit, bruin, paars, lila….

We zijn, als het op paprika’s aankomt kennelijk een behoudend volkje en zodoende weet het gros van de Nederlandse consumenten niet dat er zelfs witte, mintgroene, bruine en paarse paprika’s geteeld worden. Ik bezocht vorig jaar september het bedrijf Westlandpeppers in De Lier [1]en daar teelt men naast pepers vooral ook véél verschillende paprika’s. Paprika is trouwens het Hongaarse woord voor pepertje. En paprika’s en (chili)pepers zijn familie van elkaar. Een paprika is simpelweg een zoete, niet hete peper variant. Aan de Amerikaanse naam voor paprika “bell pepper”, kan je dat goed afleiden. Met “paprika” bedoelt men daar het paprikapoeder, dat voorafgaand aan de verse paprika via Hongarije op de West-Europese markt kwam.

Verantwoord geteeld

Ik bezocht de kassen van Westlandpeppers destijds weliswaar vanwege de teelt van de (Mexicaanse) pepers [1],  maar ik kreeg er en passant een aardige indruk van de paprikateelt. En ik leerde er twee dingen: Allereerst doen de paprikatelers er alles aan om de gewassen op biologische wijze te beschermen tegen ziekten en plagen. Waar vroeger in de Westlandse kassen druiven geteeld werden en men nog volop met chemische (bestrijdings)middelen werkte, zet men nu bijvoorbeeld sluipwespen in om bladluis en ander ongedierte te bestrijden. Hommels helpen bij het bestuivingsproces en zo zijn er talloze biologische ‘wapens’ in de strijd geworpen die de paprika’s tot een gezond en verantwoord product maken. Het tweede dat ik er leerde is dat een groot deel van de paprikateelt nog steeds voor het buitenland bestemd is.

Snackpaprika’s

De oranje paprika hebben we kennelijk nog niet en masse in het hart gesloten. Hij maakt (nog) geen deel uit van ons dagelijks voedingspatroon, laat staan de nog exotischer gekleurde paprika’s. En dit geldt helaas ook voor de snackpaprika’s, de darling babies van de paprikatelers. Snackpaprika’s, de naam zegt het al zijn bedoeld om te snacken. In plaats van een zakje paprikachips naar binnen te werken, zou je je tanden eens in een portie snackpaprika’s  kunnen zetten. Geen aanlokkelijk idee? Probeer er dan eens een leuk hapje mee te maken. De kleine paprika’s lenen zich uitstekend om gevuld als borrelhapje of voorafje te dienen. Hieronder een simpel voorbeeld van zo’n gevulde snackpaprika. Je kan ze van te voren maken en in de koelkast bewaren.

Gevulde (oranje) snackpaprika’s- circa 10 stuks

Snijd de kapjes van snackpaprika’s en bewaar ze als decoratief element. Verwijder de eventueel aanwezige zaadjes en zaadlijsten uit de paprikaatjes (er zijn ook zaadloze exemplaren in de handel.) Meng de mascarpone met de zalmsnippers, de kappertjes en de bieslook en breng het mengsel op smaak met peper, zout en een spriets citroensap. Vul de uitgeholde paprika’s ermee en plaats de kapjes op de vulling. Klaar!

Uiteraard kan je snackpaprika’s met van alles vullen. Leef je uit! Maak een vegetarische variant met een kruiden-kaasmengsel, gebruik zalm of tonijn uit blik of verzin iets heel anders. Het doet er niet toe. Ze zijn leuk die snackpaprika’s en door het kleine formaat eenvoudig om te toveren tot aantrekkelijke hapjes.

Stoplicht paprika’s en groene paprika

De groene paprika is qua smaak misschien iets minder toegankelijk dan de rode, de oranje en de gele paprika. Hij is minder zoet en dat komt omdat ie in feite nog niet helemaal doorgerijpt is. Een rode paprika begint als een groene paprika. Toch is het leuk om de groene paprika samen met zijn broertjes en zusjes in allerlei gerechten te verwerken en daarom worden rood, geel en groen vaak samen in een pakketje gestopt: de zogenaamde stoplichtpaprika’s. Ze kleuren je barbecuespiesen, ze lenen zich goed voor wokgerechten en je kunt ze in salades en in talloze stoofschotels gezamenlijk verwerken. Om de groene paprika nu even in het licht te zetten, volgt hier een recept voor een groene salade die je lekker in de tuin –  bij de BBQ kan eten.

Groene salade

Voor de basilicumvinaigrette (aangepast recept van Hanneke’s basilicumolie [2])

Maak de vinaigrette volgens het recept voor de basilicumolie [2], maar vervang het citroensap door 1 eetlepel  witte wijnazijn en de zonnebloemolie door olijfolie. Maak de olie zoeter door er circa 2 theelepels vloeibare honing aan toe te voegen. Breng in de tussentijd een pan met water aan de kook.  Kook de sperziebonen in 5 minuten tot beetgaar. Giet ze af en spoel ze direct koud. Laat de bonen uitlekken in een vergiet en snijd vervolgens iedere boon schuin in drie stukjes.

Verwijder de buitenste donkere of beschadigde bladeren van de sla. Pluk de bladeren los en was ze.  Droog de sla in een theedoek of slacentrifuge. Verwijder eventueel ongewenste dikke nerven en scheur de slabladeren in stukken.

Snijd de artisjokharten in vieren. Halveer de groene paprika, verwijder zaad en zaadlijsten. Snijd de helften in de breedte doormidden en snijd vervolgens ieder stuk in dunne reepjes.

Schep alle groentes in een slakom voorzichtig met elkaar om. Meng de gezoete basilicumvinaigrette erdoor en werk er tot slot wat verbrokkelde geitenkaas doorheen.

Ook op deze salade kan je variaties aanbrengen. Maak een andere groene kruidenvinaigrette, vervang de botersla (gedeeltelijk) door een andere groene sla, de boontjes door haricots verts, peulen of sugar snaps. Of voeg nog meer groene ingrediënten toe, zoals geblancheerde groene asperges, kappertjes en/of groene olijven. En, niet onbelangrijk, de groene paprika kan je ook eerst roosteren!

Paprika’s roosteren

Waarom zou je paprika’s roosteren? Ze worden er zachter en zoeter van. Je verwijdert het velletje na het roosteren en dat heeft behalve het smaakverschil ook het positieve bij-effect dat gevoelige darmen minder snel last van de paprika’s (het opboeren) zullen hebben. Het roosteren doe je of onder de grill van de oven, of in een tamelijk warme oven en je kan er bovendien voor kiezen de paprika in zijn geheel te roosteren of hem eerst halveren. Grillen gaat snel, maar dan moet je oppassen dat het velletje niet te donker wordt (verbrandt) en héle paprika’s moet je regelmatig keren. Een oventemperatuur van 200 tot 230 graden werkt ook. Met die gewone ovenstand rooster je de paprika ongeveer 20 minuten tot de schil hier en daar bruine vlekjes vertoont. Daarna stop je de paprika circa 10  minuten in een plastic zak of een plastic doosje, zodat hij nog even kan broeien; aluminiumfolie werkt ook. Hierna kan je de het velletje heel makkelijk verwijderen en heb je piemento, zoals de Spanjaarden een geroosterde paprika noemen. En piemento is een basisingrediënt in menig Spaanse tapa.

Om je nu een leuk idee aan de hand te doen voor een recept met geroosterde ‘stoplicht’ paprika’s, gaan we niet naar Spanje, maar naar Italië. Ik had nog een Italiaans recept met paprika beloofd toen ik mijn recepten voor paprikasauzen [3] uitschreef. Het zijn rolletjes van geroosterde paprika. En als je het teveel gedoe vindt om er rolletjes van te maken, dan maak je er paprikasandwiches van door eenvoudigweg twee geroosterde paprikahelften (met vulling)  op elkaar te leggen.

Involtini di peperoni – gevulde paprikarolletjes

Verwarm de oven op 200 graden.

Bestrooi de gehalveerde en

schoongemaakte (van vel, zaad en zaadlijsten ontdane) paprika’s aan de binnenkant met een beetje peper en zout. Snijd iedere halve paprika in de lengte doormidden. Leg op ieder kwart stuk paprika een passend stukje ham op en vervolgens een plakje kaas [4]. Draai er nu in de lengte kleine rolletjes van, die je desgewenst vastzet met een cocktailprikker. Leg de rolletjes in een ovenschaal en kwast de bovenkant in met olijfolie. Bak de paprikarolletjes een paar minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en ze door en door warm zijn. Serveer de rolletjes als antipasti – klein voorgerecht of aperitiefhapje.

Fontina is een mooie smeltkaas die een klein prikkeltje op de tong geeft. Vervang de fontina eventueel door (licht) belegen Hollandse boerenkaas, Zwitserse gruyere of Franse comté.

Nog meer ideeën nodig? Kijk eens hier voor de lekkerste paprika recepten[2]

Links en afbeeldingen in dit bericht van www.lekkertafelen.nl:
  1. Westlandpeppers in De Lier : https://www.westlandpeppers.com/
  2. Kijk eens hier voor de lekkerste paprika recepten: https://lekkertafelen.nl/special/paprika/