Rode bieten – In het westen van Nederland worden ze kroten genoemd, maar de meeste mensen zullen de groente kennen als rode bieten. Lekker zoet, en ook nog eens heel erg gezond. Behalve gewoon koken kun je veel meer met die knolgroente doen. Rode bieten zijn veelzijdig, je maakt er de leukste gerechten mee. Door de kleur zien de gerechten er al snel ook heel mooi uit. De mooie donkerrode knollen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, al zijn er wel zomer- en winterbieten. Daarover later meer.
Zomer- en winterbieten
Bieten zijn bieten zou je denken. Toch zit het een beetje anders. Er zit wel degelijk verschil in winterbieten en zomerbieten, die ook wel bosbieten worden genoemd. De winterbieten hebben een wat groter formaat, en hebben vaak een meer donkerrode kleur. Zomerbieten zijn kleiner, en worden verkocht met het loof er nog aan. In bossen dus. Vandaar dat ze ook wel bosbieten worden genoemd, ze groeien dus niet in het bos. Je ziet ze meestal op de markt of bij de groenteboer. Het belangrijkste verschil tussen zomerbieten en winterbieten is de kooktijd. Zomerbieten zijn binnen een half uurtje wel gaar, voor het koken van winterbieten ben je meestal wel een uur of twee kwijt. Dus, eet zeker in de zomer eens wat vaker bieten. Dat scheelt je veel tijd en ook energiekosten.
Rode bieten, of …?
Je hebt het meestal over rode bietjes. Maar wist je dat ze er ook in andere kleuren zijn? Behalve rood zijn ze er ook in wit, geel, en zelfs wit met rood, of roze gestreept. Dit laatste zijn de zogenaamde chioggabieten. Dit ras stamt oorspronkelijk uit Italië en is nog iets zoeter dan de gewone, rode bieten. Met al die kleuren kun je natuurlijk de mooiste creaties op tafel toveren. Dus als je eens anderskleurige bietjes tegenkomt, zeker kopen! Je kunt ze naadloos als alternatief gebruiken voor de rode variant!
Rode bieten koken, kopen en bewaren
In de supermarkt liggen vooral zakjes met gekookte bieten. Want volgens de supermarkten en de leveranciers is dat wat de klanten willen. Want het is zo lekker makkelijk. Maar… verse bietjes koken is zoveel lekkerder. Het kost een beetje tijd, maar dat is het echt wel waard. Koop eens wat rauwe bietjes en probeer het gewoon. En als je dan die bieten gaat kopen, kies dan stevige, gave exemplaren met een gladde schil. Laat de oude, gerimpelde exemplaren maar liggen. Zomerbieten met loof kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren, winterbieten hoeven niet in de koelkast, een koele plek is voldoende om ze een paar weken goed te houden. Gekookte bietjes kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, dan bewaar je ze maximaal 12 maanden bij -18 graden.
Recepten met rode bieten
Op zoek naar lekkere recepten met rode bietjes? Je vindt ze hier! Van heerlijke soepen, de lekkerste salades, een quiche, tot ingemaakte zoetzure bietjes… ze staan er allemaal tussen.
Turkse bietensalade; lekker en vegetarisch
Van bietjes kun je heerlijke salades maken. Deze Turkse bietensalade, met yoghurt en Turkse kaas is een fijne, vegetarische, maaltijdsalade!
Risotto met rode bieten
Kleur op je bord? Deze prachtige, donkerrode, en ook nog eens heerlijke, risotto met rode bieten en mozzarella brengt je dat zeker!
Salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas
Met deze salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas zet je een verrassend andere salade met lekker veel kleur en smaak op tafel.
Zoetzure rode bietjes; kleur op tafel in de winter
Bietjes suf? Deze zoetzure rode bietjes zijn dat zeker niet! Ontdek met welk ingrediënt je rode bieten omtovert tot iets écht lekkers.
Geroosterde bietensoep met geitenkaas
Rode bieten krijgen veel smaak als je ze roostert. Met deze techniek maak je een smakelijke geroosterde bietensoep waar je liefde in proeft.
Salade met rode biet en geitenkaas
Deze salade is ideaal om de overgang van de winter naar de lente te vieren: een frisse salade met rode biet en geitenkaas.
Orzo salade met rode biet en geitenkaas
Deze orzo salade met rode biet en geitenkaas is geschikt als voorgerecht, maar ook voor de lunch of op een buffet.
Borsjt; bietensoep met veel extra groenten
Borsjt is een klassieke maaltijdsoep van rode bieten met veel extra groenten. Je zou deze ook met vlees kunnen serveren. Gezond & lekker!
Rode bietjes-haring salade
De haring salade met rode bietjes is een echte klassieker voor feestjes. De stukjes appel en augurk geven de salade een heerlijk frisse tint.
Rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas
De kleur van de rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas is verrassend anders, de smaak is ook verrassend anders en erg lekker!
Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel
Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben meestal een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!