Rode bieten – In het westen van Nederland worden ze kroten genoemd, maar de meeste mensen zullen deze groente kennen als rode bieten. Lekker zoet, en ook nog eens heel erg gezond. Behalve gewoon koken kun je veel meer met die knolgroente doen. Rode bieten zijn veelzijdig, je maakt er de leukste gerechten mee. Door de kleur zien de gerechten er al snel ook heel mooi uit. De mooie donkerrode knollen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, al zijn er wel zomer- en winterbieten. Daarover later meer.
Zomer- en winterbieten
Bieten zijn bieten zou je denken. Toch zit het een beetje anders. Er zit wel degelijk verschil in winterbieten en zomerbieten, die ook wel bosbieten worden genoemd. De winterbieten hebben een wat groter formaat, en hebben vaak een meer donkerrode kleur. Zomerbieten zijn kleiner, en worden verkocht met het loof er nog aan. In bossen dus. Vandaar dat ze ook wel bosbieten worden genoemd, ze groeien dus niet in het bos. Je ziet ze meestal op de markt of bij de groenteboer. Het belangrijkste verschil tussen zomerbieten en winterbieten is de kooktijd. Zomerbieten zijn binnen een half uurtje wel gaar, voor het koken van winterbieten ben je meestal wel een uur of twee kwijt. Dus, eet zeker in de zomer eens wat vaker bieten. Dat scheelt je veel tijd en ook energiekosten.
Rode bieten, of …?
We hebben het meestal over rode bietjes. Maar wist je dat ze er ook in andere kleuren zijn? Behalve rood zijn ze er ook in wit, geel, en zelfs wit met rood, of roze gestreept. Dit laatste zijn de zogenaamde chioggabieten. Dit ras stamt oorspronkelijk uit Italië en is nog iets zoeter dan de gewone, rode bieten. Met al die kleuren kun je natuurlijk de mooiste creaties op tafel toveren. Dus als je eens anderskleurige bietjes tegenkomt, zeker kopen! Je kunt ze naadloos als alternatief gebruiken voor de rode variant!
Rode bieten koken, kopen en bewaren
In de supermarkt liggen vooral zakjes met gekookte bieten. Want volgens de supermarkten en de leveranciers is dat wat de klanten willen. Want het is zo lekker makkelijk. Maar… verse bietjes koken is zoveel lekkerder. Het kost een beetje tijd, maar dat is het echt wel waard. Koop eens wat rauwe bietjes en probeer het gewoon. En als je dan die bieten gaat kopen, kies dan stevige, gave exemplaren met een gladde schil. Laat de oude, gerimpelde exemplaren maar liggen. Zomerbieten met loof kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren, winterbieten hoeven niet in de koelkast, een koele plek is voldoende om ze een paar weken goed te houden. Gekookte bietjes kun je twee dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, dan bewaar je ze maximaal 12 maanden bij -18 graden.
Recepten met rode bieten
Op zoek naar lekkere recepten met rode bietjes? Je vindt ze hier! Van heerlijke soepen, de lekkerste salades, een quiche, tot ingemaakte zoetzure bietjes… ze staan er allemaal tussen.
Salade met rode biet en geitenkaas
Deze salade is ideaal om de overgang van de winter naar de lente te vieren: een frisse salade met rode biet en geitenkaas.
Platbrood met rode bieten, geitenkaas en appel
Voor dit zalige platbrood met rode bieten, geitenkaas en appel heb je geen oven nodig, je maakt hem gewoon in een koekenpan.
Ovenschotel van rode bieten met feta; lekker vegetarisch
Zin in een lekker gerecht, maar wel zonder vlees? Dan moet je zeker deze vegetarische ovenschotel van rode bieten en feta eens maken.
Turkse bietensalade; lekker en vegetarisch
Van bietjes kun je heerlijke salades maken. Deze Turkse bietensalade, met yoghurt en Turkse kaas is een fijne, vegetarische, maaltijdsalade!
Risotto met rode bieten
Kleur op je bord? Deze prachtige, donkerrode, en ook nog eens heerlijke, risotto met rode bieten en mozzarella brengt je dat zeker!
Rode bietenstamppot met Provolone
Op zoek naar een fijne, vegetarische stamppot? Probeer dan eens rode bietenstamppot met Provolone, met een lekker kazig Italiaans tintje!
Aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone
Zet deze herfst eens wat kleur op tafel. Deze lekkere aardappelgratin met herfstgroenten en Provolone helpt je daar zeker bij.
Tartaar van gerookte zalm en rode biet
Met dit recept voor tartaar van gerookte zalm maak je in een handomdraai een smaakvol voorgerecht waar je met recht trots op kunt zijn.
Tarte Tatin van rode bietjes
De tarte tatin met rode bietjes is een superleuk lunchgerecht. Met wat aandacht voor de garnering heb je een garantie voor succes aan tafel!
Pompoen met bietjes uit de oven
Op zoek naar een lekker bijgerecht? Probeer dan eens pompoen met bietjes uit de oven. Sinaasappel en honing maken het gerecht in balans.
Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel
Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben meestal een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!