Rundvlees – Ondanks dat er meer varkensvlees en kip wordt gegeten, wat behalve in Nederland, ook wereldwijd het geval is, is rundvlees ook nog steeds razend populair onder de vleeseters. Met rundvlees wordt het vlees van koeien, ossen en stieren bedoeld. Er worden heel veel verschillende delen van het rund aangeboden, wat het soms wat lastig kan maken om het verschil tussen al die stukken vlees zien. Daarom is er een overzicht voor je gemaakt waarin de belangrijkste stukken rundvlees terug te vinden zijn.
Rundvlees informatie
Kijk zeker ook eens naar de kookschoolartikelen over rundvlees. Daarin vind je hoe je de allerlekkerste runderbouillon bereidt, de lekkerste vleesmarinades, alles over Hereford runderen, en alles over stoven met rundvlees. Maar ook wordt het verschil tussen tournedos, entrecotes en biefstukken uit de doeken gedaan, en welke steak je het beste kunt kiezen om op de barbecue te leggen. Of zoek je informatie over het klaarmaken van een rollade? Ook die vind je hier!
Rundvlees recepten
Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met rundvlees. Heb je al eens chili con carne met gestoofd rundvlees gegeten? Of gestoofde runderwangen? Je vindt hier de recepten voor de lekkerste runderstoofpotjes. En runderragout, dat maak je toch zeker ook zelf? Ook klassiekers als Boeuf Bourguignon, steak tartare en ossenstaartsoep kun je hier vinden. Ook de Oosterse keuken is vertegenwoordigd met onder andere een rundvleescurry en rendang! Kortom, recepten met rundvlees voor elke smaak en elke gelegenheid.
Gegrilde ribeye in een whiskey-marinade
Deze gegrilde ribeye is luxe, maar ook stoer door de whiskey marinade. De steak wordt geserveerd met een blauwe kaas boter.
Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
Vaak moet het barbecueën snel gaan, maar neem eens de tijd en koop een mooi groot stuk vlees zoals een runderribstuk, dat je rustig bereidt.
Gegrilde T-bone steak
Wil je een echt lekkere steak? Maak dan deze gegrilde T-bone steak. De 2 mooiste stukjes rundvlees samen aan een bot dat is echt smullen!
Gegrilde Tomahawk; inclusief rub en bbq saus
Zoek je een echt stoer stuk vlees voor op de barbecue? Maak dan eens een gegrilde Tomahawk. Een heerlijk stuk rundvlees met een handvat.
Biefstuk & entrecote
Bij rundvlees denk je al snel aan biefstuk. Dit malse stukje van het rund is dan ook vreselijk populair. Biefstuk is echter een algemene benaming en is er in verschillende soorten, waaronder de entrecote. Kijk eens naar het kookschoolartikel waarin de verschillen tussen de soorten biefstukken worden uitgelegd.
Hieronder vind je ook de lekkerste recepten met biefstuk en entrecote.
Biefstuk, een heerlijk mals stukje rundvlees
Goede biefstuk kopen, die lekker bakken en serveren met een saus. Feest! Alles over de verschillende soorten biefstuk, inclusief recepten.
Biefstuk van de grill; met een fantastische marinade
Voor een makkelijke doordeweekse BBQdag kun je dit recept maken. Biefstuk van de grill met een marinade waar iedereen van gaat houden.
Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
Geniet van gegrilde entrecote met verse tijm en knoflook van de barbecue, snel bereid en heerlijk met zelfgemaakte kruidenboter.
Biefstuksalade met oesterzwammen
Biefstuk in de maaltijdsalade? Dat kan heel goed en is heel lekker. Biefstuksalade met oesterzwammen. Die moet je geproefd hebben!
Entrecote met een korst van rozemarijn en mosterd
De entrecote met een korst van rozemarijn en mosterd is het perfecte vleesgerecht voor speciale gelegenheden. Makkelijk, snel en erg lekker!
Bavette & côte de boeuf
Het gaat hier om grote stukken vlees die snel klaargemaakt kunnen worden, zeg maar die je als een soort grote biefstuk, rosé serveert. Bavette wordt ook wel vanglap genoemd. Het is afkomstig van de onderkant van het rund. Het is wat grof van structuur, maar als je het marineert, op de draad in dunne plakjes snijdt, heb je er een heerlijk stukje vlees aan. Je kunt een bavette in de oven of op de barbecue grillen, maar het gaat ook heel goed in de pan.
Côte de boeuf is een groot stuk mals vlees met een flink bot. Het wordt ook wel ‘tomahawk’ genoemd, naar de strijdbijl van de Noord-Amerikaanse indianen. Je bereidt dit vlees heel makkelijk in de oven, en het staat natuurlijk wel indrukwekkend op tafel. Met een leuk voorgerecht en een lekker toetje zet je met een côte de boeuf een prachtig menu neer.
Picanha; als rundvleesliefhebber moet je dit proeven!
Waar men in Nederland verzot zijn op biefstukken, stoofvlees en rundergehakt, zijn ze in Zuid-Amerika gek op grote stukken rundvlees, en dan vooral op picanha. De picanha wordt hier wel aangeduid als het staartstuk van het rund. Eigenlijk is het meer het uiteinde van de platte bil van het rund. Het is een heerlijk stuk vlees om op de barbecue te leggen, maar picanha kan natuurlijk ook in de oven gegaard worden. Voor een snelle bereidingsmethode snijd je de picanha in plakken en bak je die in de koekenpan. Op dezelfde manier als je een biefstuk bakt.
Als je van rundvlees houdt, zou je zeker eens picanha moeten proeven, grote kans dat je daarna verkocht bent!
Picanha taco’s, gezellig samen tafelen
Gezellig samen tafelen met picanha taco's en heel veel bijgerechten om uit te kiezen. Zo maakt iedereen de taco die hij of zij lekker vindt.
Picanha uit de oven
Een mooi stuk picanha uit de oven dat is genieten en samen met je gasten aan tafel zitten in plaats van alleen in de keuken staan.
Picanha van de BBQ, met chimichurri
Grote stukken vlees op de bbq is echt niet zo moeilijk. Picanha van de BBQ met zelfgemaakte chimichurri is daar een prima voorbeeld van!
Picanha; het staartstuk van het rund
Picanha; het staartstuk van het rund, heerlijk om in zijn geheel op de barbecue te bereiden. Maar in de oven of de pan kan ook!
Rosbief
Rosbief is een groot stuk vlees van het rund. Het wordt gesneden uit de magere spierdelen, bijvoorbeeld uit de muis, de dikke lende, de dunne lende, het staartstuk, maar ook wel uit de platte bil of de bovenbil van het rund. Meestal wordt een stuk rosbief in zijn geheel gebraden of geroosterd.
Het bekendste gerecht met rosbief is ongetwijfeld het ‘broodje rosbief’. Maar heb je er wel eens aan gedacht om zelf een rosbief te braden in de oven? Je vindt de recepten hier. Voor dat braadstuk, maar ook voor dat broodje!
Rosbief uit de oven; met stroganoffsaus
Voor rosbief uit de oven nemen we een stuk van minimaal één kilo. Hoe groter het stuk vlees, hoe makkelijker het is de garing te beïnvloeden.
Broodje rosbief met huisgemaakte tartaarsaus
Maak een belegd broodje zelf! Zoals dit broodje rosbief. Geen saus uit een flesje, maar verse, huisgemaakte saus maakt het compleet.
Ossenhaas
Dit stuk rundvlees wordt gesneden uit de lende van het rund. De ossenhaas kan dan weer worden verdeeld in bijvoorbeeld haasbiefstukken, tournedos, filet mignon, chateaubriand en ossenhaaspuntjes. De ossenhaas is dan ook het zachtste, maar daarmee ook het duurste stuk rundvlees. Je kunt een ossenhaas ook in zijn geheel klaarmaken. Een beroemd gerecht is ‘Beef Wellington’, dat van ossenhaas wordt gemaakt. Ook carpaccio wordt vaak gesneden uit ossenhaas. Overigens wordt ossenhaas ook wel runderhaas genoemd. Dat heeft dan weer te maken met het feit dat er amper ossenhaas wordt gesneden uit ossen of gecastreerde stieren, maar vooral uit koeien. Dus dan dekt ‘runderhaas’ de lading eigenlijk beter.
Chateaubriand een prachtig stuk rundvlees
Met dit recept bak je thuis een heerlijke chateaubriand een echte delicatesse voor de liefhebbers van een lekker stukje rundvlees.
Carpaccio van ossenhaas
Ben jij liefhebber van een echt lekkere carpaccio van ossenhaas? Goede kwaliteit vlees en dun snijden is de truc. Slijp je mes maar vast.
Asperges met ossenhaas en garnalen; lekker lokaal uit de wok
Een surf en turf met een oosters tintje, maar van Hollandse producten. Asperges met ossenhaas en garnalen. Zo at je asperges nog nooit!
Savooiekool met ossenhaaspuntjes in paprikasaus
Savooiekool met ossenhaaspuntjes is ideaal voor een weekeind, maar ook door de week met wat minder tijd is deze prima te doen.
Rollade
Rollade is een groot stuk vlees dat wordt opgerold, en vaak van een vulling wordt voorzien. Het opgerolde vlees wordt bij elkaar gehouden door een touwtje. Het is een gerecht dat heel feestelijk staat op tafel. Heb je ooit zelf een runderrollade klaargemaakt? Probeer het eens, het is minder moeilijk dan je denkt.
Runderrollade uit de oven
Een groot stuk vlees ziet er snel feestelijk uit. En ben je met veel personen dan is een runderrollade uit de oven nog makkelijk ook.
Klapstuk, het rundvlees bij de hutspot
Dit ken je natuurlijk van de hutspot met klapstuk, een van onze nationale klassiekers. Klapstuk is afkomstig uit de klapribben van het rund. Dit vlees wordt ook wel runderborst genoemd. Het is een beetje doorregen en heeft een vetrandje. Rauw klapstuk is erg taai. Het heeft dan ook veel tijd nodig om te garen. Toch is het niet zoveel werk om klapstuk te stoven. Eenmaal in de pan heb je er weinig werk aan. Behalve hutspot met klapstuk kun je dit vlees natuurlijk ook voor andere gerechten gebruiken. Het is ook heel geschikt voor een rundvleescurry, maar op de barbecue met een deksel, doet klapstuk het ook prima!
Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee? Je kent het waarschijnlijk van de 'hutspot met klapstuk'. Maar wat kun je er nog meer mee doen?
Runderlappen, het magerste rundvlees om te stoven
Dit is de magerste van alle runderlappen. Net een beetje minder mals dan bijvoorbeeld riblappen, maar zeker ook geschikt om mee te stoven. Er worden vooral magere runderlappen verkocht, maar er bestaan ook doorregen runderlappen, die net een beetje meer vet bevatten. Voor draadjesvlees neem je liever wat vetter rundvlees, maar voor een Hollands stoofpotje of om te stoven in rode wijn zijn runderlappen een prima keuze. Of ga je liever voor een iets exotischer gerecht als runderlappen met een Noord-Afrikaans tintje of Tex-mex bonensoep waarin runderlappen zijn verwerkt?
Runderlappen
Weet jij wat runderlappen zijn? Je denkt dan vast aan bieflappen, riblappen, sucadelappen et cetera. Maar wat zijn dan 'gewone runderlappen'?
Riblappen
Die stooflappen van het rund bevatten het meeste vet. Laat je daardoor niet afschrikken, want het meeste daarvan smelt tijdens de lange bereiding van dit vlees, dat uit de dikke rib van het rund wordt gesneden, weg. Riblappen gebruik je dan ook voor het klaarmaken van allerlekkerste draadjesvlees, Limburgs zoervleisj of zuurvlees, maar ook voor een heerlijke Griekse stifado of Hongaarse goulash!
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Sukadelappen
Dit zijn de runderlappen die je direct herkent aan de pees die er doorheen loopt. Die pees lijkt na het klaarmaken van het vlees wel enigszins op sukade, vandaar de naam. Sukadelappen zijn afkomstig uit de schouder van het rund en ze bevatten minder vet dan bijvoorbeeld riblappen. Meestal worden ze gestoofd, maar als je ze in twee stukken in de lengte doorsnijdt, en daarbij de pees verwijdert, kun je ze ook als een biefstuk bakken. Verder maak je met sukadelappen heerlijke stoofschotels. Hachee is daar een voorbeeld van, maar ook een heerlijke Spaanse stoofpot of een stoofpotje met zwarte knoflook zijn lekkere gerechten met sukadelappen.
Sucadelappen; minder vet dan riblappen
Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!
Runderpoulet, rundvlees in blokjes
Runderpoulet zijn blokjes rundvlees die afkomstig kunnen zijn uit verschillende delen van het rund. Soms zijn het in stukken gesneden runderlappen. Meestal zijn het afsnijdsels. Je kunt poulet gebruiken om runderbouillon van te trekken, maar het is ook geschikt om bijvoorbeeld hachee of goulash van te maken van te maken. En natuurlijk voor het maken van rundvleeskroketten of bitterballen.
Rundvleeskroketten; de klassieke Nederlandse snack
De lekkerste rundvleeskroketten koop je niet, maar die maak je zelf. Dat kost je wat tijd, maar het is heel makkelijk en leuk om te doen!
Goulash uit de snelkookpan
Of je nu de Hongaarse of Duitse versie maakt, goulash uit de snelkookpan is altijd lekker en binnen een uurtje klaar.
Hachee volgens oud-Hollands recept
Een echt lekkere hachee maken volgens oud-Hollands recept zonder toeters en bellen. Heerlijke zachte stukjes rundvlees in een zalige saus.
Goulash op eigen wijze
Goulash is een verwarmend gerecht, vol smaak en lekker kruidig. Dit goulash recept is een eigen variant. Een familierecept met veel rundvlees.
Runderspareribs
Runderspareribs zijn een heerlijk stuk vlees om op de barbecue te leggen. Ze zijn wat groter dan de bekende varkensspareribs, maar net zo makkelijk klaar te maken. Runderspareribs zijn er in twee soorten, de short ribs en de back ribs. Het kost je even wat tijd voor ze gaar zijn, maar dan heb je ook wat. Kijk maar eens naar de recepten.
Beef back ribs in smokey whiskey marinade
Deze beef back ribs in smokey whiskey marinade van de BBQ worden beslist je nieuwe favoriet. Kost een paar uur, maar dan heb je iets lekkers!
Runderspareribs: de andere spareribs
Steeds vaker leggen we een groot stuk vlees op de BBQ in plaats van worstjes en sateetjes. De runderspareribs zijn hier heel geschikt voor!
Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!
Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!
Short ribs in verse knoflookmarinade
Short ribs in verse knoflookmarinade uit de oven, een heel eenvoudig recept voor een groot stuk vlees. Maar wel heel erg lekker!








































