Roomboter – Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.
Roomboter is eerlijk en heerlijk
De lekkerste gerechten worden vaak gemaakt met roomboter, dit voegt in vergelijking met margarine veel meer smaak toe. Roomboter is zuivel met een specifiek eigen smaak. Boter is er in gezouten en ongezouten versie. In de regel kun je aannemen dat er in recepten altijd van ongezouten boter gebruikgemaakt wordt. De gezouten variant wordt vooral gebruikt om op brood te smeren.
Is het boter of ROOMboter?
Als we over boter praten hebben we het eigenlijk altijd over roomboter. De aanduiding boter is namelijk beschermd en mag alleen gebruikt worden als er 100% roomboter gebruikt is. Er mag dus geen samenstelling van boter/olie en/of margarine in het product gebruikt worden. De zuivelfabrikanten spelen er vaak slim op in. Het volgende artikel is een leidraad om duidelijkheid te scheppen in de wirwar die boter heet.
Soorten boter, een overzicht
Is boter nu boter, roomboter, of halfvolle roomboter? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een overzicht van soorten boter.
Van melk naar boter
Melk is de basis van alle zuivel. Want van melk maken we slagroom, boter, kaas, yoghurt en nog veel meer. Maar hoe we dat maken is niet altijd duidelijk. In onderstaand artikel vertellen we hoe boter wordt gemaakt en waarom de smaak van boerenboter anders is dan die van fabrieksboter.
Roomboter maken; zo doen ze dat
(Room)boter is een lekkernij waar bijna iedereen blij van wordt. Maar dat boter maken, hoe doen ze dat eigenlijk? We leggen het hier uit.
Zorg dat boter voor op brood op kamertemperatuur is, dit is niet alleen makkelijker smeerbaar maar ook veel lekkerder.
Roomboter is onmisbaar in vele basisrecepten
In veel basisrecepten wordt er gebruikgemaakt van roomboter. Het vet uit de boter is nodig voor de structuur van het deeg of de saus, maar het is ook de smaak van boter die een recept van lekker naar heerlijk kan veranderen. Neem margarine in plaats van boter, dan zal het eindresultaat anders zijn. Bij koken is het vooral de volle romige smaak die je mist, maar bij bakken zal ook de structuur anders zijn. Maak maar eens 2 cakes met hetzelfde recept en vervang alleen de boter door margarine, je proeft en ziet het verschil.
Botersauzen; Deze recepten moet je uit je hoofd leren
Basisrecepten voor botersauzen. Een van de vele die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.
Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!
Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.
Help de boter verbrandt
Als je boter gebruikt voor het bakken van bijvoorbeeld vlees of vis kan het zijn, als deze te heet wordt, dat de boter erg donker wordt. Het vet uit de boter kan best wel een hoge temperatuur verdragen, het zijn de eiwitdeeltjes die verbranden. Dit kun je oplossen door ghee te gebruiken. Dit is hetzelfde als geklaarde boter en kun je kant-en-klaar kopen, maar ook makkelijk zelf maken. Door het gebruik van geklaarde boter zal het ook niet gaan spetteren tijdens het bakken want alle vocht is uit de boter. Dus laat die bak- en braadproducten staan en maak zelf geklaarde boter om daarin het vlees mooi bruin te bakken.
Koken en bakken met boter
Bij het koken kan de smaak van roomboter veel toevoegen. Proef het verschil maar eens tussen een stukje vis of vlees, gebakken in roomboter of in margarine. Ook in sauzen, degen en crèmes is boter een belangrijk ingrediënt. Neem bijvoorbeeld botercrème, zou je deze maken met margarine dan heb je bij het eten van de crème een vetlaagje in je mond wat bij roomboter niet het geval is. Er zijn mensen die zeggen dat ze geen boter lusten, maar vaak hebben ze dan met te koude boter te maken gehad of het was margarine.
We hebben hier diverse basisrecepten met als belangrijk ingrediënt roomboter op een rij gezet.
Citroenboter met geroosterde knoflook
Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!
Zelfgemaakte kruidenboter; Jouw keuze voor echte smaak
Een zelfgemaakte kruidenboter is veel lekkerder dan kant-en-klaar. Met goed stokbrood is dat echt genieten. Roomboter en verse kruiden!
Beurre noisette
Geef gerechten meer smaak met beurre noisette ook hazelnootboter genoemd. Hoe je het maakt waarom leggen we je uit.
Briochedeeg een rijk deeg (Basisrecept)
Een rijk deeg door royaal gebruik van boter en eieren. Briochedeeg is multi-inzetbaar voor zowel zoete als hartige baksels.
Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart
Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.
Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
Zelf je boter klaren is veel makkelijker dan je denkt! Probeer het eens en je zal nooit meer een potje geklaarde boter kopen in de winkel.
Waarom vloeibare bak- en braadproducten?
De flesjes vloeibare bak- en braadproducten zijn er in vele merken en varianten. Ze zijn er speciaal voor vlees waar vaak suiker, smaakversterkers en zout aan toegevoegd zijn voor de mooie bruine kleur en smaak. Ook heb je vloeibare boter met olijfolie, dit is margarine waar meer dan alleen olijfolie aan toegevoegd is. Ga liever voor echte smaak van natuurlijke producten en niet voor vetten met allerlei toevoegingen. Met roomboter bereik je echt een lekkerder eindresultaat. En heb je geen geklaarde boter, doe dan een scheutje olie bij de boter in de pan om het eventuele verbranden van de boter tegen te gaan.
Hallo waar koop ik deze echte roomboter?
Goede roomboter koop je rechtstreeks van de boer of in een delicatesse of kaas zaak.
Room boter maak je zelf door slagroom te blijven kloppen en dan krijg je vanzelf roomboter en dan heb boter melk over wat is lekker om brood te maken
Leuke tip van die melk Marinus, dank je.
heel goeie recepten proficiat
Dank je wel Marlain, fijn te horen.