• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Provolone; lekker Italiaans!

De Italiaanse kaas laat zich prima raspen of in plakken snijden, en smelt heel goed

Redactie door Redactie
in Specials
0
Provolone

Provolone – Als je een Italiaanse delicatessenwinkel binnengaat, zie je ze ongetwijfeld wel hangen, de kazen met een witte waxlaag, oftewel Provolone! Maar heb je die Italiaanse kaas ook wel eens geproefd? Als dat nog niet het geval is, en je bent een kaasliefhebber, dan zouden je moeten denken; ‘toch maar eens doen.’

Wat is het voor een kaas?

Provolone is een harde Italiaanse kaas, en wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Traditioneel werd de kaas vooral in Zuid-Italië gemaakt, maar tegenwoordig wordt Provolone door heel Italië geproduceerd. Provolone is een zogenaamde ‘geknede kaas’. In het Italiaans heet dat ‘formaggi a pasta filata’. De kaas is er in veel verschillende vormen; denk onder andere aan worstvormig, peervormig, flesvormig, kegelvormig, maar er zijn bijvoorbeeld ook meloenvormige kazen. De meeste kazen wegen 4 tot 6 kilo, maar er worden ook wel andere gewichten geproduceerd.

Het productieproces en de rijping

Voor de ‘dolce’ variant van Provolone wordt aan de gepasteuriseerde koemelk kalfsstremsel toegevoegd om de melk te laten stremmen. De wrongel wordt na het indikken als een soort koek op een plaat uitgespreid. Die koek wordt in stukken gesneden, weer in een bak gedaan om aan te zuren. Vervolgens wordt er wat heet water bij gedaan, om de wrongel te laten broeien. Daarna wordt het gekneed tot een elastische massa. Provolone wordt dan ook wel een ‘gebroeide kneedkaas’ genoemd.

De geknede massa wordt in slierten uit elkaar getrokken, in de vormen gedaan en geperst. Vervolgens wordt de kaas uit de vorm gehaald, en in een pekelbad gelegd. Dan gaat er een touwtje omheen en wordt de kaas van een laagje wax voorzien. Daarna wordt de kaas opgehangen om te rijpen. Als de kaas is bedoeld om langer te rijpen wordt het waxlaagje later aangebracht. De jongere ‘dolce’ kazen rijpen meestal een maand of 3, maximaal 6 maanden. De ‘piccante’ rijpt 12 maanden.

Provolone

Hoe smaakt Provolone?

Provolone heeft best een complexe smaak. De ‘dolce’ heeft een milde, volle, romige, nootachtige smaak. De ‘piccante’ is heeft een wat andere, hardere structuur en heeft een wat meer karakteristieke smaak.

Provolone in de keuken

Uiteraard kun je Provolone gebruiken om de lekkerste Italiaanse, en ook niet-Italiaanse, gerechten mee te koken. De kaas laat zich prima raspen of in plakken snijden, en smelt heel goed. Daardoor is hij heel geschikt voor op een pizza of over de pasta. De kaas is ook lekker om zo te eten, in een salade, op een broodje, of natuurlijk op een Italiaans kaasplankje. In Italië wordt Provolone, de ‘dolce’ variant, ook als dessertkaas gegeten, met een kopje koffie of espresso erbij. Maar ook een tosti met Parmaham en Provolone is vast erg lekker.

Recepten met Provolone

Bij recepten met Italiaanse kaas hoort natuurlijk ook een recept met risotto. De risotto met Provolone en broccoli is erg lekker. Maar ook in niet specifiek Italiaanse gerechten komt Provolone heel goed tot zijn recht. De aardappelgratin met herfstgroenten is daar een voorbeeld van.

Rode bietenstamppot met Provolone
Stamppot

Rode bietenstamppot met Provolone

Op zoek naar een fijne, vegetarische stamppot? Probeer dan eens rode bietenstamppot met Provolone, met een lekker kazig Italiaans tintje!

Check het recept of lees de infoDetails
Aardappelgratin met herfstgroenten en provolone
Hoofdgerecht

Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone

Zet deze herfst eens wat kleur op tafel. Deze lekkere aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone helpt je daar zeker bij.

Check het recept of lees de infoDetails
Risotto met Provolone en broccoli
Rijstgerechten

Risotto met provolone en broccoli

Een favoriet uit de Italiaanse keuken is risotto, in ontelbare variaties. Deze risotto met provolone en broccoli moet je dan ook proberen!

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
Italiaanse kaas

Italiaanse kaas; de lekkerste soorten + recepten

Er bestaan 400 soorten Italiaanse kaas. Weet jij wat de lekkerste soorten zijn? We delen natuurlijk ook onze beste recepten met je!

Tags: Kaas
DeelPinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief