Patat – Op zijn tijd een patatje, gewoon met mayo, of een ander lekker sausje, daar houden we toch allemaal van! Natuurlijk snijd en bak je die patat of friet (daarover later meer) wel zelf. Want zelfgemaakt is het allerlekkerst. Klinkt simpel, een lekker bordje friet. Patat is natuurlijk gewoon gefrituurde aardappels, maar er is best een hoop over te zeggen. Want er is veel meer mogelijk met het gefrituurde aardappelreepje. Hoe bereid je goede patat? Wat zijn loaded fries? En natuurlijk zijn er een aantal klassieke gerechten waar patat beslist bij hoort. Lekker Tafelen duikt in de wereld van de patat. Of is het toch friet?
Patat; gefrituurd of uit de oven
Er zijn kortweg twee manieren om patat te bereiden. Gefrituurd in olie of frituurvet, of gebakken in de oven of eventueel de airfryer. Traditioneel wordt patat gefrituurd in olie. De naam komt tenslotte van patates frites, dat gefrituurde aardappel betekent. Door het frituren in olie wordt het een calorierijke aangelegenheid. En dat is iets wat veel mensen graag willen vermijden. Natuurlijk is de voedingsbranche ingesprongen op dit ‘probleem’ en werd er een ovenfriet ontwikkeld. Je koopt een zak ovenfriet, bereid die in de oven of airfryer, en het probleem is opgelost. Toch? Was het maar zo simpel… Het verschil in calorieën in gefrituurde friet en ovenfriet van een zak uit de winkel is niet heel groot. Hoe kan dat dan, vraag je je nu ongetwijfeld af. Het heeft te maken met dat de ovenfrieten (en ook andere ovensnacks die van oorsprong werden gefrituurd) uit de vriezer, die je in de winkel koopt, worden voorgebakken. Dat gebeurt overigens ook met gewone patat. Bij het voorbakken van ovenfriet wordt gewoon vet gebruikt, net als bij gewone patat. Weliswaar wordt bij de tweede bereiding, door jou zelf geen vet gebruikt. Maar bij de eerste bereiding wordt vaak ook suiker toegevoegd. Klinkt raar, maar dat is nodig om tot een knapperig frietje te komen. Waar een gefrituurd frietje, als dat op de juiste manier wordt bereidt, vanzelf heerlijk knapperig wordt, gebeurt dat bij ovenfriet niet maar zo. Daar helpt die suiker dus een handje bij. Maar die suiker levert ook calorieën. Het blijft dus een kwestie van keuzes maken.
Omdat zelfgemaakt altijd het lekkerst is, helpen we je een handje. We hebben twee recepten voor je. Een vertelt je hoe je zelf de lekkerste, gefrituurde patat bakt. De ander is een recept voor zelfgemaakte ovenfriet. In dit recept wordt de friet niet voorgebakken, maar voorgekookt. Vervolgens gebruik je één (!) eetlepel olijfolie om de friet knapperig te bakken in de oven. Geen suiker, en niet voorgefrituurd! Kijk, dat scheelt dus wél een heleboel calorieën! Ga jij het eens proberen?
Ovenfriet van zelf geschilde aardappelen
Frituren in veel vet verliest populariteit. In plaats daarvan kopen we zakken ovenfriet. Maar wist je dat je ook ovenfriet zelf kunt maken?
Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
Patat bakken is niet moeilijk, maar gebruik het juiste recept. Met dit recept bak je perfecte friet. Zacht van binnen, krokant van buiten.
Patat met heerlijke toppings
Een simpel frietje met mayo of frietsaus is heerlijk. Maar natuurlijk kan het altijd beter. En luxer. Patat next level, dat zijn loaded fries! Loaded fries betekent letterlijk ‘bedolven friet of patat’. En waar die patat het dan mee bedolven wordt? Tja, dat kan van alles zijn. Eigenlijk kun je elke gewenste combinatie maken die jij lekker vindt. Leef je uit met vlees of vis, maar vegetarisch met kaas, of vegan met groente… het kan allemaal! Inspiratie nodig? Geen probleem, we hebben vier fantastische recepten voor je om je op weg te helpen!
Loaded fries; de patat met extra’s
Een patatje naar een ander level brengen doe je met lekker veel toppings. Loaded fries is dan ook de patat speciaal van de toekomst.
De klassiekers
Er zijn een aantal klassieke gerechten waarbij patat beslist niet kan ontbreken. Een van de bekendste Britse gerechten is fish and chips. Heerlijke gefrituurde kabeljauw! Daar hoort dan wel de lekkerste patat bij. Lekker Tafelen vertelt je hoe je dat maakt. De patat, én de vis! En wat denk je van de ‘kapsalon’? Dit laatste gerecht is overigens in Nederland ontstaan, en niet in Turkije, wat vaak wordt gedacht. Inmiddels is het in een heleboel landen een klassieker geworden. Natuurlijk hebben wij een recept voor je, dus ga jij vanavond voor een klassieker met patat?
Kapsalon: Dé snackbar klassieker zelf maken
Kapsalon, de snackbar klassieker kan je gewoon zelf maken. Met verse friet natuurlijk. Misschien niet origineel, maar lekker is het wel!
Fish & Chips, een echte Britse klassieker
Echte fish & chips van kabeljauw in een verrukkelijk krokant beslag. Fish & Chips is razend populair. Zelf maken is best eenvoudig!
Welke aardappel gebruik je?
Het beste gebruik je voor zelfgemaakte patat een licht bloemige aardappelsoort. Bintjes doen het prima, dit zijn vrij grote aardappels waar je makkelijk mooie frieten van kunt snijden, en die voldoende zetmeel bevatten om je patat mooi goudbruin en knapperig te krijgen. Er zijn ook andere aardappelrassen onder andere Bildstar en Santé die geschikt zijn om te gebruiken.
Is het nu patat of is het friet?
Tot slot komen we dan bij dé discussie over patat en friet. Want welk woord is nou het juiste? Het is je misschien opgevallen dat in dit artikel de termen door elkaar gebruikt worden. In Nederland wordt over het algemeen de term ‘patat’ gebruikt in de gebieden ten noorden van de grote rivieren. Ten zuiden van de rivieren wordt de term ‘friet’ gebruikt. De redacteur die dit artikel schreef woont precies op de patat-frietgrens (dit is een echt bestaand woord!). Daar waar ‘patat’ over gaat in ‘friet’, de redactie van Lekker Tafelen bestaat uit redacteuren van onder en boven de rivieren, dus om loyaliteitsproblemen en familie- en burenruzies te voorkomen zijn beide termen gebruikt.
Oorspronkelijk zijn zowel ‘patat’ als ‘friet’ ontstaan uit de Franstalige term ‘patates-frites’. Dus voor beiden is wel iets te zeggen. In België wordt het woord ‘friet’ gebruikt, dat heeft ook te maken met dat ‘patat’ in het Vlaams staat voor ‘aardappel’, rauwe aardappel welteverstaan. In Nederland gebruiken we dat woord niet op die manier. Dus in het geval van de Vlamingen is het logisch dat ze ‘friet’ gebruiken, in Nederland iets minder. Maar wat nou de juiste term is zal altijd wel een strijdpunt blijven. Waar een Belg, Brabander, Limburger of Zeeuw nooit ‘patat’ zal zeggen, eten de ‘Hollanders’ van boven de rivieren gewoon patat. Vaak met… frietsaus, dat dan weer wel!
En jij…ben jij #teampatat of #teamfriet?
Aardappels frituren; hoe doe je dat?
Aardappels kun je bereiden op verschillende manieren. Koken, bakken, stomen, poffen en frituren. Weet jij alles al over aardappels frituren?
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.