Rode bieten – In het westen van Nederland worden ze kroten genoemd, de meeste mensen zullen deze groente kennen als rode bieten. Lekker zoet, en ook nog eens heel erg gezond. Behalve gewoon koken kun je veel meer met deze knolgroente doen. Rode bieten zijn veelzijdig, je maakt er de leukste gerechten mee. Door de kleur zien de gerechten er al snel ook heel mooi uit. Deze mooie donkerrode knollen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, al zijn er wel zomer- en winterbieten. Daarover later meer.
Zomer- en winterbieten
Bieten zijn bieten zou je denken. Toch zit het een beetje anders. Er zit wel degelijk verschil in winterbieten en zomerbieten, die ook wel bosbieten worden genoemd. De winterbieten hebben een wat groter formaat, en hebben vaak een meer donkerrode kleur. Zomerbieten zijn kleiner, en worden verkocht met het loof er nog aan. In bossen dus. Vandaar dat ze ook wel bosbieten worden genoemd, ze groeien dus niet in het bos. Je ziet ze meestal op de markt of bij de groenteboer. Het belangrijkste verschil tussen zomerbieten en winterbieten is de kooktijd. Zomerbieten zijn binnen een half uurtje wel gaar, voor het koken van winterbieten ben je meestal wel een uur of twee kwijt. Dus, eet zeker in de zomer eens wat vaker bieten. Dat scheelt je veel tijd en ook energiekosten.
Rode bieten, of …?
We hebben het meestal over rode bietjes. Maar wist je dat ze er ook in andere kleuren zijn? Behalve rood zijn ze er ook in wit, geel, en zelfs wit met rood, of roze gestreept. Dit laatste zijn de zogenaamde chioggabieten. Dit ras stamt oorspronkelijk uit Italië en is nog iets zoeter dan de gewone, rode bieten. Met al deze kleuren kun je natuurlijk de mooiste creaties op tafel toveren. Dus als je eens anderskleurige bietjes tegenkomt, zeker kopen! Je kunt ze naadloos als alternatief gebruiken voor de rode variant!
Rode bieten koken, kopen en bewaren
In de supermarkt liggen vooral zakjes met gekookte bieten. Want volgens de supermarkten en de leveranciers is dat wat de klanten willen. Want het is zo lekker makkelijk. Maar… verse bietjes koken is zoveel lekkerder. Het kost een beetje tijd, maar dat is het echt wel waard. Koop eens wat rauwe bietjes en probeer het gewoon. En als je dan die bieten gaat kopen, kies dan stevige, gave exemplaren met een gladde schil. Laat de oude, gerimpelde exemplaren maar liggen. Zomerbieten met loof kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren, winterbieten hoeven niet in de koelkast, een koele plek is voldoende om ze een paar weken goed te houden. Gekookte bietjes kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, dan bewaar je ze maximaal 12 maanden bij -18 graden.
Recepten met rode bieten
Op zoek naar een lekker recept met rode bietjes? Je vindt ze hier! Van heerlijke soepen, de lekkerste salades, een quiche, tot ingemaakte zoetzure bietjes… ze staan er allemaal tussen.
Ovenschotel van rode bieten met feta; lekker vegetarisch
Zin in een lekker gerecht, maar wel zonder vlees? Dan moet je zeker deze vegetarische ovenschotel van rode bieten en feta eens maken.
Hummus van bietjes met geitenkaas
De basis hummus is gemaakt van kikkererwten. Maar witte bonen kun je ook gebruiken voor deze kleurrijke hummus van bietjes en geitenkaas.
Quiche met rode bietjes en feta
Voor een quiche worden vaak makkelijke groenten gekozen als broccoli of bonen. Iets anders? Probeer deze quiche met rode bietjes en feta!
Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
Een heerlijke salade van rode bietjes is al helemaal lekker. Met een paar extra ingrediënten maak je er een complete maaltijdsalade van.
Salade van zomerbieten en venkel
Bosbietjes of zomerbietjes zijn een echte zomergroente. Zacht en zoet combineren ze heerlijk met venkel. Salade van zomerbieten en venkel!
Romige roze aspergesoep; met zomerbietjes
Een lekker voorgerechtje in een voorjaarsmenu, romige, roze aspergesoep met zomerbietjes. Prachtige roze en heel lekker!
Turkse bietensalade (vegetarisch)
Van bietjes kun je heerlijke salades maken. Deze Turkse bietensalade, met yoghurt en Turkse kaas is een fijne, vegetarische, maaltijdsalade!
Risotto met rode bieten
Kleur op je bord? Deze prachtige, donkerrode, en ook nog eens heerlijke, risotto met rode bieten en mozzarella brengt je dat zeker!
Orzo salade met rode biet en geitenkaas
Deze orzo salade met rode biet en geitenkaas is geschikt als voorgerecht, maar ook voor de lunch of op een buffet.
Borsjt; Bietensoep met veel extra groenten
Borsjt is een klassieke maaltijdsoep van rode bieten met veel extra groenten. Je zou deze ook met vlees kunnen serveren. Gezond & Lekker!
Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel
Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!