Platvis – Of de vis nu groot of klein is, hier vind je veel recepten en tips voor de lekkerste visgerechten.
Ga de uitdaging aan en fileer je vis eens zelf
Vaak wordt er bij het kopen van verse vis voor het gemak gekozen van de al gefileerde vis. Die hele platvissen zijn wel altijd mooi om te zien, maar dan zie je zo’n vis en denk je hoe begin ik eraan? Het is een drempel die je eigenlijk minimaal een keer moet nemen. Het is niet echt moeilijk om verse vis te fileren, zeker niet met een goede handleiding en stap-voor-stap-foto’s. Maar als je eenmaal de handigheid te pakken hebt, ga ook jij op de markt die lekkere vissen scoren die vaak toch een stuk goedkoper zijn dan gefileerde vis.
Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)
Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.
Schol; de bekendste platvis in Nederland
Een van de bekendste platvissen is de schol, deze vis is te herkennen aan zijn oranje stippen. Schol is een erg lekkere en toegankelijke vis die makkelijk te bereiden is.
Met schol maak je de lekkerste visgerechten, je kunt schol heerlijk naturel bakken in de boter, maar ook pocheren voor een heerlijk zachte vis of verpakken in de folie en bereiden op de barbecue, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee
De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Kies voor lokaal uit eigen Noordzee! Ontdek deze tips & recepten met schol.
Tong of Zeetong en Sliptong; ze worden ook wel de biefstuk van de zee genoemd
De tong is een delicaat visje wat weinig nodig heeft en heel snel klaar is. Meestal wordt tong naturel gebakken in de roomboter en in zijn geheel geserveerd met de lekkerste sauzen en bijgerechten.
De filets van de tong worden vaak geserveerd als rolletjes, dit is niet alleen mooi, maar zorgt er ook voor dat de vis niet zo makkelijk uit elkaar valt. Het fijne is dat je deze rolletjes vaak alleen even mee hoeft te verwarmen in de saus. Een erg makkelijke bereiding dus.
Gebakken tong met kruidensaus
Een heerlijke gebakken tong met een lichte en lekker frisse kruidensaus die in een handomdraai gemaakt is, dat wordt genieten.
Tongrolletjes in kruidige kokossaus
Een visgerecht waar je mee voor de dag kunt komen. Heerlijke tongrolletjes in een kruidige kokossaus. Serveer dit gerecht met witte rijst.
Gebakken zeetong met verse, knapperige groenten
Tong of tongfilet mag vaker op tafel. Ik maakte gebakken zeetong met verse groenten en een romige botersaus. Binnen 30 minuten zet je een topper op tafel.
Zeetong met een rijke garnalensaus, afgewerkt met rood hoorntjeswier
Al het goede uit de zee leggen we op één bordje. Ik maakte zeetong met een rijke garnalensaus en ik gebruikte rood hoorntjeswier. Dit serveer je met trots!
Griet; voor de nazomer en de wintermaanden
Een iets minder bekende platvis is de Griet. Deze vis hoort tot de tarbotachtigen, het is een matig vette vis met een fijne structuur. Griet is vanaf juli tot en met januari goed verkrijgbaar.
De Griet is op de meest uiteenlopende manieren te bereiden. Een hele griet op de barbecue is een ware traktatie, maar ook als filet of in de oven is deze platvis een topper die niet onderdoet voor de zo bekende schol.
Probeer en creëer en ga op je gevoel en smaak af, zo tover je de lekkerste gerechten op tafel.
Probeer ook deze recepten met platvis
Behalve schol, tong en griet zijn er meerdere soorten platvis, kijk maar hieronder voor een paar lekkere recepten. Want ook heilbot en schar zijn echt lekkere vissen.
Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto
De homemade variant op de kant-en-klare visgratin uit de diepvries. Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto is veel lekkerder!
Stoemp van de kust; Vlaamse stamppot met vis
Weer eens wat anders dan de bekende stamppotjes, is deze Vlaamse stoemp met lekkers uit de zee. Heerlijk met mosselen, garnaaltjes en tongschar.
Schar met prei en knolselderijpuree
Schar is een heerlijk Hollands visje uit onze eigen Noordzee en hij is ook nog eens heel betaalbaar. Lekker met gestoofde prei en knolselderijpuree.
Risotto van bospaddenstoelen met schartong
Risotto van bospaddenstoelen met rolletjes van schartong. Goed op smaak en afgemaakt met een heerlijke saus. Dit is echt risotto eten!
Verse vis bereiden doe je zo
Pocheren, bakken, stomen, op de grill of uit de oven het zijn bereidingen die je bij bijna iedere vis kunt toepassen. Een fijner visje als de tong heeft natuurlijk een kortere bereidingstijd nodig dan een grote vis als schol of griet. Door kerntemperaturen te meten en op je gevoel af te gaan kun je ook met de bereiding van vis spelen.
Vis pocheren; makkelijker dan je denkt
Best vreemd dat we niet vaker vis pocheren, dit heeft namelijk veel voordelen! Het is smaakvol verantwoord en makkelijker dan je denkt.
Visfilet bakken doe je zo
Ben je liefhebber van vis maar weet je niet goed hoe je die moet bakken? Met onze tips, ga ook jij de perfecte visfilet bakken.
Griet grillen op de barbecue
Wil je graag eens een grote vis zoals griet grillen op de barbecue, maar je weet niet hoe? Wij helpen je op weg.
Tong bakken doe je zo
Vind je verse tong bakken lastig? Weet je niet goed waar te beginnen? Met deze stap voor stap handleiding en foto's helpen we je op weg.
Platvis; varieer met smaken en bereidingen
Wist je dat in tegenstelling tot vlees, de bereiding van vis eigenlijk altijd hetzelfde is. De recepten die je gebruikt voor schol kun je ook gebruiken voor griet. De smaken en structuren van platvis onderling verschillen natuurlijk iets, maar in de basis zijn de smaken die bij tong passen ook de smaken die bij griet of tarbot passen. Het recept voor de heilbot gratin kun je ook op schol toepassen en de heerlijke tomatensaus van de kabeljauw is ook zalig bij een tongfilet. Uitzondering is het paneren en frituren van tong. Een delicate vis als tong kun je beter niet voorzien van een laagje beslag of broodkruim omdat de vis zo dun is dat er meer beslag dan vis zal zijn en daardoor zal overheersen.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!