• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, januari 19, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Peulvruchten; Hip, gezond en voedzaam

door Redactie
in Specials
Peulvruchten - Recepten & Tips
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Peulvruchten; Hip, gezond en voedzaam – Peulvruchten is de benaming voor een lange lijst met producten. Onder peulvruchten vallen bijvoorbeeld ook de kiemen en de pinda’s. Wij beperken ons hier tot de bonen, erwten en linzen. Deze culinaire special is er op gericht om creatiever te worden met bonen. Peulvruchten zijn niet alleen hip en trendy, maar vooral ook gezond. Vooral in de vegetarische keuken zijn ze geliefd vanwege de grote hoeveelheid eiwitten.

Voedzaam en gezond

Wie bonen zegt denkt vooral aan de potten witte- en bruine bonen. Maar weten jullie nog dat ze er ook in gedroogde variant zijn? Waar je voor kiest laten we helemaal aan jou over. Natuurlijk zijn de potten snel, maar wie echt voor smaak gaat zal er geen moeite mee hebben om de gedroogde bonen 24 uurtjes te weken. Kwestie van plannen, energie kost het niet. Hoe dan ook, peulvruchten zijn de ideale wintergroenten. De houdbaarheid en de hoge voedingswaarde spelen hierin natuurlijk een belangrijke rol. Voeg er gerust nog een dosis extra vitaminen aan toe. Hieronder alvast een mooi stukje uitleg over linzen en natuurlijk hoort ook bonenkruid bij deze special.

Linzen
Linzen zijn een gezond supervoedsel
Bonenkruid
Bonenkruid; Waard om te ontdekken

Klassiekers met een eigen twist

Niets mis met mooie klassiekers. Doorgewinterde recepturen die een echte hobbykok graag nog een beetje naar eigen hand zet. Niets leuker dan variëren, presenteren en verrassen aan tafel. De bruine bonen met spek en stroop is echt geschikt als smaakvol budgetrecept voor het begin van de week of het einde van de maand. De Chili con carne is een bijzondere doordeweekse maaltijd. Kijk eens hoe je met de presentatie van het gerecht ineens een feestje op tafel zet. De Cassoulet is een mooie bourgondische schotel waar je vrienden in het weekend graag voor langskomen.

Chili con carne
Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
Cassoulet
Cassoulet: een feestelijke schotel met witte bonen
Bruine bonen
Bruine bonen met spek en stroop – pure nostalgie
Feijoada
Feijoada, een Braziliaans stoofgerecht met varkensvlees, bonen en sinaasappel

Peulvruchten lenen zich perfect voor deze maaltijdsoepen

Maaltijdsoepen zijn in de herfst- en winterperiode een geliefde lekkernij. Juist peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen geven deze soepen hun voedzame karakter. Aangevuld met mooie specerijen, verse kruiden en aardappel of groenten. Bekijk onderstaande recepten eens. Besluit je deze soep op tafel te zetten? Maak dan voldoende want de kommetjes worden gretig leeg gelepeld.

Bruine bonensoep
Bruine bonen soep; Goed gevulde maaltijdsoep
Maaltijdsoep van chorizo en kikkererwten
Harira: heerlijke Marokkaanse soep met kikkererwten
Mediterrane bonensoep; Met verschillende soorten bonen

Kies je voor gedroogde peulvruchten dan zul je ze eerst moeten koken. Eigenlijk alle peulvruchten hebben een lange gaartijd. Deze kun je wel met behulp van een snelkookpan tot ca. 1/3 inkorten. Door ze te weken kort je de gaartijd in met zo’n 15 tot 20 minuten.

Peulvruchten; Inspirerend en feestelijk

Naast de basics die gewoon op een doordeweekse dag op tafel kunnen staan hebben peulvruchten ook een feestelijk karakter. De hummus bijvoorbeeld. Met een stukje brood op tafel is het bakje hummus tegenwoordig vaak sneller leeg dan het kuipje roomkaas. En dat is natuurlijk maar goed ook. Kikkererwten zijn (geroosterd) een echte verrassing op tafel. Ben je toe aan een voedzame lunch of een snelle maaltijd? De salades van peulvruchten die we hier laten zien zijn slechts een basis. Maak je ze, dan borrelen de ideeën voor een andere variant vanzelf in je op. Die creativiteit hopen we in deze special weer te stimuleren.

Kikkererwten op zijn Indiaas
Kikkererwten op zijn Indiaas
Linzen salade met geitenkaas
Linzen salade met geitenkaas

 

Pompoenhummus; romig en aards
Pompoenhummus; romig en aards
Het geheim van gladde hummus
Het geheim van gladde hummus
Geroosterde kikkererwten | 5 smaakvariaties
Geroosterde kikkererwten | 5 smaakvariaties

 

Zwarte ogen bonen potje
Zwarte ogen bonen potje
Zalm met kikkererwtensalade
Zalm met kikkererwtensalade
Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree – Zwarte bonen, ik vind ze er zo heerlijk dramatisch uitzien. Ik weet niet waarom, maar de kleur spreekt me aan. Wij eten ze regelmatig, meestal in Mexicaans getinte maaltijden. En tja, gebakken bonenpuree, frijoles refritos, op zijn Mexicaans, dat hoort er sowieso helemaal bij als je Mexicaans wil koken of de Tex-Mex stijl aanhoudt. De bonenpuree is een goede (en goedkope) maagvuller en als zodanig erg populair in Mexico.

Uitdaging

Heb jij een absolute favoriet met peulvruchten? Een gerecht dat je regelmatig maakt, een superhandige keukentip of misschien wel een brandende vraag. Deel het met ons en onze lezers. We vinden het superleuk om ook jullie tips te horen. Ga naar onze community en deel ook jouw vraag, tip of recept met peulvruchten.

Tags: GroenteWinter

Gerelateerde Artikelen & Recepten

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

stamppot boerenkool
Stamppot

Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Prei recepten
Specials

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

rode kool
Specials

Rode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden

Savooiekool
Specials

Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort

Reacties 2

  1. Rik says:
    3 jaar geleden

    Ribollita

    Ingredienten:
    300 gr gedroogde witte bonen
    5 eetlepels olijfolie
    1 fijngesneden grote ui
    2 fijngesneden teentjes knoflook
    2 stengels bleekselderij in stukken
    1 prei in ringen
    4 wortels in stukken
    4 groene koolbladeren in repen
    100 gr wilde spinazie of 4 snijbietbladeren in repen
    1 blik gepelde tomaten (á 400 gr)
    2 eetlepels fijngesneden peterselie
    2 eetlepels fijngesneden basilicum
    zout, peper

    Voor de afwerking:
    5-6 dunne plakken grof brood
    2 grote uien in dunne ringen
    3-4 eetlepels olijfolie
    een niet te diepe ovenvaste schaal

    Deze soep kunt u ook met witte bonen uit blik maken. Kies hiervoor de Italiaanse witte bonen (cannellini) die te koop zijn in delicatessewinkels. Laat ze goed uitlekken en voeg de bonen op het laatste moment aan de soep toe.

    Beschrijving:
    (een stevige bonensoep met schiacciata, pizzabrood)

    Laat de bonen 1 nacht in ruim water weken. Zet ze de volgende dag met het weekwater op en laat ze op zacht vuur 1 1/4 uur koken.
    Verhit de olie en bak de ui en de knoflook hierin ± 5 minuten.
    Voeg de bleekselderij, prei, wortels, kool en spinazie toe en bak ze even omscheppend mee.
    Voeg de tomaten met het vocht, de peterselie, de basilicum, zout en peper toe.
    Schenk er ± 1 1/2 liter water bij, breng de soep aan de kook en laat haar op zacht vuur ± 2 uur koken.
    Pureer * de helft van de bonen en roer de puree samen met de hele bonen door de soep.
    Breng de soep met zout en peper op smaak en laat haar 1 nacht staan.
    Bedek de volgende dag de bodem van een schaal met plakken pizzabrood en schenk er de bonensoep over.
    Verwarm de oven voor op 225°C.
    Leg de ringen ui op de soep, schenk er de olijfolie over en zet de ribollita ± 15 minuten in de oven tot de uien mooi bruin zijn

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      3 jaar geleden

      Dat klinkt super Rik!

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei...

Lees verder
wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Nieuwe recepten

Flammkuchen
Hoofdgerecht

Flammkuchen maken – Niks ingewikkelds aan!

Dit recept voor flammkuchen is er zo één die je je gewoon eigen moet maken. Deze "pizza uit de Elzas"...

Lees verder
Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Factcheckers op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen