• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 13 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Rijstepap geweldig lekker als ontbijt maar zeker ook als nagerecht

De lekkerste recepten om zelf rijstepap te maken in heel veel smaken.

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
Rijstepap

Rijstepap – nostalgie of gewoon heel erg lekker? Rijstepap wordt over heel de wereld gegeten en dat is niet zomaar. Het is een voedzaam en goedkoop gerecht. Maar het zou niet bestaan als het ook niet erg lekker was. De basis van rijstepap is melk en rijst. Met dit basisrecept kan heel veel en dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat het over heel de wereld gegeten wordt.

Heerlijk troostrijk eten

Een kom pap van rijst als ontbijt, misschien met een lepeltje honing of suiker om het zoeter te maken, wordt al jaren gegeten. Rijstepap wordt gezien als nostalgie, maar echt je kunt zoveel met die pap dat het een beetje meer aandacht verdient. Het is niet alleen het ontbijt waar rijstepap gegeten wordt. Je maakt er heerlijke desserts mee en zelfs gebak. De Limburgse rijstevlaai is een van de best verkochte vlaaien.

Limburgse rijstevlaai

Limburgse rijstevlaai

Zelf Limburgse rijstevlaai maken? Deze klassieker met luchtige rijstvulling, slagroom en chocoladevlokken is het echt waard.

Rijstepap kook je natuurlijk zelf

De lekkerste rijstepap kook je zelf. Het is vrijwel geen werk en je hoeft er alleen melk en dessertrijst voor in huis te hebben. Die kook je samen met een beetje suiker op een zacht vuurtje tot de rijst lekker zacht is. Dit is lauwwarm heel erg lekker, maar als hij koud is, kun je er de lekkerste desserts mee maken. Je kunt de pakken pap uit de winkel echt niet vergelijken met een zelfgekookte pap. Als je nog nooit zelf rijstepap hebt gekookt dan moet je dat echt eens doen, dit is pure verwennerij en zoveel lekkerder dan uit een pak!

Kies de juiste rijst

Er zijn heel veel soorten rijst en je kunt in principe van iedere rijst pap koken. Wil je echt lekkere rijstepap kies dan voor dessertrijst.

De kenmerken van dessertrijst:

  • Dessertrijst heeft korte ronde korrels die veel zetmeel bevatten. Dit zorgt ervoor dat de rijst tijdens het koken zacht en romig wordt.
  • Het heeft een hoog zetmeelgehalte wat voor een pudding achtige binding zorgt.
  • Dessertrijst heeft een neutrale smaak wat het perfect maakt voor allerlei zoete toevoegingen zoals suiker, vanille of kaneel.
  • Het neemt veel vocht op wat nodig is voor het maken van een lekkere rijstepap.

Zo kook je de lekkerste rijstepap

Rijstepap koken is niet moeilijk. Wil je echt lekkere pap? Geef het dan een beetje aandacht. Gebruik volle melk, het liefst van de boerderij. Laat de pap heel zachtjes koken en vergeet niet tussendoor regelmatig te roeren. Door het roeren breken de korrels en komt er meer zetmeel vrij waardoor je een lekkere romige pap krijgt.

Rijstepap met een smaakje

Zonder melk geen pap, maar niet iedereen kan of wil koemelk drinken. Er zijn dan verschillende opties om toch een lekkere pap te koken. Ook met kokosmelk, sojamelk, havermelk of amandelmelk kun je een lekkere rijstepap koken. Iedere soort melk heeft een eigen smaak.

Je kunt ook smaak toevoegen tijdens het koken van de rijstepap. Suiker, kaneel en vanille zijn de meest bekende, maar er kan veel meer. Denk aan honing, bruine suiker of agave of ahornsiroop als zoetmakers. Om extra smaak toe te voegen gebruik je citroen of sinaasappelschil of misschien wel een plukje saffraan.

Het toevoegen van vers fruit, stukjes noten of chocolade geeft extra textuur aan de pap. Door zijn neutrale smaak is rijstepap eindeloos te combineren.

Luchtige rijstepap met extra smaak

Rijstepap is vrij vast. Als je liever een iets luchtiger dessert wil, klop dan eens een beetje slagroom op en spatel dat onder de koude losgeroerde rijstepap. Zo breng je smaak en lucht in het dessert. Klop die slagroom op met een beetje cacao of koffiepoeder en je maakt er zonder veel extra werk een chocolade of mokka rijstdessert van.

Rijstepap recepten

Rijstepap met stoofpeertjes
Nagerecht

Extra luchtige rijstepap met stoofpeertjes en port

Een recept voor een stoer, maar ook luxe nagerecht. Het recept voor luchtige rijstepap met stoofpeertjes is leuk om in weekend te maken.

Rijstepap met peren
Nagerecht

Zelf maken: rijstepap met peren en chocolade

Als je zelfgemaakte rijstepap met peren en chocolade als nagerecht op tafel zet, ben je verzekerd van blije gezichten. Dat wordt smullen.

Rijstepap met sinaasappel
Nagerecht

Rijstepap met sinaasappel; met gekarameliseerde sinaasappel

Een luxe nagerecht met heel eenvoudige ingrediënten, maar bomvol smaak. De rijstepap met sinaasappel is verrassend anders en geweldig lekker.

Rijstepap
Nagerecht

Rijstepap uit eigen keuken

Rijstepap is zacht, romig, kleverig en een beetje zoet. Het is zalig troostvoedsel wat in heel veel landen regelmatig op tafel staat.

Rijstepap-met-appel
Nagerecht

Rijstepap met appel

Zalige romige rijstepap met appel in een mooie schaal met een geheimzinnige donkere streep, dat is een Hollands dessert op zijn best.

Gebakken rijstepap
Nagerecht

Gebakken rijstepap met lekker veel fruit

Gebakken rijstepap is een heerlijk warm dessert. Vul de rijstepap met fruit uit het seizoen. I.p.v. cranberry's kun je dus aardbeien nemen.

Vorige Volgende
Tags: Zuivel
DeelPin8VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties 2

  1. Truus says:
    4 maanden geleden

    Halllo Lekker tafelen,

    Rijstepap is echt heerlijk zo ook de Limburgse rijstevlaai, maar kun je deze ook bakken zonder gist?

    lekkere groeten Truus

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      4 maanden geleden

      Helaas Truus, rijstevlaai kun je niet zonder gist bakken. Wat je wel kunt doen is een koekbodem maken en daarop rijstbavarois doen maar dat is totaaal anders van smaak.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas
  • Maak zelf een frisse pinacolada mocktail met verse ananas
  • Krokante courgettefrietjes zelf maken
  • Watermeloen met crème van feta; snel klaar en feestelijk
  • Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Asperges met ham en kaas uit de oven; makkelijk en vers

Reacties

  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Yvonne op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Miny Krijgsman op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief