Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pastasauzen; Zes klassiekers met liefde gemaakt

Pastasauzen haal je niet uit een pot! Die maak je zelf, daar stop je een flink portie liefde in en jouw pasta zal echt nooit meer hetzelfde zijn.

3 16.885

Pastasauzen; Zes klassiekers met liefde gemaakt – De verscheidenheid aan pastasauzen is waarschijnlijk net zo groot als de verscheidenheid aan pasta’s toch kent Italië een aantal klassieke, traditionele basissauzen. Vaak zijn deze sauzen snel en simpel te bereiden en de meeste zijn op basis van tomaat. Voor deze sauzen echter geldt ook dat het gebruik van goede, verse ingrediënten essentieel is voor het uiteindelijk resultaat.

Trakteer je tafelgenoten op de geur en de smaak van zelfgemaakte pastasauzen

Niets is lekkerder dan zachtjes een kilo tomaten weg roeren in een pan. Rijpe, smaakvolle tomaten die hun geur afgeven en langzaam veranderen in een heerlijke, volle en geurende saus. Met de juiste ingrediënt combinaties zet je een rijke Italiaanse traditie op tafel. Veel belangrijker nog is dat je er zelf volledig de hand in hebt. Ook in Italië verschillen de klassiekers per regio door de trotse hand van haar maker. Net even dat geheime ingrediënt, of net even meer van jouw favoriete specerij, het maakt er echt volledig jouw saus van! Dan wil je toch nooit meer die potten pastasaus die altijd hetzelfde smaken?


Pastasauzen; 6 keer anders

Klassieke Bolognese

Pastasauzen 1: Klassieke Bolognese

Er zit een voordeel aan dit gerecht en een nadeel. Om met het laatste te beginnen; je moet er op tijd aan beginnen. De saus moet zo’n anderhalf uur inkoken en het hak- en snijwerk moet je er nog bij optellen. Maar als je die moeite neemt… succes gegarandeerd!

En het voordeel is groot. Rond etenstijd is het meestal toch al hectisch genoeg. Op dat moment hoef je enkel de spaghetti te koken om er vervolgens een paar lepels van die heerlijke home made bolognesesaus met diepe smaak overheen te gieten. En dan heb ik het nog niet gehad over die lekkere geur die de hele middag in de keuken hangt…

Heb je een kleiner huishouden? Maak dan toch de volle hoeveelheid en vries de helft in. Opgewarmd smaakt deze bolognesesaus nog beter.

Naar het recept

Pastasauzen 2: Arrabbiata

Pastasauzen 2: Arrabbiata

Wanneer je arrabbiata vertaalt uit het Italiaans kom je uit bij “kwaad” of “boos”. Zo boos dat de stoom uit je oren komt. Is dit dan een pastasaus die je alleen eet als je ontzettend boos bent? Natuurlijk niet! Het betekent dat bij het eten van deze pasta, de stoom uit je oren komt. Niet een vleugje pit, maar echt één waarbij je je gezicht langzaam rood voelt worden, het zweet op je voorhoofd druppelt en je aan 1 glaasje water niet genoeg hebt. Dus net alsof je ontzettend boos wordt.

Het is een hele simpele pastasaus, geen snufje dit of dingetje dat. Tomaat, pepers en knoflook, afgemaakt met verse peterselie en geraspte Pecorino Romano. Penne all’arrabbiata is een gerecht dat oorspronkelijk uit de buurt van Rome komt. Dat er daarom traditioneel geen Parmezaan maar Pecorino Romano over gestrooid wordt zal alles te maken hebben met het gebruiken van lokale kazen. Maar heb je nog wel een beetje Parmezaan en geen Pecorino bij de hand, gebruik dat dan zeker, want dat beetje kaas hoort er wel echt bij.

Naar het recept

Amatriciana

Pastasauzen 3: Amatriciana

Amatricianasaus heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse plaatsje Amatrice nabij Rome. Al in de 15e eeuw werd daar de Amatriciana-bianco (witte Amatriciana) gemaakt, een saus van slechts 3 ingrediënten, welke bij de plaatselijk winkeliers volop te verkrijgen waren namelijk guanciale, pecorino en olijfolie. Het grote verschil met de saus die we heden ten dage kennen is het ontbreken van de tomaten. Toen in de 17 eeuw de tomaat een heel belangrijk product werd in Italië werd deze toegevoegd aan de witte saus en zo ontstond de Amatriciana zoals hij tegenwoordig bereid wordt.

Een Amatricianasaus bestaat uit slechts vier ingrediënten, tomaten, spek (guanciale), kaas (pecorino) en olijfolie. Veel geziene extra toegevoegde ingrediënten zijn; ui, knoflook en/of spaanse peper.

Naar het recept

Carbonara

Pastasauzen 4: Carbonara

De meest simpele pastasaus van de op deze pagina genoemde klassiekers. Maar juist die eenvoud geeft een pasta carbonara kracht. Goed spek, mooie Parmezaanse kaas (ook wel eens gemixt met Pecorino) en verder eieren en room. Hoewel het regelmatig omstreden wordt, wij houden van dat schepje room in de pasta.

Room, Spek, Kaas en Eieren. Het maakt de carbonara tot een simpel gerecht dat, wanneer je het zelf maakt, in niets te vergelijken is met de stropigere carbonara uit een potje of een zakje.

Naar het recept

Norma

Pastasauzen 5: Norma

Het traditionele recept van deze pasta is Siciliaans. Er zijn meerdere verhalen over het ontstaan van deze pasta. Beide hebben te maken met de componist Bellini, geboren in Catania. Het eerste verhaal gaat over een Siciliaanse kok, die erg te spreken was over de muziek van Norma van Bellini. Na een voorstelling ging hij de keuken in en bereidde deze pasta met ricotta en aubergines. Una vera norma ( een echte vorm). Dit werd gebruikt om uit te leggen wat de goede eigenschappen van iets waren. Bellini en Norma staan voor alles wat uitzonderlijk is.

Naar het recept

Puttanesca

Pastasauzen 6: Puttanesca

Deze pasta heeft natuurlijk een vrij opvallende naam. Net zoals vele andere Italiaanse recepten bestaat ook hier de discussie; Wat is nou het beste recept? Er zijn varianten met tonijn of veel peper. Iedereen doet het weer op zijn eigen manier. Één ding is zeker, deze saus bevat ansjovis. Alleen de smaak van de ansjovis is niet zo sterk, omdat je ze in de saus laat smelten. Ben je geen ansjovis liefhebber of wil je ansjovis proberen? Dan kun je er voor kiezen om een keer deze pasta te eten.

Naar het recept

Hopelijk hebben we je met deze pastasauzen aan voldoende inspiratie geholpen om eens vaker een andere pasta op tafel te zetten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. Genericcialisonline zegt

  Mij ook! Laatst vertelde een vriendin dat een vriendin van haar mijn blog ook graag leest en ik ken dat meisje dus wel maar ik had bijvoorbeeld nooit verwacht dat zij hier dan zou komen lezen.

 2. Nicky zegt

  Fantastische gerechten en goed beschreven!!!

  1. Lekker Tafelen zegt

   Dank Nicky… wij maken alle recepten zelf, dan weten we ook zeker dat het werkt. Fijn dat we je kunnen inspireren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer