Runderlappen – Vlees van het rund wordt gesneden in allerlei ‘lappen’. Er liggen bij de slager riblappen, sukadelappen, bieflappen, allerlei namen voor verschillende delen van het rund. En dan liggen er ook nog runderlappen… zie je door de bomen het bos nog? Weet jij het verschil tussen die lappen en al die andere lappen?
Sukadelappen, riblappen of … runderlappen?
Nu zul je denken ‘die sukadelappen en die riblappen zijn toch ook gewoon runderlappen?’ Dat klopt, in basis zijn natuurlijk alle lappen die van het rund gesneden worden runderlappen. Maar dat maakt ze nog geen sukadelappen, bieflappen of riblappen. In dit artikel wordt specifiek de ‘runderlap’ belicht.
De runderlap is de magerste onder de stoofvleeslappen. Waar bij de riblappen een duidelijke vetrand zichtbaar is en het vlees behoorlijk dooraderd is, heeft de runderlap beduidend minder vet. Ook ontbreekt de kenmerkende pees die je ziet bij sukadelappen. Er worden twee soorten runderlappen verkocht, namelijk de magere en de doorregen runderlap. Die laatste bevat meer vet dan de magere.
Runderlappen worden gesneden uit het voorste gedeelte van het rund. Het is vlees dat meer gewerkt heeft, en daardoor minder mals is dan bijvoorbeeld de riblap. Runderlappen vallen dan ook minder uit elkaar als ze gestoofd worden. Wil je lapjes die mooi in vorm blijven? Kies dan voor de runderlap. Wil je draadjesvlees dat echt uit elkaar valt? Dan neem je liever een riblap.
Runderlappen bereiden? Dat is niet even snel!
Het stoven van rundvlees is niet iets wat je in een half uurtje hebt geregeld. Een uur of drie ben je er zeker wel aan kwijt. Maar langer is zeker geen slecht idee. Hoe langer je ze stooft, hoe zachter ze zullen worden. Je moet het vlees aanbraden, vocht en andere ingrediënten voorbereiden en toevoegen. En dan moet het nog een paar uurtjes stoven. Rundvlees stoven is dus niet geschikt als je een snelle maaltijd op tafel wilt zetten. Wat dan wel weer handig is, is dat je runderlappen van tevoren kunt bereiden. Dan hoef je ze alleen nog even op te warmen als je wilt gaan eten. En dan kun je natuurlijk wel een snelle maaltijd met gestoofd rundvlees op tafel toveren.
Kopen en bewaren
Runderlappen kun je bij de slager kopen, maar ze worden ook in de supermarkt verkocht. Hoelang kun je ze bewaren? Houd voor het bewaren de houdbaarheidsdatum op de verpakking aan. Heb je het vlees bij de slager gekocht, ga dan uit van maximaal 2 dagen in de koelkast in de verpakking die de slager er om heeft gedaan. Rundvlees is ook geschikt om in te vriezen. Goed verpakte runderlappen kun je bij -18 graden 9 maanden in de diepvries bewaren.
Recepten met runderlappen
Je kunt er heerlijke stoofpotjes mee maken. Een simpel Hollands stoofpotje, of een met een Noord-Afrikaans tintje. Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden. Gestoofd in rode wijn of een maaltijdsoep met rundvlees? Het kan allemaal!
Tex-mex bonensoep
Een heerlijke, gevulde maaltijdsoep met peulvruchten en rundvlees? Proef deze Tex-Mex bonensoep, met kidneybonen en gestoofde runderlappen!
Runderlapjes in rode wijn
Zin in gestoofd rundvlees? Dan is het tijd voor runderlapjes in rode wijn. Lekker op smaak gebracht met verwarmende specerijen en citrus!
Hollands stoofpotje; van runderlappen
Een heerlijk Hollands stoofpotje, bereid met runderlappen. Heerlijk bij een maaltijd met gekookte aardappelen en groente, het AGV'tje!
Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje
Geef eens een andere draai aan je stoofvlees. Deze runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje zijn lekker pittig met een beetje zoet!
Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
Draadjesvlees is heerlijk langzaam gegaard rundvlees, je moet er wel een beetje tijd voor uittrekken. Het resultaat is heel mals suddervlees
Rollade; Lekkernij voor het weekend
Hoewel de rollade nu wat vaker op tafel staat, het heeft nog steeds iets feestelijks. Serveer een rollade bij een feestdag of bij een diner met vrienden.
Hongaarse goulash met een Mexicaans tintje
Een Hongaarse goulash met wat Mexicaanse inspiratie. Een heerlijke stoofschotel is het resultaat van deze combinatie van goulash en chili con carne.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.