Parmezaanse kaas – Als je denkt aan Italiaans eten maken, is er een ingrediënt dat een steeds terugkerende rol speelt en dat is Parmezaanse kaas. Op de pizza, over de pasta, of in een salade, in welk recept niet, de kaas duikt overal op. De karakteristieke kaas uit de regio Emilia-Romagna in Italië is wereldwijd geliefd vanwege zijn unieke smaak en textuur. In dit artikel krijg je een kijkje achter de schermen van Parmezaanse kaas.
Een kleine duik in de geschiedenis van de Parmezaanse kaas
Parmezaanse kaas, ook bekend als Parmigiano Reggiano, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het recept is ontstaan in de regio Emilia-Romagna, gelegen in het noorden van Italië. De Italiaanse kaas dankt zijn naam aan de steden Parma en Reggio Emilia, waar het oorspronkelijk werd geproduceerd. De productiemethode van Parmezaanse kaas is door de eeuwen heen vrijwel onveranderd gebleven. Het wordt gemaakt van rauwe koemelk, afkomstig van koeien die worden gevoed met lokaal geteeld voer.
Beschermde oorsprongsbenaming en productievoorwaarden
Parmigiano Reggiano is een van de meest beschermde en meest gecontroleerde kaassoorten ter wereld. Sinds 2008 heeft de Parmigiano Reggiano, binnen de EU, een beschermde oorsprongsbenaming. Parmigiano Reggiano mag alleen zo heten als de kaas op de traditionele manier is gemaakt in de regio’s van Parma, Reggio Emilia, Modena en delen van Bologna en Mantova. De kaas mag alleen de naam “Parmigiano Reggiano” dragen als het aan strikte productievoorwaarden voldoet. Alleen kaas die volgens die voorschriften wordt geproduceerd, mag het officiële Parmigiano Reggiano-stempel dragen. Dat stempel staat garant voor authenticiteit en kwaliteit.
De controle op het maken van Parmezaanse kaas begint al bij de koeien die de melk leveren. De koeien moeten worden gevoed met speciaal voer, en er wordt nauwlettend toegezien op hun gezondheid. De melk wordt in grote koperen ketels gegoten en gemengd met stremsel om de wrongel te vormen. De wrongel wordt vervolgens in kleine stukjes gesneden en verhit. Na het persen en zouten wordt de kaas in speciale opslagfaciliteiten gerijpt. De kaasmakers gebruiken nog steeds traditionele methoden en gereedschappen. Elke stap van het productieproces wordt zorgvuldig gecontroleerd.
De rijping van de kazen
De rijping is een essentiële fase in de productie van Parmezaanse kaas. De kazen worden overgebracht naar speciale opslagfaciliteiten, waar ze gedurende een langere periode rijpen. Tijdens het rijpingsproces ontwikkelt de kaas zijn kenmerkende smaak en textuur. Er zijn drie verschillende rijpingsstadia: jong (12-18 maanden), middel (18-24 maanden) en oud (24 maanden of langer). Elke rijpingsfase heeft zijn eigen smaakkarakteristieken, variërend van mild en fruitig tot pittig en nootachtig.
Parmezaanse kaas in de keuken
In de keuken kun je veel met Parmezaanse kaas doen. Geraspte Parmezaan wordt vaak gebruikt als topping voor pasta, risotto, salades en soepen. Een beetje over een gerecht raspen voegt een lekkere, hartige smaak toe en zorgt voor een mooie afwerking omdat de kaas goed smelt. Probeer het ook maar eens op een tosti, samen met Parmaham. De kaas kan ook in blokjes worden gesneden en geserveerd bij een glas wijn. Natuurlijk hoort er op een Italiaans kaasplankje ook een stukje Parmezaan. En natuurlijk kun je bijna elk recept met geraspte kaas met Parmezaan maken.
Zelf raspen, dat maakt echt verschil!
Je wilt een lekker recept maken waarin Parmezaanse kaas gaat. Als je die Parmezaanse kaas gaat kopen, koop dan een stukje om zelf te raspen en geen zakje poeder. De kaas laat zich makkelijk zelf raspen, gewoon met een handrasp. Je kunt een stukje Parmezaan best een poosje bewaren in een afgesloten bakje of zakje, dus als een stukje teveel is voor een maaltijd hoeft dat geen issue te zijn. Je kunt het altijd weer gebruiken als je een ander recept gaat maken. Vers geraspte kaas is gewoon lekkerder en er zitten geen toevoegingen als aardappelzetmeel in, wat vaak wordt toegevoegd aan geraspte kaas in zakjes om klontvorming tegen te gaan. Lekker zelf raspen dus.
Recepten met Parmezaanse kaas
Krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas
Deze heerlijke krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas kun je perfect combineren met een lekker stuk vlees of vis en wat groenten erbij.
Check het recept of lees de infoBruschetta met rucolapesto en mozzarella
Verras met deze bruschetta met rucolapesto en mozzarella. Serveer als voorgerecht (3 per persoon) of schuif een schaal vol op de borreltafel.
Check het recept of lees de infoBruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas
Een lekkere snack, of voorgerecht op basis van brood, dat noemen Italianen bruschetta. Maak eens bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas!
Check het recept of lees de infoOesters met Parmaham en Parmezaanse kaas
Wil je oesters eens op een andere manier eten dan rauw? Deze gegrilde oesters met Parmaham en Parmezaanse kaas zul je vast heerlijk vinden!
Check het recept of lees de infoItaliaanse burger; met Parmaham en Parmezaanse kaas
Het recept voor een heerlijke hamburger om zelf te maken. In de Italiaanse burger worden Parmaham en Parmezaanse kaas verwerkt. Superlekker!
Check het recept of lees de infoHartige koekjes voor bij de borrel tv of tijdens een picknick
Dit is lekker snacken. Hartige koekjes van Parmezaanse kaas, tijm, rozemarijn en een snufje kerrie. Een musthave op je borreltafel!
Check het recept of lees de infoPesto Genovese zelf maken; het recept voor de echte groene pesto
De lekkerste pesto Genovese maak je makkelijk zelf. Daar kan geen potje groene pesto tegenop. Met lekkere tips om te variëren.
Check het recept of lees de infoItaliaanse kaas; de lekkerste soorten + recepten
Er bestaan 400 soorten Italiaanse kaas. Weet jij wat de lekkerste soorten zijn? We delen natuurlijk ook onze beste recepten met je!