• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Rijst, een stukje productkennis

door Redactie
in Specials
0
0

Rijst is eigenlijk gewoon een soort gras. Daarmee is het directe familie van maïs en van alle graansoorten. Al 5.000 jaar geleden werd er rijst voor menselijke consumptie verbouwd in China. Van daaruit heeft het zich verspreid over andere delen van de wereld en nu is rijst het belangrijkste voedsel dat er is. Ruim de halve wereldbevolking is voor de dagelijkse voeding op rijst aangewezen. Het wordt verbouwd op zowel droge als op de ons bekender voorkomende natte rijstvelden.

Rijst bevat geen vet, geen gluten en van alle graansoorten de minste eiwitten. Wel bevat het magnesium, fosfor en zink. De hoeveelheid vezels is afhankelijk van de bewerkingen die de graankorrels hebben ondergaan.

In Nederland zijn verschillende soorten rijst op de markt. Hoewel dit lijstje zeker niet compleet is, hebben we de belangrijkste soorten voor je op een rijtje gezet.

Gewone langkorrelrijst

Dit is in ons land de meest voorkomende soort en komt meestal uit Suriname of Java. De rijst heeft lange, slanke korrels die de eigenschap hebben erg goed droog te koken en daarmee zijn ze behalve om zo te eten ook erg geschikt om te bakken of met andere ingrediënten te vermengen. Van de langkorrelrijst kennen we vier verschillende versies:

  • Zilvervliesrijst: Bij de zilvervliesrijst is alleen het kaf verwijderd zodat het vlies nog aanwezig is, waardoor het de meest voedzame en gezonde variant is.
  • Witte rijst: Bij witte rijst is het vlies verwijderd en zijn de korrels gepolijst en geslepen, waardoor ze een mooie witte kleur hebben gekregen.
  • Snelkookrijst: Dit is voorgekookte witte rijst, waardoor de kooktijd in de keuken korter is.
  • Parboiled rijst: Deze witte rijst wordt voor het slijpen eerst geweekt en gestoomd, waardoor de vitaminen en mineralen van het zilvervlies in de witte rijstkorrel trekken. Deze techniek wordt vooral in Amerika gebruikt.

Basmatirijst

Ook Basmatirijst is langkorrelig, maar komt uit het Himalayagebergte. Het is een bijzonder smakelijke en geurige rijstsoort die voornamelijk in de Indiase keuken wordt gebruikt. Basmati betekent letterlijk ‘de geurige’.

Pandanrijst

Pandanrijst is een geurige langkorrelige rijstsoort uit Thailand met een volle, zachte smaak. De rijst dankt zijn naam aan zijn geur die overeenkomt met die van de pandanpalm. Deze rijst is erg geschikt als bijgerecht van pittige gerechten.

Risottorijst

Deze rijst heeft ronde korrels die tijdens het koken veel vocht opnemen, maar van binnen toch stevig blijven. Bovendien geven ze veel zetmeel af, waardoor ze aan elkaar blijven kleven. De meest voorkomende soort is arboriorijst uit Italië. Deze rijst wordt voornamelijk voor risotto en paëlla gebruikt.

Kleefrijst

De ronde korrels van kleefrijst bevatten vrij veel eiwitten, waardoor de rijst na het koken plakkerig wordt en lichtzoet gaat smaken. De meest gebruikte soort in Indische gerechten is Lonton. Ook dessertrijst is kleefrijst en ook de rijst die als sushirijst wordt verkocht valt daaronder.

Wilde en witte rijst

Dit is een mengsel van witte langkorrelrijst en graszaad uit Noord Amerika dat ten onrechte wilde rijst wordt genoemd. De zwarte zaden zijn erg stug en smaken nootachtig.

Gebroken rijst

Dit is precies zoals de naam doet vermoeden: in het verwerkingsproces gebroken rijstkorrels die worden verzameld en voor een habbekrats worden verkocht. De rijst is dus niet duur, maar zal dan ook nooit een mooi droogkokend resultaat kunnen geven door de beschadigde structuur van de korrels.

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Garnalen
Specials

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip
Specials

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Broccoli uit de wok op 3 manieren
Specials

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Krieltjes op een stokje
Bijgerecht

Krieltjes op een stokje

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis
Specials

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn
Ovenschotel

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn

Lasagne met gegrilde groenten en tonijn is zo'n heerlijk familiegerecht of de schotel die je op tafel zet als je eters krijgt.

Check het recept of lees de info
Pittige aardappelsalade

Pittige aardappelsalade

Eenvoudige Griekse salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Handige kooktips

vis pocheren
Kookschool

Vis pocheren; makkelijker dan je denkt

Best vreemd dat we niet vaker vis pocheren, dit heeft namelijk veel voordelen! Het is smaakvol verantwoord en makkelijker dan je denkt.

Check het recept of lees de info
Tête de Moine

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen