Roquefort – De wereldberoemde blauwaderkaas met behoorlijk wat pit, gemaakt volgens eeuwenoude traditie.
Blauwaderkaas
Roquefort uit het Franse dorp Roquefort in de regio Aveyron is een rauwmelks blauwaderkaasje gemaakt van schapenmelk. Het heeft een heel herkenbare zilte, pittige smaak van schapenmelk, in combinatie met de iets metalige smaak die de blauwschimmel eigen is. De kaas is cilindervormig en weegt ongeveer 2,5 tot 3 kg. Hij heeft een kleverige ivoorwitte natuurlijke korst. De kaas is verpakt in aluminiumfolie en wordt in kleine punten verkocht.
Roquefort uit Frankrijk is een rauwmelkse blauwe schapenkaas
Het ontstaan van de blauwe aders in Roquefort
Dat de blauwe aders in Roquefort schimmels zijn dat weet je wel, maar hoe komen ze daar? De schimmels in die Franse kaas ontstaan door de schimmelcultuur penicilium Roqueforti. Die schimmel wordt aan de licht verwarmde melk toegevoegd en in vaten gegoten. Hierin wordt de melk gestremd, waarna de wrongel onder druk overblijft. De wrongel wordt in vormen geperst en te rijpen gelegd in de grotten of koelruimtes van de gemeente Roquefort. In die rijpingsruimtes heerst een bepaald klimaat wat de ontwikkeling van de schimmel bevorderd. Tijdens het rijpen ontstaan er gisten (koolstofdioxide). Om de gassen te laten ontsnappen steken ze met grote naalden in de kaas. Door het ontstaan van de gaatjes kan de schimmel zich goed ontwikkelen en ontstaan er de beroemde blauwe aders.
Geen Roquefort zonder roggebrood
Beschimmeld brood als basis
Traditioneel werd de schimmel voor Roquefort op roggebrood gekweekt. Er werden speciale roggebroden voor dit doel gebakken en in de kelders gelegd, waar ze 70 dagen bleven staan om uit te drogen en te beschimmelen. Dit uitgedroogde brood werd tot poeder vermalen. Voordat men de wrongel in de vormen schepte werd er wat van dit poeder over gestrooid. Dit oeroude proces wordt nog steeds door sommige kaasmakers toegepast.
Roquefort is meer dan gewoon kaas
Dat Roquefort een geweldige kaas op de kaasplank is, is algemeen bekend, maar ook in de keuken is de kaas heel geliefd om zijn smaak. Hij wordt dan ook regelmatig als extra smaakmaker toegevoegd in bijvoorbeeld sauzen, in salades, maar ook op pizza en heel veel andere hartige gerechten die wel een beetje extra pit kunnen gebruiken.
Recepten met Roquefort
Salade met peer en roquefort
Het klinkt simpel, een salade met peer en roquefort, op basis van rucola, maar het blijkt een combinatie met een verrassende diepgang.
Check het recept of lees de infoBiefstuk met roquefortsaus; Dat is smaak!
De krachtige smaak van de blauwe kaas past perfect bij biefstuk. Probeer maar eens dit recept voor Biefstuk met roquefortsaus
Check het recept of lees de infoRisotto met snijbonen en blauwe kaas
Zin in een bordje vegetarisch comfortfood? Dan is deze risotto met snijbonen en blauwe kaas precies wat je nodig hebt!
Check het recept of lees de infoPasta met blauwe kaas, champignons en spekjes
Ook met echt verse ingrediënten kun je prima een snelle pasta maaltijd serveren. Deze pasta met blauwe kaas en champignons bewijst dat.
Check het recept of lees de infoFranse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?