Peren – Dat peren lekker en gezond zijn weten we wel. Ze worden dan ook heel vaak als tussendoortje gegeten. Steeds vaker zie je ook andere toepassingen met peer, want net als met de appel kun je peer ook op vele manieren serveren. Ze smaken zalig op een kaasplankje bij een hartige blauwe kaas maar ook een superzoete karamel kunnen ze aan. Zet dit fruit daarom eens wat vaker in de spotlights, hij verdient het.
Handperen en Stoofperen; Dit moet je er echt van weten.
Het seizoen van de Hollandse handperen en stoofperen is weer van start gegaan. Hier vind je tips over rassen, maar ook hoe je peren bewaart en bereidt.
Stoofperen zijn toppers, maar niet alleen met kerst
Het bijgerecht met kerst is toch wel de mooie rode stoofpeer, lekker zacht en kruidig van de wijn en de specerijen. Maar ook buiten de kerstdagen zijn stoofperen zalig, als bijgerecht, als nagerecht of verwerkt in gebak. Het is toch zonde om zoiets lekkers maar een keer per jaar te maken?
Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Met Hollandse peren kies je voor echt lokaal fruit
Peren zijn duurzaam want deze koop je lokaal. Ze hoeven geen duizenden kilometers af te leggen voor ze bij de consument zijn. Van eind september tot begin mei kun je genieten van dit Hollandse fruit. Je geniet natuurlijk nog meer, als je ze niet alleen uit het vuistje eet, maar ze ook gebruikt bij of in de maaltijd.
Ook bij het voorgerecht
Het hoeft niet altijd standaard te zijn! Te vaak wordt er alleen gekozen voor vertrouwde gerechten. Denk aan de carpaccio, de meloen met ham, een garnalencocktail, een soepje enzovoort. Maar verras je tafelgenoten ook eens met een voorgerecht met peer. Dat is minder standaard, maar biedt ook heel veel mogelijkheden. Combineer de peer met een zoute tegenhanger zoals kaas of gerookt vlees en je hebt een super voorgerecht wat niet eens veel werk hoeft te zijn. Wil je iets meer uitdaging probeer dan eens de panna cotta van Parmezaanse kaas met peer, dit is een lekker luxe voorgerecht voor echte kaasliefhebbers.
Panna cotta van peer en Parmezaan
Een gedurfd voorgerecht voor de kaasliefhebbers, deze panna cotta van Parmezaan en peer met een vleugje tijm.
Carpaccio van rookvlees, pastinaak, peer en geitenkaas
Een echt leuke variant op de klassieke carpaccio. Carpaccio van rookvlees en de mooie combinatie van pastinaak, peer en geitenkaas.
Zijn je peren te snel overrijp? Zo los je het op!
Zorg ervoor dat het fruit rijp is, maar zeker niet overrijp. Overrijpe peren smaken melig en zijn niet echt lekker meer. Fruit dat begint te rijpen bewaar je daarom het beste in de koelkast om het rijpingsproces te vertragen. Op een fruitschaal wil het nogal eens snel gaan, zeker als er ook bananen op dezelfde fruitschaal liggen.
In de salade
Als je net wat veel peren hebt liggen die eigenlijk op moeten is een salade een prima uitkomst. Salades zijn geweldig om op te maken wat je in huis hebt. Zo ga je voedselverspilling tegen en je eet nog lekker en gezond ook. Je kunt er voor kiezen om er een maaltijdsalade van te maken, maar ook als bijgerecht is een salade met peer erg lekker.
We hebben diverse recepten voor salades waar je je vingers bij opeet. Heb je deze salades eenmaal eens gemaakt dan ga je ze zeker vaker maken. Met een paar handelingen tover je een geweldig lekkere salade op tafel waar je dit Hollandse fruit graag voor in huis gaat halen.
Salades met peer
Het is niet het eerste waar je aan denkt bij peer, maar wist je dat je met gemak de heerlijkste salades met peer op tafel zet?
Peren bij de borrel
Peer en kaas zijn een erg goede combinatie deze zou je dan ook in parten op een kaasplank kunnen serveren. Vind je dit iets te robuust en wil je het liever iets verfijnder maak dan eens een chutney met peer voor bij de kaas. De chutney is heerlijk kruidig van de gember en kaneel en past perfect op een winterse kaasplank met volle smaken.
Voor een eenpersoons borrelhapje met een luxe uitstraling is de peer met gedroogde ham en walnoot een echte aanrader. Dit hapje heeft een luxe uitstraling, maar zijn heel eenvoudig om te maken. Ook aan de chipsliefhebbers is gedacht. De salsa van peer en avocado is een perfecte afwisseling voor de guacamole of de tomatensalsa.
Salsa van peer en avocado
Met peer op de tex-mex tour. Een fris pittige salsa van peer en avocado, lekker als dip of bijgerecht bij een Mexicaanse maaltijd
Perenchutney
Maak je kaasplankje compleet met deze perenchutney met de warme smaken van gember, kaneel en een vleugje steranijs.
Borrelhapje van peer, gedroogde ham en walnoten
Iets gezonds bij de borrel mag best toch? Geniet van een borrelhapje met peer. Een rondje roggebrood, gedroogde ham en een walnoot. Heerlijk!
Borrelhapjes met peer en brie
Maak indruk op de borreltafel met deze borrelhapjes met peer en brie. Een beetje honing en walnoten maken het extra lekker!
Ga verkleuring van peer tegen door deze kort door een mengsel van water en citroensap te halen
Fruit bij de lunch
Als je denkt aan peer bij de lunch denk je al gauw aan een peer uit het vuistje en niet direct aan een heerlijke sandwich samen met ham. Toch is dit een lekkere afwisseling om de dagelijkse maaltijden een beetje spannend te houden. Het verkleuren ga je tegen door deze heel kort even door een kommetje met water en citroensap te halen. Als je deze sandwich op je werk zou willen eten zou je er ook voor kunnen kiezen om dit fruit op het laatste moment te snijden om verkleuring te voorkomen.
Kinderen, maar ook volwassenen worden blij van pannenkoeken. Een leuke afwisseling van pannenkoeken met appel is de versie met peer. Net zo makkelijk en weer eens iets anders.
Gezonde sandwich met peer en ham
Lekker lunchen gaat zeker lukken met deze gezonde sandwiches van peer, ham en cottage cheese. Een mooie combinatie van smaken, vers en gezond!
Peren op een pannenkoek ( lunch of nagerecht )
Meer fruit eten? Peren op een pannenkoek is feest voor kinderen en een echte lekkernij. De peren kun je het beste eerst even voorbakken.
Zalig met chocolade
Dat peer met chocolade erg geliefd is wel duidelijk. Een van de meest bekende nagerechten met peer is de Poire belle Hélène. Lauwwarme peer met een warme chocolade saus. Jammer genoeg wordt deze vaak met peren uit blik gemaakt. De smaak is echt zo veel beter wanneer je deze zelf stooft. Ontdek ook de andere recepten hieronder.
Nagerechten met peer; Vers, simpel en ook nog eens erg lekker
Iedereen geniet als je een van deze nagerechten met peer op tafel zet. Vers, simpel en ook nog eens erg lekker.
Met de gebakken peren zitten? Echt niet!
De uitdrukking met de gebakken peren zitten is eigenlijk totaal misplaatst. Gebakken peren of peren in gebak is namelijk erg lekker. Hier is helemaal niets slechts aan. Deze kun je net als appels in heel veel baksels verwerken. Het verschil zit niet in de structuur, maar in de smaak. Ze zijn namelijk veel zoeter dan appels en vragen daarom soms om een zure of kruidige toevoeging zoals bijvoorbeeld citroen, kaneel of gember.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Warm uit de oven
Kaas en peer is een zeer geliefde combinatie, deze zie je vaak koud op kaasplankjes, maar ook in een quiche of plaattaart warm geserveerd is het een erg goede combinatie. De zachte frisheid zorgt dat de smaak van de warme kaas niet al te zwaar wordt.
Quiche van gorgonzola, peer en courgette
De nieuwe perenoogst ligt weer in de winkels. Organiseer een nazomer picknick met deze quiche van gorgonzola, peer en courgette.
Makkelijke plaattaart met peer, gorgonzola en walnoten
Makkelijke plaattaart met peer, gorgonzola en walnoten. De ingrediënten van deze makkelijk plaattaart passen bij de herfst en vormen een geweldige combi.