Salades met rijst of quinoa – makkelijk om te maken, erg lekker en gezond.
Salades met rijst of quinoa
Salades zijn ideaal om als lunch mee te nemen naar je werk. Maak daarom een grote kom vol van die lekkere salade zodat er ook zeker overblijft om de volgende dag mee naar het werk te nemen voor de lunch. Als jij gaat lunchen met een heerlijke kom quinoa of rijstsalade dan zullen je collega’s vast eens gluren naar jouw lunch en stiekem een beetje jaloers zijn.
Salades met rijst of quinoa kun je natuurlijk ook maken van restjes die over zijn van de warme maaltijd. Het restje rijst dat je overhoudt, is vaak niet genoeg voor nog een maaltijd, maar als je groenten, vis, vlees of kaas toevoegt, maak je er in no-time een lekkere rijstsalade van.
Salades met rijst
Je kunt voor een rijstsalade bijna alle soorten rijst voor gebruiken, laat alleen de sushirijst en de paprijst staan omdat daar veel meer zetmeel in zit. Zorg ervoor dat de rijst goed gaar is als je die in een salade gebruikt en laat de rijst goed uitstomen om te voorkomen dat de rijst gaat plakken als die koud is. Laat de rijst ook goed afkoelen voor je die in een rijstsalade verwerkt, anders breken de korrels en wordt het een rijstebrij in plaats van een rijstsalade.
De salades die je met rijst maakt kun je bijna allemaal ook met quinoa maken.
Een quinoasalade is gezond, voedzaam en … LEKKER!
Quinoa zijn zaadjes, deze zaadjes bevatten geen gluten en zijn dus geschikt voor een glutenvrij en koolhydraat arm dieet. Ze bevatten wel veel eiwitten en vezels zodat je lang een voldaan gevoel hebt. Quinoa is er in 3 kleuren, namelijk wit, rood en zwart en de smaak is licht nootachtig. De bereiding is bijna hetzelfde als rijst. Quinoa wint steeds meer terrein omdat het zo voedzaam is, maar ook de smaak wordt zeer gewaardeerd. Sommigen moeten even wennen aan de structuur die vrij korrelig is, maar als je de salade goed maakt, is het een heerlijke vervanger voor rijst.
Hoe stel je een salade samen?
Als je voor kleur zorgt in een salade heb je vaak ook al veel smaken te pakken. Rijst of quinoa zijn allebei vrij neutraal van smaak, dus je kunt lekker veel smaak toevoegen.
Begin bij de proteïne, denk voor salades met rijst of quinoa aan gerookte vis, of kip, maar ook kaas, noten of kikkererwten zijn een goed uitgangspunt. De groente horen knapperig te zijn en ook te blijven, voeg dus geen bladsla toe als je de salade de volgende dag nog wil eten want die wordt zacht door het zuur van de dressing. Ga liever voor paprika, komkommer, lente-ui, bleekselderij, boontjes in alle soorten, maar ook fijngesneden kool of prei zijn erg lekker in een salade. Kies uit 4 tot maximaal 6 soorten groenten.
De dressing maakt de salade
Bij salades van rijst of quinoa is de dressing erg belangrijk. Voeg die het liefst niet helemaal toe, maar bewaar een beetje voor het laatste moment zodat je die er vlak voor het serveren over kunt verdelen. Als je alles in één keer toe zou voegen dan zal alle dressing in de rijst of quinoa trekken. Die hebben dan wel veel smaak, maar de salade lijkt droog en eet een stuk minder lekker dan wanneer er ook duidelijk dressing te proeven is. De dressing mag wel wat zuur of pit hebben. Gebruik als basis citroen- of limoensap aangevuld met een lekkere olie. Verdeel er op het laatst wat verse tuinkruiden over om de puntjes op de i te zetten.
Salades met rijst of quinoa
Mediterrane quinoa salade
Deze frisse mediterrane quinoa salade boordevol verse ingrediënten kan altijd, als vegetarisch hoofdgerecht, als lunch of als bijgerecht.
Kruidige rijstsalade
Rijst wordt vaak gegeten als bijgerecht, maar zet de rijst eens in het zonnetje en maak deze kruidige rijstsalade, met kip, groente én fruit!
Quinoa met spinazie, tomaat en warm gerookte zalm
Wil je een snelle maaltijd? Maak dan eens deze quinoa met spinazie, tomaat en warm gerookte zalm, deze staat al in een kwartier op tafel.
Rijstsalade met zalm
Gebruik een restje gekookte rijst om deze heerlijke rijstsalade met zalm te maken. Je serveert dit als verse lunch of als licht diner.