Perzik en nectarine – ‘Een perzikhuidje hebben’, een gezegde dat we allemaal wel kennen en heel stiekem denk ik dat we allemaal best zo’n spreekwoordelijk perzikhuidje zouden willen hebben. Toch heb ik ook even mijn vraagtekens gehad bij die uitspraak, want wat is er nu zo mooi aan het perzikhuidje? Na mezelf die vraag gesteld te hebben kwam ik gelijk bij het grootste verschil tussen de perzik en de nectarine; is het huidje van de perzik harig en zacht, zo is het huidje van de nectarine glad en strak. Wellicht moeten we voortaan hopen op een nectarine huidje.
Perzik en nectarine, zijn dat verschillende vruchten?
Vaak wordt er gedacht dat een perzik en een nectarine verschillende vruchten zijn, maar niets is minder waar. De nectarine is niets anders dan een spontaan opgetreden variant van de perzik. Het kan zo zijn dat er aan een perzikenboom spontaan een tak met de gladde variant (de nectarine) groeit. Is er dan wel verschil? Ja, verschil is er wel, hoewel dit relatief kleine verschillen zijn is een nectarine duidelijk te onderscheiden van een perzik. Het grootste verschil zie je, zoals al eerder genoemd, vooral in de schil, de perzik is glad en donzig terwijl de nectarine glad, strak en wat harder is. De perzik is een heel kwetsbare vrucht, de hardere schil van de nectarine maakt de nectarine juist weer iets minder kwetsbaar.
De nectarine is niks anders dan een spontaan opgetreden variant van de perzik.
Met of zonder schil eten
De perzik is een heerlijk sappige, zoete vrucht en in tegenstelling tot de nectarine is de perzik lekkerder zonder de schil. Als de perzik goed gerijpt is kan de schil er moeiteloos afgepeld worden. Is hij nog niet voldoende gerijpt, leg hem dan 30 seconden in heet water en dompel hem vervolgens in koud water. Het velletje zit dan los genoeg om mooi te kunnen pellen. In de nectarine zou je zo al je tanden kunnen zetten. De schil daar van is goed te eten en laten we niet vergeten dat de meeste vitamines net onder de schil zitten. Dus net als bij de appel is het eten van een nectarine met schil nog gezonder dan hem eerst te schillen.
De oorsprong
De officiële Latijnse naam voor de perzik is “Malum Persicum” wat letterlijk “appel van Perzië” betekent, dit suggereert dat de perzik zijn oorsprong vindt in Perzië. Echter, zo is is gebleken: de perzik groeide al heel veel jaren eerder in de berglanden van China. Perzië is wel de plek waar het leger van Alexander de Grote kennis maakte met de vrucht en hem uiteindelijk in Europa introduceerde.
Wild van wilde perziken
Je hebt ze misschien wel eens zien liggen, van die platte perziken. Welnu, dat zijn wilde perziken. Hoe lekker, wat en waarom lees je hier. Met tips.
Enkele tips voor je een perzik koopt
– Vraag op de markt of bij de groenteman naar witvlezige perziken, die zijn het lekkerste van smaak.
– Neem ze voorzichtig in de hand en voel of ze zwaar zijn, zwaardere perziken zitten vol sap.
– Kies de grotere perziken, die zijn smaakvoller.
– Kies perziken met een mooi egaal schilletje, zonder beurse plekken.
– Koop liever geen perziken in een plastic mandje, perziken zijn te kwetsbaar om op die manier te worden verpakt, de kans is daarom groot dat de perziken beurse plekken hebben.
– Een perzik hoort heerlijk fruitig te ruiken, zelfs als hij nog niet helemaal rijp is. Ruik daarom altijd even aan een perzik.
Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit
Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!
De lekkerste fruitrecepten met perzik of nectarine
Perzik en Nectarine zijn echt veelzijdig:
Uiteraard kunnen de vruchten heerlijk zo uit de hand gegeten worden, maar met een veelzijdige vrucht al de perzik is er nog veel meer mogelijk. Grillen op de barbecue, in een heerlijke salade, als dessert of lekker fris in een milkshake. Of gewoon lekker voor bij de koffie.
Ontbijten en lunchen met vers fruit
Meer groenten en fruit eten is in de zomermaanden echt heel makkelijk. Perziken en nectarines kunnen prima in een fruitontbijt. Maak die heerlijke smoothie als ontbijt of kies voor de lunch een fantastische sandwich met perzik.
Perzik abrikoos smoothie
Voor ontbijt, lunch, picknick of tussendoor. Dit recept voor een perzik abrikoos smoothie maak je met lekker vers fruit en een beetje zuivel.
Sandwich met perzik, brie en rauwe ham
Een verse boterham is altijd lekker maar pak eens extra uit met deze sandwich met perzik, brie en wat rauwe ham. Een pure verwennerij!
Gebak, cake en taart
Ja, echt, perzik of nectarine kun je prima bij de koffie serveren. Kies voor een heerlijke cake, een snel bladerdeeggebakje, een cheesecake of een kwarkslof.
Nectarine ijstaart of toch liever een cheesecake?
Nectarines in het seizoen? Maak dan eens deze heerlijke nectarine ijstaart bomvol verse nectarines die je ook als cheesecake kunt serveren
Perzik galette; een rustieke taart van verse perziken
Een rustieke zomerse taart, deze perzik galette zit boordevol perzik en is zowel warm als koud zalig bij de koffie maar ook als nagerecht.
Perzikgebak; Heerlijk fruit in bladerdeeg
Het makkelijkste gebakje bij de koffie of thee is perzikgebak. Heerlijk sappige perziken in krokant bladerdeeg. Dat wil jij toch ook?
Perzik cheesecake van de bakplaat
Als je deze perzik cheesecake op de plaat bakt, kun je nog meer van dit heerlijke fruit kwijt. Lekker vers, fris en zomers!
Cake met rode wijn en perzik
Met cake kun je blijven verrassen. In dit recept wordt gebruik gemaakt van rode wijn wat de cake super zacht maakt. De perzik maakt hem lekker fris.
Bosbes nectarine cake; voor een fruitige zomer
Vier de zomer met fruit van het seizoen. De bosbes nectarine cake met een romig glazuurlaagje is werkelijk overheerlijk en zo gemaakt.
IJsthee met nectarine
Ben je liefhebber van ijsthee, dan moet je de ijsthee met nectarine echt maken. De perfecte dorstlesser met de smaak van thee en nectarine.
Fruit als ingrediënt in een salade
Je kunt een lekkere fruitsalade maken, maar je kunt de perzik ook in een bladsalade of een couscoussalade verwerken. Vooral in combinatie met kaas zet je dan echt iets lekkers op tafel. De recepten helpen je vast al een eindje op weg.
Zomerse salade met graskaas en wilde perzik
Deze zomerse salade met graskaas en wilde perzik is echt een seizoensgerecht om in zomerse sferen te komen. En die dressing maak je gemakkelijk zelf!
Couscoussalade met wilde perzik en kaas
Door steeds te variëren hou je je tafelgenoten enthousiast. Deze couscoussalade met wilde perzik en stukjes kaas is een variatie van dit seizoen.
Burrata met gegrilde nectarine
Een heerlijk zomers voorgerecht voor de kaas- en fruitliefhebbers? Dan moet je echt eens burrata met gegrilde nectarine maken!
Perzik of nectarine bij desserts
Toet toet toetjes, we zijn er dol op. En dan bedoelen we niet die zoete dubbelvla, spikkeltjespap of droomtoetjes, dan bedoelen we echte desserts van vers fruit en verse zuivelproducten. De perzik en nectarine lenen zich prima voor zulke fruitdesserts. Laat je inspireren met onderstaande recepten.
Perziken met Griekse yoghurt
Dit heerlijke nagerecht van perziken met Griekse yoghurt, in mooie lagen in een glas, is perfect voor een zomerse maaltijd.
IJs van verse perziken
Huisgemaakt ijs is lekkerder en je weet precies wat je toevoegt. Maak bijvoorbeeld in het hartje van de zomer eens ijs van verse perziken.
Gepocheerde perziken; die wil je niet missen als dessert
Zowel warm als koud zijn deze gepocheerde perziken erg lekker. Serveer ze naturel, met een bolletje ijs of in de yoghurt.
Kwark bavarois met nectarine
Je mag het geen Pêche melba noemen, maar deze kwark bavarois met nectarine en frambozensaus is er een heerlijke creatieve versie van.