• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, mei 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Polenta recepten; de basis en verrassende variaties

Redactie door Redactie
in Specials
0
4
Polenta recepten inspiratie en ideeen

Polenta recepten; de basis en verrassende variaties – Polenta is nogal ondergewaardeerd bij de Nederlandse huishoudens. Misschien maakt onbekend onbemind. Lekker Tafelen hoopt met deze bijdrage te kunnen inspireren om ook eens met dit makkelijke en veelzijdige product aan de slag te gaan.

Polenta, wat is dat?

Polenta is een (bij)gerecht van gekookte maïs(gries)meel uit Noord-Italië. Traditioneel een soort dikke, romige pap, op smaak gebracht met kaas en boter. Je proeft de maïs niet heel duidelijk, maar het geeft de pap wel een prettig zoet accent. Dat contrasteert weer mooi met de (zoute) kaas die er door gaat. Deze pap kun je weer verwerken tot andere gerechten. In Noord-Italië is het lange tijd basis-armeluisvoedsel geweest, maar nu hebben zelfs sterrenkoks allerlei mogelijkheden met polenta ontdekt.

Overigens is Noord-Italië niet het enige land waar maïs(gries)meelpap wordt gegeten. Over de hele wereld (zoals Afrika, Amerika en in Oost-Europa) wordt het her en der op grote schaal als basisvoedsel gegeten. In Roemenïe bijvoorbeeld is het zo ongeveer het nationale gerecht. Daar heet het mǎmǎligǎ .

Lees hier meer over wat Polenta precies is.

Polenta recepten: de basis

Polenta basisrecept
Bijgerecht

Polenta Basisrecept; romig comfortfood uit Italië

Hoe zit het nu eigenlijk met Polenta? Is het maïsmeel, maïsgriesmeel, wordt het de traditionele- of de instantversie? Wat info + het polenta basisrecept

gebakken polenta
Bijgerecht

Gebakken polenta; knapperig en krokant

Een restje gekookte polenta kun je heerlijk krokant bakken. Van buiten knapperig en krokant en van binnen zacht. Maak zelf ook eens gebakken polenta.

Polenta frietjes
Bijgerecht

Polenta frietjes

Bereide polenta kun je na terugkoelen in allerlei vormen snijden. Probeer eens deze Polenta frietjes. De smaak bepaal jezelf door de kruiden die je eraan toevoegt. Je kan variëren met zeezout, paprikapoeder, chilipoeder, lookpoeder en noem maar op. Serveer polenta frietjes met een stukje vlees en zelfgemaakte mayonaise

Lekker koken en bakken met maïsgriesmeel en maïsmeel

In de praktijk wordt met polenta ook wel het hoofdbestanddeel maïs(gries)meel bedoeld. En zowel het fijngemalen maïsmeel als het grovere maïsgriesmeel kun je in vele zoete en hartige gerechten verwerken. Ideaal voor mensen met een gluten allergie, maar ook een aangename afwisseling op bloem en meel.

Polenta recepten – Brood en crackers

Maïsmeel en maïsgriesmeel kun je uitstekend gebruiken om brood of crackers mee te bakken. Probeer deze smakelijke recepten eens!

Polenta-crackers
High Tea recepten

Polenta-crackers met Parmezaan en tijm

Van het in Italië veelgebruikte maïsmeel kun je deze verrukkelijke polenta-crackers maken. Heerlijk met de stevige smaken van verse tijm en Parmezaanse kaas

Zelf bakken: geurig maisbrood met een knapperige polenta korst
Brood

Zelf bakken: geurig maisbrood met een knapperige polenta korst

Maisbrood met een polenta korst. Het ruikt heerlijk, anders dan een gewoon brood van tarwebloem. Het kruim is gelig en heerlijk zacht. De korst is lekker knapperig. Met dit recept kun jij ook dit geurige maisbrood bakken. De knapperige polenta korst ga je zeker waarderen.

Polenta recepten als hoofdgerecht

Dat je polenta ook op een andere manier kunt gebruiken dan in de basisrecepten, bewijzen deze creatieve gerechten.

Lasagne met polenta
Hoofdgerecht

Lasagne met polenta, Italiaans comfort food op z’n best

Een lasagne met polenta is geen alledaagse kost. Toch zul je veel plezier beleven aan dit gerecht. Ontdek lasagne met polenta en serveer iets origineels.

polenta met mozzarella en parmezaan
Bijgerecht

Gebakken polenta met mozzarella en Parmezaan

Gebakken polenta wordt in een handomdraai een heerlijke polenta met mozzarella en parmezaan. Geef ook eens een lekkere Zuiders accent aan je polenta.

Polenta met gemengde paddenstoelen
Hoofdgerecht

Polenta met gemengde paddenstoelen

Huisgemaakte polenta met gemengde paddenstoelen. Italiaanser wordt het niet zullen we maar zeggen. In dit gerecht gebruiken we verse, gemengde paddenstoelen. Je kunt echter ook voor één paddenstoel kiezen die jij lekker vindt. Eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld. Polenta met gemengde paddenstoelen is een Italiaanse topper.

kippenstoof met polenta-balletjes
Stoofschotel

Kippenstoof met polenta-balletjes

Kippenstoof met polenta-balletjes is een gerecht wat je perfect kunt aanpassen naar het seizoen. En je maakt hem met kippendijfilet.

Wijntips bij polenta

Cramele Recas Roemeense wijn polenta (3)
Cramele Recas Roemeense wijn polenta (1)

Bij polenta passen natuurlijk diverse Italiaanse wijnen, maar Roemeense wijnen passen hier ook wonderwel bij. Zoals hierboven al geschreven, heet het daar mǎmǎligǎ, en is het een echt basisgerecht, dat heel veel wordt gegeten. Vanzelfsprekend hebben sommige Roemeense wijnboeren geprobeerd hun wijnen daarop aan te passen. Welke Roemeense wijnen dat zijn, lees je hier.

Polenta recepten voor toe

Klinkt hartige  (gebakken) maïsgriespap je toch een beetje te exotisch in de oren, begin dan eens met één van deze heerlijke zoete gerechten. Misschien krijgen we je daarmee wel ‘om’ om naderhand ook eens een hartige polenta te proberen….

Polenta-amandelcake
Cake

Polenta-amandelcake met pistache en citrus

Maismeel wordt veel gebruikt voor polenta, maar je kan er ook de lekkerste cakes mee bakken. Deze Polenta-amandelcake is daarvan het bewijs.

Misschien heb je zelf nog favoriete polenta recepten! Laat het ons weten, dat vinden we altijd leuk om te horen.

Tags: GroenteGroente - Vruchtgroenten - MaïsGroenten - Vruchtgroenten
DeelPin57Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten
Specials

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs
Specials

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette
Specials

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Gebakken schol
Specials

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

Kwark
Specials

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Reacties 4

  1. Gerard van der Leeuw says:
    5 jaar geleden

    Ja, polents, ik maak het al jaren, maar ben dan ook dol op griesmeel.Je kunt er alle kanten mee op. Leuk dat jullie er aandacht aan besteden. ik heb het het liefst zo eenvoudig mogelijk: die sterrenkoks halen er allerlei rare fratsen mee uit

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Die fratsen zijn best leuk Gerard, als je bij die sterrenkok mag eten. Maar thuis houden we het eenvoudig maar vooral ook lekker. Fijn dat het gewaardeerd wordt!

      Beantwoorden
  2. Diaan says:
    6 jaar geleden

    Toevallig zeg, afgelopen week net een zakje gekocht om het zelf eens te proberen. Ik heb heerlijke polenta bij Jamie’s in de Markthal gegeten en naar aanleiding daarvan ben ik verder gaan zoeken. Ik denk, omdat je er nu ook ineens veel meer over hoort en leest, dat de polenta in Nederland in opmars is…

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Polenta is zeker wel in opmars Diaan, maar veel hebben er nog nooit iets mee gedaan. Leuk dat jij het wel aangeschaft hebt, we hebben alvast een voorzetje gegeven 😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Recept in de picture

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Check het recept of lees de info
Asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Handige kooktips

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Hard of zacht gekookt? Eieren koken lijkt makkelijk, maar hoe kook je het voor jou perfecte ei? Hier vind je de kooktijden en handige tips.

Check het recept of lees de info
hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen