• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Polenta recepten; de basis en verrassende variaties

door Redactie
in Specials
0
4
Polenta recepten inspiratie en ideeen

Polenta recepten; de basis en verrassende variaties – Polenta is nogal ondergewaardeerd bij de Nederlandse huishoudens. Misschien maakt onbekend onbemind. Lekker Tafelen hoopt met deze bijdrage te kunnen inspireren om ook eens met dit makkelijke en veelzijdige product aan de slag te gaan.

Polenta, wat is dat?

Polenta is een (bij)gerecht van gekookte maïs(gries)meel uit Noord-Italië. Traditioneel een soort dikke, romige pap, op smaak gebracht met kaas en boter. Je proeft de maïs niet heel duidelijk, maar het geeft de pap wel een prettig zoet accent. Dat contrasteert weer mooi met de (zoute) kaas die er door gaat. Deze pap kun je weer verwerken tot andere gerechten. In Noord-Italië is het lange tijd basis-armeluisvoedsel geweest, maar nu hebben zelfs sterrenkoks allerlei mogelijkheden met polenta ontdekt.

Overigens is Noord-Italië niet het enige land waar maïs(gries)meelpap wordt gegeten. Over de hele wereld (zoals Afrika, Amerika en in Oost-Europa) wordt het her en der op grote schaal als basisvoedsel gegeten. In Roemenïe bijvoorbeeld is het zo ongeveer het nationale gerecht. Daar heet het mǎmǎligǎ .

Lees hier meer over wat Polenta precies is.

Polenta recepten: de basis

Polenta basisrecept
Bijgerecht

Polenta Basisrecept; romig comfortfood uit Italië

Hoe zit het nu eigenlijk met Polenta? Is het maïsmeel, maïsgriesmeel, wordt het de traditionele- of de instantversie? Wat info + het polenta basisrecept

gebakken polenta
Bijgerecht

Gebakken polenta; knapperig en krokant

Een restje gekookte polenta kun je heerlijk krokant bakken. Van buiten knapperig en krokant en van binnen zacht. Maak zelf ook eens gebakken polenta.

Polenta frietjes
Bijgerecht

Polenta frietjes

Bereide polenta kun je na terugkoelen in allerlei vormen snijden. Probeer eens deze Polenta frietjes. De smaak bepaal jezelf door de kruiden die je eraan toevoegt. Je kan variëren met zeezout, paprikapoeder, chilipoeder, lookpoeder en noem maar op. Serveer polenta frietjes met een stukje vlees en zelfgemaakte mayonaise

Lekker koken en bakken met maïsgriesmeel en maïsmeel

In de praktijk wordt met polenta ook wel het hoofdbestanddeel maïs(gries)meel bedoeld. En zowel het fijngemalen maïsmeel als het grovere maïsgriesmeel kun je in vele zoete en hartige gerechten verwerken. Ideaal voor mensen met een gluten allergie, maar ook een aangename afwisseling op bloem en meel.

Polenta recepten – Brood en crackers

Maïsmeel en maïsgriesmeel kun je uitstekend gebruiken om brood of crackers mee te bakken. Probeer deze smakelijke recepten eens!

Polenta-crackers
High Tea recepten

Polenta-crackers met Parmezaan en tijm

Van het in Italië veelgebruikte maïsmeel kun je deze verrukkelijke polenta-crackers maken. Heerlijk met de stevige smaken van verse tijm en Parmezaanse kaas

Zelf bakken: geurig maisbrood met een knapperige polenta korst
Brood

Zelf bakken: geurig maisbrood met een knapperige polenta korst

Maisbrood met een polenta korst. Het ruikt heerlijk, anders dan een gewoon brood van tarwebloem. Het kruim is gelig en heerlijk zacht. De korst is lekker knapperig. Met dit recept kun jij ook dit geurige maisbrood bakken. De knapperige polenta korst ga je zeker waarderen.

Polenta recepten als hoofdgerecht

Dat je polenta ook op een andere manier kunt gebruiken dan in de basisrecepten, bewijzen deze creatieve gerechten.

Lasagne met polenta
Hoofdgerecht

Lasagne met polenta, Italiaans comfort food op z’n best

Een lasagne met polenta is geen alledaagse kost. Toch zul je veel plezier beleven aan dit gerecht. Ontdek lasagne met polenta en serveer iets origineels.

polenta met mozzarella en parmezaan
Bijgerecht

Gebakken polenta met mozzarella en Parmezaan

Gebakken polenta wordt in een handomdraai een heerlijke polenta met mozzarella en parmezaan. Geef ook eens een lekkere Zuiders accent aan je polenta.

Polenta met gemengde paddenstoelen
Hoofdgerecht

Polenta met gemengde paddenstoelen

Huisgemaakte polenta met gemengde paddenstoelen. Italiaanser wordt het niet zullen we maar zeggen. In dit gerecht gebruiken we verse, gemengde paddenstoelen. Je kunt echter ook voor één paddenstoel kiezen die jij lekker vindt. Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld. Polenta met gemengde paddenstoelen is een Italiaanse topper.

kippenstoof met polenta-balletjes
Stoofschotel

Kippenstoof met polenta-balletjes

Kippenstoof met polenta-balletjes is een gerecht wat je perfect kunt aanpassen naar het seizoen. En je maakt hem met kippendijfilet.

Wijntips bij polenta

Cramele Recas Roemeense wijn polenta (3)
Cramele Recas Roemeense wijn polenta (1)

Bij polenta passen natuurlijk diverse Italiaanse wijnen, maar Roemeense wijnen passen hier ook wonderwel bij. Zoals hierboven al geschreven, heet het daar mǎmǎligǎ, en is het een echt basisgerecht, dat heel veel wordt gegeten. Vanzelfsprekend hebben sommige Roemeense wijnboeren geprobeerd hun wijnen daarop aan te passen. Welke Roemeense wijnen dat zijn, lees je hier.

Polenta recepten voor toe

Klinkt hartige  (gebakken) maïsgriespap je toch een beetje te exotisch in de oren, begin dan eens met één van deze heerlijke zoete gerechten. Misschien krijgen we je daarmee wel ‘om’ om naderhand ook eens een hartige polenta te proberen….

Polenta-amandelcake
Cake

Polenta-amandelcake met pistache en citrus

Maismeel wordt veel gebruikt voor polenta, maar je kan er ook de lekkerste cakes mee bakken. Deze Polenta-amandelcake is daarvan het bewijs.

Misschien heb je zelf nog favoriete polenta recepten! Laat het ons weten, dat vinden we altijd leuk om te horen.

Tags: GroenteGroente - Vruchtgroenten - Maïs
DeelPin56Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Reacties 4

  1. Gerard van der Leeuw says:
    6 jaar geleden

    Ja, polents, ik maak het al jaren, maar ben dan ook dol op griesmeel.Je kunt er alle kanten mee op. Leuk dat jullie er aandacht aan besteden. ik heb het het liefst zo eenvoudig mogelijk: die sterrenkoks halen er allerlei rare fratsen mee uit

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Die fratsen zijn best leuk Gerard, als je bij die sterrenkok mag eten. Maar thuis houden we het eenvoudig maar vooral ook lekker. Fijn dat het gewaardeerd wordt!

      Beantwoorden
  2. Diaan says:
    7 jaar geleden

    Toevallig zeg, afgelopen week net een zakje gekocht om het zelf eens te proberen. Ik heb heerlijke polenta bij Jamie’s in de Markthal gegeten en naar aanleiding daarvan ben ik verder gaan zoeken. Ik denk, omdat je er nu ook ineens veel meer over hoort en leest, dat de polenta in Nederland in opmars is…

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Polenta is zeker wel in opmars Diaan, maar veel hebben er nog nooit iets mee gedaan. Leuk dat jij het wel aangeschaft hebt, we hebben alvast een voorzetje gegeven 😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen