• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, oktober 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Paprika; in alle kleuren van de regenboog!

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Paprika

Paprika, in alle kleuren van de regenboog! – Je zou misschien verwachten dat deze groente een heel Nederlands product is, gezien de populariteit van deze groente hier, maar niets is minder waar. De paprika komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en deze dus eigenlijke best exotische vruchtgroente werd rond 1500 door de Spanjaarden in Europa geïntroduceerd. De naam ‘paprika’ is dan weer Hongaars. Hoewel hij in de Hongaarse keuken een belangrijke plaats inneemt, werd de paprika In Hongarije pas echt populair aan het begin van de twintigste eeuw. In ons land gebeurde dit pas na 1970, nadat in de jaren zestig de rode en groene paprika in Nederland werden geïntroduceerd. Ondertussen is deze supergezonde groente niet meer weg te denken, het is een van de meest geteelde kasgroenten. We eten ook vast allemaal regelmatig wel paprika, want met deze veelzijdige groente kun je ontzettend veel verschillende gerechten maken. En die zien er door de mooie kleurtjes ook nog eens prachtig uit.

Met deze veelzijdige groente kun je ontzettend veel verschillende gerechten maken. En die zien er door de mooie kleurtjes ook nog eens prachtig uit.

Alle kleuren van de regenboog

Inmiddels worden er behalve de rode en groene, varianten geteeld in ongeveer alle kleuren van de regenboog. Omdat je in de meeste winkels vooral rode, groene, gele, en tegenwoordig ook oranje paprika’s ziet liggen, wist je vast nog niet dat er ook heel bijzondere variëteiten in het bruin, paars, mintgroen, en wit worden geteeld.

Puntpaprika

Dat ze familie zijn van de chilipepers zie je vooral heel goed terug aan de zoete puntpaprika, ook wel Ramiro genoemd. Dit is een langwerpige soort die verkrijgbaar is in rood, geel en oranje. Af en toe zie je ze ook wel in het groen. De naam zegt het al, de zoete puntpaprika is zoetig. In ieder geval zoeter dan de gewone soorten. Je kunt ze in zetten voor alles waar je een gewone paprika voor kunt gebruiken. Dus, pak in, plaats van een gewone, eens een puntpaprika. Bijvoorbeeld in een salade.

Pepers en paprika´s
Puntpaprika´s
Snackpaprika´s

Chilipepers

We zeiden het al, ‘paprika’ is een woord dat uit het Hongaars komt. Als je het letterlijk vertaalt betekent het ‘pepertje’. En je raadt het natuurlijk al, ze zijn nauw verwant aan de chilipepers. Eigenlijk zijn het gewoon zoete, niet hete pepers.

Snackpaprika’s

De paprika’s hebben ook een klein broertje, en wel de snackpaprika. Je hebt ze vast wel gezien in de supermarkt, bij de emmertjes met snackgroenten. Deze kleine, puntvormige paprikaatjes worden veel gegeten als verantwoorde snack tussendoor. Ze zijn makkelijk mee te nemen in je lunchtrommel of als onderdeel van een picknick. Op deze manier vormen ze natuurlijk een gezond alternatief voor een zak paprikachips. Gaat dat je nou echt te ver, dan kun je ze ook heel goed vullen met iets lekkers. Heb je toch een leuke en lekkere borrelhap!

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer

Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!

In het seizoen

In Nederland worden er, in de kas want er vindt geen koude grondteelt plaats, paprika’s geteeld van maart tot en met  oktober. Ze zijn echter wel het hele jaar door verkrijgbaar. In de maanden dat er in Nederland niet geteeld wordt komt de groente voornamelijk uit Spanje.

Kopen en bewaren

Als je gaat winkelen, let er dan op dat je verse groente koopt. Verse paprika’s hebben een glanzende, gladde schil en ze voelen stevig aan. Puntpaprika’s voelen wat zachter aan omdat het vruchtvlees wat dunner is. Koop geen gerimpelde of zachte exemplaren en kijk ook of er geen rotte plekjes in de schil zitten, want een klein rot plekje groeit heel snel uit tot een hele grote rotte plek. Echt verse exemplaren kun je ongeveer een week bewaren. Leg ze niet in de koelkast, maar op een koele, donkere plek als een kelder.

Gegrild, maar niet uit een potje!

Met gegrilde paprika’s kun je leuke dingen doen. Ze zijn heel lekker in een salade, op een broodje of in allerlei andere gerechten. En ze zijn te koop in een pot. Dat is hoe de meeste mensen gegrilde paprika kennen. En dat is erg jammer, want vers gegrild zijn ze zo veel lekkerder dan die uit een potje. Het zelf grillen is helemaal niet zo ingewikkeld. Meer een trucje dat je even moet weten. Als je dat trucje eenmaal onder de knie hebt, en je eigen vers gegrilde paprika hebt geproefd, dan koop je ze nooit meer in een potje! Als jij alles hier over wilt weten, lees dan hier ons kookschool artikel over hoe je zelf paprika grilt. Kijk ook eens naar de recepten met gegrilde paprika’s!

Gegrilde paprika
Kookschool

Gegrilde paprika uit een pot? Echt niet! Lekker zelf doen

Gegrilde paprika wordt vaak in potten gekocht. Het is lekkerder om verse paprika's zelf te grillen. Ontdek de zelf gegrilde paprika!

Check het recept of lees de info

Paprika recepten

Niet alleen als reepjes in de wok

Voordat je paprika’s gaat bereiden is het belangrijk dat je ze goed wast. Dit doe je het makkelijkst door ze als ze nog heel zijn, gewoon onder de koude kraan goed af te spoelen. Ook rauw is deze groente erg lekker, dus je kunt ze in een salade verwerken, of als gezonde snack, al dan niet met een lekker dipsausje eten. Maar je kunt er veel meer mee doen. Je kunt ze koken, roerbakken, stomen, grillen, roosteren, in de soep stoppen, in een ovenschotel of een stamppotje verwerken. En ze zijn ook geweldig om te vullen. Dat laatste is iets waar je je creativiteit in de keuken behoorlijk op kunt loslaten, want je kunt ze vrijwel met alles vullen. We geven je een paar ideeën, maar wees vooral ook zelf creatief!

Paprika met knapperig deeg

De paprika verdwijnt over het algemeen nogal snel in een wokgerecht of in een salade. Maar deze kleurrijke toppers kun je ook een hoofdrol geven. Een quiche of hartige taart leent zich daar prima voor. Vanavond eten we dus… paprika!

Quiche met paprika en feta
Quiche

Snelle quiche met paprika en feta; Zonder vuile pannen!

Deze vegetarische, snelle quiche met paprika en feta zit boordevol groente en staat binnen 45 minuten op tafel. Zonder vuile pannen!

Plaattaart met zoete aardappel
Quiche

Plaattaart met zoete aardappel, oranje paprika en geitenkaas

Sharing is hip. Deze bladerdeeg plaattaart met zoete aardappel leent zich prima om te sharen. Eén taart, twee toppings. Delen maar!

Combineren met vis of vlees

Alle kleuren paprika’s doen het goed bij een stukje vlees of vis. Dat kan gewoon een gesneden paprika zijn, maar ook een paprikasaus doet wonderen. Een goed gemaakte paprikasaus heeft zoveel smaak dat je er maar heel weinig van nodig hebt.

Varkenshaas spiesjes met paprika
Vleesgerechten

Varkenshaas spiesjes met paprika

Sjasliek
Vleesgerechten

Sjasliek; uit de oven of van de barbecue

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika
Visgerechten

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika

Zigeunerschnitzel
Vleesgerechten

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus

Kabeljauwstaart met paprika en tomaat op de bbq
Visgerechten

Kabeljauwstaart met paprika en tomaat

gebakken mosselen
Visgerechten

Gebakken mosselen met paprika en ui

Vorige Volgende

Couscoussalades met paprika

Verwerk groene groenten in een couscoussalade en geef kleur en een bite mee door er paprika aan toe te voegen. Het kleurenspel in zo’n salade is fantastisch en een restje van zo’n salade blijft nooit lang in de koelkast staan.

couscous abrikozen LT1
Salade

Couscous met abrikozen, puntpaprika en feta

couscous met abrikozen, puntpaprika en feta. Deze heerlijke salade van couscous met abrikozen staat bovendien in een kwartier op tafel. Vers en vegetarisch

Couscoussalade met verse doperwt en puntpaprika
Salade

Couscoussalade met doperwten en puntpaprika

Een couscoussalade vraagt om mooie smaken en om kleur. Dat is in deze couscoussalade gelukt met doperwten en puntpaprika. Vier het seizoen!

Bij de lunch

Meer groenten eten bij de lunch? Tomaat en komkommer doen veel mensen nog wel, maar paprika zie je zelden bij een lunch, en het kan echt. Verwerkt in een eitje of als beleg op een heerlijke sandwich.

Sandwich feta
Lunch

Hot sandwich feta met gegrilde paprika

Eierpannenkoek met paprika en basilicum
Lunch

Eierpannenkoek met paprika en basilicum

eierpannenkoek met verse groenten en paprika-kwark
Lunch

Eierpannenkoek met veel verse groenten en paprika-kwark

3 keer soep met paprika

Paprika en tomaten vormen een perfect duo in soepen en ook in sauzen. Haal er alle smaak uit door ze eerst te roosteren in de oven. Even door de blender en je hebt heel veel smaak. Probeer eens één van deze drie soepen. Stuk voor stuk moderne groentesoepen vol vitamientjes en vooral heel veel smaak.

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

Verse tomatensoep met paprika en basilicum
Soep

Verse tomatensoep met paprika en basilicum

Verse Tomaten-paprikasoep
Soep

Verse Tomaten-paprikasoep

Om te vullen

Een halve gevulde paprika kan iedereen altijd waarderen. Vaak worden ze gevuld met gehakt, maar overweeg ook eens een couscous- of rijstvulling. En, vul met kaas en groenten en je serveert ze als bijgerecht.

gevulde mini paprika-
Recepten

Gevulde mini paprika’s (vegetarisch)

Een heerlijk, smaakvol en vegetarisch voorgerecht dat makkelijk te maken is zijn gevulde mini paprika's. Het is ook erg lekker bij een biertje.

Gevulde paprika met gehakt
Recepten

Gevulde paprika met gehakt

Gevulde paprika met gehakt, daar maak je iedereen blij mee. Ook kinderen zijn er gek op. En het is geweldig variëren met dit recept!

Gevulde paprika met gekruide rijst
Hoofdgerecht

Gevulde paprika met gekruide rijst

Paprika's kun je met alles vullen. Rijst is een prima optie. Gevulde paprika met gekruide rijst is dan ook een lekker, vegetarisch gerecht!

Vorige Volgende

En ook nog

We zeiden het al, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Verwerk stukjes paprika in een stamppot voor de kleur, maar ook voor een lekkere bite in je gerecht. Kleine stukjes paprika in een dipsaus of in een gevulde aardappel. Experimenteer, want die paprika geeft in heel veel gevallen een boost aan je gerecht.

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Paksoistamppot met gele paprika recept
Stamppot

Paksoistamppot met gele paprika

Aardappelsalade met paprika
Bijgerecht

Aardappelsalade met paprika

Macaroni Stroganoff
Pastagerechten

Macaroni Stroganoff

Paprikasalade
Salade

Paprikasalade

kwarkdip met paprika
Saus

Kwarkdip met paprika en verse kruiden

Vorige Volgende

Tafel lekker !!

DeelPin32Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Spruitjes met appel spek en mosterd
Bijgerecht

Spruitjes met appel, spek en mosterd

gemarineerde champignons
Hapjes

Gemarineerde champignons; De kracht van eenvoud bij de borrel

Zachte toastjes van pompoen
Hapjes

Zachte toastjes van pompoen

quiche met paddenstoelen
Quiche

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Champignons à la grecque
Bijgerecht

Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen