Welke rode bietjes koop jij altijd? Een hele persoonlijke vraag misschien, maar die stellen we wel heel bewust. In de praktijk blijkt namelijk dat verse rode bieten steeds minder gekocht worden. We eten bietjes uit pot, uit de diepvries of uit zakjes. Gemak staat voorop. Vele producenten en fabrikanten zijn tot de conclusie gekomen dat jullie ze liever voorgekookt hebben. Dat scheel tijd. Smaak is ons argument om toch verse, rauwe bietjes te kopen. Doordat iedereen voor gemak kiest is het het helaas inmiddels zover dat de voorgekookte bietjes vaak nog voordeliger zijn dan de rauwe bietjes. Rauwe bietjes zijn wat bewerkelijker, maar jij bepaald wat je ermee doet. Jij bent ervan overtuigd dat er niets mee gedaan is om ze houdbaar te maken, en je eet dus ook ECHT VERS!
Winterbieten
Winterbieten zijn wat groter van stuk dan de zomerbieten. Daarmee is de kooktijd ook langer. Natuurlijk hoef je daar niet bij te blijven. Je zet ze op, en ondertussen kun jij gewoon wat anders gaan doen. Reken voor winterbieten met een kooktijd van 1 1/2 tot 2 uur. Na het koken moet je nog even het vel verwijderen. Hier hou je van die heerlijke rode handen aan over, iedereen kan zien dat jij bietjes eet!
Bieten kopen
Hebben wij je vandaag kunnen overtuigen van het kopen en gebruiken van rauwe bieten? We worden daar helemaal blij van 😉 We willen je dan nog wel de volgende tip meegeven. Doordat rauwe bietjes steeds minder gekocht worden, heeft de supermarkt en de groenteman vaak problemen om ze vers te houden. Let er dus goed op wat je koopt. Koop alleen stevig aanvoelende bietjes die bijna glimmen aan de buitenzijde. Zodra het velletje gaat rimpelen kun je ze beter laten liggen.
Verse Rode bietjes; Vergeten of verwaarloosd?
Wijntip bij bieten
Pinot Noir, perfecte wijn bij bietjes
Wijn gemaakt van bieten? Nee, een wijn die lekker smáákt bij bieten. Wist je overigens dat ‘wijn’ altijd is gemaakt van druiven? De Dikke van Dale zegt daarover: ‘Wijn is drank uit gegist druivensap’. Als je dus wijn maakt van appels heet het ‘appelwijn’ en van bosbessen ‘bosbessenwijn’, maar nooit gewoon zomaar ‘wijn’.
Heerlijke tips met rode bieten
Carpaccio van rode bietjes
Erg leuk om te lezen is het recept van Carpaccio van rode bietjes uit de Groentebijbel van Mari Maris. Het recept staat boordevol tips en weetje over rode bietjes. Er worden verschillende combinatie mogelijkheden uitgelegd, maar je leest er bijvoorbeeld ook tips voor het kopen en bereiden van verse, rauwe bietjes.
Met deze carpaccio zet je heel eenvoudig een smaakvol voorgerechtje neer.
Onderstaande links vertellen je meer:
Rode bietjes-haring salade
Deze salade is het hele jaar door verkrijgbaar maar wordt vooral gegeten met de carnaval. Deze mooie roze salade is tijdens de carnavals dagen volop te koop in de supermarkten en bij de groenteboer. Enkele uitzonderingen daargelaten, zit hier erg veel mayonaise en vrij weinig haring in. Dus vele gaan zelf aan de slag, niet alleen omdat het lekkerder is maar het scheelt toch ook aardig in de beurs met deze toch al dure dagen met veel vloeibaar brood.
De salade wordt veel gegeten op roggebrood maar op een stukje stokbrood op een verjaardagsfeestje is deze salade een welkome afwisseling. Haring is tenslotte ook lekker en gezond als het geen carnaval is.
Een feestje op je bord met rode biet, granité van biet, geitenkaas en hazelnoten
De combinatie is niet nieuw, veel mensen hebben al hoe ontdekt hoe lekker deze ingrediënten samen zijn. Maar, ik spreek nu toch van een feestje op je bord met rode biet, granité van biet, geitenkaas en hazelnoten, want een feestje is het dit gerecht! Ik heb de combinatie ietsje luxer gemaakt door de relatief eenvoudige salade van bietjes en geitenkaas te combineren met een glaasje bietenijs. Het ijs, ook wel granité genoemd, maak je van rode bietensap. Wie een sapcentrifuge heeft, kan zijn eigen bietensap persen. Ik gebruik bietensap uit fles (bijvoorbeeld van het merk “Zonnatura”, die gewoon in de supermarkt te koop is). Niks simpelers dan het maken van een granité: je roert de ingrediënten door elkaar, zet het waterige vocht in de diepvries (bij voorkeur in een metalen bak) en roert het af en toe om. Het resultaat is een heerlijk verfrissend en schilferig ijs, dat eetlust opwekkend werkt. Je kunt dit gerecht (voor vier personen) als voor- of tussengerecht serveren. Het kan vrijwel zonder extra moeite voor meer dan vier personen gemaakt worden; kwestie van de hoeveelheden aanpassen. De tot sterretjes uitgestoken bietjes zijn eveneens bedoeld ter verhoging van de feestvreugde. Als je geen koekjessteker hebt en/of geen sterretjes uit wilt steken, kan je ook gewoon dunne plakjes van de bieten snijden en het daar bij laten.
Eigenlijk bedoeld als recept voor kerst, maar natuurlijk altijd een feestje op je bord!
Informatie en tips met Rode bietjes
In de Lekker Tafelen Kookschool vind je nog veel meer informatie over rode bietjes. In een special hebben we bereidingstijden, voedingswaarde, kooptips, en de verschillen tussen zomer en winterbieten duidelijk uitéén gezet.
Bekijk hier de productspecial: Verse Rode bietjes