Rijstepap – nostalgie of gewoon heel erg lekker? Rijstepap wordt over heel de wereld gegeten en dat is niet zomaar. Het is een voedzaam en goedkoop gerecht. Maar het zou niet bestaan als het ook niet erg lekker was. De basis van rijstepap is melk en rijst. Met dit basisrecept kan heel veel en dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat het over heel de wereld gegeten wordt.
Heerlijk troostrijk eten
Een kom pap van rijst als ontbijt, misschien met een lepeltje honing of suiker om het zoeter te maken, wordt al jaren gegeten. Rijstepap wordt gezien als nostalgie, maar echt je kunt zoveel met die pap dat het een beetje meer aandacht verdient. Het is niet alleen het ontbijt waar rijstepap gegeten wordt. Je maakt er heerlijke desserts mee en zelfs gebak. De Limburgse rijstevlaai is een van de best verkochte vlaaien.
Limburgse rijstevlaai
Zelf Limburgse rijstevlaai maken? Deze klassieker met luchtige rijstvulling, slagroom en chocoladevlokken is het echt waard.
Rijstepap kook je natuurlijk zelf
De lekkerste rijstepap kook je zelf. Het is vrijwel geen werk en je hoeft er alleen melk en dessertrijst voor in huis te hebben. Die kook je samen met een beetje suiker op een zacht vuurtje tot de rijst lekker zacht is. Dit is lauwwarm heel erg lekker, maar als hij koud is, kun je er de lekkerste desserts mee maken. Je kunt de pakken pap uit de winkel echt niet vergelijken met een zelfgekookte pap. Als je nog nooit zelf rijstepap hebt gekookt dan moet je dat echt eens doen, dit is pure verwennerij en zoveel lekkerder dan uit een pak!
Kies de juiste rijst
Er zijn heel veel soorten rijst en je kunt in principe van iedere rijst pap koken. Wil je echt lekkere rijstepap kies dan voor dessertrijst.
De kenmerken van dessertrijst:
- Dessertrijst heeft korte ronde korrels die veel zetmeel bevatten. Dit zorgt ervoor dat de rijst tijdens het koken zacht en romig wordt.
- Het heeft een hoog zetmeelgehalte wat voor een pudding achtige binding zorgt.
- Dessertrijst heeft een neutrale smaak wat het perfect maakt voor allerlei zoete toevoegingen zoals suiker, vanille of kaneel.
- Het neemt veel vocht op wat nodig is voor het maken van een lekkere rijstepap.
Zo kook je de lekkerste rijstepap
Rijstepap koken is niet moeilijk. Wil je echt lekkere pap? Geef het dan een beetje aandacht. Gebruik volle melk, het liefst van de boerderij. Laat de pap heel zachtjes koken en vergeet niet tussendoor regelmatig te roeren. Door het roeren breken de korrels en komt er meer zetmeel vrij waardoor je een lekkere romige pap krijgt.
Rijstepap met een smaakje
Zonder melk geen pap, maar niet iedereen kan of wil koemelk drinken. Er zijn dan verschillende opties om toch een lekkere pap te koken. Ook met kokosmelk, sojamelk, havermelk of amandelmelk kun je een lekkere rijstepap koken. Iedere soort melk heeft een eigen smaak.
Je kunt ook smaak toevoegen tijdens het koken van de rijstepap. Suiker, kaneel en vanille zijn de meest bekende, maar er kan veel meer. Denk aan honing, bruine suiker of agave of ahornsiroop als zoetmakers. Om extra smaak toe te voegen gebruik je citroen of sinaasappelschil of misschien wel een plukje saffraan.
Het toevoegen van vers fruit, stukjes noten of chocolade geeft extra textuur aan de pap. Door zijn neutrale smaak is rijstepap eindeloos te combineren.
Luchtige rijstepap met extra smaak
Rijstepap is vrij vast. Als je liever een iets luchtiger dessert wil, klop dan eens een beetje slagroom op en spatel dat onder de koude losgeroerde rijstepap. Zo breng je smaak en lucht in het dessert. Klop die slagroom op met een beetje cacao of koffiepoeder en je maakt er zonder veel extra werk een chocolade of mokka rijstdessert van.
Rijstepap recepten
Extra luchtige rijstepap met stoofpeertjes en port
Een recept voor een stoer, maar ook luxe nagerecht. Het recept voor luchtige rijstepap met stoofpeertjes is leuk om in weekend te maken.
Zelf maken: rijstepap met peren en chocolade
Als je zelfgemaakte rijstepap met peren en chocolade als nagerecht op tafel zet, ben je verzekerd van blije gezichten. Dat wordt smullen.
Rijstepap met sinaasappel; met gekarameliseerde sinaasappel
Een luxe nagerecht met heel eenvoudige ingrediënten, maar bomvol smaak. De rijstepap met sinaasappel is verrassend anders en geweldig lekker.
Rijstepap uit eigen keuken
Rijstepap is zacht, romig, kleverig en een beetje zoet. Het is zalig troostvoedsel wat in heel veel landen regelmatig op tafel staat.
Rijstepap met appel
Zalige romige rijstepap met appel in een mooie schaal met een geheimzinnige donkere streep, dat is een Hollands dessert op zijn best.
Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
Gebakken rijstepap is een heerlijk warm dessert. Vul de rijstepap met fruit uit het seizoen. I.p.v. cranberry's kun je dus aardbeien nemen.
Halllo Lekker tafelen,
Rijstepap is echt heerlijk zo ook de Limburgse rijstevlaai, maar kun je deze ook bakken zonder gist?
lekkere groeten Truus
Helaas Truus, rijstevlaai kun je niet zonder gist bakken. Wat je wel kunt doen is een koekbodem maken en daarop rijstbavarois doen maar dat is totaaal anders van smaak.