Salades met appel – geef salades een frisse bite door gebruik van appels.
Fris en knapperig
Als je salade maakt, denk je aan sla, komkommer, tomaat, misschien bleekselderij of radijs, maar denk je dan ook aan een appel? Wij wel! En we zijn echt fan van dit lekkere frisse fruit in een salade. Het maakt de salade fris en knapperig. Vaak is een in blokjes of reepjes gesneden appel net dat beetje extra wat een salade zo lekker maakt. En appels in een salade kunnen altijd want ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
Appel een goede match
Door de friszure, maar toch enigszins neutrale smaak past een appel bij heel veel soorten groente zoals knolselderij, wortel, bleekselderij en groene sla. Zelfs een vissalade wordt vaak lekkerder met stukjes appel. Als je in dezelfde salade dan ook nog iets van noten, pitten of kaas gebruikt is het helemaal een feest voor je smaakpapillen. Maar ook heel simpel met alleen groente en een lekkere dressing wordt de salade lekkerder door het gebruik van appels.
Snijd de appel liefst zo dat hij past bij de structuur van de salade. Dus fijne blokjes in een huzarensalade, reepjes in een salade die ook uit reepjes bestaat zoals bijvoorbeeld wortel of kool en lekker grove stukken bij een salade waar grote stukken groente, vis, vlees of kaas in verwerkt zijn. Dus niet alleen de smaak, maar ook de maat moet matchen voor het lekkerste eindresultaat.
Zo voorkom je verkleuren
Als je de appels gesneden hebt willen ze, afhankelijk van hoe zuur ze zijn, nog wel eens bruin verkleuren. Hoe zuurder ze zijn hoe sneller ze verkleuren. Dit verkleuren komt door oxidatie. Zo gauw er zuurstof bij komt, begint de appel te “roesten”. Door die appel te besprenkelen met zuur kun je dit tegengaan. Bij een salade los je dit vrij makkelijk op door eerst de dressing te maken en die een beetje door de stukjes appel te husselen. Maar als je de salade binnen 1 á 2 uur eet, is dit bij gebruik van bijvoorbeeld jonagold of elstar echt niet nodig. De golden delicious verkleurt veel sneller, maar voor een salade zal de keuze niet snel op een heel zure variant vallen.
Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten
Dat er veel mogelijk is met appels laten we zien in de volgende recepten. Ze zijn volledig verschillend. Zowel een huzarensalade als een vissalade worden lekkerder door het gebruik van dit fruit. Maar ook groentesalades als bijgerecht of op brood zijn veel lekkerder met die kenmerkende bite en frisheid van appels.
Tonijnsalade met appel
Zo gemaakt en mega lekker. Je koopt nooit meer tonijnsalade als je deze tonijnsalade met appel eenmaal geproefd hebt.
Salade met venkel, appel en blauwe kaas
Een salade met venkel, appel en blauwe kaas is lekker fris en eens wat anders dan de witte kool- of komkommersalade bij een buffet of de BBQ.
Frisse salade met bleekselderij, appel en ananas
Verse aanrader. Een frisse salade met bleekselderij, appel, ananas en noten. Binnen no time om te toveren tot een maaltijd (pasta)salade.
Witlofsalade met appel en walnoten
Een heerlijke frisse salade. Witlofsalade met appel en walnoten is geschikt als bijgerecht, maar ook als lunch met wat brood en kaas.
Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!
Huzarensalade, met een klein beetje moeite maak je deze klassieker zelf. En dat is echt veel lekkerder dan een salade uit de supermarkt!
Rode bietjes-haring salade
De haring salade met rode bietjes is een echte klassieker voor feestjes. De stukjes appel en augurk geven de salade een heerlijk frisse tint.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!