• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen

Ontdek deze lekkernijen uit de zee

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
6
platvis

Platvis – Of de vis nu groot of klein is, hier vind je veel recepten en tips voor de lekkerste visgerechten.

Ga de uitdaging aan en fileer je vis eens zelf

Vaak wordt er bij het kopen van verse vis voor het gemak gekozen van de al gefileerde vis. Die hele platvissen zijn wel altijd mooi om te zien, maar dan zie je zo’n vis en denk je hoe begin ik eraan? Het is een drempel die je eigenlijk minimaal een keer moet nemen. Het is niet echt moeilijk om verse vis te fileren, zeker niet met een goede handleiding en stap-voor-stap-foto’s. Maar als je eenmaal de handigheid te pakken hebt, ga ook jij op de markt die lekkere vissen scoren die vaak toch een stuk goedkoper zijn dan gefileerde vis.

platvis fileren

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Schol; de bekendste platvis in Nederland

Een van de bekendste platvissen is de schol, deze vis is te herkennen aan zijn oranje stippen. Schol is een erg lekkere en toegankelijke vis die makkelijk te bereiden is.

Met schol maak je de lekkerste visgerechten, je kunt schol heerlijk naturel bakken in de boter, maar ook pocheren voor een heerlijk zachte vis of verpakken in de folie en bereiden op de barbecue, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

Gebakken schol
Specials

De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Kies voor lokaal uit eigen Noordzee! Ontdek deze tips & recepten met schol.

Check het recept of lees de infoDetails

Tong of Zeetong en Sliptong; ze worden ook wel de biefstuk van de zee genoemd

De tong is een delicaat visje wat weinig nodig heeft en heel snel klaar is. Meestal wordt tong naturel gebakken in de roomboter en in zijn geheel geserveerd met de lekkerste sauzen en bijgerechten.

De filets van de tong worden vaak geserveerd als rolletjes, dit is niet alleen mooi, maar zorgt er ook voor dat de vis niet zo makkelijk uit elkaar valt. Het fijne is dat je deze rolletjes vaak alleen even mee hoeft te verwarmen in de saus. Een erg makkelijke bereiding dus.

Gebakken tong met kruidensaus
Visgerechten

Gebakken tong met kruidensaus

Een heerlijke gebakken tong met een lichte en lekker frisse kruidensaus die in een handomdraai gemaakt is, dat wordt genieten.

Tongrolletjes in kruidige kokossaus
Visgerechten

Tongrolletjes in kruidige kokossaus

Een visgerecht waar je mee voor de dag kunt komen. Heerlijke tongrolletjes in een kruidige kokossaus. Serveer dit gerecht met witte rijst.

De perfecte zeetong: lenguado a la plancha
Visgerechten

De perfecte zeetong: lenguado a la plancha

Ontdek hoe je heel makkelijk een gebakken zeetong serveert. Met maar een paar ingrediënten heb jij straks een bourgondisch feestmaal.

Zeetong met een rijke garnalensaus, afgewerkt met rood hoorntjeswier (2)
Visgerechten

Zeetong met een rijke garnalensaus, afgewerkt met rood hoorntjeswier

Al het goede uit de zee leggen we op één bordje. Ik maakte zeetong met een rijke garnalensaus en ik gebruikte rood hoorntjeswier. Dit serveer je met trots!

Vorige Volgende

Griet; voor de nazomer en de wintermaanden

Een iets minder bekende platvis is de Griet. Deze vis hoort tot de tarbotachtigen, het is een matig vette vis met een fijne structuur. Griet is vanaf juli tot en met januari goed verkrijgbaar.

De Griet is op de meest uiteenlopende manieren te bereiden. Een hele griet op de barbecue is een ware traktatie, maar ook als filet of in de oven is deze platvis een topper die niet onderdoet voor de zo bekende schol.

griet grillen
Visgerechten

Griet grillen op de barbecue

Griet met kappertjessaus
Visgerechten

Griet met kappertjessaus

gebakken griet met kruidenkorst
Visgerechten

Gebakken griet met kruidenkorst

Vorige Volgende

Probeer en creëer en ga op je gevoel en smaak af, zo tover je de lekkerste gerechten op tafel.

Probeer ook deze recepten met platvis

Behalve schol, tong en griet zijn er meerdere soorten platvis, kijk maar hieronder voor een paar lekkere recepten. Want ook heilbot en schar zijn echt lekkere vissen.

Heilbot met broccoligratin
Visgerechten

Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto

De homemade variant op de kant-en-klare visgratin uit de diepvries. Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto is veel lekkerder!

Risotto van bospaddenstoelen met schartong
Rijstgerechten

Risotto van bospaddenstoelen met schartong

Risotto van bospaddenstoelen met rolletjes van schartong. Goed op smaak en afgemaakt met een heerlijke saus. Dit is echt risotto eten!

Stoemp
Stamppot

Stoemp van de kust; Vlaamse stamppot met vis

Weer eens wat anders dan de bekende stamppotjes, is deze Vlaamse stoemp met lekkers uit de zee. Heerlijk met mosselen, garnaaltjes en tongschar.

Schar met prei en knolselderijpuree
Visgerechten

Schar met prei en knolselderijpuree

Schar is een heerlijk Hollands visje uit onze eigen Noordzee en hij is ook nog eens heel betaalbaar. Lekker met gestoofde prei en knolselderijpuree.

Vorige Volgende

Verse vis bereiden doe je zo

Pocheren, bakken, stomen, op de grill of uit de oven het zijn bereidingen die je bij bijna iedere vis kunt toepassen. Een fijner visje als de tong heeft natuurlijk een kortere bereidingstijd nodig dan een grote vis als schol of griet. Door kerntemperaturen te meten en op je gevoel af te gaan kun je ook met de bereiding van vis spelen.

griet grillen
Visgerechten

Griet grillen op de barbecue

Wil je graag eens een grote vis zoals griet grillen op de barbecue, maar je weet niet hoe? Wij helpen je op weg.

visfilet bakken
Kookschool

Visfilet bakken doe je zo

Ben je liefhebber van vis maar weet je niet goed hoe je die moet bakken? Met onze tips, ga ook jij de perfecte visfilet bakken.

vis pocheren
Kookschool

Vis pocheren; makkelijker dan je denkt

Best vreemd dat we niet vaker vis pocheren, dit heeft namelijk veel voordelen! Het is smaakvol verantwoord en makkelijker dan je denkt.

Tong bakken doe je zo
Kookschool

Tong bakken doe je zo

Vind je verse tong bakken lastig? Weet je niet goed waar te beginnen? Met deze stap voor stap handleiding en foto's helpen we je op weg.

Vorige Volgende

Platvis; varieer met smaken en bereidingen

Wist je dat in tegenstelling tot vlees, de bereiding van vis eigenlijk altijd hetzelfde is. De recepten die je gebruikt voor schol kun je ook gebruiken voor griet. De smaken en structuren van platvis onderling verschillen natuurlijk iets, maar in de basis zijn de smaken die bij tong passen ook de smaken die bij griet of tarbot passen. Het recept voor de heilbot gratin kun je ook op schol toepassen en de heerlijke tomatensaus van de kabeljauw is ook zalig bij een tongfilet. Uitzondering is het paneren en frituren van tong. Een delicate vis als tong kun je beter niet voorzien van een laagje beslag of broodkruim omdat de vis zo dun is dat er meer beslag dan vis zal zijn en daardoor zal overheersen.

Vis

Vis & Schaal- en schelpdieren

Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin10VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!