• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Roomboter; Puur voor het beste resultaat

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
0
Roomboter

Roomboter – Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.

Roomboter is eerlijk en heerlijk

De lekkerste gerechten worden vaak gemaakt met roomboter, dit voegt in vergelijking met margarine veel meer smaak toe. Roomboter is zuivel met een specifiek eigen smaak. Boter is er in gezouten en ongezouten versie. In de regel kun je aannemen dat er in recepten altijd van ongezouten boter gebruikgemaakt wordt. De gezouten variant wordt vooral gebruikt om op brood te smeren.

Is het boter of ROOMboter?

Als we over boter praten hebben we het eigenlijk altijd over roomboter. De aanduiding boter is namelijk beschermd en mag alleen gebruikt worden als er 100% roomboter gebruikt is. Er mag dus geen samenstelling van boter/olie en/of margarine in het product gebruikt worden. De zuivelfabrikanten spelen er vaak slim op in. Het volgende artikel is een leidraad om duidelijkheid te scheppen in de wirwar die boter heet.

Soorten boter, een overzicht

soorten boter overzicht
Kookschool

Is boter nu boter, of roomboter of halfvolle roomboter? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een overzicht van soorten boter.

Check het recept of lees de info

Van melk naar boter

Melk is de basis van alle zuivel. Want van melk maken we slagroom, boter, kaas, yoghurt en nog veel meer. Maar hoe we dat maken is niet altijd duidelijk. In onderstaand artikel vertellen we hoe boter wordt gemaakt en waarom de smaak van boerenboter anders is dan die van fabrieksboter.

Roomboter maken; zo doen ze dat

roomboter maken zo doen ze dat
Kookschool

(Room)boter is een lekkernij waar bijna iedereen blij van wordt. Maar dat boter maken, hoe doen ze dat eigenlijk? We leggen het hier uit.

Check het recept of lees de info

Zorg dat boter voor op brood op kamertemperatuur is, dit is niet alleen makkelijker smeerbaar maar ook veel lekkerder.

Roomboter is onmisbaar in vele basisrecepten

In veel basisrecepten wordt er gebruikgemaakt van roomboter. Het vet uit de boter is nodig voor de structuur van het deeg of de saus, maar het is ook de smaak van boter die een recept van lekker naar heerlijk kan veranderen. Neem margarine in plaats van boter, dan zal het eindresultaat anders zijn. Bij koken is het vooral de volle romige smaak die je mist, maar bij bakken zal ook de structuur anders zijn. Maak maar eens 2 cakes met hetzelfde recept en vervang alleen de boter door margarine, je proeft en ziet het verschil.

gebak met roomboter
Specials

Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

botersauzen
Specials

Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren

Basisrecepten voor botersauzen. Een van de vele die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.

Help de boter verbrandt

Als je boter gebruikt voor het bakken van bijvoorbeeld vlees of vis kan het zijn, als deze te heet wordt, dat de boter erg donker wordt. Het vet uit de boter kan best wel een hoge temperatuur verdragen, het zijn de eiwitdeeltjes die verbranden. Dit kun je oplossen door ghee te gebruiken. Dit is hetzelfde als geklaarde boter en kun je kant-en-klaar kopen, maar ook makkelijk zelf maken. Door het gebruik van geklaarde boter zal het ook niet gaan spetteren tijdens het bakken want alle vocht is uit de boter. Dus laat die bak- en braadproducten staan en maak zelf geklaarde boter om daarin het vlees mooi bruin te bakken.

Koken en bakken met boter

Bij het koken kan de smaak van roomboter veel toevoegen. Proef het verschil maar eens tussen een stukje vis of vlees, gebakken in roomboter of in margarine. Ook in sauzen, degen en crèmes is boter een belangrijk ingrediënt. Neem bijvoorbeeld botercrème, zou je deze maken met margarine dan heb je bij het eten van de crème een vetlaagje in je mond wat bij roomboter niet het geval is. Er zijn mensen die zeggen dat ze geen boter lusten, maar vaak hebben ze dan met te koude boter te maken gehad of het was margarine.

We hebben hier diverse basisrecepten met als belangrijk ingrediënt roomboter op een rij gezet.

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

Een zelfgemaakte kruidenboter is veel lekkerder dan kant-en-klaar. Met goed stokbrood is dat echt genieten. Roomboter en verse kruiden!

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

beurre noisette
Kookschool

Beurre noisette

Geef gerechten meer smaak met beurre noisette ook hazelnootboter genoemd. Hoe je het maakt waarom leggen we je uit.

brioche deeg
Kookschool

Briochedeeg een rijk deeg (Basisrecept)

Een rijk deeg door royaal gebruik van boter en eieren. Briochedeeg is multi-inzetbaar voor zowel zoete als hartige baksels.

boter klaren of geklaarde boter maken
Kookschool

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Zelf je boter klaren is veel makkelijker dan je denkt! Probeer het eens en je zal nooit meer een potje geklaarde boter kopen in de winkel.

Bladerdeeg maken- Kaasstengel van bladerdeeg
Kookschool

Bladerdeeg maken

Om bladerdeeg te krijgen moet je het deeg, waar je mee start, toeren. Bladerdeeg maken kan op drie manieren de Hollandse-, Franse- en de snelle methode

Vorige Volgende

Waarom vloeibare bak- en braadproducten?

De flesjes vloeibare bak- en braadproducten zijn er in vele merken en varianten. Ze zijn er speciaal voor vlees waar vaak suiker, smaakversterkers en zout aan toegevoegd zijn voor de mooie bruine kleur en smaak. Ook heb je vloeibare boter met olijfolie, dit is margarine waar meer dan alleen olijfolie aan toegevoegd is. Ga liever voor echte smaak van natuurlijke producten en niet voor vetten met allerlei toevoegingen. Met roomboter bereik je echt een lekkerder eindresultaat. En heb je geen geklaarde boter, doe dan een scheutje olie bij de boter in de pan om het eventuele verbranden van de boter tegen te gaan.

Tags: Zuivel
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten
Specials

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs
Specials

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette
Specials

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Gebakken schol
Specials

Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen