• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!

Parmigiano Reggiano is een van de meest beschermde en meest gecontroleerde kaassoorten ter wereld.

Redactie door Redactie
in Specials
0
Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas – Als je denkt aan Italiaans eten maken, is er een ingrediënt dat een steeds terugkerende rol speelt en dat is Parmezaanse kaas. Op de pizza, over de pasta, of in een salade, in welk recept niet, de kaas duikt overal op. De karakteristieke kaas uit de regio Emilia-Romagna in Italië is wereldwijd geliefd vanwege zijn unieke smaak en textuur. In dit artikel krijg je een kijkje achter de schermen van Parmezaanse kaas.

Een kleine duik in de geschiedenis van de Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas, ook bekend als Parmigiano Reggiano, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het recept is ontstaan in de regio Emilia-Romagna, gelegen in het noorden van Italië. De Italiaanse kaas dankt zijn naam aan de steden Parma en Reggio Emilia, waar het oorspronkelijk werd geproduceerd. De productiemethode van Parmezaanse kaas is door de eeuwen heen vrijwel onveranderd gebleven. Het wordt gemaakt van rauwe koemelk, afkomstig van koeien die worden gevoed met lokaal geteeld voer.

Beschermde oorsprongsbenaming en productievoorwaarden

Parmigiano Reggiano is een van de meest beschermde en meest gecontroleerde kaassoorten ter wereld. Sinds 2008 heeft de Parmigiano Reggiano, binnen de EU, een beschermde oorsprongsbenaming. Parmigiano Reggiano mag alleen zo heten als de kaas op de traditionele manier is gemaakt in de regio’s van Parma, Reggio Emilia, Modena en delen van Bologna en Mantova. De kaas mag alleen de naam “Parmigiano Reggiano” dragen als het aan strikte productievoorwaarden voldoet. Alleen kaas die volgens die voorschriften wordt geproduceerd, mag het officiële Parmigiano Reggiano-stempel dragen.  Dat stempel staat garant voor authenticiteit en kwaliteit.

De controle op het maken van Parmezaanse kaas begint al bij de koeien die de melk leveren. De koeien moeten worden gevoed met speciaal voer, en er wordt nauwlettend toegezien op hun gezondheid. De melk wordt in grote koperen ketels gegoten en gemengd met stremsel om de wrongel te vormen. De wrongel wordt vervolgens in kleine stukjes gesneden en verhit. Na het persen en zouten wordt de kaas in speciale opslagfaciliteiten gerijpt. De kaasmakers gebruiken nog steeds traditionele methoden en gereedschappen. Elke stap van het productieproces wordt zorgvuldig gecontroleerd.

De rijping van de kazen

De rijping is een essentiële fase in de productie van Parmezaanse kaas. De kazen worden overgebracht naar speciale opslagfaciliteiten, waar ze gedurende een langere periode rijpen. Tijdens het rijpingsproces ontwikkelt de kaas zijn kenmerkende smaak en textuur. Er zijn drie verschillende rijpingsstadia: jong (12-18 maanden), middel (18-24 maanden) en oud (24 maanden of langer). Elke rijpingsfase heeft zijn eigen smaakkarakteristieken, variërend van mild en fruitig tot pittig en nootachtig.

Parmezaanse kaas in de keuken

In de keuken kun je veel met Parmezaanse kaas doen. Geraspte Parmezaan wordt vaak gebruikt als topping voor pasta, risotto, salades en soepen. Een beetje over een gerecht raspen voegt een lekkere, hartige smaak toe en zorgt voor een mooie afwerking omdat de kaas goed smelt. Probeer het ook maar eens op een tosti, samen met Parmaham. De kaas kan ook in blokjes worden gesneden en geserveerd bij een glas wijn. Natuurlijk hoort er op een Italiaans kaasplankje ook een stukje Parmezaan. En natuurlijk kun je bijna elk recept met geraspte kaas met Parmezaan maken.

Zelf raspen, dat maakt echt verschil!

Je wilt een lekker recept maken waarin Parmezaanse kaas gaat. Als je die Parmezaanse kaas gaat kopen, koop dan een stukje om zelf te raspen en geen zakje poeder. De kaas laat zich makkelijk zelf raspen, gewoon met een handrasp. Je kunt een stukje Parmezaan best een poosje bewaren in een afgesloten bakje of zakje, dus als een stukje teveel is voor een maaltijd hoeft dat geen issue te zijn. Je kunt het altijd weer gebruiken als je een ander recept gaat maken. Vers geraspte kaas is gewoon lekkerder en er zitten geen toevoegingen als aardappelzetmeel in, wat vaak wordt toegevoegd aan geraspte kaas in zakjes om klontvorming tegen te gaan. Lekker zelf raspen dus.

Recepten met Parmezaanse kaas

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas
Hapjes

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Een lekkere snack, of voorgerecht op basis van brood, dat noemen Italianen bruschetta. Maak eens bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas!

Check het recept of lees de infoDetails
Pompoenrisotto
Rijstgerechten

Pompoenrisotto met Parmezaanse kaas

Met pompoen kan veel meer dan pompoensoep maken. Kies eens voor een lekker kazige, herfstige, pompoenrisotto.

Check het recept of lees de infoDetails
Krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas
Bijgerecht

Krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas

Deze heerlijke krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas kun je perfect combineren met een lekker stuk vlees of vis en wat groenten erbij.

Check het recept of lees de infoDetails
Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Voorgerecht

Oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas

Wil je oesters eens op een andere manier eten dan rauw? Deze gegrilde oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas zul je vast heerlijk vinden!

Check het recept of lees de infoDetails
Pastasaus van Parmezaanse kaas
Saus

Pastasaus van Parmezaanse kaas; plus variatietips

Probeer de verrukkelijke smaak van pastasaus van Parmezaanse kaas. Gemakkelijk te maken en geeft je pastagerechten een heerlijke twist.

Check het recept of lees de infoDetails
Hartige koekjes
Hartig

Hartige koekjes voor bij de borrel tv of tijdens een picknick

Dit is lekker snacken. Hartige koekjes van Parmezaanse kaas, tijm, rozemarijn en een snufje kerrie. Een musthave op je borreltafel!

Check het recept of lees de infoDetails
Italiaanse burger
Vleesgerechten

Italiaanse burger; met Parmaham en Parmezaanse kaas

Het recept voor een heerlijke hamburger om zelf te maken. In de Italiaanse burger worden Parmaham en Parmezaanse kaas verwerkt. Superlekker!

Check het recept of lees de infoDetails
bruchetta met rucolapesto en mozzarella
Voorgerecht

Bruschetta met rucolapesto en mozzarella

Verras met deze bruschetta met rucolapesto en mozzarella. Serveer als voorgerecht (3 per persoon) of schuif een schaal vol op de borreltafel.

Check het recept of lees de infoDetails
Pesto Genovese
Saus

Pesto Genovese zelf maken; het recept voor de echte groene pesto

De lekkerste pesto Genovese maak je makkelijk zelf. Daar kan geen potje groene pesto tegenop. Met lekkere tips om te variëren.

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
Italiaanse kaas

Italiaanse kaas; de lekkerste soorten + recepten

Er bestaan 400 soorten Italiaanse kaas. Weet jij wat de lekkerste soorten zijn? We delen natuurlijk ook onze beste recepten met je!

Tags: Kaas
DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief