• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

Redactie door Redactie
in Specials
0
Recepten met nieuwe aardappelen

Ze zijn er weer, soms nog een beetje onder de aarde: nieuwe aardappelen. Verser dan vers, die gaan zo van de aardappelteler naar jouw keuken. Misschien zie je ze over het hoofd, maar let er goed op want dit zijn de parels van het voorjaar. Vers, zacht, smaakvol en op hun allerbest in de maand mei. Gek eigenlijk, we vieren massaal het aspergeseizoen en het barbecueseizoen, maar de nieuwe aardappelen worden vaak vergeten.

Nieuwe aardappelen zijn eigenlijk gewoon de eerste aardappelen van het jaar. Ze hebben de aardappelopslag overgeslagen, dus ze zitten nog vol vocht, met een huidje zo dun dat je het er met je vingers vanaf kunt wrijven. Je kunt het schilmesje in de keukenla laten liggen. De nieuwe aardappelen moet je alleen even schoonmaken, en dan kunnen ze de pan in.

Die versheid proef je. Nieuwe aardappelen zijn zacht en romig van binnen, met een frisse, aardse smaak. Ze hebben weinig nodig. Een beetje boter, wat verse kruiden, misschien een likje mosterd of wat citroenrasp – meer moet je niet willen.

Herken je ze niet meteen in de winkel? Let dan op de schil: dun, licht glanzend, soms nog wat aarde eraan. Voel of ze stevig zijn. En hoe meer ze eruitzien alsof ze net uit de grond komen, hoe beter.

Nieuwe aardappelen hoef je niet te schillen

Over dat schillen hoeven we het niet lang te hebben: niet doen. Of hooguit met een zachte borstel schoonmaken. De schil geeft juist extra smaak, een beetje bite, en zorgt ervoor dat ze minder snel uit elkaar vallen als je ze kookt of bakt.

Verschillende aardappelrassen

En ja, dit is ook het moment waarop bepaalde rassen opduiken. Frieslander is een bekende vroege soort – vastkokend, subtiel van smaak, en ideaal voor koken, bakken of een simpele salade. De Première doet het ook goed: iets kruimiger, maar net zo vol van smaak. En dan zijn er nog de Opperdoezer ronde (ideaal voor aardappelsalades bij de barbecue) en de krielaardappelen (gebakken, gekookt, geplet bij de asperges).

Bewaren? Niet doen!

Nieuwe aardappelen moet je niet willen bewaren. Liever niet in de koelkast, maar ook niet in het volle licht. Gewoon koel, droog en binnen een week opeten. Dan zijn ze op hun allerbest.

Wat je ermee maakt? Dat mag je zelf invullen. Bak ze in de schil met een takje rozemarijn. Kook ze beetgaar en roer ze om met roomboter, zeezout en bieslook. Of combineer ze met andere lentegroenten – denk aan asperges, doperwtjes of raapstelen. Ze horen tenslotte bij het voorjaar.

Verse aardappels in mei, dat is feest. Eenvoudig, van het seizoen, en met smaak. Dus laat die voorverpakte schijfjes gewoon liggen. Van die verse nieuwe oogst aardappeltjes heb je echt meer plezier.

Recepten om te maken met nieuwe aardappelen

En met die heerlijke nieuwe aardappelen moet je niet zo heel veel doen. Maak er een mooie salade van, zet ze op z’n Spaans op de borreltafel, of serveer ze geplet als bijgerecht. Deze recepten helpen je op weg. Zelf een lekker idee? Laat het weten in de reacties.

Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
Salade

Voorjaarssalade met krieltjes en asperges

Deze voorjaarssalade met krieltjes en asperges heeft dezelfde hoofdingrediënten als asperges traditioneel maar wordt geserveerd als salade.

Tortilla van nieuwe aardappelen met lente-uien
Hoofdgerecht

Vier het voorjaar: Tortilla van nieuwe aardappelen met lente-ui

Makkelijk en vol smaak: deze tortilla met nieuwe aardappelen en lente-ui maak je gewoon zelf, met simpele Hollandse ingrediënten.

Geplette aardappeltjes van de nieuwe oogst
Bijgerecht

Geplette aardappeltjes uit de oven: makkelijk bijgerecht met rozemarijn

Deze aardappeltjes met rozemarijn zijn makkelijk, kruidig en lekker knapperig. Perfect bij vlees, vis of een salade.

patatas bravas
Hapjes

Patatas bravas; Spaanse aardappeltjes met paprikasaus

Gebakken aardappeltjes (patatas bravas) met een heerlijke paprikasaus (salsa brava). De saus kun je ook bij vlees, vis of groenten inzetten.

Gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden
Bijgerecht

Gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden

De robuuste gepofte aardappel met Emmentaler, room en kruiden kun je ondanks zijn uitstraling met recht een luxe aardappel noemen.

Krieltjes bakken in de oven
Bijgerecht

Krieltjes bakken in de oven

De lekkerste manier om krieltjes te bereiden? Dat is krieltjes bakken in de oven. Kruimig van binnen en een lekker korstje, zo wil je ze!

Krieltjes-met-roomboter-en-peterselie
Bijgerecht

Krieltjes met roomboter en peterselie

Vier het voorjaar met de klassieker krieltjes met roomboter en peterselie. Heerlijk bij asperges en heel veel andere gerechten.

Aardappelsalade met groene asperges
Salade

Aardappelsalade met groene asperges

Een aardappelsalade met groene asperges, gedroogde ham en een frisse crème met verse kruiden. Lekker luxe en eenvoudig te maken.

Vorige Volgende
aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!