Riblappen – Je bent ze vast wel eens tegengekomen als je runderstoofvlees ging kopen. Want het vlees is heel geschikt om de lekkerste stoofpotjes van te maken. En niet te vergeten het ouderwetse ‘draadjesvlees’ zoals je oma dat maakte. Maar waarom kocht je riblappen voor jouw stoofschotel, en niet bijvoorbeeld sucadelappen of runderlappen?
Riblappen en andere lappen
Riblappen dus, maar wat zijn dat nou precies? En wat maakt ze anders dan ‘gewone’ runderlappen en sucadelappen? Het is een onderwerp dat nogal wat verwarring wekt, want al die lappen zijn afkomstig van het rund. En riblappen zijn wel runderlappen, maar een runderlap is niet altijd een riblap. En er zit dus wel degelijk verschil in al die lappen. Riblappen zijn de meest malse runderlappen. Dit vlees wordt gesneden uit de dikke rib, oftewel de voorste ribben van het rund. Deze zitten in de buurt van de hals van de koe. Ze zijn wat vetter dan de ‘gewone’ runderlappen en sucadelappen. Dit vet moet je zeker laten zitten tijdens de bereiding van het vlees, het maakt dat het vlees veel meer smaak heeft en heerlijk zacht wordt als je het stooft. Als je het liever niet opeet, kun je wat er van overblijft na het bereiden er altijd nog afsnijden.
Hoe bereid je riblappen?
Daar kunnen we eigenlijk maar een ding op zeggen; met geduld. Want riblappen bereiden kost gewoon best veel tijd. Stoven met rundvlees is geen klusje waar je vlak voor het eten nog even aan begint. Als het vlees aangebraden is, en je er vocht aan toegevoegd hebt, moet het zeker nog twee uur stoven. Maar eigenlijk is het lekkerder om het vlees zeker nog een uur extra te laten pruttelen. Het wordt dan echt heel gaar en valt bijna in draadjes uit elkaar. Dus, voor een geweldig resultaat neem je de tijd.
Kopen en bewaren
Riblappen koop je het best bij de slager, maar je kunt ze ook in de supermarkt vinden. Je kunt riblappen, mits goed verpakt, 2 dagen in de koelkast bewaren. Voor riblappen die je bij de supermarkt hebt gekocht kun je de houdbaarheidsdatum op de verpakking aanhouden. Wil je het vlees langer bewaren? Dan is het een goed idee om het in te vriezen. Goed verpakt en ingevroren bij minstens -18 graden, kun je riblappen ongeveer 9 maanden in de vriezer bewaren.
Recepten met riblappen
Zoals al gezegd, de lekkerste stoofpotten maak je met riblappen. Ga jij het voor het Limburgs zoervleisj? Of ga je liever internationaal? We hebben de recepten van alle bekende internationale stoofschotels voor je. Kies maar uit; goulash, rendang, Boeuf Bourguignon, stifado… of gaat je voorkeur uit naar oma’s draadjesvlees? Die staat er ook bij!
Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
Een streekgerecht uit Limburg is Limburgs zoervleisj of zuurvlees. Een stoofschotel met azijn, appelstroop en natuurlijk ontbijtkoek.
Riblappen in tomatensaus uit de snelkookpan
Stoven kost vaak tijd. Maar het kan ook snel met dit recept. Maak deze riblappen in tomatensaus uit de snelkookpan in 40 minuten!!
Stoofpot met rundvlees
Het recept voor een lekker en makkelijk eenpansgerecht. In deze stoofpot met rundvlees worden de aardappels en groenten gelijk mee gestoofd.
Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
Goulash is een verwarmend gerecht, vol smaak en lekker kruidig. Dit goulash recept is een eigen variant. Een familierecept met veel rundvlees.
Rendang; stoofvlees op zijn Indonesisch
Hou je van gestoofd rundvlees en van Oosters eten? Maak dan beslist deze rendang eens. Heerlijk zacht vlees in een gekruide kokossaus.
Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
Draadjesvlees is heerlijk langzaam gegaard rundvlees, je moet er wel een beetje tijd voor uittrekken. Het resultaat is heel mals suddervlees