• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Patat; aardappelen frituren of toch…?

Redactie door Redactie
in Specials
0
4
Patat

Patat – Op zijn tijd een patatje, gewoon met mayo, of een ander lekker sausje, daar houden we toch allemaal van! Natuurlijk snijd en bak je die patat of friet (daarover later meer) wel zelf. Want zelfgemaakt is het allerlekkerst. Klinkt simpel, een lekker bordje friet. Patat is natuurlijk gewoon gefrituurde aardappels, maar er is best een hoop over te zeggen. Want er is veel meer mogelijk met het gefrituurde aardappelreepje. Hoe bereid je goede patat? Wat zijn loaded fries? En natuurlijk zijn er een aantal klassieke gerechten waar patat beslist bij hoort. Lekker Tafelen duikt in de wereld van de patat. Of is het toch friet?

Patat; gefrituurd of uit de oven

Er zijn kortweg twee manieren om patat te maken.

  1. Gefrituurd in olie of frituurvet,
  2. Gebakken in de oven of eventueel de airfryer.

Traditioneel wordt patat gefrituurd in olie. De naam komt tenslotte van patates frites wat gefrituurde aardappel betekent. Door het frituren in olie wordt het een calorierijke aangelegenheid. En dat is iets wat veel mensen graag willen vermijden.

Wat gebeurt er als je bevroren patat koopt?

Natuurlijk is de voedingsbranche ingesprongen op dit ‘probleem’ en werd er een ovenfriet ontwikkeld. Je koopt een zak ovenfriet, bereid die in de oven of airfryer, en het probleem is opgelost. Toch? Was het maar zo simpel… Het verschil in calorieën in gefrituurde friet en ovenfriet van een zak uit de winkel is niet heel groot. Hoe kan dat dan, vraag je je nu ongetwijfeld af. Het heeft te maken met dat de ovenfrieten (en ook andere ovensnacks die van oorsprong werden gefrituurd) uit de vriezer, die je in de winkel koopt, worden voorgebakken. Dat gebeurt overigens ook met gewone patat. Bij het voorbakken van ovenfriet wordt gewoon vet gebruikt, net als bij gewone patat. Weliswaar wordt bij de tweede bereiding, door jou zelf geen vet gebruikt. Maar bij de eerste bereiding wordt vaak ook suiker toegevoegd. Klinkt raar, maar dat is nodig om tot een knapperig frietje te komen. Waar een gefrituurd frietje, als dat op de juiste manier wordt bereid, vanzelf heerlijk knapperig wordt, gebeurt dat bij ovenfriet niet maar zo. Daar helpt die suiker dus een handje bij. Maar die suiker levert ook calorieën. Het blijft dus een kwestie van keuzes maken.

Patat van een echte aardappel uit de frituur en uit de oven

Hieronder twee recepten voor patat of friet gemaakt van een aardappel. Ja, echt! Als je het zelf doet weet je dat namelijk zeker. Je vindt een recept voor gefrituurde patat en een recept voor zelfgemaakte ovenfriet. In die laatste wordt de friet niet voorgebakken, maar voorgekookt. Vervolgens gebruik je één (!) eetlepel olijfolie om de friet knapperig te bakken in de oven. Geen suiker, en niet voorgefrituurd! Kijk, dat scheelt dus wél heel veel calorieën!

ovenfriet
Bijgerecht

Ovenfriet van zelf geschilde aardappelen

Frituren in veel vet verliest populariteit. In plaats daarvan kopen we zakken ovenfriet. Maar wist je dat je ook ovenfriet zelf kunt maken?

verse huisgemaakte patat
Bijgerecht

Patat bakken; De beste frieten maak je zelf

Patat bakken is niet moeilijk, maar gebruik het juiste recept. Met dit recept bak je perfecte friet. Zacht van binnen, krokant van buiten.

Patat met heerlijke toppings

Een simpel frietje met mayo of frietsaus is heerlijk. Maar natuurlijk kan het altijd beter. En luxer. Patat next level, dat zijn loaded fries! Loaded fries betekent letterlijk ‘bedolven friet of patat’. En waar die dan mee bedolven wordt? Tja, dat kan van alles zijn. Eigenlijk kun je elke gewenste combinatie maken die jij lekker vindt. Leef je uit met vlees of vis, maar vegetarisch met kaas, of vegan met groente… het kan allemaal! Inspiratie nodig? Geen probleem, je vindt hier vier fantastische recepten om je op weg te helpen!

Loaded fries; de patat met extra’s

loaded fries
Specials

Een patatje naar een ander level brengen doe je met lekker veel toppings. Loaded fries is dan ook de patat speciaal van de toekomst.

Check het recept of lees de infoDetails

De klassiekers

Er zijn een aantal klassieke gerechten waarbij patat zeker niet kan ontbreken. Een van de bekendste Britse gerechten is fish-and-chips. Heerlijke gefrituurde kabeljauw! Daar hoort dan wel de lekkerste patat bij. Lees in het recept hieronder hoe je dat maakt. De patat, en de vis! En wat denk je van de ‘kapsalon’? Dit laatste gerecht is overigens in Nederland ontstaan, en niet in Turkije, wat vaak wordt gedacht. Inmiddels is het in heel veel landen een klassieker geworden. Je vindt hieronder ook de recepten, dus ga jij vanavond voor een klassieker met patat?

Kapsalon
Hoofdgerecht

Kapsalon: Dé snackbar klassieker zelf maken

Kapsalon, de snackbar klassieker kan je gewoon zelf maken. Met verse friet natuurlijk. Misschien niet origineel, maar lekker is het wel!

Fish and chips
Visgerechten

Fish and chips zelf maken met kabeljauw en echte aardappels

Er is niets lekkerder dan het knapperige jasje van de kabeljauw en de perfect gebakken dikke frieten van jouw zelfgemaakte fish and chips.

Een licht kruimige aardappel

Het beste gebruik je voor zelfgemaakte patat een licht bloemige aardappelsoort. Bintjes doen het prima, dit zijn vrij grote aardappels waar je makkelijk mooie frieten van kunt snijden, en die voldoende zetmeel bevatten om je patat mooi goudbruin en knapperig te krijgen. Er zijn ook andere aardappelrassen onder andere Bildstar en Santé die geschikt zijn om te gebruiken.

Is het nu patat of is het friet?

Tot slot dé discussie over patat en friet. Want welk woord is nu het juiste? Het is je misschien opgevallen dat in dit artikel de termen door elkaar gebruikt worden. In Nederland wordt over het algemeen de term ‘patat’ gebruikt in de gebieden ten noorden van de grote rivieren. Ten zuiden van de rivieren wordt de term ‘friet’ gebruikt.

Oorspronkelijk zijn zowel ‘patat’ als ‘friet’ ontstaan uit de Franstalige term ‘patates-frites’. Dus voor beiden is wel iets te zeggen. In België wordt het woord ‘friet’ gebruikt, dat heeft ook te maken met dat ‘patat’ in het Vlaams staat voor ‘aardappel’, rauwe aardappel welteverstaan. In Nederland gebruiken we dat woord niet op die manier. Dus in het geval van de Vlamingen is het logisch dat ze ‘friet’ gebruiken, in Nederland iets minder. Maar wat nu de juiste term is zal altijd wel een strijdpunt blijven. Waar een Belg, Brabander, Limburger of Zeeuw nooit ‘patat’ zal zeggen, eten de ‘Hollanders’ van boven de rivieren gewoon patat. Vaak met… frietsaus, dat dan weer wel!

En jij…ben jij #teampatat of #teamfriet?

Aardappels frituren

Aardappels frituren; hoe doe je dat?

Aardappels kun je bereiden op verschillende manieren. Koken, bakken, stomen, poffen en frituren. Weet jij alles al over aardappels frituren?

Tags: Aardappel recepten
DeelPin7VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!