Prei recepten – Prei, daar kun je echt meer mee! Natuurlijk hoort prei tot de meest gekochte groenten, maar iedereen koopt ze massaal per stuk. Supermarkten hebben zelfs besloten om er een stuksprijs van te maken. Waarom? Op de pakjes mix voor nasi staat “extra nodig: één prei”. Mensen schaam je! Prei is geen extra, maar een heerlijk basisingrediënt. Verse prei is bij velen bekend als bijgerecht. Groente die je vroeger thuis kreeg met een papje. Dat is niet meer modern, dat wil je niet meer. Gelukkig heeft de welvaart ons inmiddels tot hele andere inzichten gebracht. Er kan zoveel meer met die prei. Het is dan ook te hopen ook dat deze special, vol lekkere prei recepten, er aan bijdraagt dat ook de supermarkten de prei weer per kilo gaan verkopen!
Prei snijden, alsof het uien zijn
Prei is familie van de ui en kan daarmee wel degelijk zorgen voor tranende ogen bij het snijden. Ja, wij snijden de prei even zelf. Er zijn ook zakjes gesneden prei te koop (dat wist je vast al wel?). Verse, ongesneden prei is langer houdbaar dan een zakje voorgesneden prei. Een nog belangrijker voordeel van het zelf snijden is dat je zelf bepaalt hoe fijn of grof je de prei snijdt. Je kunt ook wat grotere stukken snijden om die te garen in een grillpan, bijvoorbeeld.
Wit of groen in je prei recepten?
Gebruik je alleen het wit? Bij het snijden van prei is de grote vraag altijd tot hoever je doorsnijdt. Je kunt de prei helemaal gebruiken. Juist in het groene deel van de prei zitten bijzonder veel mineralen.
Koop wel verse prei. Of prei vers is, kun je vooral zien aan de bladpunten. Frisgroene bladpunten laten zien dat de prei vers is. Let op, die bladpunten worden er vaak door de groenteman afgesneden om te voorkomen dat jij ziet dat ze niet meer vers zijn. Voel daarom ook altijd even of de prei stevig is. Bij minder verse prei gaat het buitenste blad vaak wat losser zitten.
Prei recepten
Wil je prei in de hoofdrol zetten? Kijk dan eens naar de ovenschotels en quiches. Daarmee ga je verse prei vast vaker op tafel zetten.
Lunchen met restjes: Frittata met prei en ham
Prei is meer dan een smaakmaker. Zet de groente eens in het zonnetje met een frittata met prei en ham. Een eiergerecht dat je snel maakt.
Quiche met prei en Tomme de Savoie
Een hartige taart vol groente, kaas en een fruitig accentje, dat is de quiche met prei en Tomme de Savoie. Lekker voor een doordeweekse dag.
Ovenschotel met prei en gerookte zalm
Een werkelijk onweerstaanbaar lekkere ovenschotel met prei en gerookte zalm. Zacht, romig en krokant, hij heeft het allemaal.
Wokschotel met schouderkarbonade, prei en aardappel
Maak met een paar eenvoudige verse producten, een zalige wokschotel met schouderkarbonade, prei en aardappel. Dat is wokken op zijn best.
Verse prei is ook steevast onderdeel van soepgroenten. Gebruik prei (of alleen het blad) dus ook altijd bij het trekken van een groentebouillon. Ook in soep kun je prei echt centraal zetten. Kijk maar:
Romige prei-uiensoep; met kaastoast van gruyère
Prei en ui, samen in een lekkere maaltijdsoep met een winters tintje? Maak eens prei-uiensoep, met kaastoast van gruyère.
Roomsoepje van prei met prosciutto
Een roomsoepje van prei met prosciutto is dubbel genieten. Je serveert met maar een paar ingrediënten een lekkere soep die luxe uitstraalt.
Aardappelsoep met prei
Een heerlijke, fluwelige aardappelsoep met prei van slechts een paar ingrediënten, die ook nog eens snel en makkelijk te bereiden is.
Witte bonensoep met prei
Een echt stevige maaltijdsoep. Net even anders op de momenten dat je normaal voor een erwtensoep zou kiezen. Witte bonensoep is net zo voedzaam en met de heerlijke vulling van spek en prei krijgt de witte bonensoep een lekker winter karakter. Lekker met stokbrood en gesmolten kaas.
Verse prei en verse vis zijn een fantastische combinatie
In een serie met prei recepten mag verse vis niet ontbreken. Prei en vis vormen een heerlijke culinaire match. Met die wetenschap en vervolgens een beetje experimenteren maak je de smaakvolste en verse creaties.
Vis en papillotte met jeneverbesboter en prei
Vis en papillotte is een voorbeeld van een makkelijke, gezonde en snelle manier om vis te bereiden. In dit recept vis en papillotte met prei.
Kabeljauwgratin met prei en kerrie
Een homemade visgratin met kabeljauw, prei en kerrie. Deze kabeljauwgratin zit vol verse ingrediënten en staat in 30 minuten op tafel.
Schar met prei en knolselderijpuree
Schar is een heerlijk Hollands visje uit onze eigen Noordzee en hij is ook nog eens heel betaalbaar. Lekker met gestoofde prei en knolselderijpuree.
Gebakken zalmfilet met prei in 3 variaties
Een beetje hobbykok wordt zielsgelukkig van dit recept. Met slechts een paar gerechten en wat culinaire trucjes zet je iets moois op tafel.
Naast bovenstaande inspiratie kan prei ook prima als bijgerecht of salade geserveerd worden. De krachtige smaak van prei is vrij makkelijk te combineren bij zowel vlees als visgerechten. Ook in een vegetarisch menu kan de groente een hele mooie begeleider zijn.
Stoofpotje van prei en aardappels
Een makkelijk en veelzijdig bijgerecht, dat is dit stoofpotje van prei en aardappels. Perfect in combinatie met zowel vis als vlees.
Geroosterde prei
Prei kun je op verschillende manieren garen, maar doe het eens op zijn Italiaans. Geroosterde prei, dat is eenvoudig, maar boordevol smaak!
Gegratineerde prei met blauwe kaas
Prei en kaas, dat is een geweldige combinatie, zeker als je een pittige kaas kiest. Gegratineerde prei met blauwe kaas, voor de liefhebbers!
Aardappelsalade met verse prei en een eitje
Basics in de keuken als aardappelen, prei en eieren maken met een paar eenvoudige handelingen deze heerlijke aardappelsalade met verse prei.
En ook in de stamppot of in de pasta kun je heerlijk verse prei verwerken.
Stamppot prei met gebakken paprika en kippendijen
Stamppot prei met gebakken paprika en kippendijen is een stamppot die het hele jaar rond lekker is. Dagje zonder vlees? Vervang de kippendij door geitenkaas
Pasta met prei, spekjes en ei
Is het herfst buiten? Scoor dan met deze pasta met prei, spekjes en ei. Snel, makkelijk en een heerlijke maaltijd voor een gure herfstavond.
Uienfamilie; uien, knoflook, prei
De uienfamilie bestaat niet alleen uit uien. Naast uien zitten er veel meer smaakmakers in die familie. Lees hier alles over de uienfamilie.
Mijn favoriete preirecept noemen wij preiprol.
Kook 1 kg prei en 1 kg aardappel
Bak de spekjes goudbruin
Kook per persoon 1 ei hard en 1 of 2 extra.
Prak alles door elkaar met zout en extra peper.
Hier overheen veel azijn en azijn extra op tafel. Smullen maar!!
Dat klinkt helemaal lekker, en helemaal Hollands Jannetje 😉
Stampot aardappel, prei blokjes kaas, peper, zout, nootmuskaat, mosterd , beetje jus van gisteren, en.evt wat gekookte melk.
Luxe uitvoering: maak hier een ovenschotel van in laagjes aandapprl, prei, kaas. met een sausje van melk, boter, peper en zout, nootmuskaat, mosterd geraspte kaas wat maïzena, strooi er paneermeel ( of broodkruimels overheen, en wat kleone stukjes boter er overheen, om het geheel een mooi goudbruin korstje te geven.
Deze 2 varianten zijn ook glutenvrij en vegan te maken. Glutenvrije broodkruimels als topping. En vegan kaas met edelgistvlokken door het sausje, met plantaardige margarine.
Wat een heerlijke ideeën Gerda en we zijn fan van ideeën waarbij je van één gerecht meerdere varianten maakt. Leuk! ❤️
Wat Een Leuke Tafel Gerechte Ik Heet Patricia En Ben Een Zangeres + Een Keuken Prinses Dwz Dat Ik Goed Kan Koken En Ik Gaat Hier Zeker Gebruik Van Maken Met Een Zelfgemaakte Draai Dat Ik Het Iets Anders Maakt Bedankt Voor De Recepten
Leuk Patricia, we zijn erg benieuwd hoe onze recepten smaken als jij ze maakt 😉
Het kan dan wel niet meer in zijn, maar prei met een papje blijf ik toch erg lekker vinden
Zo is dat Herman, populariteit maakt niet uit, smaak wel ?
Leuke recepten, maar ik mis echt ons favoriete recept… Namelijk preipasta.
Voor 4 personen
1 kilo prei – kleingesneden
rookworst kleingesneden (of wat spekjes)
Braadboter
3 el kerriepoeder
Kopje kookvocht
Bouillonpoeder of peper en zout naar smaak
Pasta naar keuze
Rookworst of spekjes aanbakken en daarna fijngesneden prei toevoegen en meebakken.
3 eetlepels kerrie toevoegen en even goed meebakken.
Daarna een kopje water toevoegen en bouillonpoeder en/of peper en zout en het vuur lager zetten en de prei nog iets verder laten garen.
Als de pasta gaar is, afgieten, bij het preimengsel voegen en na goed omroeren genieten.
Leuk chrhil… was dit een open sollicitatie?
Haha, nee hoor, maar altijd zo jammer dat er maar zo weinig mensen zijn, die dit lekkere receptje kennen.
De recepten die je wil delen zijn de mooiste recepten, dus bij deze kunnen heel veel mensen het proberen 😉