Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland – Verse pruimen zijn een echte zomerse lekkernij. Die Hollandse pruimen zijn er maar kort, maar als ze er zijn, zijn ze er goed! Het Hollandse pruimenseizoen begint met de heerlijke Opal pruimen. Dit is een heerlijke, zoete, sappige en paarsrode pruim. En uiteindelijk komen de Reine Victoria’s. Deze pruim is echt een topper! Heerlijk zoet en sappig, groot en ovaalvormig en als het gaat om kleur lijkt deze pruim op de Opal pruimen. Nog een bekende pruim is de Reine Claude. Een kleine, groene pruim, maar heerlijk zoet en sappig.
Verwen jezelf eens door een kilootje Hollandse Pruimen te kopen. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond. Eet ze uit de hand of gebruik ze als pruimenmoes, pruimensaus of pruimenjam. In fruitsalades, door de yoghurt of in pruimentaart. Lees dus snel verder.
Pruimen zijn er maar kort, maar als ze er zijn, zijn ze er goed!
Pruimentijd; waar let je op?
Hollandse pruimen, zo van de boom, zijn er volop in de maanden juli tot en met oktober. In dezelfde periode (of: 1 à 2 maanden eerder) zijn er geïmporteerde pruimen uit landen als Spanje, Italië, Frankrijk, België en Roemenië. In het vroege voorjaar zijn er geïmporteerde pruimen uit Chili en Zuid-Afrika.
Stelregel blijft dat de Hollandse Pruimen de lekkerste zijn.
Als het seizoen voor verse Hollandse pruimen begint komen de rassen snel achterelkaar op de markt. Je kunt dus gevarieerd kopen. Let er op dat het fruit er gaaf en niet gekneusd uitzien. Koop pruimen vooral zo dat ze snel gegeten kunnen worden. In een zure pruim bijten is geen pretje en door die onprettige ervaring worden er de volgende keer geen pruimen gekocht. Pruimen zijn over het algemeen zoet en sappig als ze rijp gegeten worden. Vooral de geïmporteerde pruimen, die er volop zijn voordat de Hollandse pruimen op de markt komen, zijn vaak wat zuur van smaak. Wacht daarom liever tot de echte Hollandse pruimen er zijn. Je geniet dan veel meer van deze gezonde lekkernij. Pruimen worden overigens in het rijtje van steenfruit gezet omdat er een pit in zit.
Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit
Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!
Verse pruimen moet je niet bewaren
Verse Hollandse pruimen moet je het liefst direct na aankoop eten. Pruimen zijn niet heel lang houdbaar. Bewaar ze 3 à 4 dagen op een koele plaats of 4 tot 6 dagen in de koelkast. Eet de pruimen zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg!
In de pruimentijd kun je hele verse pruimen prima invriezen. Je kunt ze het beste invriezen als moes. Hiervoor ontvel je de vruchten, vervolgens ontpit je ze en kook je ze met een bodempje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de vriezer.
Aan pruimen valt niet zoveel schoon te maken. Was ze alleen even onder (niet te koud) water en eet ze lekker uit de hand.
Lekker & Gezond
De pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Ze bevatten onder andere per 100 gram: 42 Kcal., 0,5 gram eiwit, 0 gram vet, 10 gram koolhydraten, 5 milligram vitamine C. Geniet dus dubbel in de pruimentijd! Onderaan de pagina vind je verschillende heerlijke recepten om er nog meer mee te doen dan ze alleen uit de hand te eten.
Controleer, als je pruimen koopt, altijd goed hoe rijp ze zijn. Pruimen zijn alleen lekker als ze voldoende rijp zijn. De meeste pruimensoorten worden donkerder van kleur naarmate ze rijper worden.
Even wat soorten verse pruimen op een rij
De Ontario is een ronde, groengele pruim die in de tweede helft van juli op de markt komt. De smaak is sappig en zoet.
De Opal is een kleine paarsrode pruim die half juli op de markt komt. Ze zijn sappig en heerlijk zoet van smaak.
De Reine Claude Verte is een kleine, ronde en groengele pruim die er begin augustus is. De smaak van deze pruim is zoet en sappig.
Half augustus komen de Reine Victoria’s op de markt. Dit is een grote, langwerpige, rode pruim. Het is absoluut een topper onder de pruimen rassen en het is dan ook één van de bekendste pruimen.
Dit geldt ook voor de Reine Claude d’Althan pruimen die er eind augustus zijn. Dit is een grote, ronde, paarsrode pruim die erg sappig is en voortreffelijk smaakt.
Ga genieten van de pruimentijd!
Verse pruimen zijn geweldig lekker in gebak
Het is heerlijk om pruimen te verwerken in gebak. De vruchten worden niet alleen heerlijk zacht van structuur, maar veranderen ook van kleur en smaak. Met onderstaande recepten maak je heerlijk zomers gebak waar iedereen dol op is.
Taart met verse pruimen en frangipane
Fruit in gebak is altijd lekker, maar deze taart met verse pruimen en frangipane is meer dan gewoon lekker door het gebruik van amandelmeel.
Plaatcake met pruimen; smaakvolle cake om te delen
Geniet van de zomer met een heerlijke plaatcake met verse Hollandse pruimen, hiervan delen is hier geen probleem, of juist wel?
Kruidige pruimen plaatkoek met 5 spices
Verse Hollandse pruimen laten zich prima verwerken met een stevige kruiderij. Deze kruidige pruimen plaatkoek is gemaakt met 5 spices.
Pruimentaartje met hazelnoot en havermout; van verse pruimen
Om volop te genieten van de Hollandse pruimentijd een recept voor een pruimentaartje met hazelnoot en havermout. Met verse pruimen!
Gebruik ook eens pruimen in een hartig gerecht
Als je aan bakken met pruimen denkt, denk je vooral aan zoete gerechten. Pruimen zijn ook prima gebruiken in hartige gerechten. De combinatie van verse zoet zure pruimen met zoute ham of kaas is geweldig lekker. Probeer een van onderstaande recepten maat eens.
Hartige taart met pruimen; lekker met geitenkaas en courgette
Een hartige taart met pruimen, dat klinkt bijzonder, maar de combinatie van pruimen en geitenkaas is er een die je zeker eens moet proeven!
Platbrood met pruimen en gedroogde ham; voor lunch of borrel
Anders en verrassend lekker, dit platbrood met pruimen en gedroogde ham is perfect voor een zomerse lunch of bij een glaasje rosé.
Nog meer lekkere recepten met verse pruimen
Dat pruimen heel veelzijdig zijn, zie je aan alle recepten waarin verse pruimen verwerkt zijn. De zoet zure smaak kan op heel veel manieren verwerkt worden. Stevig en een beetje zuur of heerlijk zacht en zoet, met verse pruimen maak je de lekkerste gerechten.
Gegrilde pruimen uit de oven
Met dit eenvoudige recept maak je zelfs van zure pruimen heerlijk zachte zoete gegrilde pruimen met een saus waar je je vingers bij opeet.
Groene salade met verse pruimen; vers en in een kwartier op tafel
Een makkelijke, maar geweldig lekkere groene salade met verse pruimen. Deze salade bewijst dat een makkelijke salade niet saai hoeft te zijn.
Pruimensalsa van verse Hollandse pruimen
Geef vleesgerechten een boost met pruimensalsa, of serveer bij de borrel. De salsa van verse pruimen is ook erg lekker met kaas of chips.
Salade met verse pruimen en geitenkaas
Salade met verse pruimen en geitenkaas, die combinatie moet je zeker eens geproefd hebben. Lekker met veldsla en frisse komkommer!
Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
Stop de smaak van de zomer in een potje en maak zelf pruimenjam van verse Hollandse pruimen. Lekker om te maken, ook leuk om cadeau te doen.
Pruimenchutney van verse pruimen
Verras eens met een zelfgemaakte pruimenchutney van verse pruimen. Ontdek fantastische smaken, en het is ook nog echt makkelijk te maken.
Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt
Ontbijten met yoghurt, granola en gekarameliseerde pruimen is een feestje voor de nazomer als er volop verse pruimen verkrijgbaar zijn.
Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit
Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!
Je stelt dat Hollandse pruimen het lekkerst zijn. Dat is niet mijn ervaring. Ze zijn vaak onrijp. Zelf heb ik liever Turkse pruimen, die rassen hebben die je vroeger bij ons zag, zoals die gele.
Een verschil van mening in deze is niet erg Paul. Hollandse pruimen hebben écht mijn voorkeur ten opzichte van heel veel pruimen die buiten het seizoen in de supermarkten liggen. Dat ze vaak niet rijp zijn heeft alles te maken met commercie en niets met de vrucht zelf.