Prei recepten – Prei, daar kun je echt meer mee! Natuurlijk hoort prei tot de meest gekochte groenten, maar we kopen ze massaal per stuk. Supermarkten hebben zelfs besloten om er een stuksprijs van te maken. Waarom? Op de pakjes nasi mix staat “Extra nodig: één prei”. Mensen schaam je! Prei is geen extra, maar een heerlijk basisingrediënt. Verse prei is bij velen bekend als bijgerecht. Groente die je vroeger thuis kreeg met een papje. Dat is niet meer modern, dat willen we niet meer. Gelukkig heeft de welvaart ons inmiddels tot hele andere inzichten gebracht. Er kan zoveel meer met die prei. We hopen dan ook dat deze special er aan bijdraagt dat ook de supermarkten de prei weer per kilo gaan verkopen!
Prei snijden, alsof het uien zijn
Prei is familie van de ui en kan daarmee wel degelijk zorgen voor tranende ogen bij het snijden. Ja, wij snijden de prei even zelf. Er zijn ook zakjes gesneden prei te koop (dat wist je vast al wel ?). Verse, ongesneden prei is langer houdbaar dan een zakje voorgesneden prei. Een nog belangrijker voordeel van het zelf snijden is dat jij zelf bepaalt hoe fijn of grove je de prei snijdt. Je kunt ook wat grotere stukken snijden om deze te garen in een grillpan bijvoorbeeld.
Wit of groen in je prei recepten?
Gebruik je alleen het wit, Bij het snijden van prei is de grote vraag altijd hoever je doorsnijd. Je kunt de prei helemaal gebruiken. Juist in het groene deel van de prei zitten bijzonder veel mineralen.
Koop wel verse prei. Of prei vers is, kun je vooral zien aan de bladpunten. Frisgroene bladpunten laten zien dat de prei vers is. Let op, deze bladpunten worden er vaak door de groenteman afgesneden om te voorkomen dat jij ziet dat ze niet meer vers zijn. Voel daarom ook altijd even of de prei stevig is. Bij minder verse prei gaat het buitenste blad vaak wat losser zitten.
Wil je meer lezen over deze mooie groente? Kijk dan eens in onze special waarin we je heel veel details meegeven. Prei, ontdek alle geheimen.
Prei recepten
Wil je prei in de hoofdrol zetten? Kijk dan eens naar deze ovenschotels en quiches. Daarmee ga je deze verse groente vast vaker op tafel zetten.
Ovenschotel met kip, bloemkool en prei
Een eenvoudige, maar erg lekkere ovenschotel met kip, bloemkool en prei. Boordevol Hollandse groenten waar iedereen nog eens van opschept.
Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.
Macaroni met ham, kaas en prei
Een heerlijke romige macaroni met ham, kaas en prei die extra lekker wordt door hem even te gratineren in de oven.
Quiche Lorraine; Een heerlijke klassieker
Quiche Lorraine is een echte Franse klassieker. Gevuld met prei (of bosuien) en gerookte spekblokjes. Ideaal als je gasten krijgt.
Verse prei is ook steevast onderdeel van soepgroenten. Gebruik prei (of alleen het blad) dus ook altijd bij het trekken van een groentebouillon. Ook in soep kun je prei echt centraal zetten. Kijk maar:
Aardappelsoep met prei
Een heerlijke, fluwelige aardappelsoep met prei van slechts een paar ingrediënten, die ook nog eens snel en makkelijk te bereiden is.
Mosterd-prei soep
Mosterd-prei soep. Niet uit een blik, niet uit een pakje maar gewoon zelf gemaakt. Binnen 20 minuten heb jij deze heerlijke soep op tafel staan.
Witte bonensoep met prei
Een echt stevige maaltijdsoep. Net even anders op de momenten dat je normaal voor een erwtensoep zou kiezen. Witte bonensoep is net zo voedzaam en met de heerlijke vulling van spek en prei krijgt de witte bonensoep een lekker winter karakter. Lekker met stokbrood en gesmolten kaas.
Preisoep met peterselieroom en een krokantje
Een soep voor iedere gelegenheid Soep is een heerlijk gerecht dat bij verschillende gelegenheden genuttigd kan worden. Ze kan gegeten worden als aperitief, als voorgerecht bij een lunch of diner, maar een soep kan ook een hoofdmaaltijd op zich vormen. Zelf echte groentebouillon maken Om een lekkere soep te krijgen gaan we uit...
Verse prei en verse vis zijn een fantastische combinatie
In deze serie met prei recepten mag verse vis echt niet ontbreken. Prei en vis vormen een heerlijke culinaire match. Met die wetenschap en vervolgens een beetje experimenteren maak je de meest smaakvolle en verse creaties.
Vis en papillotte met jeneverbesboter en prei
Vis en papillotte is een voorbeeld van een makkelijke, gezonde en snelle manier om vis te bereiden. In dit recept vis en papillotte met prei.
Kabeljauwgratin met prei en kerrie
Een homemade visgratin met kabeljauw, prei en kerrie. Deze kabeljauwgratin zit vol verse ingrediënten en staat in 30 minuten op tafel.
Gebakken zalmfilet met prei in 3 variaties
Een beetje hobbykok wordt zielsgelukkig van dit recept. Met slechts een paar gerechten en wat culinaire trucjes zet je iets moois op tafel.
Schar met prei en knolselderijpuree
Schar is een heerlijk Hollands visje uit onze eigen Noordzee en hij is ook nog eens heel betaalbaar. Lekker met gestoofde prei en knolselderijpuree.
Naast bovenstaande inspiratie kan prei ook prima als bijgerecht of salade geserveerd worden. De krachtige smaak van prei is vrij makkelijk te combineren bij zowel vlees als visgerechten en ook in een vegetarisch menu kan deze groente een hele mooie begeleider zijn.
Gegratineerde prei met blauwe kaas
Prei en kaas, dat is een geweldige combinatie, zeker als je een pittige kaas kiest. Gegratineerde prei met blauwe kaas, voor de liefhebbers!
Aardappelsalade met verse prei en een eitje
Basics in de keuken als aardappelen, prei en eieren maken met een paar eenvoudige handelingen deze heerlijke aardappelsalade met verse prei.
Salade van zuurkool, rode kool en prei
Door zuurkool te verwerken in een salade krijg je een heerlijk frisse salade die behalve erg lekker ook gezond en goedkoop is.
Ham-prei salade met noten
De bekende ham-prei salade wordt meestal kant-en-klaar gekocht. Deze salade zelf maken is echter een klusje van niks. Je kunt er je eigen smaak aan geven.
En ook in de stamppot of in de pasta kun je heerlijk verse prei verwerken.
Stamppot prei met gebakken paprika en kippendijen
Stamppot prei met gebakken paprika en kippendijen is een stamppot die het hele jaar rond lekker is. Dagje zonder vlees? Vervang de kippendij door geitenkaas
Pasta met prei, spekjes en ei
Is het herfst buiten? Scoor dan met deze pasta met prei, spekjes en ei. Snel, makkelijk en een heerlijke maaltijd voor een gure herfstavond.
Het kan dan wel niet meer in zijn, maar prei met een papje blijf ik toch erg lekker vinden
Zo is dat Herman, populariteit maakt niet uit, smaak wel ?