• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig

Nederlandse peren zijn een echte inspiratiebron in de keuken. Met deze recepten ga je ze meer waarderen!

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
4
Peren

Peren – Dat peren lekker en gezond zijn weten we wel. Ze worden dan ook heel vaak als tussendoortje gegeten. Steeds vaker zie je ook andere toepassingen, want net als appels kun je peren ook op heel veel manieren serveren. Ze smaken zalig op een kaasplankje bij een hartige blauwe kaas maar ook een superzoete karamel kunnen ze aan. Zet dit fruit daarom eens wat vaker in de spotlights, hij verdient het.

Handperen en Stoofperen; Dit moet je er echt van weten.

Handperen en stoofperen
Kookschool

Het seizoen van de Hollandse handperen en stoofperen is weer van start gegaan. Hier vind je tips over rassen, maar ook hoe je peren bewaart en bereidt.

Check het recept of lees de infoDetails

Stoofperen zijn toppers, maar niet alleen met kerst

Tijdens de kerst verlangt iedereen naar de nostalgie van prachtige rode stoofpeertjes zoals oma die al maakte. Lekker zacht en kruidig door de wijn en de specerijen. Maar ook buiten de kerstdagen zijn stoofperen zalig, als bijgerecht, als nagerecht of verwerkt in gebak. Het is toch zonde om zoiets lekkers maar een keer per jaar te maken?

Stoofperen; de heerlijke smaak van herfst en winter

Stoofperen
Specials

Tien recepten met stoofperen in de hoofdrol. Van pure nostalgie tot modernere varianten. Heb jij al eens een koek gevuld met stoofperen? Ontdek het hier.

Check het recept of lees de infoDetails

Met Hollandse peren kies je voor echt lokaal fruit

Kies je voor peren, dan kies je duurzaam. Ze worden gewoon hier in Nederland geteeld, en daar moeten we met z’n allen meer trots op zijn. Ze hoeven geen duizenden kilometers af te leggen voor ze op je fruitschaal liggen. Van eind september tot begin mei kun je genieten van dit Hollandse fruit. Je geniet natuurlijk nog meer, als je ze niet alleen uit het vuistje eet, maar ze ook gebruikt bij de maaltijd of zelfs in de maaltijd.

Ook bij het voorgerecht

Verras eens aan tafel! Te vaak wordt er alleen gekozen voor vertrouwde gerechten. Denk aan de carpaccio, de meloen met ham, een garnalencocktail, een soepje enzovoort. Maar verras je tafelgenoten ook eens met een voorgerecht met peer.

Peren met gedroogde livarham
Voorgerecht

Peren met gedroogde livarham

Dit voorgerecht van peren met gedroogde livarham is een echte seizoenstopper. Ze zijn makkelijk te maken, lokaal maar vooral heel erg lekker.

pannacotta peer parmezaan
Voorgerecht

Panna cotta van peer en Parmezaan

Een gedurfd voorgerecht voor de kaasliefhebbers, deze panna cotta van Parmezaan en peer met een vleugje tijm.

Halve peer met gorgonzola
Voorgerecht

Halve peer met gorgonzola, walnoten en gedroogde cranberry’s

Steel de show met een makkelijk en geweldig lekker voorgerecht van een halve peer met gorgonzola, walnoten en gedroogde cranberry's.

Carpaccio van rookvlees
Voorgerecht

Carpaccio van rookvlees, pastinaak, peer en geitenkaas

Een echt leuke variant op de klassieke carpaccio. Carpaccio van rookvlees en de mooie combinatie van pastinaak, peer en geitenkaas.

Vorige Volgende

Zijn je peren te snel overrijp? Zo los je het op!

Zorg ervoor dat het fruit rijp is, maar zeker niet overrijp. Overrijpe peren smaken melig en zijn niet echt lekker meer. Fruit dat begint te rijpen kun je beter in de koelkast bewaren, om het rijpingsproces te vertragen. Op een fruitschaal zullen peren sneller rijpen, zeker als er ook bananen op dezelfde fruitschaal liggen. Maar als je peren koopt zijn ze vaak erg hard, dus je zult regelmatig even moeten checken of ze al gaan rijpen. Zo zorgen die Hollandse peren toch voor een lekker beetje uitdaging.

In de salade

Salades zijn een uitkomst als je restjes op moet maken. Dat geldt dus ook als je peren hebt liggen die eigenlijk op moeten. Verwerk ze dus in een creatieve salade. Zo ga je voedselverspilling tegen en je eet lekker en gezond. Kies zelf of je een salade maakt die je als bijgerecht serveert of dat je gaat voor een complete maaltijdsalade. Een salade met peer verrast eigenlijk altijd.

Salades met peer

salades met peer
Specials

Het is niet het eerste waar je aan denkt bij peer, maar wist je dat je met gemak de heerlijkste salades met peer op tafel zet?

Check het recept of lees de infoDetails

Peren bij de borrel

Het is je ongetwijfeld al eens opgevallen. Peren en kaas zijn een gouden duo. Je kunt dan ook gewoon partjes peer op een kaasplank leggen. Als je dat iets te robuust vindt, kun je van die peren ook eerst een perenchutney maken die je vervolgens op of naast de kaasplank serveert. De perenchutney is heerlijke kruidig door de intense smaken van gember en kaneel. Gebruik het daarom bij voorkeur op een winterse kaasplank met robuuste kaasjes.

Even snel iets lekkers bij de borrel? Prik stukjes peer op een prikker met gedroogde ham en walnoot. Dat is een heuse aanrader waar bijna iedereen blij van wordt. Zo kom je ook lekker verrassend voor de dag. Het heeft een wat luxere uitstraling, maar ze zijn supereenvoudig om te maken.

Peren bij de borrel; met deze hapjes scoor je altijd

peren op de borrelplank
Specials

Als je een kaasje bij de borrel serveert, serveer dan ook peren bij de borrel. Dit is echt een geweldige combinatie voor op jouw hapjestafel.

Check het recept of lees de infoDetails

Ga verkleuring van peer tegen door de geschilde peer kort door een mengsel van water en citroensap te halen

Fruit bij het ontbijt en de lunch

Jij hebt vast al eens bij de lunch een Nederlandse peer gegeten. Een rijpe peer is ook echt een lekker stuk fruit, dat altijd zo voor het pakken zou moeten liggen bij het ontbijt, of bij de lunch. Leg er gewoon altijd een paar op de fruitschaal. Maar heb je ze al eens gebruikt voor de lunch in plaats van bij de lunch?

Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
Ontbijt

Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

peren op een pannenkoek
Pannenkoeken

Peren op een pannenkoek ( lunch of nagerecht )

gezonde sandwich met peer
Lunch

Gezonde sandwich met peer en ham

Vorige Volgende

Zalig met chocolade

Peren en chocolade zijn een geliefde combinatie. Je hebt die combinatie vast wel eens op een menukaart van een restaurant zien staan. Ze heten dan Poire belle Hélène. Het is lauwwarme peer die geserveerd wordt met een warme chocolade saus. Superlekker! Dat wordt thuis ook wel geprobeerd, maar we zien dan vaak peren uit blik voorbijkomen. Zonde wat ons betreft! De smaak van dit favoriete dessert is zoveel beter als je de moeite neemt om die peer even zelf te stoven. Zoveel werk is dat niet, en je eet dan echt lekkerder! We hebben het hier trouwens over handperen, en niet over stoofperen.

Nagerechten met peer

nagerechten met peer
Specials

Iedereen geniet als je een van deze nagerechten met peer op tafel zet. Vers, simpel en ook nog eens erg lekker.

Check het recept of lees de infoDetails

Jij hoeft niet met de gebakken peren te zitten

De uitdrukking “met de gebakken peren zitten” kent iedereen wel. En ja, ook wij begrijpen wat de uitdrukking betekent. Maar waar de uitdrukking vandaan komt snappen we helemaal niet. Want gebakken peren zijn juist een lekkernij. Daar is helemaal niets vervelends aan. Maak dus vooral iets lekkers met die Nederlandse peren voor bij de koffie. Verwerk dat lekkere verse fruit in cake, gebakjes of taarten.  Let er wel op dat de peren vaak zoeter zijn dan appels. Daarom heb je wat zure of kruidige tegenhangers nodig. Denk aan citroen, kaneel of gember. En eerlijk is eerlijk. Iedereen wordt blij als er gezegd wordt: “ik heb vers gebakken appeltaart voor je” maar wat zou er gebeuren als je komt vertellen dat je een taart of gebakje met peer gemaakt hebt?

Bakken met peer (cake & divers)

bakken met peer
Specials

Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.

Check het recept of lees de infoDetails

Plaattaart, quiche of stamppot met peren. Doen!

Het zal niet het eerste zijn dat in je opkomt, maar peren kun je ook uitstekend gebruiken in warme maaltijden. De combinatie met (blauwe) kaas wordt nogal eens ingezet. Die zie bijvoorbeeld ook terug op kaasplankjes. Maar er kan meer. Verwerk peer in een quiche, of in een stamppot. Ja, echt! De peren geven in die gerechten een heerlijke zachte frisheid die bijna iedereen kan waarderen. Gewoon doen!

Hete bliksem met appels en peren
Stamppot

Hete bliksem met appels en peren

Ovenschotel met bloemkool en peer
Ovenschotels

Ovenschotel met bloemkool en peer

Quiche van gorgonzola, peer en courgette
Quiche

Quiche van gorgonzola, peer en courgette

Vorige Volgende
Fruit

Fruit

Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie

Tags: Fruit
DeelPin9VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!