Recepten met garnalen – Garnalen, ze zijn er in verschillende soorten en maten. Deze schaaldieren komen voor in zout water, maar ook in zoet water. Ze worden uit zee gevist, maar ook gekweekt. Je koopt ze vers, of uit de diepvries. En ze worden ongepeld en gepeld verkocht. Kortom, er valt veel te vertellen over garnalen. Maar het interessantste aan dit verhaal is natuurlijk dat garnalen verschrikkelijk lekker zijn en dat je er de heerlijkste gerechten mee op tafel kunt toveren, zonder dat je meteen een chef-kok hoeft te zijn.
Koken met garnalen is niet moeilijk, en het geeft je gerecht al snel een wat luxere uitstraling.
Een simpele risotto wordt bijvoorbeeld in een handomdraai een bijzonder gerecht als je er garnalen in verwerkt. In veel recepten wordt gesproken over ‘garnalen’ als ingrediënt. In principe kun je dan elke soort (grotere) garnaal gebruiken. Mocht je er niet uitkomen, of je twijfelt, ga dan eens met je visboer praten. Hij of zij kan je het verschil tussen de verschillende soorten uitleggen en je vertellen welke garnaal jij het best voor je recept kunt kiezen. De recepten met garnalen die we hier voor je hebben verzameld betreffen recepten met grotere garnalen. Voor recepten met de kleinere Hollandse garnalen verwijzen we je graag naar ons andere artikel over Hollandse garnalen.
Recepten met garnalen
Garnalen kun je inzetten in allerlei gerechten. Voor een voorgerechtje zit je bij wijze van spreken al goed met een paar gebakken of gegrilde grote garnalen. Een beetje sla en een lekker sausje maken je voorgerecht compleet. Ook als onderdeel van een bijgerecht komen de wat grotere garnalen uitstekend tot hun recht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoofdgerechten… Hou jij ook zo van garnalen? Kijk dan snel bij de recepten hieronder. Er zit vast iets lekkers voor je bij!
Voorgerechten met garnalen
Ben je op zoek naar recepten met garnalen voor een leuk voorgerecht, voor een etentje of een speciale gelegenheid? Met garnalen maak je makkelijk en snel de leukste voorgerechten. Verras je tafelgenoten eens met een pasteitje met een ragout waar garnalen in verwerkt zijn. Ook voor een amuse zijn garnalen een goed idee.
Scampi met romig komkommersausje
Wij worden gelukkig van kleur in de keuken. Scampi met romig komkommersausje is zo'n kleurrijk en smaakvol gerecht waar je blij van wordt.
Aspergeragout met oesterzwammen en garnalen
Lekker eten van het seizoen? Serveer eens een aspergeragout als voorgerecht of als lunch, kan ook als hoofdgerecht bij pasta, rijst of friet.
Gentse Waterzooi van Scampi
Gentse waterzooi wordt vaak met kip gemaakt. Maar oorspronkelijk werd dit met vis gemaakt. Probeer eens deze Gentse waterzooi met scampi
Amuse van zalm, garnalen en avocadomousse
Wil je een keer echt goed voor de dag komen bij je gasten? Serveer dan deze amuse van zalm, garnalen en avocadomousse. Met gemarineerde rammenas.
Bijgerechten, salades en soepen
Een eenvoudige soep ziet er al snel heel feestelijk en spectaculair uit met een paar grote garnalen als topping. En natuurlijk zijn garnalen een onmisbaar onderdeel van een vissoep als bouillabaisse. Ook in een salade of een ander bijgerecht zijn ze een prima toevoeging.
Pastinaak-venkelsoep met garnalen
Heel eenvoudig, maar ook een echt feestelijke soep. Dit recept voor pastinaak-venkelsoep met garnalen serveer je met trots als voorgerecht.
Aspergesoep met zalm en garnalen
Dit recept staat binnen een half uur op tafel. Met aspergesoep met zalm en garnalen serveer je iets moois. Succes gegarandeerd!
Bouillabaisse zelf maken; proef de sfeer van Zuid-Frankrijk op je bord
Bouillabaisse is een rijke vissoep met vis, garnalen en mosselen uit Marseille. In de soep serveer je stokbrood met een oranje-pittige saus.
Scandinavische spinaziesoep met zalm & garnalen
Verse spinazie, kippenbouillon, verse dille, gerookte zalm en Noorse garnalen. Serveer in voorjaar en zomer deze Scandinavische spinaziesoep.
Koude meloensoep met gember en een spiesje van scampi
Meloensoep, dit recept is een koud hapje. Niets warm houden, geen moeilijk gedoe, maar gewoon simpel genieten. Ik maak het klaar en laat het afkoelen.
Hoofdgerechten, de lekkerste recepten met garnalen
Met een hoofdgerecht waarin garnalen een hoofdrol spelen scoor je bonuspunten bij je tafelgenoten. Een pastagerecht of een heerlijke, romige risotto wordt gelijk een feestje op je bord als er garnalen in zitten. Ook in een Oosterse curry passen deze schaaldieren heel goed. Een vispannetje wordt extra lekker met garnalen. En heb je al eens garnalen op de barbecue bereidt? Je ziet het, mogelijkheden te over. Lees hier onder de lekkerste recepten met garnalen!
Garnalen in romige tomatensaus met spaghetti
Een lekker makkelijke en gezonde maaltijd. En deze garnalen in romige tomatensaus met spaghetti staat ook nog eens heel snel op tafel!
Pasta scampi diabolique
Zin in iets pittig en niet veel tijd om snel iets op tafel te toveren? Dan is deze pasta scampi diabolique ideaal.
Pittige pasta met garnalen en burrata
De garnalen en tomatensaus in dit pastagerecht zijn pittig gekruid. De kaas in deze pittige pasta met garnalen en burrata maakt hem romig!
Garnalen in tequilamarinade; van de barbecue
Garnalen in een wat tropische marinade, dat klinkt lekker en zomers. Garnalen in tequilamarinade, van de barbecue, zijn dat zeker! Kijk maar!
Garnalencurry met paksoi
De lekkerste garnalencurry met paksoi en andere groenten? Die maak je gewoon zelf. Net als de verse, rode currypasta. Ook die maak je zelf!
Garnalen van de barbecue; in een heerlijke marinade
Je handen blijven niet schoon bij het eten van garnalen van de barbecue, maar dat maakt niets uit, ze smaken heerlijk en daar gaat het om!
Hapjes met garnalen
Wat is een borrel zonder borrelhapjes? Dat is maar een kale bedoening. Serveer eens iets anders dan kaas en worst! Want met garnalen maak je de lekkerste borrelhapjes! Gefrituurd, in een wontonjasje bijvoorbeeld. En bij een tapasborrel of maaltijd mogen garnalen in knoflook natuurlijk al helemaal niet ontbreken.
Scampi’s in wontonjasje
Een hapje, of een begeleider voor een aperitief? Maak deze scampi's in wontonjasje eens. Een heerlijk krokant hapje waar iedereen van geniet.
Gamba’s gesmoord in knoflook
Inspiratie nodig voor tapas? Probeer gamba's gesmoord in knoflook. Een populaire lekkernij en eenvoudig om te maken. Kan ook met langoustines!
Scampi balletje in krokant jasje van kataifideeg
Bitterballen, kaassoufflés en vlammetjes zijn de populairste snacks in de diepvries bij de supermarkt. Maar wij maken graag dit scampi balletje. Jij ook?
Garnalen; de lekkerste tips & recepten
Garnalen, de vele soorten en maten maken het kiezen niet altijd even makkelijk. Wij hebben de belangrijkste feiten op een rijtje gezet!