• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Roomboter; Puur voor het beste resultaat

door Connie Derks
in Specials
0
6
Roomboter

Roomboter – Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.

Roomboter is eerlijk en heerlijk

De lekkerste gerechten worden vaak gemaakt met roomboter, dit voegt in vergelijking met margarine veel meer smaak toe. Roomboter is zuivel met een specifiek eigen smaak. Boter is er in gezouten en ongezouten versie. In de regel kun je aannemen dat er in recepten altijd van ongezouten boter gebruikgemaakt wordt. De gezouten variant wordt vooral gebruikt om op brood te smeren.

Is het boter of ROOMboter?

Als we over boter praten hebben we het eigenlijk altijd over roomboter. De aanduiding boter is namelijk beschermd en mag alleen gebruikt worden als er 100% roomboter gebruikt is. Er mag dus geen samenstelling van boter/olie en/of margarine in het product gebruikt worden. De zuivelfabrikanten spelen er vaak slim op in. Het volgende artikel is een leidraad om duidelijkheid te scheppen in de wirwar die boter heet.

Soorten boter, een overzicht

soorten boter overzicht
Kookschool

Is boter nu boter, roomboter, of halfvolle roomboter? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een overzicht van soorten boter.

Check het recept of lees de info

Van melk naar boter

Melk is de basis van alle zuivel. Want van melk maken we slagroom, boter, kaas, yoghurt en nog veel meer. Maar hoe we dat maken is niet altijd duidelijk. In onderstaand artikel vertellen we hoe boter wordt gemaakt en waarom de smaak van boerenboter anders is dan die van fabrieksboter.

Roomboter maken; zo doen ze dat

roomboter maken zo doen ze dat
Kookschool

(Room)boter is een lekkernij waar bijna iedereen blij van wordt. Maar dat boter maken, hoe doen ze dat eigenlijk? We leggen het hier uit.

Check het recept of lees de info

Zorg dat boter voor op brood op kamertemperatuur is, dit is niet alleen makkelijker smeerbaar maar ook veel lekkerder.

Roomboter is onmisbaar in vele basisrecepten

In veel basisrecepten wordt er gebruikgemaakt van roomboter. Het vet uit de boter is nodig voor de structuur van het deeg of de saus, maar het is ook de smaak van boter die een recept van lekker naar heerlijk kan veranderen. Neem margarine in plaats van boter, dan zal het eindresultaat anders zijn. Bij koken is het vooral de volle romige smaak die je mist, maar bij bakken zal ook de structuur anders zijn. Maak maar eens 2 cakes met hetzelfde recept en vervang alleen de boter door margarine, je proeft en ziet het verschil.

botersauzen
Specials

Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren

Basisrecepten voor botersauzen. Een van de vele die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.

gebak met roomboter
Specials

Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

Help de boter verbrandt

Als je boter gebruikt voor het bakken van bijvoorbeeld vlees of vis kan het zijn, als deze te heet wordt, dat de boter erg donker wordt. Het vet uit de boter kan best wel een hoge temperatuur verdragen, het zijn de eiwitdeeltjes die verbranden. Dit kun je oplossen door ghee te gebruiken. Dit is hetzelfde als geklaarde boter en kun je kant-en-klaar kopen, maar ook makkelijk zelf maken. Door het gebruik van geklaarde boter zal het ook niet gaan spetteren tijdens het bakken want alle vocht is uit de boter. Dus laat die bak- en braadproducten staan en maak zelf geklaarde boter om daarin het vlees mooi bruin te bakken.

Koken en bakken met boter

Bij het koken kan de smaak van roomboter veel toevoegen. Proef het verschil maar eens tussen een stukje vis of vlees, gebakken in roomboter of in margarine. Ook in sauzen, degen en crèmes is boter een belangrijk ingrediënt. Neem bijvoorbeeld botercrème, zou je deze maken met margarine dan heb je bij het eten van de crème een vetlaagje in je mond wat bij roomboter niet het geval is. Er zijn mensen die zeggen dat ze geen boter lusten, maar vaak hebben ze dan met te koude boter te maken gehad of het was margarine.

We hebben hier diverse basisrecepten met als belangrijk ingrediënt roomboter op een rij gezet.

zelfgemaakte kruidenboter met stokbrood
Saus

Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak

Een zelfgemaakte kruidenboter is veel lekkerder dan kant-en-klaar. Met goed stokbrood is dat echt genieten. Roomboter en verse kruiden!

beurre noisette
Kookschool

Beurre noisette

Geef gerechten meer smaak met beurre noisette ook hazelnootboter genoemd. Hoe je het maakt waarom leggen we je uit.

brioche deeg
Kookschool

Briochedeeg een rijk deeg (Basisrecept)

Een rijk deeg door royaal gebruik van boter en eieren. Briochedeeg is multi-inzetbaar voor zowel zoete als hartige baksels.

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

boter klaren of geklaarde boter maken
Kookschool

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Zelf je boter klaren is veel makkelijker dan je denkt! Probeer het eens en je zal nooit meer een potje geklaarde boter kopen in de winkel.

Bladerdeeg maken- Kaasstengel van bladerdeeg
Kookschool

Bladerdeeg maken

Om bladerdeeg te krijgen moet je het deeg, waar je mee start, toeren. Bladerdeeg maken kan op drie manieren de Hollandse-, Franse- en de snelle methode

Vorige Volgende

Waarom vloeibare bak- en braadproducten?

De flesjes vloeibare bak- en braadproducten zijn er in vele merken en varianten. Ze zijn er speciaal voor vlees waar vaak suiker, smaakversterkers en zout aan toegevoegd zijn voor de mooie bruine kleur en smaak. Ook heb je vloeibare boter met olijfolie, dit is margarine waar meer dan alleen olijfolie aan toegevoegd is. Ga liever voor echte smaak van natuurlijke producten en niet voor vetten met allerlei toevoegingen. Met roomboter bereik je echt een lekkerder eindresultaat. En heb je geen geklaarde boter, doe dan een scheutje olie bij de boter in de pan om het eventuele verbranden van de boter tegen te gaan.

Tags: Zuivel
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Reacties 6

  1. Hermien Valckenborg says:
    3 weken geleden

    Hallo waar koop ik deze echte roomboter?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 weken geleden

      Goede roomboter koop je rechtstreeks van de boer of in een delicatesse of kaas zaak.

      Beantwoorden
  2. Marinus Spaan says:
    3 weken geleden

    Room boter maak je zelf door slagroom te blijven kloppen en dan krijg je vanzelf roomboter en dan heb boter melk over wat is lekker om brood te maken

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 weken geleden

      Leuke tip van die melk Marinus, dank je.

      Beantwoorden
  3. Marlain Van Laere says:
    8 maanden geleden

    heel goeie recepten proficiat

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      8 maanden geleden

      Dank je wel Marlain, fijn te horen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen