Riblappen – Je bent ze vast wel eens tegengekomen als je runderstoofvlees ging kopen. Want het vlees is heel geschikt om de lekkerste stoofpotjes van te maken. En niet te vergeten het ouderwetse ‘draadjesvlees’ zoals je oma dat maakte. Maar waarom kocht je riblappen voor de recepten van jouw stoofschotels, en niet bijvoorbeeld sukadelappen of runderlappen?
Riblappen en andere lappen
Riblappen dus, maar wat zijn dat nu precies? En wat maakt ze anders dan ‘gewone’ runderlappen en sukadelappen? Het is een onderwerp dat nogal wat verwarring wekt, want al die lappen zijn afkomstig van het rund. En riblappen zijn wel runderlappen, maar een runderlap is niet altijd een riblap. En er zit dus wel degelijk verschil in al die lappen. Riblappen zijn de meest malse runderlappen. Dit vlees wordt gesneden uit de dikke rib, oftewel de voorste ribben van het rund. Ze zitten in de buurt van de hals van de koe en ze zijn wat vetter dan de ‘gewone’ runderlappen en sukadelappen. Dit vet moet je zeker laten zitten tijdens de bereiding van het vlees, het maakt dat het vlees veel meer smaak heeft en heerlijk zacht wordt als je het stooft. Als je het liever niet opeet, kun je wat er van overblijft na het klaarmaken er altijd nog afsnijden.
Hoe maak je riblappen klaar?
Daar kun je eigenlijk maar een ding op zeggen; met geduld. Want riblappen klaarmaken kost gewoon best veel tijd. Stoven met rundvlees is geen klusje waar je vlak voor het eten nog even aan begint. Als het vlees aangebraden is, en je er vocht aan toegevoegd hebt, moet het zeker nog twee uur stoven. Maar eigenlijk is het lekkerder om het vlees zeker nog een uur extra te laten pruttelen. Het wordt dan echt heel gaar en valt bijna in draadjes uit elkaar. Dus, voor een geweldig resultaat van je recepten neem je de tijd.
Waar koop je die lappen en hoe bewaar je ze?
Riblappen koop je het best bij de slager, maar je kunt ze ook in de supermarkt vinden. Je kunt riblappen, mits goed verpakt, 2 dagen in de koelkast bewaren. Voor riblappen die je bij de supermarkt hebt gekocht kun je de houdbaarheidsdatum op de verpakking aanhouden. Wil je het vlees langer bewaren? Dan is het een goed idee om het in te vriezen. Goed verpakt en ingevroren bij minstens -18 graden, kun je riblappen ongeveer 9 maanden in de vriezer bewaren.
Recepten met riblappen
Zoals al gezegd, de lekkerste stoofpotten maak je met riblappen. Ga je het voor het Limburgs ‘zoervleisj’? Of ga je liever voor internationale recepten? Je vindt hier de recepten van alle bekende internationale stoofschotels. Kies maar uit; goulash, rendang, Boeuf Bourguignon, stifado… of gaat je voorkeur uit naar oma’s draadjesvlees? Die staat er ook bij!
Feijoada; uit Brazilië
Houd je van vlees? Dan moet je deze Feijoada echt eens maken. Stoofvlees van het rund, van het varken, en pittige chorizo in een lekkere saus!
Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen
Je hebt er even geduld voor nodig, maar dan heb je wel de lekkerste stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen die je maar kan bedenken.
Stoofpot met rundvlees
Het recept voor een lekker en makkelijk eenpansgerecht. In deze stoofpot met rundvlees worden de aardappels en groenten gelijk mee gestoofd.
Gestoofde riblappen met verse zilveruitjes
Een heerlijk stoofvleesgerecht met zoetzuur gekarameliseerde uitjes, dat zijn deze gestoofde riblappen met verse zilveruitjes. Lekker!
Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
Een streekgerecht uit Limburg is Limburgs zoervleisj of zuurvlees. Een stoofschotel met azijn, appelstroop en natuurlijk ontbijtkoek.
Riblappen in tomatensaus uit de snelkookpan
Stoven kost vaak tijd. Maar het kan ook snel met dit recept. Maak deze riblappen in tomatensaus uit de snelkookpan in 40 minuten!!
Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees
Een heerlijke Griekse stoofpot van rundvlees, dat is Stifado. En die maak je makkelijk zelf. Zin in Griekenland? De keuken in en stoven maar!
Goulash; een grote pan vol verse ingrediënten
Een heerlijke goulash gemaakt van riblappen. Zo'n fantastische sudderpan vol verse ingrediënten waar je 's avonds graag voor thuis komt.
Goulash op eigen wijze
Goulash is een verwarmend gerecht, vol smaak en lekker kruidig. Dit goulash recept is een eigen variant. Een familierecept met veel rundvlees.
Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch
Hou je van gestoofd rundvlees en van Oosters eten? Maak dan beslist deze rendang eens. Heerlijk zacht vlees in een gekruide kokossaus.
Harira: heerlijke Marokkaanse soep met kikkererwten
Harira is een heerlijke maaltijdsoep met als basis kippenbouillon, tomaten, kikkererwten en bleekselderij uit de Marokkaanse keuken.
Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
Draadjesvlees is heerlijk langzaam gegaard rundvlees, je moet er wel een beetje tijd voor uittrekken. Het resultaat is heel mals suddervlees
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.