Rode bessen – heerlijke friszure smaakbommetjes aan een trosje. Het imago van rode bessen mag best wel wat omhoog geschroefd worden. Ze worden vaak oubollig gevonden en ze worden verdrongen door ander zacht fruit zoals aardbeien, frambozen of de blauwe bessen. Het wordt daarom hoog tijd om die smaakvolle bessen eens in het zonnetje te zetten. Hier vind je niet alleen recepten, maar ook de nodige informatie en tips met dit heerlijke zomerfruit.
Trosjes met heerlijk zure besjes
Je kent ze als die leuke trosjes met rode bolletjes, lekker zuur zijn ze. Rode bessen worden ook wel aalbes of trosbes genoemd. In het Limburgs dialect heten ze miemerte! In Rosmalen heten ze rooi bizzeme wat je kunt vertalen naar rode bezempjes. Ken je nog meer benamingen voor dit zacht fruit? Laat het weten in de reacties, dat vinden we leuk.
Hoe noem jij Rode bessen? Rode bessen miemerte of rooi bizzeme
De besjes zijn ongeveer 1 cm groot en hebben een klein kroontje. Vroeger was het een van de soorten fruit die iedereen met een eigen moestuin in zijn collectie had. Kilo’s bessen groeiden eraan en iedereen die wilde kreeg er mee naar huis.
Die prachtige rode besjes zijn er ook in een witte variante die heel mooi doorschijnend is.
Niet alleen leuk als decoratie
Rode bessen zie je vaak als decoratie, maar een heel gerecht met rode bessen zie je niet zo vaak. Het rode bessensap zie je dan weer wel in flesjes. Dat sap kun je ook makkelijk zelf maken. En dat zelfgemaakte rode bessensap is ook nog veel lekkerder en mooier rood van kleur.
De griesmeelpudding met rode bessensaus is een heel bekende. Dat is een combinatie die al jaren gemaakt wordt. Er is zelfs een toetjes gigant die dit in het assortiment heeft. De Haagse bluf is net zo’n klassieker die vooral door de uitdrukking bekend is geworden.
Die rode bessen zijn lekker als saus, sap, jam en gelei. Die jam en gelei worden vaak gebruikt in sauzen, vooral bij wildgerechten. De friszure smaak past perfect bij het vaak wat zwaardere vlees.
Zet ook eens een schaaltje rode bessengelei op een kaasplankje. Die combinatie van kaas en bessen is echt een aanrader!
Verrassend lekkere recepten met rode bessen
Die heerlijke smaakbommetjes zijn fantastisch in een nagerecht wat van zichzelf vrij vlak van smaak is. Het gebakken kwarktaartje met schuim en een soufflé krijgt een totaal andere beleving door die verrassende bommetjes vol smaak.
Geef je drankje extra smaak door er een paar gekneusde besjes in te doen. Het ziet er leuk uit en het water heeft direct een licht kleurtje en een frisse smaak. Een kan met rode bessen en munt of citroenmelisse staat ook nog eens hartstikke gezellig op tafel.
Koop zo’n grote doos rode bessen, of pluk ze uit je eigen tuin en ga aan de slag met de recepten hieronder. Allemaal recepten om zelf te maken en met deze recepten steel jij de show. Je moet er tijd en liefde in steken, maar dan zet je ook echt iets moois op tafel.
Griesmeelpudding met rode bessensaus; makkelijk en puur natuur
Een heerlijk nagerecht van griesmeelpudding met rode bessensaus, oma wist het al, er is niet veel nodig om lekker te kunnen eten.
Gebakken camembert met rode bessengelei
Een recept voor krokant gebakken camembert met rode bessengelei, geserveerd op een blaadje sla zodat je het makkelijk uit de hand kan eten.
Soufflé van kwark en rode bessen
Een soufflé van kwark en rode bessen staat in een half uur op tafel. Daarmee presenteer je een perfect dessert met rode bessen in de hoofdrol.
Zomers taartje met kwark en rode bessen
Gebakken kwarktaart met verse rode bessen. Een heerlijk zomers taartje waaraan iedereen in één keer ziet dat je het zelf gemaakt hebt.
Rode bessengelei, een zoetzuur genot
IBeleef het rode bessen seizoen, maak een lekkere rode bessengelei en geniet het hele jaar door van die smaakexplosie.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.