Lekker Tafelen
vrijdag 16 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Room is “VET” lekker en hoort altijd in je basisvoorraad

Slagroom, zure room, crème fraîche

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
Room

Room – Slagroom, crème fraîche en zure room, je kent ze ongetwijfeld alle drie. Het zijn fantastische basisingrediënten in de Nederlandse keuken. Maar wat is het nu eigenlijk? Waar gebruik je de verschillende soorten room voor? En, hoe vet is room eigenlijk? Op al die vragen ga je op deze pagina het antwoord vinden. O, en daar horen natuurlijk ook recepten bij. Zo kun je al die leuke weetjes over room direct uitproberen. Lees je mee?

Room is VET lekker

Een korte introductie over room. Er is heel veel te vertellen over dit ingrediënt, maar je kunt het ook heel kort samenvatten. Room is niet anders dan het vet uit melk. Koop maar eens een fles rauwe melk bij de boer. Laat die even staan, en je ziet de room ontstaan. Dat is dan pure, ongepasteuriseerde room. De slagroom die jij in de winkel koopt is altijd gepasteuriseerd (verhit).

De room top drie

Dat er zoveel soorten room zijn, komt door de veelzijdigheid. Als je teruggaat naar de basis kun je een room top drie samenstellen. Slagroom, zure room en crème fraîche zijn dan wel de echte basissoorten. In de drie artikelen hieronder vind je alles over die keukentoppers. Even in het kort:

  • Slagroom: minimaal 30% vet.
  • Crème fraîche: 30 tot 40% vet en geschikt om warme gerechten te verrijken.
  • Zure room: 10-20% vet, geschikt om koude gerechten te verrijken.
slagroom
Specials

Slagroom

Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.

Check het recept of lees de infoDetails
Zure room
Specials

Zure room; makkelijke recepten die je zullen verbazen

Bekend om zijn verfrissende smaak, maar zure room is meer. Dit zuivelproduct is lekker licht en daarom perfect als basis voor sauzen en dips.

Check het recept of lees de infoDetails
crème fraîche
Specials

Crème fraîche; voor soepen, sauzen en meer

De beste zuivel voor warme gerechten is crème fraîche. Gebruik dit voor soepen, sauzen en meer romige gerechten als pasta's en curry's

Check het recept of lees de infoDetails

Het verschil tussen Crème fraîche en zure Room

Hoewel crème fraîche en zure room wat uiterlijk betreft op elkaar lijken, zijn ze in gebruik en smaak behoorlijk verschillend. Hieronder vind je in het kort de verschillen. Belangrijk is vooral dat je zure room niet kunt verhitten, want dan gaat het schiften. Onthoud dus: zure room voor koude bereidingen en crème fraîche voor warme bereidingen.

  • Zure room – minder vet – niet verhitten – scherpe en frisse smaak.
  • Crème fraîche – vetter – wel verhitten – milde en rijke smaak.

Toepassingen van de verschillende soorten (inspiratieoverzicht)

Slagroom

  • Taarten en gebak
  • Als topping op fruit of een fruitsalade
  • Chocolademousse
  • Garnering van desserts
  • Panna cotta
  • Crème brûlée
  • Eton mess
  • Bavarois
  • In slagroomtruffels
  • Als decoratie op warme dranken (koffie, chocolademelk, Irish coffee etc.)
  • Meng met yoghurt voor een romige yoghurt
  • Geeft extra romigheid aan een beslag
  • Maakt een rijstdessert romiger
  • Als basis voor roomijs
  • In pastasauzen
  • In soepen

Zure room

  • Op pittige gerechten zoals chili, goulash of een scherpe curry.
  • Verrijk taco’s en wraps.
  • Een schepje op een gepofte aardappel.
  • Maakt een aardappelpuree lekker fris en romig.
  • Op hartige pannenkoekjes of blini’s zijn ze net dat beetje extra.
  • Als basis voor een dressing.
  • Maak een soep zoals pompoensoep, tomatensoep of champignonsoep extra romig en fris met een lepel zure room erop.
  • Een beetje zure room maakt een cheesecake frisser en minder zwaar.
  • Voeg het toe aan muffins en scones voor frisheid en een lichtere structuur.
  • Schep een beetje door de vla voor een extra luxe en frisse vla.

Crème fraîche

  • In soepen en sauzen
  • Verrijking van stoofpotten
  • Als frisse topping van fruit of desserts
  • Met kruiden en specerijen voor vullingen in quiche, pasta of ovenschotels
  • Als romige dip bij gestoomde of geroosterde groenten
  • Met kruiden en specerijen als topping voor gegrild vlees
  • Als dressing in salades of aardappelsalades
  • Bij taco’s of nacho’s
  • Als toevoeging aan pastagerechten
  • In plaats van tomatensaus als pizzatopping
  • In taarten en cake
  • In het eimengsel van een quiche voor extra romigheid
  • In omelet of roerei

 

Wat is dan kookroom?

Kookroom hoort niet in de top drie van Lekker Tafelen, omdat het een bewerkt product is. In kookroom zit net zo weinig vet als in zure room, en het schift niet. Dat lukt omdat aan kookroom stabilisatoren toegevoegd worden die voorkomen dat de eiwitten in de room samenklonteren (wat schiften veroorzaakt). Er worden verschillende stabilisatoren gebruikt (Carrageen, Xanthaangom, Johannesbroodpitmeel, Guargom, Mono- en diglyceriden van vetzuren). Sommige stabilisatoren zijn natuurlijker dan andere, ze zijn wel allemaal goedgekeurd en worden volop toegepast in de zuivelindustrie. Vanwege de bewerking wordt de kookroom dus niet opgenomen in de Lekker Tafelen top drie. Maak zelf een keuze of je kookroom wel of niet wil gebruiken. Een feit is dat de Lekker Tafelen top drie bestaat uit eerlijke, pure roomsoorten en met die drie heb je een room voor alle soorten bereidingen.

Dubbelroom

Er is nog een soort die je aandacht verdient. Dubbelroom, beter bekend uit Engeland als Double cream. In Nederland moet je overigens echt zoeken naar dubbelroom. Het wordt hier niet of nauwelijks gebruikt. Dubbelroom of double cream is veel vetter dan slagroom. Waar wij slagroom kennen van 30-35% vet, zit er in dubbelroom maar liefst 40 tot 50% vet. Dat is wel geheel natuurlijk. Er wordt simpelweg meer vet uit de melk gecentrifugeerd om dubbelroom te maken. Dubbelroom is ook niet geschikt om op te kloppen, omdat het lang niet zo luchtig wordt als slagroom. Dubbelroom wordt dan ook vooral gebruikt als toevoeging aan warme gerechten, net als crème fraîche.

Plantaardige alternatieven

Als je geen dierlijke room wilt gebruiken zijn er verschillende plantaardige alternatieven:

  • Kokosroom, gemaakt van het vlees van kokosnoten
  • Amandelroom, gemaakt van gemalen amandelen en water
  • Soja- of Havermelkroom, gemaakt van soja- of havermelk
  • Cashewroom, gemaakt door cashewnoten te weken in water en vervolgens te pureren.
  • Tofu-room, gepureerde tofu

Slagroom, zure room en crème fraîche in iedere koelkast

Zelf je eten maken met verse ingrediënten. Dat is wat Lekker Tafelen heel graag stimuleert. Iemand die dat doet, herken je door even in de koelkast te spieken. Want iemand die altijd zijn eten zelf maakt, wordt blij van de room top drie in zijn of haar koelkast. Serveer jouw zelfgebakken appelcake met een flinke dot zelfgeklopte slagroom, maak een champignonsoep af met een lepel crème fraîche of serveer nacho’s of chili con carne met een lekkere eetlepel zure room, maak een snelle dipsaus van zure room. Zomaar een paar voorbeelden die laten zien wat het nut is van deze drie soorten room in jouw koelkast. Probeer het maar en Tafel Lekker !!

Tags: Zuivel
DeelPinTweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

tiramisu
Specials

Tiramisu recepten die je zelf wilt maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude
  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Reacties

  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!