Wat kan ik blij worden als de eerste neuzen van de rabarberplant zich uit de grond toveren. Het frisgroene blad gecombineerd met de zoet roze stengels maakt een voorjaarsgevoel in mij los. Als alle bladen zich hebben uitgerold is alleen het reusachtige blad al bewonderenswaardig.
Iedereen zou dan ook een rabarberplant in zijn tuin moeten hebben. Ik vertel je er graag meer over.
De natuur een handje helpen
De rabarber is een overblijvende plant die wordt vermeerderd door scheuren of snijden. Uit zaad opkweken kan maar geeft een mengelmoes aan typen. Het duurt drie jaar voordat de rabarberplant sterk genoeg is om van te oogsten. Rabarber vraagt liefst een zonnige standplaats. Een halfschaduw standplaats kan wel maar zal minder opbrengst geven. Een vruchtbare grond en in het vroege voorjaar en na de oogst een bemesting is voldoende om het de rabarberplant naar zijn zin te maken. Heeft de rabarberplant het naar zijn zin dan kan hij wel 20 jaar mee gaan. Om eerder van de rabarber te kunnen genieten kan je ervoor kiezen de plant te forceren. Dat kan op verschillende manieren. De goedkoopste manier is om van pvc buis een tunnel te maken en daarover heen plastic, doorzichtig afdekzeil met daarin gaatjes te plaatsen. Een duurdere manier is het gebruik van een forceerpot. Deze bodemloze hoge terra cotta pot met deksel, plaats je over de plant heen. Op het moment dat de plant oogstbaar is, tilt hij vanzelf het deksel op.
Rabarber kweken kan ook in een kleine tuin
Het leukste deel: de oogst
Rabarber oogst je van april tot de langste dag (21 juni). Ga je langer door met oogsten dan put je de plant uit en zal de opbrengst het volgende jaar minder zijn. Om zo min mogelijk schade aan de plant te berokkenen, pak je bij het oogsten de steel vlak boven de grond, bij de voet, vast en draai je deze los van de plant. Op deze manier zal er nagenoeg geen water in het overgebleven gedeelte blijven staan. Van de rabarber worden alleen de stelen gegeten. Heb je last van slakken dan kan je ’s-Avonds een paar bladeren in de tuin leggen. De slakken zullen hierop kruipen en je kunt ze de volgende dag ergens uitzetten. De rabarber heeft weinig last van ziekten. De meest voorkomende ziekte is valse meeldauw. Valse meeldauw ontstaat bij vochtig en koud weer.
Rabarber kweken is enorm genieten van plantje tot heerlijk gerecht
Zure stengels met een zoetje
Vanwege het oxaalzuur heeft de rabarber een zure smaak. Dat is ook de reden dat er aan gerechten met rabarber vaak suiker wordt toegevoegd. Ook wordt er soms kalk aan de rabarber toegevoegd voor een zachtere smaak. Rabarber wordt vaak verwerkt tot compote, een zoet nagerecht maar rabarber is veel veelzijdiger dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overheerlijke rabarber crumbletaart? Heb je nog een zonnig plaatsje in je tuin over? Dan is het zeker de moeite waard om een rabarber te planten. De kleurige stelen en het decoratieve blad zijn een echte eyecatcher! Bovendien vergt rabarber weinig onderhoud.
gevonden en gelezen , leuk hoor
Dankjewel!