• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Runderlappen

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Runderlappen

Runderlappen – Vlees van het rund wordt gesneden in allerlei ‘lappen’. Er liggen bij de slager riblappen, sucadelappen, bieflappen, allerlei verschillende namen voor verschillende delen van het rund. En dan liggen er ook nog runderlappen… zie jij door de bomen het bos nog? Weet jij het verschil tussen die lappen en al die andere lappen?

Sucadelappen, Riblappen of … Runderlappen?

Nu zul je denken ‘die sucadelappen en die riblappen zijn toch ook gewoon runderlappen?’ Dat klopt, in basis zijn natuurlijk alle lappen die van het rund gesneden worden runderlappen. Maar dat maakt ze nog geen sucadelappen, bieflappen of riblappen. In dit artikel wordt specifiek de ‘runderlap’ belicht.

De runderlap is de magerste onder de stoofvleeslappen. Waar bij de riblappen een duidelijke vetrand zichtbaar is en het vlees behoorlijk dooraderd is, heeft deze beduidend minder vet. Ook ontbreekt de kenmerkende pees die je ziet bij sucadelappen. Er worden twee soorten runderlappen verkocht, namelijk de magere en de doorregen runderlap. Deze laatste bevat meer vet dan de magere.

Runderlappen worden gesneden uit het voorste gedeelte van het rund. Het is vlees dat meer gewerkt heeft, en daardoor minder mals is dan bijvoorbeeld de riblap. Runderlappen vallen dan ook minder uit elkaar als ze gestoofd worden. Wil je lapjes die mooi in vorm blijven? Kies dan voor de runderlap. Wil je draadjesvlees dat echt uit elkaar valt? Dan neem je liever een riblap.

Runderlappen bereiden? Dat is niet even snel!

Het stoven van rundvlees is niet iets wat je in een half uurtje hebt geregeld. Een uur of drie ben je er zeker wel aan kwijt. Maar langer is zeker geen slecht idee. Hoe langer je ze stooft, hoe zachter ze zullen worden. Je moet het vlees aanbraden, vocht en andere ingrediënten voorbereiden en toevoegen. En dan moet het nog een paar uurtjes stoven. Rundvlees stoven is dus niet geschikt als je een snelle maaltijd op tafel wilt zetten. Wat dan wel weer handig is, is dat je runderlappen van tevoren kunt bereiden. Dan hoef je ze alleen nog even op te warmen als je wilt gaan eten. En dan kun je natuurlijk wel een snelle maaltijd met gestoofd rundvlees op tafel toveren.

Kopen en bewaren

Runderlappen kun je bij de slager kopen, maar ze worden ook in de supermarkt verkocht. Hoe lang kun je ze bewaren? Houd voor het bewaren de houdbaarheidsdatum op de verpakking aan. Heb je het vlees bij de slager gekocht, ga dan uit van maximaal 2 dagen in de koelkast in de verpakking die de slager er om heeft gedaan. Rundvlees is ook geschikt om in te vriezen. Goed verpakte runderlappen kun je bij -18 graden 9 maanden in de diepvries bewaren.

Recepten met runderlappen

Je kunt er heerlijke stoofpotjes mee maken. Een simpel Hollands stoofpotje, of een met een Noord-Afrikaans tintje. Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden. Gestoofd in rode wijn of een maaltijdsoep met rundvlees? Het kan allemaal!

Tex-Mex bonensoep
Maaltijdsoep

Tex-Mex bonensoep

Een heerlijke, gevulde maaltijdsoep met peulvruchten en rundvlees? Proef deze Tex-Mex bonensoep, met kidneybonen en gestoofde runderlappen!

Runderlapjes in rode wijn
Vleesgerechten

Runderlapjes in rode wijn

Zin in gestoofd rundvlees? Dan is het tijd voor runderlapjes in rode wijn. Lekker op smaak gebracht met verwarmende specerijen en citrus!

Hollands stoofpotje
Stoofschotel

Hollands stoofpotje; van runderlappen

Een heerlijk Hollands stoofpotje, bereid met runderlappen. Heerlijk bij een maaltijd met gekookte aardappelen en groente, het AGV'tje!

Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje
Vleesgerechten

Runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje

Geef eens een andere draai aan je stoofvlees. Deze runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje zijn lekker pittig met een beetje zoet!

draadjesvlees
Vleesgerechten

Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong

Draadjesvlees is heerlijk langzaam gegaard rundvlees, je moet er wel een beetje tijd voor uittrekken. Het resultaat is heel mals suddervlees

Hongaarse goulash met een Mexicaans tintje
Stoofschotel

Hongaarse goulash met een Mexicaans tintje

Een Hongaarse goulash met wat Mexicaanse inspiratie. Een heerlijke stoofschotel is het resultaat van deze combinatie van goulash en chili con carne.

Vorige Volgende
DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Gehaktbrood van kipgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons

Biefstuk met champignonroomsaus
Vleesgerechten

Biefstuk met champignonroomsaus

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

kipgehaktballetjes met een dipsaus
Recepten

Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen