Room – Slagroom, crème fraîche en zure room, je kent ze ongetwijfeld alle drie. Het zijn fantastische basisingrediënten in de Nederlandse keuken. Maar wat is het nu eigenlijk? Waar gebruik je de verschillende soorten room voor? En, hoe vet is room eigenlijk? Op al die vragen ga je op deze pagina het antwoord vinden. O, en daar horen natuurlijk ook recepten bij. Zo kun je al die leuke weetjes over room direct uitproberen. Lees je mee?
Room is VET lekker
Een korte introductie over room. Er is heel veel te vertellen over dit ingrediënt, maar je kunt het ook heel kort samenvatten. Room is niet anders dan het vet uit melk. Koop maar eens een fles rauwe melk bij de boer. Laat die even staan, en je ziet de room ontstaan. Dat is dan pure, ongepasteuriseerde room. De slagroom die jij in de winkel koopt is altijd gepasteuriseerd (verhit).
De room top drie
Dat er zoveel soorten room zijn, komt door de veelzijdigheid. Als je teruggaat naar de basis kun je een room top drie samenstellen. Slagroom, zure room en crème fraîche zijn dan wel de echte basissoorten. In de drie artikelen hieronder vind je alles over die keukentoppers. Even in het kort:
- Slagroom: minimaal 30% vet.
- Crème fraîche: 30 tot 40% vet en geschikt om warme gerechten te verrijken.
- Zure room: 10-20% vet, geschikt om koude gerechten te verrijken.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Check het recept of lees de infoZure room; makkelijke recepten die je zullen verbazen
Bekend om zijn verfrissende smaak, maar zure room is meer. Dit zuivelproduct is lekker licht en daarom perfect als basis voor sauzen en dips.
Check het recept of lees de infoCrème fraîche; voor soepen, sauzen en meer
De beste zuivel voor warme gerechten is crème fraîche. Gebruik dit voor soepen, sauzen en meer romige gerechten als pasta's en curry's
Check het recept of lees de infoHet verschil tussen Crème fraîche en zure Room
Hoewel crème fraîche en zure room wat uiterlijk betreft op elkaar lijken, zijn ze in gebruik en smaak behoorlijk verschillend. Hieronder vind je in het kort de verschillen. Belangrijk is vooral dat je zure room niet kunt verhitten, want dan gaat het schiften. Onthoud dus: zure room voor koude bereidingen en crème fraîche voor warme bereidingen.
- Zure room – minder vet – niet verhitten – scherpe en frisse smaak.
- Crème fraîche – vetter – wel verhitten – milde en rijke smaak.
Toepassingen van de verschillende soorten (inspiratieoverzicht)
Slagroom
- Taarten en gebak
- Als topping op fruit of een fruitsalade
- Chocolademousse
- Garnering van desserts
- Panna cotta
- Crème brûlée
- Eton mess
- Bavarois
- In slagroomtruffels
- Als decoratie op warme dranken (koffie, chocolademelk, Irish coffee etc.)
- Meng met yoghurt voor een romige yoghurt
- Geeft extra romigheid aan een beslag
- Maakt een rijstdessert romiger
- Als basis voor roomijs
- In pastasauzen
- In soepen
Zure room
- Op pittige gerechten zoals chili, goulash of een scherpe curry.
- Verrijk taco’s en wraps.
- Een schepje op een gepofte aardappel.
- Maakt een aardappelpuree lekker fris en romig.
- Op hartige pannenkoekjes of blini’s zijn ze net dat beetje extra.
- Als basis voor een dressing.
- Maak een soep zoals pompoensoep, tomatensoep of champignonsoep extra romig en fris met een lepel zure room erop.
- Een beetje zure room maakt een cheesecake frisser en minder zwaar.
- Voeg het toe aan muffins en scones voor frisheid en een lichtere structuur.
- Schep een beetje door de vla voor een extra luxe en frisse vla.
Crème fraîche
- In soepen en sauzen
- Verrijking van stoofpotten
- Als frisse topping van fruit of desserts
- Met kruiden en specerijen voor vullingen in quiche, pasta of ovenschotels
- Als romige dip bij gestoomde of geroosterde groenten
- Met kruiden en specerijen als topping voor gegrild vlees
- Als dressing in salades of aardappelsalades
- Bij taco’s of nacho’s
- Als toevoeging aan pastagerechten
- In plaats van tomatensaus als pizzatopping
- In taarten en cake
- In het eimengsel van een quiche voor extra romigheid
- In omelet of roerei
Wat is dan kookroom?
Kookroom hoort niet in de top drie van Lekker Tafelen, omdat het een bewerkt product is. In kookroom zit net zo weinig vet als in zure room, en het schift niet. Dat lukt omdat aan kookroom stabilisatoren toegevoegd worden die voorkomen dat de eiwitten in de room samenklonteren (wat schiften veroorzaakt). Er worden verschillende stabilisatoren gebruikt (Carrageen, Xanthaangom, Johannesbroodpitmeel, Guargom, Mono- en diglyceriden van vetzuren). Sommige stabilisatoren zijn natuurlijker dan andere, ze zijn wel allemaal goedgekeurd en worden volop toegepast in de zuivelindustrie. Vanwege de bewerking wordt de kookroom dus niet opgenomen in de Lekker Tafelen top drie. Maak zelf een keuze of je kookroom wel of niet wil gebruiken. Een feit is dat de Lekker Tafelen top drie bestaat uit eerlijke, pure roomsoorten en met die drie heb je een room voor alle soorten bereidingen.
Dubbelroom
Er is nog een soort die je aandacht verdient. Dubbelroom, beter bekend uit Engeland als Double cream. In Nederland moet je overigens echt zoeken naar dubbelroom. Het wordt hier niet of nauwelijks gebruikt. Dubbelroom of double cream is veel vetter dan slagroom. Waar wij slagroom kennen van 30-35% vet, zit er in dubbelroom maar liefst 40 tot 50% vet. Dat is wel geheel natuurlijk. Er wordt simpelweg meer vet uit de melk gecentrifugeerd om dubbelroom te maken. Dubbelroom is ook niet geschikt om op te kloppen, omdat het lang niet zo luchtig wordt als slagroom. Dubbelroom wordt dan ook vooral gebruikt als toevoeging aan warme gerechten, net als crème fraîche.
Plantaardige alternatieven
Als je geen dierlijke room wilt gebruiken zijn er verschillende plantaardige alternatieven:
- Kokosroom, gemaakt van het vlees van kokosnoten
- Amandelroom, gemaakt van gemalen amandelen en water
- Soja- of Havermelkroom, gemaakt van soja- of havermelk
- Cashewroom, gemaakt door cashewnoten te weken in water en vervolgens te pureren.
- Tofu-room, gepureerde tofu
Slagroom, zure room en crème fraîche in iedere koelkast
Zelf je eten maken met verse ingrediënten. Dat is wat Lekker Tafelen heel graag stimuleert. Iemand die dat doet, herken je door even in de koelkast te spieken. Want iemand die altijd zijn eten zelf maakt, wordt blij van de room top drie in zijn of haar koelkast. Serveer jouw zelfgebakken appelcake met een flinke dot zelfgeklopte slagroom, maak een champignonsoep af met een lepel crème fraîche of serveer nacho’s of chili con carne met een lekkere eetlepel zure room, maak een snelle dipsaus van zure room. Zomaar een paar voorbeelden die laten zien wat het nut is van deze drie soorten room in jouw koelkast. Probeer het maar en Tafel Lekker !!