Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pizza zelf maken; bodems, sauzen en toppings

Pizza is geen gemak, maar wel een feestje. Deze pizza’s komen niet uit de diepvries maar zijn huisgemaakt van bodem tot topping. Laat je inspireren!

2 28.996

Pizza zelf maken; bodems, sauzen en toppings – Het is het lievelingsgerecht van veel kinderen (en volwassenen) en je hebt ze in alle soorten en maten. Voor een paar euro trek je er een uit het vriesvak van de supermarkt en voor een paar euro meer koop je er eentje die er ‘ambachtelijk’ uit ziet. Maar schijn bedriegt. Te zout, te vet, te veel deeg, te weinig topping, geen echte kaas, geen echte ham…. Terwijl je voor een paar euro ook zelf een pizza kunt maken, met goede ingrediënten en met net zoveel lekkers (en gezonds) er op als je zelf wilt.

Het is écht niet moeilijk! We loodsen je er door heen. En wat nog meer: we hebben pizza’s voor je met verschillende soorten (gezonde en glutenvrije) bodems, als hapklare rolletjes voor bij de borrel en pizza’s die je officieel misschien geen pizza mag noemen, maar die je in een handomdraai op tafel tovert.

Alles wat je nodig hebt is een oven en soms een beetje geduld.


Pizza deeg maken

Zelf pizzadeeg maken is niet moeilijk! Je kneed een paar ingrediënten door elkaar, laat het deeg een uurtje rusten en vervolgens hoef je het alleen maar uit te rollen in de vorm die jij wilt.
Een deegroller is daarvoor erg handig en anders gebruik je gewoon een lege (wijn)fles, waar je de etiketten van hebt verwijderd.
Basisdeeg voor pizzabodem

Alternatieve bodems: van tortilla’s tot courgettebodem

Geen zin in een deegbodem maken? Glutenallerie? Er zijn zat alternatieven. Wat dacht je van een pizza met een bodem van courgette, of een bodem gemaakt van zoete aardappel? En wil je voor een snel alternatief gaan zoals tortilla’s? Check hieronder de recepten bij het kopje ‘Pizza Pronto-snelle pizza’s’.

Pizza met courgette bodem
Pizza met courgette bodem
Zoete aardappelpizza met geroosterde aubergine
Pizza met een bodem van zoete aardappel

Pizzasaus, zo gemaakt

Terwijl je pizza bodem ligt uit te rusten en te rijzen, maak je in een handomdraai je eigen pizzasaus. Tomaten (vers, uit blik, of passata uit pak) vormen de basis. Aangevuld met een teentje knoflook, een scheutje olijfolie en wat kruiden naar smaak, kom je al een heel eind. Geen zin in saus? Je kunt ook tomatenblokjes gebruiken! Je kunt deze fase ook overslaan en een lekkere pizza bianca maken.

Helemaal geen zin in tomaten? Beleg eens je pizza met spinazie, besmeer de bodem dan eens gewoon met crème fraîche of met (zelfgemaakte) pesto! Ook lekker.

Tomatensaus als basis pizzasaus
Tomatensaus als basis pizzasaus
Pizza met een bodem van stukjes tomaat
Pizza met een bodem van stukjes tomaat

Pizza Toppings

6 pizza klassiekers:
Duizelt het je soms ook zo, die menukaart bij de pizzeria? Iedere pizzeria heeft wel zijn eigen fantasiepizza’s, maar de meesten hebben de volgende klassiekers wel op hun lijst. Als je weet wat er in gaat, kun je die ook zelf makkelijk maken. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Pizza Margherita: tomaat, mozzarella en basilicum
  • Napoletana: tomaat, mozzarella en ansjovis
  • Pizza Romana: tomaat, mozzarella, champignons en ham
  • Quattro stagioni; tomaat, mozzarella, en in vier vakken verdeeld: ham, salami, champignons en paprika of gemarineerde artisjok
  • Quattro Fromaggi: gorgonzola, mozzarella, pecorino en taleggio
  • Frutti di mare: tomaat, mozzarella, zeevruchten en knoflook

Tip: voor pizza hoef je geen (dure) buffelmozzarella te gebruiken: de bijzondere smaak verdwijnt namelijk een beetje bij het smelten. Gebruik gewoon (goede) mozzarella van koemelk.

De laatste hand: over the top

Na het bakken van je pizza kun je ook nog wat extra verse ingrediënten toevoegen voor extra smaak.

Denk aan:

  • Italiaanse vleeswaren zoals Carpaccio, Parmaham en Bressaola
  • Groene kruiden zoals rucola, basilicum of salie
  • Olie: gewone – mooie – olijfolie, truffelolie of pikante olie
  • Kaas: naast je smeltkaas, kan het lekker zijn om nog wat extra geraspte Parmezaanse kaas of pecorino over je pizza te strooien
  • Tot slot: peper uit de molen

Pizzaverrassing: de Calzone

Een Calzone is een pizza die voor het bakken wordt dubbelgevouwen en uit de oven komt als een soort grote, halfronde pastei. Omdat je niet ziet wat er in zit, is het een leuke verrassing voor je gasten. Calzone betekent broekspijp. Tja, dat zie ik er niet helemaal in terug. Maar dat terzijde.

Probeer eens deze heerlijke Calzone’s:

Pizza Calzone met groenten
Pizza Calzone met groenten
Pizza Calzone met shoarma
Pizza Calzone met shoarma

Pizza voor bij een feestje

Als je een extra feestelijke uitstraling wilt, dan zorg je voor een pizzavariatie, die niet alleen erg lekker is, maar die er ook nog mooi uit ziet. En eerlijk is eerlijk: die pizzapunten zien er niet altijd feestelijk uit. Probeer daarom eens een pizza-breekbrood of die leuke pizzarolletjes. Gegarandeerd succes!

Pizza breekbrood
Pizza breekbrood
Pizzarolletjes
Pizzarolletjes

Pizza pronto – snelle pizza’s

Alle goede voornemens ten spijt, af en toe wil je hup, klaar zijn. Weinig tijd, hongerige kinderen die aan je been trekken, of je moet ‘s avonds nog snel de deur uit… Goed nieuws: ook dán hoef je geen pizza uit het schap te trekken of via de telefoon te bestellen. Al deze pizza’s hebben een lekkere, alternatieve bodem die al kant en klaar is.

Focaccia pizza, een alternatieve maaltijd-pizza
Focaccia pizza
Pizzabroodjes, iedereen zijn eigen kleine pizza
Boterham pizza
Tortilla pizza
Tortilla pizza

Tot slot: pizza’s uit andere landen

Wie pizza denkt, denkt natuurlijk Italië, of misschien zelfs wel: Napels, want een Napolitaanse pizzabakker zette de pizza in 1861 op de (wereld)kaart. Met zijn ode aan de Italiaanse koningin Marghuerita en de gelijknamige pizza in de driekleur van de Italiaanse vlag (rood – tomaat, wit – mozzarella, en groen – basilicum). Maar ook uit andere landen komen pizza-achtige recepten, die de moeite waard zijn om eens te proberen: zoals de Flammkuchen uit de Elzas of de Turkse pizza.

Flammkuchen: kaas’pizza’ uit de Elzas met Gruyère
Flammkuchen: kaas’pizza’ uit de Elzas met Gruyère
Turkse pizza: verrassend veelzijdig
Turkse pizza: verrassend veelzijdig

Heb je zelf nog een pizza-favoriet? Laat het ons weten! Leuke reacties zijn altijd welkom.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. wilma zegt

    Pizzabodem maken met een deegroller? Echt niet. Deeg uitrekken tot het gewenste formaat. Zeker geen deegroller gebruiken.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Ieder doet het op zijn of haar eigen manier Wilma. We hebben op deze manier heerlijke pizza’s gemaakt. Maar dat kenners en fanatieke pizzabakkers dat anders doen begrijpen we zeker!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More