• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Perzik en nectarine; veelzijdige zomerse vruchten

0
Perziken

Perzik en nectarine – ‘Een perzikhuidje hebben’, een gezegde dat we allemaal wel kennen en heel stiekem denk ik dat we allemaal best zo’n spreekwoordelijk perzikhuidje zouden willen hebben. Toch heb ik ook even mijn vraagtekens gehad bij die uitspraak, want wat is er nu zo mooi aan het perzikhuidje? Na mezelf die vraag gesteld te hebben kwam ik gelijk bij het grootste verschil tussen de perzik en de nectarine; is het huidje van de perzik harig en zacht, zo is het huidje van de nectarine glad en strak. Wellicht moeten we voortaan hopen op een nectarine huidje.

Perzik en nectarine, zijn dat verschillende vruchten?

Vaak wordt er gedacht dat een perzik en een nectarine verschillende vruchten zijn, maar niets is minder waar. De nectarine is niets anders dan een spontaan opgetreden variant van de perzik. Het kan zo zijn dat er aan een perzikenboom spontaan een tak met de gladde variant (de nectarine) groeit. Is er dan wel verschil? Ja, verschil is er wel, hoewel dit relatief kleine verschillen zijn is een nectarine duidelijk te onderscheiden van een perzik. Het grootste verschil zie je, zoals al eerder genoemd, vooral in de schil, de perzik is glad en donzig terwijl de nectarine glad, strak en wat harder is. De perzik is een heel kwetsbare vrucht, de hardere schil van de nectarine maakt de nectarine juist weer iets minder kwetsbaar.

De nectarine is niks anders dan een spontaan opgetreden variant van de perzik.

Met of zonder schil eten

De perzik is een heerlijk sappige, zoete vrucht en in tegenstelling tot de nectarine is de perzik lekkerder zonder de schil. Als de perzik goed gerijpt is kan de schil er moeiteloos afgepeld worden. Is hij nog niet voldoende gerijpt, leg hem dan 30 seconden in heet water en dompel hem vervolgens in koud water. Het velletje zit dan los genoeg om mooi te kunnen pellen. In de nectarine zou je zo al je tanden kunnen zetten. De schil daar van is goed te eten en laten we niet vergeten dat de meeste vitamines net onder de schil zitten. Dus net als bij de appel is het eten van een nectarine met schil nog gezonder dan hem eerst te schillen.

De oorsprong

De officiële Latijnse naam voor de perzik is “Malum Persicum” wat letterlijk “appel van Perzië” betekent, dit suggereert dat de perzik zijn oorsprong vindt in Perzië. Echter, zo is is gebleken: de perzik groeide al heel veel jaren eerder in de berglanden van China. Perzië is wel de plek waar het leger van Alexander de Grote kennis maakte met de vrucht en hem uiteindelijk in Europa introduceerde.

Wild van wilde perziken

wilde perziken
Kookschool

Je hebt ze misschien wel eens zien liggen, van die platte perziken. Welnu, dat zijn wilde perziken. Hoe lekker, wat en waarom lees je hier. Met tips.

Check het recept of lees de infoDetails

 Enkele tips voor je een perzik koopt

– Vraag op de markt of bij de groenteman naar witvlezige perziken, die zijn het lekkerste van smaak.

– Neem ze voorzichtig in de hand en voel of ze zwaar zijn, zwaardere perziken zitten vol sap.

– Kies de grotere perziken, die zijn smaakvoller.

– Kies perziken met een mooi egaal schilletje, zonder beurse plekken.

– Koop liever geen perziken in een plastic mandje, perziken zijn te kwetsbaar om op die manier te worden verpakt, de kans is daarom groot dat de perziken beurse plekken hebben.

– Een perzik hoort heerlijk fruitig te ruiken, zelfs als hij nog niet helemaal rijp is. Ruik daarom altijd even aan een perzik.

steenfruit-zomer -fruit-pruimen-abrikozen-kersen-perzik-nectarine

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

De lekkerste fruitrecepten met perzik of nectarine

Perzik en Nectarine zijn echt veelzijdig:

Uiteraard kunnen de vruchten heerlijk zo uit de hand gegeten worden, maar met een veelzijdige vrucht al de perzik is er nog veel meer mogelijk. Grillen op de barbecue, in een heerlijke salade, als dessert of lekker fris in een milkshake. Of gewoon lekker voor bij de koffie.

Ontbijten en lunchen met vers fruit

Meer groenten en fruit eten is in de zomermaanden echt heel makkelijk. Perziken en nectarines kunnen prima in een fruitontbijt. Maak die heerlijke smoothie als ontbijt of kies voor de lunch een fantastische sandwich met perzik.

Perzik abrikoos smoothie
Drankjes

Zomerse traktatie: zelfgemaakte perzik abrikoos smoothie

Perzik abrikoos smoothie zelf maken met vers fruit en yoghurt, lekker voor ontbijt, lunch, picknick of gewoon tussendoor.

Sandwich met perzik, brie, rauwe ham
Lunch

Sandwich met perzik, brie en rauwe ham

Een verse boterham is altijd lekker maar pak eens extra uit met deze sandwich met perzik, brie en wat rauwe ham. Een pure verwennerij!

Vorige Volgende

Gebak, cake en taart

Ja, echt, perzik of nectarine kun je prima bij de koffie serveren. Kies voor een heerlijke cake, een snel bladerdeeggebakje, een cheesecake of een kwarkslof.

perzik galette
Gebak

Perzik galette; een rustieke taart van verse perziken

Een rustieke zomerse taart, deze perzik galette zit boordevol perzik en is zowel warm als koud zalig bij de koffie maar ook als nagerecht.

Nectarine ijstaart
Nagerecht

Nectarine ijstaart of toch liever een cheesecake?

Nectarines in het seizoen? Maak dan eens deze heerlijke nectarine ijstaart bomvol verse nectarines die je ook als cheesecake kunt serveren

Bosbes nectarine cake
Bakken

Bosbes nectarine cake; voor een fruitige zomer

Vier de zomer met fruit van het seizoen. De bosbes nectarine cake met een romig glazuurlaagje is werkelijk overheerlijk en zo gemaakt.

perzikgebak
Gebak

Perzikgebak; Heerlijk fruit in bladerdeeg

Het makkelijkste gebakje bij de koffie of thee is perzikgebak. Heerlijk sappige perziken in krokant bladerdeeg. Dat wil jij toch ook?

Perzik cheescake
Gebak

Perzik cheesecake van de bakplaat

Als je deze perzik cheesecake op de plaat bakt, kun je nog meer van dit heerlijke fruit kwijt. Lekker vers, fris en zomers!

Vorige Volgende
ijsthee met nectarine
Drankjes

IJsthee met nectarine

Ben je liefhebber van ijsthee, dan moet je de ijsthee met nectarine echt maken. De perfecte dorstlesser met de smaak van thee en nectarine.

Fruit als ingrediënt in een salade

Je kunt een lekkere fruitsalade maken, maar je kunt de perzik ook in een bladsalade of een couscoussalade verwerken. Vooral in combinatie met kaas zet je dan echt iets lekkers op tafel. De recepten helpen je vast al een eindje op weg.

Zomerse salade met graskaas en wilde perzik header
Salade

Zomerse salade met graskaas en wilde perzik

Deze zomerse salade met graskaas en wilde perzik is echt een seizoensgerecht om in zomerse sferen te komen. En die dressing maak je gemakkelijk zelf!

Vorige Volgende
Pittige biefstukpuntjes uit de wok
Wokken

Pittige biefstukpuntjes uit de wok met perzik en sperziebonen

Combineer sappige perzik, sperziebonen en pittige biefstukpuntjes uit de wok voor een zomerse maaltijd vol kleur en smaak.

Perzik of nectarine bij desserts

Toet toet toetjes, we zijn er dol op. En dan bedoelen we niet die zoete dubbelvla, spikkeltjespap of droomtoetjes, dan bedoelen we echte desserts van vers fruit en verse zuivelproducten. De perzik en nectarine lenen zich prima voor zulke fruitdesserts. Laat je inspireren met onderstaande recepten.

ijs van verse perziken
Nagerecht

IJs van verse perziken

Huisgemaakt ijs is lekkerder en je weet precies wat je toevoegt. Maak bijvoorbeeld in het hartje van de zomer eens ijs van verse perziken.

Trifle met nectarine
Nagerecht

Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht

In deze trifle met nectarine wisselen een lekkere frisse mousse, slagroom en een laagje koek elkaar af. Zo is iedere hap weer een verrassing.

Kwark bavarois met nectarine
Nagerecht

Zomers dessert: kwark bavarois met nectarine en frambozensaus

Je mag het geen Pêche melba noemen, maar deze kwark bavarois met nectarine en frambozensaus is er een heerlijke creatieve versie van.

Perzik tiramisu
Nagerecht

Zomerse perzik tiramisu met verse perziken en amandel

Romige perzik tiramisu zonder rauwe eieren, met verse perzik en amandel. Frisser, lichter en ideaal als zomers nagerecht.

Vorige Volgende

Makkelijk recept: zomerse mocktail met verse perziken

Zomerse mocktail met verse perziken
Drankjes

Geniet van een zomerse mocktail met verse perziken en gember, verfrissend en alcoholvrij met een tikje pit voor elk moment.

Check het recept of lees de infoDetails
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit header

    Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit

  • pruimenjam maken

    Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Apfelstrudel

    Maak het jezelf makkelijker: Apfelstrudel van bladerdeeg

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

    Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

  • zelf limonade maken

    Zelf limonade maken

  • Gestoofde appeltjes

    Gestoofde appeltjes; heerlijk bij vlees … of als toetje!

  • Aardbei mocktail mojito style

    Een feestelijke aardbei mocktail in de stijl van een mojito

  • Tonijnsalade met appel-min

    Tonijnsalade met appel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.