Polenta recepten; de basis en verrassende variaties – Polenta is nogal ondergewaardeerd bij de Nederlandse huishoudens. Misschien maakt onbekend onbemind. Lekker Tafelen hoopt met deze bijdrage te kunnen inspireren om ook eens met dit makkelijke en veelzijdige product aan de slag te gaan.
Polenta, wat is dat?
Polenta is een (bij)gerecht van gekookte maïs(gries)meel uit Noord-Italië. Traditioneel een soort dikke, romige pap, op smaak gebracht met kaas en boter. Je proeft de maïs niet heel duidelijk, maar het geeft de pap wel een prettig zoet accent. Dat contrasteert weer mooi met de (zoute) kaas die er door gaat. Deze pap kun je weer verwerken tot andere gerechten. In Noord-Italië is het lange tijd basis-armeluisvoedsel geweest, maar nu hebben zelfs sterrenkoks allerlei mogelijkheden met polenta ontdekt.
Overigens is Noord-Italië niet het enige land waar maïs(gries)meelpap wordt gegeten. Over de hele wereld (zoals Afrika, Amerika en in Oost-Europa) wordt het her en der op grote schaal als basisvoedsel gegeten. In Roemenïe bijvoorbeeld is het zo ongeveer het nationale gerecht. Daar heet het mǎmǎligǎ .
Lees hier meer over wat Polenta precies is.
Polenta recepten: de basis
Polenta Basisrecept; romig comfortfood uit Italië
Hoe zit het nu eigenlijk met Polenta? Is het maïsmeel, maïsgriesmeel, wordt het de traditionele- of de instantversie? Wat info + het polenta basisrecept
Gebakken polenta; knapperig en krokant
Een restje gekookte polenta kun je heerlijk krokant bakken. Van buiten knapperig en krokant en van binnen zacht. Maak zelf ook eens gebakken polenta.
Polenta frietjes
Bereide polenta kun je na terugkoelen in allerlei vormen snijden. Probeer eens deze Polenta frietjes. De smaak bepaal jezelf door de kruiden die je eraan toevoegt. Je kan variëren met zeezout, paprikapoeder, chilipoeder, lookpoeder en noem maar op. Serveer polenta frietjes met een stukje vlees en zelfgemaakte mayonaise
Lekker koken en bakken met maïsgriesmeel en maïsmeel
In de praktijk wordt met polenta ook wel het hoofdbestanddeel maïs(gries)meel bedoeld. En zowel het fijngemalen maïsmeel als het grovere maïsgriesmeel kun je in vele zoete en hartige gerechten verwerken. Ideaal voor mensen met een gluten allergie, maar ook een aangename afwisseling op bloem en meel.
Polenta recepten – Brood en crackers
Maïsmeel en maïsgriesmeel kun je uitstekend gebruiken om brood of crackers mee te bakken. Probeer deze smakelijke recepten eens!
Polenta-crackers met Parmezaan en tijm
Van het in Italië veelgebruikte maïsmeel kun je deze verrukkelijke polenta-crackers maken. Heerlijk met de stevige smaken van verse tijm en Parmezaanse kaas
Zelf bakken: geurig maisbrood met een knapperige polenta korst
Maisbrood met een polenta korst. Het ruikt heerlijk, anders dan een gewoon brood van tarwebloem. Het kruim is gelig en heerlijk zacht. De korst is lekker knapperig. Met dit recept kun jij ook dit geurige maisbrood bakken. De knapperige polenta korst ga je zeker waarderen.
Polenta recepten als hoofdgerecht
Dat je polenta ook op een andere manier kunt gebruiken dan in de basisrecepten, bewijzen deze creatieve gerechten.
Polenta met gemengde paddenstoelen
Huisgemaakte polenta met gemengde paddenstoelen. Italiaanser wordt het niet zullen we maar zeggen. In dit gerecht gebruiken we verse, gemengde paddenstoelen. Je kunt echter ook voor één paddenstoel kiezen die jij lekker vindt. Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld. Polenta met gemengde paddenstoelen is een Italiaanse topper.
Lasagne met polenta, Italiaans comfort food op z’n best
Een lasagne met polenta is geen alledaagse kost. Toch zul je veel plezier beleven aan dit gerecht. Ontdek lasagne met polenta en serveer iets origineels.
Gebakken polenta met mozzarella en Parmezaan
Gebakken polenta wordt in een handomdraai een heerlijke polenta met mozzarella en parmezaan. Geef ook eens een lekkere Zuiders accent aan je polenta.
Kippenstoof met polenta-balletjes
Kippenstoof met polenta-balletjes is een gerecht wat je perfect kunt aanpassen naar het seizoen. En je maakt hem met kippendijfilet.
Polenta recepten voor toe
Klinkt hartige (gebakken) maïsgriespap je toch een beetje te exotisch in de oren, begin dan eens met één van deze heerlijke zoete gerechten. Misschien krijgen we je daarmee wel ‘om’ om naderhand ook eens een hartige polenta te proberen….
Polenta-amandelcake met pistache en citrus
Maismeel wordt veel gebruikt voor polenta, maar je kan er ook de lekkerste cakes mee bakken. Deze Polenta-amandelcake is daarvan het bewijs.
Misschien heb je zelf nog favoriete polenta recepten! Laat het ons weten, dat vinden we altijd leuk om te horen.
Ja, polents, ik maak het al jaren, maar ben dan ook dol op griesmeel.Je kunt er alle kanten mee op. Leuk dat jullie er aandacht aan besteden. ik heb het het liefst zo eenvoudig mogelijk: die sterrenkoks halen er allerlei rare fratsen mee uit
Die fratsen zijn best leuk Gerard, als je bij die sterrenkok mag eten. Maar thuis houden we het eenvoudig maar vooral ook lekker. Fijn dat het gewaardeerd wordt!
Toevallig zeg, afgelopen week net een zakje gekocht om het zelf eens te proberen. Ik heb heerlijke polenta bij Jamie’s in de Markthal gegeten en naar aanleiding daarvan ben ik verder gaan zoeken. Ik denk, omdat je er nu ook ineens veel meer over hoort en leest, dat de polenta in Nederland in opmars is…
Polenta is zeker wel in opmars Diaan, maar veel hebben er nog nooit iets mee gedaan. Leuk dat jij het wel aangeschaft hebt, we hebben alvast een voorzetje gegeven 😉