• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten

door Redactie
in Specials
0
0
Perziken

Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten – ‘Een perzikhuidje hebben’, een gezegde dat we allemaal wel kennen en heel stiekem denk ik dat we allemaal best zo’n spreekwoordelijk perzikhuidje zouden willen hebben. Toch heb ik ook even mijn vraagtekens gehad bij deze uitspraak, want wat is er nu zo mooi aan het perzikhuidje? Na mezelf deze vraag gesteld te hebben kwam ik gelijk bij het grootste verschil tussen de perzik en de nectarine; is het huidje van de perzik harig en zacht, zo is het huidje van de nectarine glad en strak. Wellicht moeten we voortaan hopen op een nectarine huidje.

Perzik en nectarine, verschillende vruchten?

Vaak wordt er gedacht dat een perzik en een nectarine verschillende vruchten zijn, maar niets is minder waar. De nectarine is niks anders dan een spontaan opgetreden variant van de perzik. Het kan zo zijn dat er aan een perzikenboom spontaan een tak met de gladde variant (de nectarine) groeit. Is er dan wel verschil? Ja, verschil is er wel, hoewel dit relatief kleine verschillen zijn is een nectarine duidelijk te onderscheiden van een perzik. Het grootste verschil zie je, zoals al eerder genoemd, vooral in de schil, de perzik is glad en donzig terwijl de nectarine glad, strak en wat harder is. De perzik is een zeer kwetsbare vrucht, de hardere schil van de nectarine maakt de nectarine juist weer iets minder kwetsbaar.

De nectarine is niks anders dan een spontaan opgetreden variant van de perzik.

Met of zonder schil eten

De perzik is een heerlijk sappige, zoete vrucht en in tegenstelling tot de nectarine is de perzik lekkerder zonder de schil. Als de perzik goed gerijpt is kan deze schil er moeiteloos afgepeld worden. Is hij nog niet voldoende gerijpt leg hem dan 30 seconden in heet water en dompel hem vervolgens in koud water, het velletje zit dan los genoeg om mooi te kunnen pellen. In de nectarine zou je zo al je tanden kunnen zetten, deze schil is goed te eten en laten we niet vergeten dat de meeste vitamines net onder de schil zitten dus net als bij de appel is het eten van een nectarine met schil nog gezonder dan hem eerst te schillen.

De oorsprong

De officiële Latijnse naam voor de perzik is “Malum Persicum” wat letterlijk “appel van Perzië” betekent, dit suggereert dat de perzik zijn oorsprong vind in Perzië. Echter, zo is is gebleken: de perzik groeide al vele jaren eerder in de berglanden van China. Perzië is wel de plek waar het leger van Alexander de Grote kennis maakte met deze vrucht en hem uiteindelijk in Europa introduceerde.

wilde perziken
Kookschool

Wild van wilde perziken

Je hebt ze misschien wel eens zien liggen, van die platte perziken. Welnu, dat zijn wilde perziken. Hoe lekker, wat en waarom lees je hier. Met tips.

Check het recept of lees de info

 Enkele tips voor je een perzik koopt

– Vraag op de markt of bij de groenteman naar witvlezige perziken deze zijn het lekkerste van smaak.

– Neem ze voorzichtig in de hand en voel of ze zwaar zijn, zwaardere perziken zitten vol sap.

– Kies de grotere perziken deze zijn smaakvoller.

– Kies perziken met een mooi egaal schilletje, zonder beurse plekken.

– Koop liever geen perziken in een plastic mandje, perziken zijn te kwetsbaar om op deze manier te worden verpakt, de kans is daarom groot dat de perziken beurse plekken hebben.

– Een perzik hoort heerlijk fruitig te ruiken, zelfs als hij nog niet helemaal rijp is, ruik daarom altijd even aan een perzik.

De lekkerste fruitrecepten met perzik of nectarine

Perzik en Nectarine zijn echt veelzijdig:

Uiteraard kunnen de vruchten heerlijk zo uit de hand gegeten worden, maar met een veelzijdige vrucht al de perzik is er nog veel meer mogelijk. Grillen op de barbecue, in een heerlijke salade, als dessert of lekker fris in een milkshake. Of gewoon lekker voor bij de koffie.

Ontbijten en lunchen met vers fruit

Meer groenten en fruit eten is in de zomermaanden echt heel makkelijk. Perziken en nectarines kunnen prima in een fruitontbijt. Maak die heerlijke smoothie als ontbijt of kies voor de lunch een fantastische sandwich met perzik.

Sandwich met perzik, brie, rauwe ham
Ontbijt en lunch

Sandwich met perzik, brie en rauwe ham

Een verse boterham is altijd lekker maar pak eens extra uit met deze sandwich met perzik, brie en wat rauwe ham. Een pure verwennerij!

Perzik abrikoos smoothie
Drankjes

Perzik abrikoos smoothie

Smoothies zijn populairder dan ooit. Van fruit dat over is maken we bijvoorbeeld een perzik abrikoos smoothie. Varieer gerust en geniet!

Gebak, cake en taart

Ja echt, perzik of nectarine kun je prima bij de koffie serveren. Kies voor een heerlijke cake, een snel bladerdeeggebakje, een cheesecake of een kwarkslof.

Nectarine ijstaart
Nagerecht

Nectarine ijstaart of toch liever een cheesecake?

Nectarines in het seizoen? Maak dan eens deze heerlijke nectarine ijstaart bomvol verse nectarines die je ook als cheesecake kunt serveren

Check het recept of lees de info
Bosbes nectarine cake
Cake

Bosbes nectarine cake; Voor een fruitige zomer

Om de zomer te vieren: een heerlijke bosbes nectarine cake, met een romig laagje. Geniet er thuis van of bij de picknick.

perzikgebak
Gebak

Perzikgebak; Heerlijk fruit in bladerdeeg

Het makkelijkste gebakje bij de koffie of thee is perzikgebak. Heerlijk sappige perziken in krokant bladerdeeg. Dat wil jij toch ook?

Perzik cheescake
Cake

Perzik cheesecake van de bakplaat

Als je deze perzik cheesecake op de plaat bakt, kun je nog meer van dit heerlijke fruit kwijt. Lekker vers, fris en zomers!

Cake met rode wijn en perzik
Cake

Cake met rode wijn en perzik

Met cake kun je blijven verrassen. In dit recept wordt gebruik gemaakt van rode wijn wat de cake super zacht maakt. De perzik maakt hem lekker fris.

ijsthee met nectarine
Drankjes

IJsthee met nectarine

Ben je liefhebber van ijsthee dan moet je deze ijsthee met nectarine echt maken. De perfecte dorstlesser met de smaak van thee en nectarine.

Check het recept of lees de info

Fruit als ingrediënt in een salade

Je kunt een lekkere fruitsalade maken, maar je kunt de perzik ook in een bladsalade of een couscoussalade verwerken. Vooral in combinatie met kaas zet je dan echt iets lekkers op tafel. Deze recepten helpen je vast al een eindje op weg.

Zomerse salade met graskaas en wilde perzik header
Salade

Zomerse salade met graskaas en wilde perzik

Deze zomerse salade met graskaas en wilde perzik is echt een seizoensgerecht om in zomerse sferen te komen. En die dressing maak je gemakkelijk zelf!

Couscoussalade met wilde perzik en kaas
Salade

Couscoussalade met wilde perzik en kaas

Door steeds te variëren hou je je tafelgenoten enthousiast. Deze couscoussalade met wilde perzik en stukjes kaas is een variatie van dit seizoen.

Perzik of nectarine bij desserts

Toet toet toetjes, we zijn er dol op. En dan bedoelen we niet die zoete dubbelvla, spikkeltjespap of droomtoetjes, dan bedoelen we echte desserts van vers fruit en verse zuivelproducten. De perzik en nectarine lenen zich prima voor zulke fruitdesserts. Laat je inspireren met deze recepten.

Trifle met nectarine
Nagerecht

Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht

In deze trifle met nectarine wisselen een lekkere frisse mousse, slagroom en een laagje koek elkaar af. Zo is iedere hap weer een verrassing.

ijs van verse perziken
Nagerecht

IJs van verse perziken

Huisgemaakt ijs is lekkerder en je weet precies wat je toevoegt. Maak bijvoorbeeld in het hartje van de zomer eens ijs van verse perziken.

Gepocheerde perziken
Nagerecht

Gepocheerde perziken

Zowel warm als koud zijn deze gepocheerde perziken erg lekker. Serveer ze naturel, met een bolletje ijs of in de yoghurt.

perzik tiramisu
Nagerecht

Perzik tiramisu; genieten voor iedereen

Een zalige perzik tiramisu met verse perziken, de roombasis is zonder toegevoegde eieren zodat iedereen kan meegenieten.

Tags: FruitFruit - Steenvruchten
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten
Specials

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf
Specials

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

yoghurt
Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta
Specials

Zomerse recepten met feta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen