• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, maart 24, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Pastasauzen; Zes klassiekers met liefde gemaakt

door Redactie
in Specials
0
0
Pastasauzen

Pastasauzen; Zes klassiekers met liefde gemaakt – De verscheidenheid aan pastasauzen is waarschijnlijk net zo groot als de verscheidenheid aan pasta’s toch kent Italië een aantal klassieke, traditionele basissauzen. Vaak zijn deze sauzen snel en simpel te bereiden en de meeste zijn op basis van tomaat. Voor deze sauzen echter geldt ook dat het gebruik van goede, verse ingrediënten essentieel is voor het uiteindelijk resultaat.

Trakteer je tafelgenoten op de geur en de smaak van zelfgemaakte pastasauzen

Niets is lekkerder dan zachtjes een kilo tomaten weg roeren in een pan. Rijpe, smaakvolle tomaten die hun geur afgeven en langzaam veranderen in een heerlijke, volle en geurende saus. Met de juiste ingrediënt combinaties zet je een rijke Italiaanse traditie op tafel. Veel belangrijker nog is dat je er zelf volledig de hand in hebt. Ook in Italië verschillen de klassiekers per regio door de trotse hand van haar maker. Net even dat geheime ingrediënt, of net even meer van jouw favoriete specerij, het maakt er echt volledig jouw saus van! Dan wil je toch nooit meer die potten pastasaus die altijd hetzelfde smaken?

Pastasauzen; 6 keer anders

Klassieke Bolognese

Pastasauzen 1: Klassieke Bolognese

Er zit een voordeel aan dit gerecht en een nadeel. Om met het laatste te beginnen; je moet er op tijd aan beginnen. De saus moet zo’n anderhalf uur inkoken en het hak- en snijwerk moet je er nog bij optellen. Maar als je die moeite neemt… succes gegarandeerd!

En het voordeel is groot. Rond etenstijd is het meestal toch al hectisch genoeg. Op dat moment hoef je enkel de spaghetti te koken om er vervolgens een paar lepels van die heerlijke home made bolognesesaus met diepe smaak overheen te gieten. En dan heb ik het nog niet gehad over die lekkere geur die de hele middag in de keuken hangt…

Heb je een kleiner huishouden? Maak dan toch de volle hoeveelheid en vries de helft in. Opgewarmd smaakt deze bolognesesaus nog beter.

Naar het recept

Pastasauzen 2: Arrabbiata

Pastasauzen 2: Arrabbiata

Wanneer je arrabbiata vertaalt uit het Italiaans kom je uit bij “kwaad” of “boos”. Zo boos dat de stoom uit je oren komt. Is dit dan een pastasaus die je alleen eet als je ontzettend boos bent? Natuurlijk niet! Het betekent dat bij het eten van deze pasta, de stoom uit je oren komt. Niet een vleugje pit, maar echt één waarbij je je gezicht langzaam rood voelt worden, het zweet op je voorhoofd druppelt en je aan 1 glaasje water niet genoeg hebt. Dus net alsof je ontzettend boos wordt.

Het is een hele simpele pastasaus, geen snufje dit of dingetje dat. Tomaat, pepers en knoflook, afgemaakt met verse peterselie en geraspte Pecorino Romano. Penne all’arrabbiata is een gerecht dat oorspronkelijk uit de buurt van Rome komt. Dat er daarom traditioneel geen Parmezaan maar Pecorino Romano over gestrooid wordt zal alles te maken hebben met het gebruiken van lokale kazen. Maar heb je nog wel een beetje Parmezaan en geen Pecorino bij de hand, gebruik dat dan zeker, want dat beetje kaas hoort er wel echt bij.

Naar het recept

Amatriciana

Pastasauzen 3: Amatriciana

Amatricianasaus heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse plaatsje Amatrice nabij Rome. Al in de 15e eeuw werd daar de Amatriciana-bianco (witte Amatriciana) gemaakt, een saus van slechts 3 ingrediënten, welke bij de plaatselijk winkeliers volop te verkrijgen waren namelijk guanciale, pecorino en olijfolie. Het grote verschil met de saus die we heden ten dage kennen is het ontbreken van de tomaten. Toen in de 17 eeuw de tomaat een heel belangrijk product werd in Italië werd deze toegevoegd aan de witte saus en zo ontstond de Amatriciana zoals hij tegenwoordig bereid wordt.

Een Amatricianasaus bestaat uit slechts vier ingrediënten, tomaten, spek (guanciale), kaas (pecorino) en olijfolie. Veel geziene extra toegevoegde ingrediënten zijn; ui, knoflook en/of spaanse peper.

Naar het recept

Carbonara

Pastasauzen 4: Carbonara

De meest simpele pastasaus van de op deze pagina genoemde klassiekers. Maar juist die eenvoud geeft een pasta carbonara kracht. Goed spek, mooie Parmezaanse kaas (ook wel eens gemixt met Pecorino) en verder eieren en room. Hoewel het regelmatig omstreden wordt, wij houden van dat schepje room in de pasta.

Room, Spek, Kaas en Eieren. Het maakt de carbonara tot een simpel gerecht dat, wanneer je het zelf maakt, in niets te vergelijken is met de stropigere carbonara uit een potje of een zakje.

Naar het recept

Norma

Pastasauzen 5: Norma

Het traditionele recept van deze pasta is Siciliaans. Er zijn meerdere verhalen over het ontstaan van deze pasta. Beide hebben te maken met de componist Bellini, geboren in Catania. Het eerste verhaal gaat over een Siciliaanse kok, die erg te spreken was over de muziek van Norma van Bellini. Na een voorstelling ging hij de keuken in en bereidde deze pasta met ricotta en aubergines. Una vera norma ( een echte vorm). Dit werd gebruikt om uit te leggen wat de goede eigenschappen van iets waren. Bellini en Norma staan voor alles wat uitzonderlijk is.

Naar het recept

Puttanesca

Pastasauzen 6: Puttanesca

Deze pasta heeft natuurlijk een vrij opvallende naam. Net zoals vele andere Italiaanse recepten bestaat ook hier de discussie; Wat is nou het beste recept? Er zijn varianten met tonijn of veel peper. Iedereen doet het weer op zijn eigen manier. Één ding is zeker, deze saus bevat ansjovis. Alleen de smaak van de ansjovis is niet zo sterk, omdat je ze in de saus laat smelten. Ben je geen ansjovis liefhebber of wil je ansjovis proberen? Dan kun je er voor kiezen om een keer deze pasta te eten.

Naar het recept

Hopelijk hebben we je met deze pastasauzen aan voldoende inspiratie geholpen om eens vaker een andere pasta op tafel te zetten.

Tags: Groentepastasauzen
DeelPin181Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Check het recept of lees de info
Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem H. TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen