Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Peulvruchten; Hip, gezond en voedzaam

Peulvruchten; Hip, gezond en voedzaam – Peulvruchten is de benaming voor een lange lijst met producten. Onder peulvruchten vallen bijvoorbeeld ook de kiemen en de pinda’s. Wij beperken ons hier tot de bonen, erwten en linzen. Deze culinaire special is er op gericht om creatiever te worden met bonen. Peulvruchten zijn niet alleen hip en trendy, maar vooral ook gezond. Vooral in de vegetarische keuken zijn ze geliefd vanwege de grote hoeveelheid eiwitten.

Voedzaam en gezond

Wie bonen zegt denkt vooral aan de potten witte- en bruine bonen. Maar weten jullie nog dat ze er ook in gedroogde variant zijn? Waar je voor kiest laten we helemaal aan jou over. Natuurlijk zijn de potten snel, maar wie echt voor smaak gaat zal er geen moeite mee hebben om de gedroogde bonen 24 uurtjes te weken. Kwestie van plannen, energie kost het niet. Hoe dan ook, peulvruchten zijn de ideale wintergroenten. De houdbaarheid en de hoge voedingswaarde spelen hierin natuurlijk een belangrijke rol. Voeg er gerust nog een dosis extra vitaminen aan toe. Hieronder alvast een mooi stukje uitleg over linzen en natuurlijk hoort ook bonenkruid bij deze special.

Linzen
Linzen zijn een gezond supervoedsel
Bonenkruid
Bonenkruid; Waard om te ontdekken

Klassiekers met een eigen twist

Niets mis met mooie klassiekers. Doorgewinterde recepturen die een echte hobbykok graag nog een beetje naar eigen hand zet. Niets leuker dan variëren, presenteren en verrassen aan tafel. De bruine bonen met spek en stroop is echt geschikt als smaakvol budgetrecept voor het begin van de week of het einde van de maand. De Chili con carne is een bijzondere doordeweekse maaltijd. Kijk eens hoe je met de presentatie van het gerecht ineens een feestje op tafel zet. De Cassoulet is een mooie bourgondische schotel waar je vrienden in het weekend graag voor langskomen.

Chili con carne
Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
Cassoulet
Cassoulet: een feestelijke schotel met witte bonen
Bruine bonen
Bruine bonen met spek en stroop – pure nostalgie
Feijoada
Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht met varkensvlees, bonen en sinaasappel

Peulvruchten lenen zich perfect voor deze maaltijdsoepen

Maaltijdsoepen zijn in de herfst- en winterperiode een geliefde lekkernij. Juist peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen geven deze soepen hun voedzame karakter. Aangevuld met mooie specerijen, verse kruiden en aardappel of groenten. Bekijk onderstaande recepten eens. Besluit je deze soep op tafel te zetten? Maak dan voldoende want de kommetjes worden gretig leeg gelepeld.

Bruine bonensoep
Bruine bonen soep; Goed gevulde maaltijdsoep
Maaltijdsoep van chorizo en kikkererwten
Harira: heerlijke Marokkaanse soep met kikkererwten
Mediterrane bonensoep; Met verschillende soorten bonen

Kies je voor gedroogde peulvruchten dan zul je ze eerst moeten koken. Eigenlijk alle peulvruchten hebben een lange gaartijd. Deze kun je wel met behulp van een snelkookpan tot ca. 1/3 inkorten. Door ze te weken kort je de gaartijd in met zo’n 15 tot 20 minuten.

Peulvruchten; Inspirerend en feestelijk

Naast de basics die gewoon op een doordeweekse dag op tafel kunnen staan hebben peulvruchten ook een feestelijk karakter. De hummus bijvoorbeeld. Met een stukje brood op tafel is het bakje hummus tegenwoordig vaak sneller leeg dan het kuipje roomkaas. En dat is natuurlijk maar goed ook. Kikkererwten zijn (geroosterd) een echte verrassing op tafel. Ben je toe aan een voedzame lunch of een snelle maaltijd? De salades van peulvruchten die we hier laten zien zijn slechts een basis. Maak je ze, dan borrelen de ideeën voor een andere variant vanzelf in je op. Die creativiteit hopen we in deze special weer te stimuleren.

Kikkererwten op zijn Indiaas
Kikkererwten op zijn Indiaas
Linzen salade met geitenkaas
Linzen salade met geitenkaas

 

Pompoenhummus; romig en aards
Pompoenhummus; romig en aards
Het geheim van gladde hummus
Het geheim van gladde hummus
Geroosterde kikkererwten | 5 smaakvariaties
Geroosterde kikkererwten | 5 smaakvariaties

 

Zwarte ogen bonen potje
Zwarte ogen bonen potje
Zalm met kikkererwtensalade
Zalm met kikkererwtensalade
Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree – Zwarte bonen, ik vind ze er zo heerlijk dramatisch uitzien. Ik weet niet waarom, maar de kleur spreekt me aan. Wij eten ze regelmatig, meestal in Mexicaans getinte maaltijden. En tja, gebakken bonenpuree, frijoles refritos, op zijn Mexicaans, dat hoort er sowieso helemaal bij als je Mexicaans wil koken of de Tex-Mex stijl aanhoudt. De bonenpuree is een goede (en goedkope) maagvuller en als zodanig erg populair in Mexico.

Uitdaging

Heb jij een absolute favoriet met peulvruchten? Een gerecht dat je regelmatig maakt, een superhandige keukentip of misschien wel een brandende vraag. Deel het met ons en onze lezers. We vinden het superleuk om ook jullie tips te horen. Ga naar onze community en deel ook jouw vraag, tip of recept met peulvruchten.

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Rik zegt

    Ribollita

    Ingredienten:
    300 gr gedroogde witte bonen
    5 eetlepels olijfolie
    1 fijngesneden grote ui
    2 fijngesneden teentjes knoflook
    2 stengels bleekselderij in stukken
    1 prei in ringen
    4 wortels in stukken
    4 groene koolbladeren in repen
    100 gr wilde spinazie of 4 snijbietbladeren in repen
    1 blik gepelde tomaten (á 400 gr)
    2 eetlepels fijngesneden peterselie
    2 eetlepels fijngesneden basilicum
    zout, peper

    Voor de afwerking:
    5-6 dunne plakken grof brood
    2 grote uien in dunne ringen
    3-4 eetlepels olijfolie
    een niet te diepe ovenvaste schaal

    Deze soep kunt u ook met witte bonen uit blik maken. Kies hiervoor de Italiaanse witte bonen (cannellini) die te koop zijn in delicatessewinkels. Laat ze goed uitlekken en voeg de bonen op het laatste moment aan de soep toe.

    Beschrijving:
    (een stevige bonensoep met schiacciata, pizzabrood)

    Laat de bonen 1 nacht in ruim water weken. Zet ze de volgende dag met het weekwater op en laat ze op zacht vuur 1 1/4 uur koken.
    Verhit de olie en bak de ui en de knoflook hierin ± 5 minuten.
    Voeg de bleekselderij, prei, wortels, kool en spinazie toe en bak ze even omscheppend mee.
    Voeg de tomaten met het vocht, de peterselie, de basilicum, zout en peper toe.
    Schenk er ± 1 1/2 liter water bij, breng de soep aan de kook en laat haar op zacht vuur ± 2 uur koken.
    Pureer * de helft van de bonen en roer de puree samen met de hele bonen door de soep.
    Breng de soep met zout en peper op smaak en laat haar 1 nacht staan.
    Bedek de volgende dag de bodem van een schaal met plakken pizzabrood en schenk er de bonensoep over.
    Verwarm de oven voor op 225°C.
    Leg de ringen ui op de soep, schenk er de olijfolie over en zet de ribollita ± 15 minuten in de oven tot de uien mooi bruin zijn

    1. Lekker Tafelen zegt

      Dat klinkt super Rik!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.