• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, april 15, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Rabarber verdient ook een plaatsje in jouw tuin

door Redactie
in Specials
0
2
Rabarber verdient ook een plaatsje in jouw tuin

Wat kan ik blij worden als de eerste neuzen van de rabarberplant zich uit de grond toveren. Het frisgroene blad gecombineerd met de zoet roze stengels maakt een voorjaarsgevoel in mij los. Als alle bladen zich hebben uitgerold is alleen het reusachtige blad al bewonderenswaardig.

Iedereen zou dan ook een rabarberplant in zijn tuin moeten hebben. Ik vertel je er graag meer over.

De natuur een handje helpen

rabarber-kwekenDe rabarber is een overblijvende plant die wordt vermeerderd door scheuren of snijden. Uit zaad opkweken kan maar geeft een mengelmoes aan typen. Het duurt drie jaar voordat de rabarberplant sterk genoeg is om van te oogsten. Rabarber vraagt liefst een zonnige standplaats. Een halfschaduw standplaats kan wel maar zal minder opbrengst geven. Een vruchtbare grond en in het vroege voorjaar en na de oogst een bemesting is voldoende om het de rabarberplant naar zijn zin te maken. Heeft de rabarberplant het naar zijn zin dan kan hij wel 20 jaar mee gaan. Om eerder van de rabarber te kunnen genieten kan je ervoor kiezen de plant te forceren. Dat kan op verschillende manieren. De goedkoopste manier is om van pvc buis een tunnel te maken en daarover heen plastic, doorzichtig afdekzeil met daarin gaatjes te plaatsen. Een duurdere manier is het gebruik van een forceerpot. Deze bodemloze hoge terra cotta pot met deksel, plaats je over de plant heen. Op het moment dat de plant oogstbaar is, tilt hij vanzelf het deksel op.

Rabarber kweken kan ook in een kleine tuin

Het leukste deel: de oogst

Rabarber oogst je van april tot de langste dag (21 juni). Ga je langer door met oogsten dan put je de plant uit en zal de opbrengst het volgende jaar minder zijn. Om zo min mogelijk schade aan de plant te berokkenen, pak je bij het oogsten de steel vlak boven de grond, bij de voet, vast en draai je deze los van de plant. Op deze manier zal er nagenoeg geen water in het overgebleven gedeelte blijven staan. Van de rabarber worden alleen de stelen gegeten. Heb je last van slakken dan kan je ’s-Avonds een paar bladeren in de tuin leggen. De slakken zullen hierop kruipen en je kunt ze de volgende dag ergens uitzetten. De rabarber heeft weinig last van ziekten. De meest voorkomende ziekte is valse meeldauw. Valse meeldauw ontstaat bij vochtig en koud weer.

Rabarber kweken is enorm genieten van plantje tot heerlijk gerecht

Zure stengels met een zoetje

Vanwege het oxaalzuur heeft de rabarber een zure smaak. Dat is ook de reden dat er aan gerechten met rabarber vaak suiker wordt toegevoegd. Ook wordt er soms kalk aan de rabarber toegevoegd voor een zachtere smaak. Rabarber wordt vaak verwerkt tot compote, een zoet nagerecht maar rabarber is veel veelzijdiger dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overheerlijke rabarber crumbletaart? Heb je nog een zonnig plaatsje in je tuin over? Dan is het zeker de moeite waard om een rabarber te planten. De kleurige stelen en het decoratieve blad zijn een echte eyecatcher! Bovendien vergt rabarber weinig onderhoud.

Tags: GroenteGroente - Stengelgroenten - RabarberMoestuinseizoenStengelgroenten
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oosterse komkommersalade
Bijgerecht

Oosterse komkommersalade; Lekker bij bami of nasi

Quiche met paprika en feta
Quiche

Snelle quiche met paprika en feta; Zonder vuile pannen!

Raapstelen
Specials

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

Zoetzure linten van komkommer en wortel
Bijgerecht

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje
Stamppot

Stamppot raapstelen met een Mediterraan tintje

Reacties 2

  1. ria says:
    7 jaar geleden

    gevonden en gelezen , leuk hoor

    Beantwoorden
    • Lynda says:
      7 jaar geleden

      Dankjewel!

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Raapstelen
Specials

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er...

Lees verder
frittata recepten

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Nieuwe recepten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje
Vleesgerechten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje

Wil je echt genieten van je shoarma van lamsvlees met pitabroodje ? Maak dan de pitabroodjes en de knoflooksaus ook...

Lees verder
Oosterse komkommersalade

Oosterse komkommersalade; Lekker bij bami of nasi

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij...

Lees verder
eieren in beslag

Eieren in beslag; Wat doen ze daar eigenlijk in?

Kippenvleugeltjes bereiden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Jona op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen