Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Polenta recepten; de basis en verrassende variaties

4

Polenta recepten; de basis en verrassende variaties – Polenta is nogal ondergewaardeerd bij de Nederlandse huishoudens. Misschien maakt onbekend onbemind. Lekker Tafelen hoopt met deze bijdrage te kunnen inspireren om ook eens met dit makkelijke en veelzijdige product aan de slag te gaan.

Polenta, wat is dat?

Polenta is ideaal voor mensen met een gluten allergie.

Polenta is een (bij)gerecht van gekookte maïs(gries)meel uit Noord-Italië. Traditioneel een soort dikke, romige pap, op smaak gebracht met kaas en boter. Je proeft de maïs niet heel duidelijk, maar het geeft de pap wel een prettig zoet accent. Dat contrasteert weer mooi met de (zoute) kaas die er door gaat. Deze pap kun je weer verwerken tot andere gerechten. In Noord-Italië is het lange tijd basis-armeluisvoedsel geweest, maar nu hebben zelfs sterrenkoks allerlei mogelijkheden met polenta ontdekt.

Overigens is Noord-Italië niet het enige land waar maïs(gries)meelpap wordt gegeten. Over de hele wereld (zoals Afrika, Amerika en in Oost-Europa) wordt het her en der op grote schaal als basisvoedsel gegeten. In Roemenïe bijvoorbeeld is het zo ongeveer het nationale gerecht. Daar heet het mǎmǎligǎ .

Lees hier meer over wat Polenta precies is.

Polenta recepten: de basis

Polenta recepten
Basis recept voor romige polenta – Dit basisrecept, waar je overigens naar eigen smaak extra ingrediënten aan kan toevoegen, gebruik je liefst in plaats van aardappelpuree of rijst.
polenta opgestijfd
Stevige polenta  – Maak polenta zoals in het basisrecept, maar gebruik vocht in de verhouding 1:4 i.p.v. 1:5. In plakken snijden en als bijgerecht serveren bij vlees, vis en groenten.
Polenta friet
In de oven gebakken polenta – Van de overgebleven gekookte polenta, kun je vormpjes (zoals frietjes) snijden en in de oven krokant bakken. Een echte traktatie.
In de koekenpan gebakken polenta
In de koekenpan gebakken polenta – je kunt stukken overgebleven gekookte polenta ook krokant bakken in de koekenpan met olijfolie. Iets meer calorieën dan uit de oven, maar zeker zo lekker.

 

Lekker koken en bakken met maïsgriesmeel en maïsmeel

In de praktijk wordt met polenta ook wel het hoofdbestanddeel maïs(gries)meel bedoeld. En zowel het fijngemalen maïsmeel als het grovere maïsgriesmeel kun je in vele zoete en hartige gerechten verwerken. Ideaal voor mensen met een gluten allergie, maar ook een aangename afwisseling op bloem en meel.

Brood en crackers met polenta

Maïsmeel en maïsgriesmeel kun je uitstekend gebruiken om brood of crackers mee te bakken. Probeer deze smakelijke recepten eens!

Polenta crackers met kaas en rozemarijn
Polentacrackers met Parmezaan en tijm – Origineel, geurig en zowel los als belegd een feestje. Maak er vooral veel van, ze zijn zó op!
Knapperig maïsbrood met polentakorst
Maïsbrood met een knapperige polentakorst – Het korstje van polenta geeft dit brood extra bite. Je zou willen dat al je brood zo knapperig was…

Polenta recepten als hoofdgerecht

Dat je polenta ook op een andere manier kunt gebruiken dan in de basisrecepten, bewijzen deze creatieve gerechten.

Gebakken polenta met mozzarella en Parmezaan
Gebakken polenta met mozzarella en Parmezaan – een zalig gerechtje uit de oven. Ultiem comfort food-recept.
Lasagne met polenta
Lasagna met polenta – Nog meer comfort food, en dat zonder deeg! Zal groot en klein goed bevallen.
Italiaans stoofpotje met polenta
Italiaans stoofpotje met Polenta – Mooi recept met de smaak van Italië. Om je vrienden voor te schotelen.

 

Wijntips bij polenta

Bij polenta passen natuurlijk diverse Italiaanse wijnen, maar Roemeense wijnen passen hier ook wonderwel bij. Zoals hierboven al geschreven, heet het daar mǎmǎligǎ, en is het een echt basisgerecht, dat heel veel wordt gegeten. Vanzelfsprekend hebben sommige Roemeense wijnboeren geprobeerd hun wijnen daarop aan te passen. Welke Roemeense wijnen dat zijn, lees je hier.

Polenta recepten voor toe

Klinkt hartige  (gebakken) maïsgriespap je toch een beetje te exotisch in de oren, begin dan eens met één van deze heerlijke zoete gerechten. Misschien krijgen we je daarmee wel ‘om’ om naderhand ook eens een hartige polenta te proberen….

Poleta cake met ricotta en pistachenootjes
Polenta amandelcake met pistache en citrus – Hij staat nu bij de toetjes, maar deze heerlijke cake wil je het liefst de hele dag door eten.
Rabarber crumble van polenta en amandelmeel
Rabarber crumble van polenta – Geslaagd voorbeeld van Europese ‘fusion’. Soms gaan de Engelse en Italiaanse keuken heel goed samen…

 

Misschien heb je zelf nog favoriete polenta recepten! Laat het ons weten, dat vinden we altijd leuk om te horen.

Printen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in
  1. Gerard van der Leeuw zegt

    Ja, polents, ik maak het al jaren, maar ben dan ook dol op griesmeel.Je kunt er alle kanten mee op. Leuk dat jullie er aandacht aan besteden. ik heb het het liefst zo eenvoudig mogelijk: die sterrenkoks halen er allerlei rare fratsen mee uit

    1. Lekker Tafelen zegt

      Die fratsen zijn best leuk Gerard, als je bij die sterrenkok mag eten. Maar thuis houden we het eenvoudig maar vooral ook lekker. Fijn dat het gewaardeerd wordt!

  2. Diaan zegt

    Toevallig zeg, afgelopen week net een zakje gekocht om het zelf eens te proberen. Ik heb heerlijke polenta bij Jamie’s in de Markthal gegeten en naar aanleiding daarvan ben ik verder gaan zoeken. Ik denk, omdat je er nu ook ineens veel meer over hoort en leest, dat de polenta in Nederland in opmars is…

    1. Lekker Tafelen zegt

      Polenta is zeker wel in opmars Diaan, maar veel hebben er nog nooit iets mee gedaan. Leuk dat jij het wel aangeschaft hebt, we hebben alvast een voorzetje gegeven 😉

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.