Port-du-Salut – Dit is een kaas die je ongetwijfeld kent, want hij hoort in Nederland absoluut tot de populairste Franse kazen. De milde, zachte smaak van de kaas spreekt veel mensen aan. De trappistenkaas, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, ook wel bekend onder de naam Port Salut of Entrammes, werd ontwikkeld door de monniken van de Abdij Notre-Dame du Port-du-Salut, in Port-Ringeard, Entrammes, in het Loiregebied. Ondanks dat Port-du-Salut een echte franse kaas is, ligt de basis ervan niet in Frankrijk, maar in Zwitserland. Klinkt bijzonder, nietwaar? Hier lees je er meer over.
Port Salut op je brood, en om mee te koken
Behalve dat deze kaas lekker is om zo te eten of op het brood of tussen een tosti (er wordt in Nederland zelfs Port Salut in plakken gesneden verkocht voor dit doel) kun je ook in de keuken prima uit de voeten met Port Salut. De kaas smelt makkelijk, dus in een ovenschotel komt hij prima tot zijn recht. Dit maakt Port Salut ook uitermate geschikt om te verwerken in een kaassoep. Daarnaast kun je deze kaas ook heel goed in een salade verwerken.
En natuurlijk mag een stukje Port Salut niet ontbreken op een kaasplankje. Combineer hem met een lekkere blauwschimmel, bijvoorbeeld roquefort, een witte schimmelkaas als brie of camembert, wat noten en druiven, en je hebt een eenvoudig, maar heerlijk, echt Frans kaasplankje!
Recepten met Port Salut
Uiteraard hebben we een paar recepten voor je waarin Port Salut is verwerkt. Maar laat vooral ook je fantasie de vrije loop. Door de milde en zachte smaak kun je Port Salut met veel andere ingrediënten combineren. Hij is dan ook prima geschikt om in recepten met andere kazen als alternatief te dienen. We zouden zeggen ‘wees eens creatief, duik de keuken in en leef je uit!’ We horen het graag van je als je een fantastische combinatie hebt ontdekt!
Mini aardappelgratin met port salut
Een heerlijk romig aardappelgerecht uit de Franse keuken. Met de mini aardappelgratin met port salut maak je ieder feestmaal compleet.
Check het recept of lees de infoBloemkoolsoep met aardappel en Port Salut
Bloemkoolsoep is altijd een goed idee, maar met de bloemkoolsoep met aardappel en Port salut zul je bonuspunten scoren bij je tafelgenoten!
Check het recept of lees de infoHerfstsalade met peer, witlof en port salut
Deze herfstsalade met peer en witlof is onder andere door de warme smaak van port salut en de gedroogde vijgen een salade voor de herfst.
Check het recept of lees de infoHoe komt de Port Salut eigenlijk op ons bord terecht?
Een stukje geschiedenis
In 1789 brak in Frankrijk de Franse Revolutie uit. Dit was een politieke omwenteling waarbij de monarchie werd afgeschaft en Frankrijk een republiek werd. Bij het afschaffen van de monarchie kwamen ook de macht en de privileges van de adel en de kerk stevig onder druk te staan. Het werd veel Franse geestelijken dan ook te heet onder de voeten. Ook de monniken van de Abdij Notre-Dame du Port-du-Salut sloegen om deze reden op de vlucht. Ze kwamen vervolgens in Zwitserland terecht. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien leerden de monniken kaas maken, die ze vervolgens verkochten. In 1815 was de rust weergekeerd en konden de monniken terug naar hun Franse abdij. Ze bleven echter kaas maken. Deze kaas werd in Frankrijk bijzonder populair. Dit leidde in 1873 tot de verkoop van de verkooprechten van de kaas, die inmiddels Port-du-Salut heette, aan een kaashandelaar in Parijs en in 1874 tot het deponeren van de naam Port-du-Salut. In 1959 werden alle rechten verkocht aan Le Groupe Bel. Zij zijn onder andere bekend van La Vache qui rit, oftewel de lachende koe. Ze brengen in Nederland ook onder andere Leerdammer en Boursin op de markt. En dus Port Salut.
De huidige Port Salut
Toen de Port-du-Salut nog door de monniken in de abdij werd gemaakt, was het een traditionele, gewassen-korstkaas. Gewassen-korstkaas wordt ook wel roodschimmel of roodbacteriekaas genoemd. Het zijn zachte kazen, waarvan de korst is behandeld met een vloeistof waar bepaalde bacteriën in zitten. De kleur van de korst kan variëren van rood, oranje tot grijs. Als de kaas jong is, en de korst nog dun, dan kun je die gewoon eten. Bij de langer gerijpte kazen wordt de korst dikker en die korst wordt meestal voor consumptie verwijderd. Tijdens het rijpen worden de kazen regelmatig gewassen met pekelwater, of eventueel een alcoholische drank. De meeste Port Salut kazen rijpen een week of vier à vijf in droogkasten.
Helaas is de huidige Port Salut niet meer de Port-du-Salut die het oorspronkelijk was. De kazen worden al lang niet meer gemaakt in de abdij in de Loire, maar op een industriële manier in een grote fabriek aan de andere kant van Frankrijk. Op sommige plaatsen in Frankrijk worden nog wel traditionele trappistenkazen gemaakt die in de buurt komen van de traditionele Port-du-Salut. Officieel mogen alleen traditioneel gemaakte kazen het merk ‘Port-du-Salut’ voeren en zou de industriële versie Port Salut heten. In de praktijk worden beide namen door elkaar gebruikt. Overigens is de korst van de Port Salut die tegenwoordig wordt verkocht meestal niet eetbaar omdat er vaak een plastic laagje om de kaas wordt gedaan ter bescherming.
Saint-Paulin
Ook Saint-Paulin is een, Franse, gewassen-korstkaas. Die kaas wordt nog wel eens verward met Port Salut. Dit is niet zo vreemd, want de kazen zijn dan ook bijna identiek. Eigenlijk is de Saint Paulin ontstaan uit de Port Salut. Ook deze kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. De Saint-Paulin kazen worden in Frankrijk op diverse plaatsen in het land op industriële wijze geproduceerd. De smaak en structuur komt overeen met die van de Port Salut.
Kaaskeurmerken
Zowel Port-du-Salut als Saint-Paulin hebben, in tegenstelling tot veel andere Franse kazen, geen AOC of AOP-keurmerken. Dat betekent dat de kazen geen oorsprongsbescherming hebben en ze dus niet binnen een aangewezen gebied geproduceerd hoeven te worden. Iedereen die in Frankrijk kaas maakt kan dus Port Salut of Saint-Paulin maken. Het betekent ook dat ze niet hoeven te voldoen aan bepaalde eisen met betrekking tot een productieproces, de rijpingswijze of -periode en dat er ook geen melk uit een bepaald gebied of van een bepaald koeiensoort gebruikt hoeft te worden voor het bereiden van de kaas.
Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?