Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Raapstelen; De smaak van het voorjaar

Raapstelen, raapsteeltjes, kelen, keeltjes, bladmoes of snijmoes verschillende namen die allemaal voor de zelfde voorjaarsgroente worden gebruikt.

0 1.666

Raapstelen – Raapstelen, raapsteeltjes, kelen, keeltjes, bladmoes of snijmoes verschillende namen die allemaal voor de zelfde voorjaarsgroente worden gebruikt. Raapstelen is denk ik de meest gebruikte daarom is dat ook de naam die ik hier zal gebruiken.

Raapstelen, wat zijn het?

Verkrijgbaar

Hoewel de raapstelen niet de naam vergeten groente hebben zien we ze niet heel veel, dit heeft echter meer te maken met het feit dat raapstelen slechts een korte periode verkrijgbaar zijn. Vanaf maart zie je ze weer verschijnen soms in de supermarkt maar zeker bij je groenteman. Let er wel op dat de blaadjes van de raapstelen er fris uitzien, een mooie lichtgroene kleur hebben en knapperig aanvoelen. Verlept ogende raapstelen moet je zeker laten liggen.

Bewaren

Het best bewaar je je verse raapstelen in de groente la van je koelkast. Bewaar ze in een papieren zak welke je gewoon open laat. Op deze manier kun je de raapstelen zeker een aantal dagen bewaren. Invriezen gaat ook, blancheer ze dan wel eerst een minuut of 2. Vervolgens direct de vriezer in en als je ze wilt gaan gebruiken bevroren en al de pan in.

Gebruik

Raapstelen zijn zo veelzijdig te gebruiken, rauw in een salade smaken ze heerlijk, maar je kan ze roerbakken, koken of stoven eigenlijk is de toepassing van raapstelen gelijk aan die van spinazie.
Om de smaak van verse raapstelen zo puur mogelijk te houden, zou je ze simpelweg kunnen koken. Neem hiervoor;

  • 1,5 kilo Raapstelen
  • Zout
  • zwarte Peper (vers gemalen)

Maak de raapstelen schoon door evt. lelijke blaadjes en de worteltjes te verwijderen. Was de raapstelen en doe ze met aanhangend water in de pan. Kook de raapstelen ca. 5 minuten tot ze gaar en geslonken zijn. Laat ze goed uitlekken, maal er wat zwarte peper over en serveer direct.

Bekijk hieronder nog meer heerlijke recepten met deze voorjaarsgroente:

Of maak er een simpel stamppotje van. Neem hiervoor een lekkere kruimige aardappel.
• Kook de aardappelen in 15 – 20 minuten.
• Ontdoe de raapsten van de wortels, snij ze fijn (ik hou van grof gesneden) en goed wassen.
• Stamp de aardappelen en doe er een flinke klodder crème fraîche bij.
• Roer de raapstelen er doorheen.
• Eventueel een klontje boter bij serveren en een lekkere balsamico erover.

Recepten met raapstelen

1 van 3

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer