Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Rabarber, draadjesmoes, ontzuren met kalk en meer

0 2.863

Kijk rond op de markt, loop een willekeurige groentenspeciaalzaak binnen in april en je vindt rabarber. Natuurlijk, want dit is één van de vroegste groenten producten van het voorjaar. Lekker want rabarber zet je graag op tafel. Het is gezond, lekker en de vele culinaire mogelijkheden maken dit tot een pracht product.

Even een aantal rabarberfeiten op een rij:

  • Vroege rarbarber is wat zuurder. Vroeger gebruikte men kalk om de rabarber te ontzuren. Gemiddeld kennen we dit niet dus voegen we suiker toe. Slecht, maar lekker. Wil je toch kalk proberen, gebruik dan kalk, krijt of Calciumcarbonaat (CaCo3). Niet teveel, want rabarber hoort nou eenmaal zuur te zijn. Is dit dat niet dan is het gewoonweg niet te eten.
  • Bereiding is simpel. Blad en wortel verwijderen, steel in stukken snijden en met heel weinig water of ander vocht opzetten. Tot moes koken. Als je af en toe roert merk je wanneer het goed is. Alle stengeldelen moeten uit elkaar gevallen zijn. Gebruik je teveel vocht, dan kun je de rabarber bijbinden met (in water opgeloste) maïzena.
  • De eerste rabarber is verkrijgbaar vanaf april. Latere rabarber wordt steeds zoeter.
  • Rabarbermoes kun je gebruiken als bijgerecht (net als appelmoes) maar ook in een crumble, bij een dessert, of in gebak. Ook bij ijs kun je rabarber prima serveren. Daarnaast kun je er sap, compote, marmelade, jam of siroop van maken.
  • Rabarber combineert goed met andere fruitsoorten als aardbeien en abrikozen. Ook bij kalfsvlees, kip of vis is een rabarbercompote prima op z’n plek
  • Verse rabarber herken je aan de kleur. oudere rabarber verschrompelt bij het blad en de steelranden worden lelijk. Verse rabarber kun je een week in de koelkast bewaren.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer