• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 21 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Rode bieten; kleur op je bord!

Natuurlijk met de lekkerste recepten

Redactie door Redactie
in Specials
0
Rode bieten

Rode bieten – In het westen van Nederland worden ze kroten genoemd, maar de meeste mensen zullen de groente kennen als rode bieten. Lekker zoet, en ook nog eens heel erg gezond. Behalve gewoon koken kun je veel meer met die knolgroente doen. Rode bieten zijn veelzijdig, je maakt er de leukste gerechten mee. Door de kleur zien de gerechten er al snel ook heel mooi uit. De mooie donkerrode knollen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, al zijn er wel zomer- en winterbieten. Daarover later meer.

Zomer- en winterbieten

Bieten zijn bieten zou je denken. Toch zit het een beetje anders. Er zit wel degelijk verschil in winterbieten en zomerbieten, die ook wel bosbieten worden genoemd. De winterbieten hebben een wat groter formaat, en hebben vaak een meer donkerrode kleur. Zomerbieten zijn kleiner, en worden verkocht met het loof er nog aan. In bossen dus. Vandaar dat ze ook wel bosbieten worden genoemd, ze groeien dus niet in het bos. Je ziet ze meestal op de markt of bij de groenteboer. Het belangrijkste verschil tussen zomerbieten en winterbieten is de kooktijd. Zomerbieten zijn binnen een half uurtje wel gaar, voor het koken van winterbieten ben je meestal wel een uur of twee kwijt. Dus, eet zeker in de zomer eens wat vaker bieten. Dat scheelt je veel tijd en ook energiekosten.

Rode bieten, of …?

Je hebt het meestal over rode bietjes. Maar wist je dat ze er ook in andere kleuren zijn? Behalve rood zijn ze er ook in wit, geel, en zelfs wit met rood, of roze gestreept. Dit laatste zijn de zogenaamde chioggabieten. Dit ras stamt oorspronkelijk uit Italië en is nog iets zoeter dan de gewone, rode bieten. Met al die kleuren kun je natuurlijk de mooiste creaties op tafel toveren. Dus als je eens anderskleurige bietjes tegenkomt, zeker kopen! Je kunt ze naadloos als alternatief gebruiken voor de rode variant!

Rode bieten koken, kopen en bewaren

In de supermarkt liggen vooral zakjes met gekookte bieten. Want volgens de supermarkten en de leveranciers is dat wat de klanten willen. Want het is zo lekker makkelijk. Maar… verse bietjes koken is zoveel lekkerder. Het kost een beetje tijd, maar dat is het echt wel waard. Koop eens wat rauwe bietjes en probeer het gewoon. En als je dan die bieten gaat kopen, kies dan stevige, gave exemplaren met een gladde schil. Laat de oude, gerimpelde exemplaren maar liggen. Zomerbieten met loof kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren, winterbieten hoeven niet in de koelkast, een koele plek is voldoende om ze een paar weken goed te houden. Gekookte bietjes kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, dan bewaar je ze maximaal 12 maanden bij -18 graden.

Recepten met rode bieten

Op zoek naar lekkere recepten met rode bietjes? Je vindt ze hier! Van heerlijke soepen, de lekkerste salades, een quiche, tot ingemaakte zoetzure bietjes… ze staan er allemaal tussen.

Turkse bietensalade
Salade

Turkse bietensalade; lekker en vegetarisch

Van bietjes kun je heerlijke salades maken. Deze Turkse bietensalade, met yoghurt en Turkse kaas is een fijne, vegetarische, maaltijdsalade!

Risotto met rode bieten
Rijstgerechten

Risotto met rode bieten

Kleur op je bord? Deze prachtige, donkerrode, en ook nog eens heerlijke, risotto met rode bieten en mozzarella brengt je dat zeker!

Salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas
Salade

Salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas

Met deze salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas zet je een verrassend andere salade met lekker veel kleur en smaak op tafel.

Zoetzure rode bietjes
Bijgerecht

Zoetzure rode bietjes; kleur op tafel in de winter

Bietjes suf? Deze zoetzure rode bietjes zijn dat zeker niet! Ontdek met welk ingrediënt je rode bieten omtovert tot iets écht lekkers.

Geroosterde bietensoep met geitenkaas
Soep

Geroosterde bietensoep met geitenkaas

Rode bieten krijgen veel smaak als je ze roostert. Met deze techniek maak je een smakelijke geroosterde bietensoep waar je liefde in proeft.

Salade met rode biet en geitenkaas
Salade

Salade met rode biet en geitenkaas

Deze salade is ideaal om de overgang van de winter naar de lente te vieren: een frisse salade met rode biet en geitenkaas.

Orzo salade met rode biet en geitenkaas
Salade

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Deze orzo salade met rode biet en geitenkaas is geschikt als voorgerecht, maar ook voor de lunch of op een buffet.

borsjt
Soep

Borsjt; bietensoep met veel extra groenten

Borsjt is een klassieke maaltijdsoep van rode bieten met veel extra groenten. Je zou deze ook met vlees kunnen serveren. Gezond & lekker!

haring salade
Lunch

Rode bietjes-haring salade

De haring salade met rode bietjes is een echte klassieker voor feestjes. De stukjes appel en augurk geven de salade een heerlijk frisse tint.

Rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas
Stamppot

Rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas

De kleur van de rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas is verrassend anders, de smaak is ook verrassend anders en erg lekker!

Vorige Volgende
Knolgroenten

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben meestal een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Tags: Groente
DeelPin6VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!