• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, maart 6, 2021
Plugin Install : Cart Icon need WooCommerce plugin to be installed.
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Rijst, een stukje productkennis

door Redactie
in Specials
0
0

Rijst is eigenlijk gewoon een soort gras. Daarmee is het directe familie van maïs en van alle graansoorten. Al 5.000 jaar geleden werd er rijst voor menselijke consumptie verbouwd in China. Van daaruit heeft het zich verspreid over andere delen van de wereld en nu is rijst het belangrijkste voedsel dat er is. Ruim de halve wereldbevolking is voor de dagelijkse voeding op rijst aangewezen. Het wordt verbouwd op zowel droge als op de ons bekender voorkomende natte rijstvelden.

Rijst bevat geen vet, geen gluten en van alle graansoorten de minste eiwitten. Wel bevat het magnesium, fosfor en zink. De hoeveelheid vezels is afhankelijk van de bewerkingen die de graankorrels hebben ondergaan.

In Nederland zijn verschillende soorten rijst op de markt. Hoewel dit lijstje zeker niet compleet is, hebben we de belangrijkste soorten voor je op een rijtje gezet.

Gewone langkorrelrijst

Dit is in ons land de meest voorkomende soort en komt meestal uit Suriname of Java. De rijst heeft lange, slanke korrels die de eigenschap hebben erg goed droog te koken en daarmee zijn ze behalve om zo te eten ook erg geschikt om te bakken of met andere ingrediënten te vermengen. Van de langkorrelrijst kennen we vier verschillende versies:

  • Zilvervliesrijst: Bij de zilvervliesrijst is alleen het kaf verwijderd zodat het vlies nog aanwezig is, waardoor het de meest voedzame en gezonde variant is.
  • Witte rijst: Bij witte rijst is het vlies verwijderd en zijn de korrels gepolijst en geslepen, waardoor ze een mooie witte kleur hebben gekregen.
  • Snelkookrijst: Dit is voorgekookte witte rijst, waardoor de kooktijd in de keuken korter is.
  • Parboiled rijst: Deze witte rijst wordt voor het slijpen eerst geweekt en gestoomd, waardoor de vitaminen en mineralen van het zilvervlies in de witte rijstkorrel trekken. Deze techniek wordt vooral in Amerika gebruikt.

Basmatirijst

Ook Basmatirijst is langkorrelig, maar komt uit het Himalayagebergte. Het is een bijzonder smakelijke en geurige rijstsoort die voornamelijk in de Indiase keuken wordt gebruikt. Basmati betekent letterlijk ‘de geurige’.

Pandanrijst

Pandanrijst is een geurige langkorrelige rijstsoort uit Thailand met een volle, zachte smaak. De rijst dankt zijn naam aan zijn geur die overeenkomt met die van de pandanpalm. Deze rijst is erg geschikt als bijgerecht van pittige gerechten.

Risottorijst

Deze rijst heeft ronde korrels die tijdens het koken veel vocht opnemen, maar van binnen toch stevig blijven. Bovendien geven ze veel zetmeel af, waardoor ze aan elkaar blijven kleven. De meest voorkomende soort is arboriorijst uit Italië. Deze rijst wordt voornamelijk voor risotto en paëlla gebruikt.

Kleefrijst

De ronde korrels van kleefrijst bevatten vrij veel eiwitten, waardoor de rijst na het koken plakkerig wordt en lichtzoet gaat smaken. De meest gebruikte soort in Indische gerechten is Lonton. Ook dessertrijst is kleefrijst en ook de rijst die als sushirijst wordt verkocht valt daaronder.

Wilde en witte rijst

Dit is een mengsel van witte langkorrelrijst en graszaad uit Noord Amerika dat ten onrechte wilde rijst wordt genoemd. De zwarte zaden zijn erg stug en smaken nootachtig.

Gebroken rijst

Dit is precies zoals de naam doet vermoeden: in het verwerkingsproces gebroken rijstkorrels die worden verzameld en voor een habbekrats worden verkocht. De rijst is dus niet duur, maar zal dan ook nooit een mooi droogkokend resultaat kunnen geven door de beschadigde structuur van de korrels.

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

gyros zelf maken 5665
Vleesgerechten

Gyros zelf maken doe je zo

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671
Kookschool

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

tzatziki
Saus

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bloemkool curry
Curry

Bloemkool curry met champignons en lente-ui

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Mango
Specials

Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt

Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit...

Lees verder
Pastinaaksoep

Pastinaaksoep; Drie heerlijke recepten

pastinaak

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Nieuwe recepten

gyros zelf maken 5665
Vleesgerechten

Gyros zelf maken doe je zo

Gyros zelf maken van schouderkarbonade. Hoe leuk is dat? Geef de Gyros lekker je eigen smaken mee. Natuurlijk helpen we...

Lees verder
tzatziki

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

bloemkool curry

Bloemkool curry met champignons en lente-ui

Handige kooktips

gyroskruiden
Kookschool

Gyroskruiden

Het voordeel van het zelf maken van specerijen mengsels is dat je er je eigen smaak aan mee kunt geven....

Lees verder
Pitabroodjes of Shoarmabroodjes 5671

Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf

Ravioli maken benodigheden

Ravioli maken

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Connie op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Wim Steinbusch op Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )
  • Iris op Nasi Goreng; authentiek recept
  • Linda op Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
  • Saskia op Koffiedik kijken met de DIY Mushroom farm kit
  • Johan Souman op Bloemkool ovenschotel met kip en kerrie
  • Redactie op Vlaaibodem; Zo maak je deze zelf ( met foto instructies )

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen