Roomboter – Wat is roomboter precies en wat kun je er allemaal mee? Je leest het in dit artikel, en je krijgt er ook nog eens de lekkerste recepten bij!
Roomboter is eerlijk en heerlijk
De lekkerste gerechten worden vaak gemaakt met roomboter. Dit voegt in vergelijking met margarine veel meer smaak toe. Roomboter is zuivel met een specifieke, eigen smaak. Boter is er in gezouten en ongezouten variant. In de regel kun je aannemen dat er in recepten altijd van ongezouten boter gebruikgemaakt wordt. De gezouten variant wordt vooral gebruikt om op brood te smeren.
Is het boter of ROOMboter?
Als je over boter praat heb je het eigenlijk altijd over roomboter. De aanduiding boter is namelijk beschermd en mag alleen gebruikt worden als er 100% roomboter gebruikt is. Er mag dus geen samenstelling van boter/olie en/of margarine in het product gebruikt worden. De zuivelfabrikanten spelen er vaak slim op in. Het volgende artikel is een leidraad om duidelijkheid te scheppen in de wirwar die boter heet.
Soorten boter, een overzicht
Is boter nu boter, roomboter, of halfvolle roomboter? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een overzicht van soorten boter.
Van melk naar boter
Melk is de basis van alle zuivel. Want van melk maak je slagroom, boter, kaas, yoghurt en nog veel meer. Maar hoe je dat maakt, is niet altijd duidelijk. In onderstaand artikel word je verteld hoe boter wordt gemaakt en waarom de smaak van boerenboter anders is dan die van fabrieksboter.
Roomboter maken; zo doen ze dat
Boter is een lekkernij waar bijna iedereen blij van wordt. Maar dat roomboter maken, hoe doen ze dat eigenlijk? We leggen het hier uit.
Zorg dat boter voor op brood op kamertemperatuur is, dit is niet alleen makkelijker smeerbaar, maar ook veel lekkerder.
Roomboter is onmisbaar in veel basisrecepten
In veel basisrecepten wordt er gebruikgemaakt van roomboter. Het vet uit de boter is nodig voor de structuur van het deeg of de saus, maar het is ook de smaak van boter die een recept van lekker naar heerlijk kan veranderen. Neem margarine in plaats van boter, dan zal het eindresultaat anders zijn. Bij koken is het vooral de volle romige smaak die je mist, maar bij bakken zal ook de structuur anders zijn. Maak maar eens 2 cakes met hetzelfde recept en vervang alleen de boter door margarine, je proeft en ziet het verschil.
Botersauzen; deze recepten moet je uit je hoofd leren
Het basisrecept voor botersauzen. Een van de velen die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.
Gebak met roomboter
Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.
Zelf roomboter croissants maken; zo heb je ze nog niet geproefd
Ook jij kunt thuis zelf roomboter croissants maken, het is even werk maar dan heb je wel iets gemaakt om trots op te zijn.
Help, de boter verbrandt!
Als je boter gebruikt voor het bakken van bijvoorbeeld vlees of vis kan het zijn, als die boter te heet wordt, hij erg donker wordt. Het vet uit de boter kan best wel een hoge temperatuur verdragen, het zijn de eiwitdeeltjes die verbranden. Dit kun je oplossen door ghee te gebruiken. Dit is hetzelfde als geklaarde boter en kun je kant-en-klaar kopen, maar ook makkelijk zelf maken. Door het gebruik van geklaarde boter zal het ook niet gaan spetteren tijdens het bakken want alle vocht is uit de boter. Dus laat die bak- en braadproducten staan en maak zelf geklaarde boter om daarin het vlees mooi bruin te bakken.
Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
Zelf je boter klaren is veel makkelijker dan je denkt! Probeer het eens en je zal nooit meer een potje geklaarde boter kopen in de winkel.
Check het recept of lees de infoKoken en bakken met boter
Bij het koken kan de smaak van roomboter veel toevoegen. Proef het verschil maar eens tussen een stukje vis of vlees, gebakken in roomboter of in margarine. Ook in sauzen, degen en crèmes is boter een belangrijk ingrediënt. Neem bijvoorbeeld botercrème, zou je dat maken met margarine, dan heb je bij het eten van de crème een vetlaagje in je mond, wat bij roomboter niet het geval is. Er zijn mensen die zeggen dat ze geen boter lusten, maar vaak hebben ze dan met te koude boter te maken gehad of het was margarine.
Je vindt hier diverse basisrecepten met als belangrijk ingrediënt roomboter op een rijtje gezet.
Kruidenboter maken; zo zet je echt smaak en trots op tafel
Zelf kruidenboter maken is zo veel lekkerder. Recept suggesties voor onder andere truffelboter, citroen-tijm boter en nog veel meer.
Roomboter met radijsjes; hoe de Fransen radijs eten
Radijsjes door de roomboter, geserveerd op een cracker, meer dan dat is het niet. Jouw nieuwe verslavende manier om radijs te eten!
Truffelboter; zelfgemaakte luxe op je brood
Truffelboter, een eenvoudig en smakelijk receptje én toch pure luxe! Dit receptje mag je niet laten liggen!
Citroenboter met geroosterde knoflook
Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!
Beurre noisette
Geef gerechten meer smaak met beurre noisette, ook hazelnootboter genoemd. Hoe je het maakt en waarom leggen we je uit.
Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
Zelf je boter klaren is veel makkelijker dan je denkt! Probeer het eens en je zal nooit meer een potje geklaarde boter kopen in de winkel.
Waarom vloeibare bak- en braadproducten?
De flesjes vloeibare bak- en braadproducten zijn er in heel veel merken en varianten. Ze zijn er speciaal voor vlees waar vaak suiker, smaakversterkers en zout aan toegevoegd zijn, voor de mooie bruine kleur en smaak. Ook heb je vloeibare boter met olijfolie, dit is margarine waar meer dan alleen olijfolie aan toegevoegd is. Ga liever voor echte smaak van natuurlijke producten en niet voor vetten met allerlei toevoegingen. Met roomboter bereik je echt een lekkerder eindresultaat. En heb je geen geklaarde boter, doe dan een scheutje olie bij de boter in de pan om het eventuele verbranden van de boter tegen te gaan.
Zuivel
Werken met verse zuivel is lekker en gezond. Melk, Yoghurt, Kwark en Boter gebruiken we liefst puur. Toevoegingen aan zuivel doen we zelf wel.
Hallo waar koop ik deze echte roomboter?
Goede roomboter koop je rechtstreeks van de boer of in een delicatesse of kaas zaak.
Room boter maak je zelf door slagroom te blijven kloppen en dan krijg je vanzelf roomboter en dan heb boter melk over wat is lekker om brood te maken
Leuke tip van die melk Marinus, dank je.
heel goeie recepten proficiat
Dank je wel Marlain, fijn te horen.