Paprika, in alle kleuren van de regenboog! – Je zou misschien verwachten dat die groente een heel Nederlands product is, gezien de populariteit van de groente hier, maar niets is minder waar. De paprika komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en die dus eigenlijke best exotische vruchtgroente werd rond 1500 door de Spanjaarden in Europa geïntroduceerd. De naam ‘paprika’ is dan weer Hongaars. Hoewel hij in de Hongaarse keuken een belangrijke plaats inneemt, werd de paprika in Hongarije pas echt populair aan het begin van de twintigste eeuw. In ons land gebeurde dit pas na 1970, nadat in de jaren zestig de rode en groene paprika in Nederland werden geïntroduceerd. Ondertussen is de supergezonde groente niet meer weg te denken, het is een van de meest geteelde kasgroenten. Je eet ook vast allemaal regelmatig wel paprika, want met die veelzijdige groente kun je ontzettend veel verschillende gerechten maken. En die zien er door de mooie kleurtjes ook nog eens prachtig uit.
Met deze veelzijdige groente kun je ontzettend veel verschillende gerechten maken. En die zien er door de mooie kleurtjes ook nog eens prachtig uit!
Alle kleuren van de regenboog
Inmiddels worden er, behalve de rode en groene, varianten geteeld in ongeveer alle kleuren van de regenboog. Omdat je in de meeste winkels vooral rode, groene, gele, en tegenwoordig ook oranje paprika’s ziet liggen, wist je vast nog niet dat er ook heel bijzondere variëteiten in het bruin, paars, mintgroen en wit worden geteeld.
Puntpaprika
Dat ze familie zijn van de chilipepers zie je vooral heel goed terug aan de zoete puntpaprika, ook wel Ramiro genoemd. Dit is een langwerpige soort die verkrijgbaar is in rood, geel en oranje. Af en toe zie je ze ook wel in het groen. De naam zegt het al, de zoete puntpaprika is zoetig. In ieder geval zoeter dan de gewone soorten. Je kunt ze in zetten voor alles waar je een gewone paprika voor kunt gebruiken. Dus, pak in, plaats van een gewone, eens een puntpaprika. Bijvoorbeeld in een salade.
Chilipepers
Je las het al, ‘paprika’ is een woord dat uit het Hongaars komt. Als je het letterlijk vertaalt, betekent het ‘pepertje’. En je raadt het natuurlijk al, ze zijn nauw verwant aan de chilipepers. Eigenlijk zijn het gewoon zoete, niet hete pepers.
Snackpaprika’s
De paprika’s hebben ook een klein broertje, en wel de snackpaprika. Je hebt ze vast wel gezien in de supermarkt, bij de emmertjes met snackgroenten. Die kleine, puntvormige paprikaatjes worden veel gegeten als verantwoorde snack tussendoor. Ze zijn makkelijk mee te nemen in je lunchtrommel of als onderdeel van een picknick. Op die manier vormen ze natuurlijk een gezond alternatief voor een zak paprikachips. Gaat dat je nu echt te ver, dan kun je ze ook heel goed vullen met iets lekkers. Heb je toch een leuke en lekkere borrelhap!
In het seizoen
In Nederland worden er, in de kas want er vindt geen koude grondteelt plaats, paprika’s geteeld van maart tot en met oktober. Ze zijn echter wel het hele jaar door verkrijgbaar. In de maanden dat er in Nederland niet geteeld wordt komt de groente voornamelijk uit Spanje.
Kopen en bewaren
Als je gaat winkelen, let er dan op dat je verse groente koopt. Verse paprika’s hebben een glanzende, gladde schil en ze voelen stevig aan. Puntpaprika’s voelen wat zachter aan omdat het vruchtvlees wat dunner is. Koop geen gerimpelde of zachte exemplaren en kijk ook of er geen rotte plekjes in de schil zitten, want een klein rot plekje groeit heel snel uit tot een hele grote rotte plek. Echt verse exemplaren kun je ongeveer een week bewaren. Leg ze niet in de koelkast, maar op een koele, donkere plek als een kelder.
Gegrild, maar niet uit een potje!
Met gegrilde paprika’s kun je leuke dingen doen. Ze zijn heel lekker in een salade, op een broodje of in allerlei andere gerechten. En ze zijn te koop in een pot. Dat is hoe de meeste mensen gegrilde paprika kennen. En dat is erg jammer, want vers gegrild zijn ze zo veel lekkerder dan die uit een potje. Het zelf grillen is helemaal niet zo ingewikkeld. Meer een trucje dat je even moet weten. Als je dat trucje eenmaal onder de knie hebt, en je eigen vers gegrilde paprika hebt geproefd, dan koop je ze nooit meer in een potje! Als jij alles hier over wilt weten, lees dan hier het kookschoolartikel over hoe je zelf paprika grilt. Kijk ook eens naar de recepten met gegrilde paprika’s!
Gegrilde paprika uit een pot? Echt niet! Lekker zelf doen
3 manieren om thuis zelf de lekkerste gegrilde paprika te maken. Verrijk er soepen en sauzen mee of gebruik ze in salades, of op brood.
Check het recept of lees de infoPaprika recepten
Niet alleen als reepjes in de wok
Voordat je paprika’s gaat klaarmaken is het belangrijk dat je ze goed wast. Dit doe je het makkelijkst door ze als ze nog heel zijn, gewoon onder de koude kraan goed af te spoelen. Ook rauw is de groente erg lekker, dus je kunt ze in een salade verwerken, of als gezonde snack, al dan niet met een lekker dipsausje eten. Maar je kunt er veel meer mee doen. Je kunt ze koken, roerbakken, stomen, grillen, roosteren, in de soep stoppen, in een ovenschotel of in een stamppotje verwerken. En ze zijn ook geweldig om te vullen. Dat laatste is iets waar je je creativiteit in de keuken behoorlijk op kunt loslaten, want je kunt ze vrijwel met alles vullen. We geven je een paar ideeën, maar wees vooral ook zelf creatief!
Collezione met courgette, tomaatjes en paprika
Een keer geen penne of tagliatelle maar collezione met courgette, tomaatjes en paprika. Een heerlijke grove pasta met lekker veel groente.
Paprika met knapperig deeg
De paprika verdwijnt over het algemeen nogal snel in een wokgerecht of in een salade. Maar die kleurrijke toppers kun je ook een hoofdrol geven. Een quiche of hartige taart leent zich daar prima voor. Vanavond eten we dus… paprika!
Plaattaart met zoete aardappel, oranje paprika en geitenkaas
Sharing is hip. Deze bladerdeeg plaattaart met zoete aardappel leent zich prima om te sharen. Eén taart, twee toppings. Delen maar!
Snelle quiche met paprika en feta; zonder vuile pannen!
Deze vegetarische, snelle quiche met paprika en feta zit boordevol groente en staat binnen 45 minuten op tafel. Zonder vuile pannen!
Combineren met vis of vlees
Alle kleuren paprika’s doen het goed bij een stukje vlees of vis. Dat kan gewoon een gesneden paprika zijn, maar ook een paprikasaus doet wonderen. Een goed gemaakte paprikasaus heeft zoveel smaak dat je er maar heel weinig van nodig hebt.
Couscoussalades met paprika
Verwerk groene groenten in een couscoussalade en geef die kleur en een bite mee door er paprika aan toe te voegen. Het kleurenspel in zo’n salade is fantastisch en een restje van zo’n salade blijft nooit lang in de koelkast staan.
Couscous met abrikozen, puntpaprika en feta
couscous met abrikozen, puntpaprika en feta. Deze heerlijke salade van couscous met abrikozen staat bovendien in een kwartier op tafel. Vers en vegetarisch
Bij de lunch
Meer groenten eten bij de lunch? Tomaat en komkommer doen veel mensen nog wel, maar paprika zie je zelden bij een lunch, en het kan echt. Verwerkt in een eitje of als beleg op een heerlijke sandwich.
Drie keer soep met paprika
Paprika en tomaten vormen een perfect duo in soepen en ook in sauzen. Haal er alle smaak uit door ze eerst te roosteren in de oven. Even door de blender en je hebt heel veel smaak. Probeer eens één van onderstaande drie soepen. Stuk voor stuk moderne groentesoepen vol vitamientjes en vooral heel veel smaak.
Paprika’s om te vullen met iets lekkers
Een halve gevulde paprika kan iedereen altijd waarderen. Vaak worden ze gevuld met gehakt, maar overweeg ook eens een couscous- of rijstvulling. En, vul met kaas en groenten en serveer ze als bijgerecht.
Gevulde paprika’s met zwarte bonen
Gevulde paprika met zwarte bonen, een fijne vegetarische maaltijd waarin je door de peulvruchten het vlees niet gaat missen!
Gevulde puntpaprika als bijgerecht; op drie manieren
Eet paprika eens anders. Serveer eens een gevulde puntpaprika als bijgerecht. Je vindt hier drie voorbeelden van makkelijke vullingen.
Gevulde mini paprika’s (vegetarisch)
Een heerlijk, smaakvol en vegetarisch voorgerecht dat makkelijk te maken is zijn gevulde mini paprika's. Het is ook erg lekker bij een biertje.
Gevulde paprika met gehakt
Gevulde paprika met gehakt, daar maak je iedereen blij mee. Ook kinderen zijn er gek op. En het is geweldig variëren met dit recept!
En ook nog
De mogelijkheden met paprika zijn bijna eindeloos. Verwerk stukjes paprika in een stamppot voor de kleur, maar ook voor een lekkere bite in je gerecht. Kleine stukjes paprika in een dipsaus of in een gevulde aardappel. Experimenteer, want die paprika geeft in heel veel gevallen een boost aan je gerecht.
Tafel lekker !!
Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer
Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!