Peren – Dat peren lekker en gezond zijn weten we wel. Ze worden dan ook heel vaak als tussendoortje gegeten. Steeds vaker zie je ook andere toepassingen, want net als appels kun je peren ook op heel veel manieren serveren. Ze smaken zalig op een kaasplankje bij een hartige blauwe kaas maar ook een superzoete karamel kunnen ze aan. Zet dit fruit daarom eens wat vaker in de spotlights, hij verdient het.
Handperen en Stoofperen; Dit moet je er echt van weten.
Het seizoen van de Hollandse handperen en stoofperen is weer van start gegaan. Hier vind je tips over rassen, maar ook hoe je peren bewaart en bereidt.
Stoofperen zijn toppers, maar niet alleen met kerst
Tijdens de kerst verlangt iedereen naar de nostalgie van prachtige rode stoofpeertjes zoals oma die al maakte. Lekker zacht en kruidig door de wijn en de specerijen. Maar ook buiten de kerstdagen zijn stoofperen zalig, als bijgerecht, als nagerecht of verwerkt in gebak. Het is toch zonde om zoiets lekkers maar een keer per jaar te maken?
Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter
Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.
Met Hollandse peren kies je voor echt lokaal fruit
Kies je voor peren, dan kies je duurzaam. Ze worden gewoon hier in Nederland geteeld, en daar moeten we met z’n allen meer trots op zijn. Ze hoeven geen duizenden kilometers af te leggen voor ze op je fruitschaal liggen. Van eind september tot begin mei kun je genieten van dit Hollandse fruit. Je geniet natuurlijk nog meer, als je ze niet alleen uit het vuistje eet, maar ze ook gebruikt bij de maaltijd of zelfs in de maaltijd.
Ook bij het voorgerecht
Verras eens aan tafel! Te vaak wordt er alleen gekozen voor vertrouwde gerechten. Denk aan de carpaccio, de meloen met ham, een garnalencocktail, een soepje enzovoort. Maar verras je tafelgenoten ook eens met een voorgerecht met peer.
Carpaccio van rookvlees, pastinaak, peer en geitenkaas
Een echt leuke variant op de klassieke carpaccio. Carpaccio van rookvlees en de mooie combinatie van pastinaak, peer en geitenkaas.
Panna cotta van peer en Parmezaan
Een gedurfd voorgerecht voor de kaasliefhebbers, deze panna cotta van Parmezaan en peer met een vleugje tijm.
Zijn je peren te snel overrijp? Zo los je het op!
Zorg ervoor dat het fruit rijp is, maar zeker niet overrijp. Overrijpe peren smaken melig en zijn niet echt lekker meer. Fruit dat begint te rijpen kun je beter in de koelkast bewaren, om het rijpingsproces te vertragen. Op een fruitschaal zullen peren sneller rijpen, zeker als er ook bananen op dezelfde fruitschaal liggen. Maar als je peren koopt zijn ze vaak erg hard, dus je zult regelmatig even moeten checken of ze al gaan rijpen. Zo zorgen die Hollandse peren toch voor een lekker beetje uitdaging.
In de salade
Salades zijn een uitkomst als je restjes op moet maken. Dat geldt dus ook als je peren hebt liggen die eigenlijk op moeten. Verwerk ze dus in een creatieve salade. Zo ga je voedselverspilling tegen en je eet lekker en gezond. Kies zelf of je een salade maakt die je als bijgerecht serveert of dat je gaat voor een complete maaltijdsalade. Een salade met peer verrast eigenlijk altijd.
Salades met peer
Het is niet het eerste waar je aan denkt bij peer, maar wist je dat je met gemak de heerlijkste salades met peer op tafel zet?
Peren bij de borrel
Het is je ongetwijfeld al eens opgevallen. Peren en kaas zijn een gouden duo. Je kunt dan ook gewoon partjes peer op een kaasplank leggen. Als je dat iets te robuust vindt, kun je van die peren ook eerst een perenchutney maken die je vervolgens op of naast de kaasplank serveert. De perenchutney is heerlijke kruidig door de intense smaken van gember en kaneel. Gebruik het daarom bij voorkeur op een winterse kaasplank met robuuste kaasjes.
Even snel iets lekkers bij de borrel? Prik stukjes peer op een prikker met gedroogde ham en walnoot. Dat is een heuse aanrader waar bijna iedereen blij van wordt. Zo kom je ook lekker verrassend voor de dag. Het heeft een wat luxere uitstraling, maar ze zijn supereenvoudig om te maken.
Peren bij de borrel; met deze hapjes scoor je altijd
Als je een kaasje bij de borrel serveert, serveer dan ook peren bij de borrel. Dit is echt een geweldige combinatie voor op jouw hapjestafel.
Ga verkleuring van peer tegen door de geschilde peer kort door een mengsel van water en citroensap te halen
Fruit bij het ontbijt en de lunch
Jij hebt vast al eens bij de lunch een Nederlandse peer gegeten. Een rijpe peer is ook echt een lekker stuk fruit, dat altijd zo voor het pakken zou moeten liggen bij het ontbijt, of bij de lunch. Leg er gewoon altijd een paar op de fruitschaal. Maar heb je ze al eens gebruikt voor de lunch in plaats van bij de lunch?
Zalig met chocolade
Peren en chocolade zijn een geliefde combinatie. Je hebt die combinatie vast wel eens op een menukaart van een restaurant zien staan. Ze heten dan Poire belle Hélène. Het is lauwwarme peer die geserveerd wordt met een warme chocolade saus. Superlekker! Dat wordt thuis ook wel geprobeerd, maar we zien dan vaak peren uit blik voorbijkomen. Zonde wat ons betreft! De smaak van dit favoriete dessert is zoveel beter als je de moeite neemt om die peer even zelf te stoven. Zoveel werk is dat niet, en je eet dan echt lekkerder! We hebben het hier trouwens over handperen, en niet over stoofperen.
Nagerechten met peer; Vers, simpel en ook nog eens erg lekker
Iedereen geniet als je een van deze nagerechten met peer op tafel zet. Vers, simpel en ook nog eens erg lekker.
Jij hoeft niet met de gebakken peren te zitten
De uitdrukking “met de gebakken peren zitten” kent iedereen wel. En ja, ook wij begrijpen wat de uitdrukking betekent. Maar waar de uitdrukking vandaan komt snappen we helemaal niet. Want gebakken peren zijn juist een lekkernij. Daar is helemaal niets vervelends aan. Maak dus vooral iets lekkers met die Nederlandse peren voor bij de koffie. Verwerk dat lekkere verse fruit in cake, gebakjes of taarten. Let er wel op dat de peren vaak zoeter zijn dan appels. Daarom heb je wat zure of kruidige tegenhangers nodig. Denk aan citroen, kaneel of gember. En eerlijk is eerlijk. Iedereen wordt blij als er gezegd wordt: “ik heb vers gebakken appeltaart voor je” maar wat zou er gebeuren als je komt vertellen dat je een taart of gebakje met peer gemaakt hebt?
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Plaattaart, quiche of stamppot met peren. Doen!
Het zal niet het eerste zijn dat in je opkomt, maar peren kun je ook uitstekend gebruiken in warme maaltijden. De combinatie met (blauwe) kaas wordt nogal eens ingezet. Die zie bijvoorbeeld ook terug op kaasplankjes. Maar er kan meer. Verwerk peer in een quiche, of in een stamppot. Ja, echt! De peren geven in die gerechten een heerlijke zachte frisheid die bijna iedereen kan waarderen. Gewoon doen!
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie