• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Paprika; in alle kleuren van de regenboog!

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Paprika

Paprika, in alle kleuren van de regenboog! – Je zou misschien verwachten dat deze groente een heel Nederlands product is, gezien de populariteit van deze groente hier, maar niets is minder waar. De paprika komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en deze dus eigenlijke best exotische vruchtgroente werd rond 1500 door de Spanjaarden in Europa geïntroduceerd. De naam ‘paprika’ is dan weer Hongaars. Hoewel hij in de Hongaarse keuken een belangrijke plaats inneemt, werd de paprika In Hongarije pas echt populair aan het begin van de twintigste eeuw. In ons land gebeurde dit pas na 1970, nadat in de jaren zestig de rode en groene paprika in Nederland werden geïntroduceerd. Ondertussen is deze supergezonde groente niet meer weg te denken, het is een van de meest geteelde kasgroenten. We eten ook vast allemaal regelmatig wel paprika, want met deze veelzijdige groente kun je ontzettend veel verschillende gerechten maken. En die zien er door de mooie kleurtjes ook nog eens prachtig uit.

Met deze veelzijdige groente kun je ontzettend veel verschillende gerechten maken. En die zien er door de mooie kleurtjes ook nog eens prachtig uit.

Alle kleuren van de regenboog

Inmiddels worden er behalve de rode en groene, varianten geteeld in ongeveer alle kleuren van de regenboog. Omdat je in de meeste winkels vooral rode, groene, gele, en tegenwoordig ook oranje paprika’s ziet liggen, wist je vast nog niet dat er ook heel bijzondere variëteiten in het bruin, paars, mintgroen, en wit worden geteeld.

Puntpaprika

Dat ze familie zijn van de chilipepers zie je vooral heel goed terug aan de zoete puntpaprika, ook wel Ramiro genoemd. Dit is een langwerpige soort die verkrijgbaar is in rood, geel en oranje. Af en toe zie je ze ook wel in het groen. De naam zegt het al, de zoete puntpaprika is zoetig. In ieder geval zoeter dan de gewone soorten. Je kunt ze in zetten voor alles waar je een gewone paprika voor kunt gebruiken. Dus, pak in, plaats van een gewone, eens een puntpaprika. Bijvoorbeeld in een salade.

Pepers en paprika´s
Puntpaprika´s
Snackpaprika´s

Chilipepers

We zeiden het al, ‘paprika’ is een woord dat uit het Hongaars komt. Als je het letterlijk vertaalt betekent het ‘pepertje’. En je raadt het natuurlijk al, ze zijn nauw verwant aan de chilipepers. Eigenlijk zijn het gewoon zoete, niet hete pepers.

Snackpaprika’s

De paprika’s hebben ook een klein broertje, en wel de snackpaprika. Je hebt ze vast wel gezien in de supermarkt, bij de emmertjes met snackgroenten. Deze kleine, puntvormige paprikaatjes worden veel gegeten als verantwoorde snack tussendoor. Ze zijn makkelijk mee te nemen in je lunchtrommel of als onderdeel van een picknick. Op deze manier vormen ze natuurlijk een gezond alternatief voor een zak paprikachips. Gaat dat je nou echt te ver, dan kun je ze ook heel goed vullen met iets lekkers. Heb je toch een leuke en lekkere borrelhap!

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!

In het seizoen

In Nederland worden er, in de kas want er vindt geen koude grondteelt plaats, paprika’s geteeld van maart tot en met  oktober. Ze zijn echter wel het hele jaar door verkrijgbaar. In de maanden dat er in Nederland niet geteeld wordt komt de groente voornamelijk uit Spanje.

Kopen en bewaren

Als je gaat winkelen, let er dan op dat je verse groente koopt. Verse paprika’s hebben een glanzende, gladde schil en ze voelen stevig aan. Puntpaprika’s voelen wat zachter aan omdat het vruchtvlees wat dunner is. Koop geen gerimpelde of zachte exemplaren en kijk ook of er geen rotte plekjes in de schil zitten, want een klein rot plekje groeit heel snel uit tot een hele grote rotte plek. Echt verse exemplaren kun je ongeveer een week bewaren. Leg ze niet in de koelkast, maar op een koele, donkere plek als een kelder.

Gegrild, maar niet uit een potje!

Met gegrilde paprika’s kun je leuke dingen doen. Ze zijn heel lekker in een salade, op een broodje of in allerlei andere gerechten. En ze zijn te koop in een pot. Dat is hoe de meeste mensen gegrilde paprika kennen. En dat is erg jammer, want vers gegrild zijn ze zo veel lekkerder dan die uit een potje. Het zelf grillen is helemaal niet zo ingewikkeld. Meer een trucje dat je even moet weten. Als je dat trucje eenmaal onder de knie hebt, en je eigen vers gegrilde paprika hebt geproefd, dan koop je ze nooit meer in een potje! Als jij alles hier over wilt weten, lees dan hier ons kookschool artikel over hoe je zelf paprika grilt. Kijk ook eens naar de recepten met gegrilde paprika’s!

Gegrilde paprika
Kookschool

Gegrilde paprika uit een pot? Echt niet! Lekker zelf doen

Gegrilde paprika wordt vaak in potten gekocht. Het is lekkerder om verse paprika's zelf te grillen. Ontdek de zelf gegrilde paprika!

Check het recept of lees de info

Paprika recepten

Niet alleen als reepjes in de wok

Voordat je paprika’s gaat bereiden is het belangrijk dat je ze goed wast. Dit doe je het makkelijkst door ze als ze nog heel zijn, gewoon onder de koude kraan goed af te spoelen. Ook rauw is deze groente erg lekker, dus je kunt ze in een salade verwerken, of als gezonde snack, al dan niet met een lekker dipsausje eten. Maar je kunt er veel meer mee doen. Je kunt ze koken, roerbakken, stomen, grillen, roosteren, in de soep stoppen, in een ovenschotel of een stamppotje verwerken. En ze zijn ook geweldig om te vullen. Dat laatste is iets waar je je creativiteit in de keuken behoorlijk op kunt loslaten, want je kunt ze vrijwel met alles vullen. We geven je een paar ideeën, maar wees vooral ook zelf creatief!

Paprika met knapperig deeg

De paprika verdwijnt over het algemeen nogal snel in een wokgerecht of in een salade. Maar deze kleurrijke toppers kun je ook een hoofdrol geven. Een quiche of hartige taart leent zich daar prima voor. Vanavond eten we dus… paprika!

Quiche met paprika en feta
Quiche

Snelle quiche met paprika en feta; Zonder vuile pannen!

Deze vegetarische, snelle quiche met paprika en feta zit boordevol groente en staat binnen 45 minuten op tafel. Zonder vuile pannen!

Plaattaart met zoete aardappel
Quiche

Plaattaart met zoete aardappel, oranje paprika en geitenkaas

Sharing is hip. Deze bladerdeeg plaattaart met zoete aardappel leent zich prima om te sharen. Eén taart, twee toppings. Delen maar!

Combineren met vis of vlees

Alle kleuren paprika’s doen het goed bij een stukje vlees of vis. Dat kan gewoon een gesneden paprika zijn, maar ook een paprikasaus doet wonderen. Een goed gemaakte paprikasaus heeft zoveel smaak dat je er maar heel weinig van nodig hebt.

Sjasliek
Vleesgerechten

Sjasliek; uit de oven of van de barbecue

Varkenshaas spiesjes met paprika
Vleesgerechten

Varkenshaas spiesjes met paprika

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika
Visgerechten

Scholrolletjes met een vulling van gegrilde paprika

Zigeunerschnitzel
Vleesgerechten

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus

Kabeljauwstaart met paprika en tomaat op de bbq
Visgerechten

Kabeljauwstaart met paprika en tomaat

gebakken mosselen
Visgerechten

Gebakken mosselen met paprika en ui

Vorige Volgende

Couscoussalades met paprika

Verwerk groene groenten in een couscoussalade en geef kleur en een bite mee door er paprika aan toe te voegen. Het kleurenspel in zo’n salade is fantastisch en een restje van zo’n salade blijft nooit lang in de koelkast staan.

Couscoussalade met verse doperwt en puntpaprika
Salade

Couscoussalade met doperwten en puntpaprika

Een couscoussalade vraagt om mooie smaken en om kleur. Dat is in deze couscoussalade gelukt met doperwten en puntpaprika. Vier het seizoen!

couscous abrikozen LT1
Salade

Couscous met abrikozen, puntpaprika en feta

couscous met abrikozen, puntpaprika en feta. Deze heerlijke salade van couscous met abrikozen staat bovendien in een kwartier op tafel. Vers en vegetarisch

Bij de lunch

Meer groenten eten bij de lunch? Tomaat en komkommer doen veel mensen nog wel, maar paprika zie je zelden bij een lunch, en het kan echt. Verwerkt in een eitje of als beleg op een heerlijke sandwich.

Sandwich feta
Ontbijt en lunch

Hot sandwich feta met gegrilde paprika

Eierpannenkoek met paprika en basilicum
Ontbijt en lunch

Eierpannenkoek met paprika en basilicum

eierpannenkoek met verse groenten en paprika-kwark
Ontbijt en lunch

Eierpannenkoek met veel verse groenten en paprika-kwark

3 keer soep met paprika

Paprika en tomaten vormen een perfect duo in soepen en ook in sauzen. Haal er alle smaak uit door ze eerst te roosteren in de oven. Even door de blender en je hebt heel veel smaak. Probeer eens één van deze drie soepen. Stuk voor stuk moderne groentesoepen vol vitamientjes en vooral heel veel smaak.

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

Verse tomatensoep met paprika en basilicum
Soep

Verse tomatensoep met paprika en basilicum

Verse Tomaten-paprikasoep
Soep

Verse Tomaten-paprikasoep

Om te vullen

Een halve gevulde paprika kan iedereen altijd waarderen. Vaak worden ze gevuld met gehakt, maar overweeg ook eens een couscous- of rijstvulling. En, vul met kaas en groenten en je serveert ze als bijgerecht.

Gevulde paprika met gekruide rijst
Hoofdgerecht

Gevulde paprika met gekruide rijst

Paprika's kun je met alles vullen. Rijst is een prima optie. Gevulde paprika met gekruide rijst is dan ook een lekker, vegetarisch gerecht!

Gevulde paprika uit de oven la Italiana header zoom
Bijgerecht

Gevulde paprika uit de oven la Italiana

Deze gevulde paprika uit de oven la Italiana, maak je met veel verse groenten en geitenkaas. Serveer ze als voorgerecht, bijgerecht of als tussendoortje

Gevulde paprika
Hoofdgerecht

Gevulde paprika met rijst, spitskool en kip.

Gevulde paprika wordt vaak in één adem genoemd met Oma's keuken. Wij zijn echter dol op dit gerechtje. Vul ze eens met rijst, spitskool en kip.

Vorige Volgende

En ook nog

We zeiden het al, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Verwerk stukjes paprika in een stamppot voor de kleur, maar ook voor een lekkere bite in je gerecht. Kleine stukjes paprika in een dipsaus of in een gevulde aardappel. Experimenteer, want die paprika geeft in heel veel gevallen een boost aan je gerecht.

groente spread met zoete aardappel en paprika
Ontbijt en lunch

Groentespread van zoete aardappel en paprika

Stroganoff saus
Saus

Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Gevulde paprika's met zwarte bonen
Hoofdgerecht

Gevulde paprika’s met zwarte bonen

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Paksoistamppot met gele paprika recept
Stamppot

Paksoistamppot met gele paprika

Macaroni Stroganoff
Pastagerechten

Macaroni Stroganoff

Vorige Volgende

Tafel lekker !!

 

Tags: GroenteZomer
DeelPin30Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit
Specials

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm
Specials

Voorgerechten met gerookte zalm

Toetjes met aardbeien
Specials

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

dertien + vijf =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

Lunchen van de barbecue. Ja, echt! Met het recept voor deze steak sandwich met rundvlees heb je een lunch die je voorlopig niet vergeet.

Check het recept of lees de info
lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen