Saus recepten om zelf te maken – Sauzen worden helaas vaak onderschat. Het zijn echt prachtige smaakmakers bij verschillende ingrediënten en gerechten. Toch worden maar weinig sauzen zelf gemaakt. We kennen ze vooral uit de potjes en de pakjes van de supermarkt. Zelfs professionele koks grijpen steeds vaker naar zogezegd basics voor professionals. Juist daarom bieden sauzen je de ultieme kans om jezelf te onderscheiden in de keuken. Verras je gasten met de rijke en aromatische smaak van een saus die in balans is met het gerecht dat je serveert. In deze special laten we je graag kennis maken met een aantal sauzen om zelf te maken. Van een bloemkoolsausje tot een roux en een huisgemaakte chili- of bearnaisesaus.
Verschillende sauzen onderverdelen
Sauzen kun je opdelen in een aantal groepen. Het enorme scala aan mogelijkheden maakt het lastig om een juiste indeling te maken. De bereiding van de saus speelt een hoofdrol in de manier waarop we sauzen benoemen.
De meest grote verdeling wordt gemaakt in hartige en zoete sauzen.
De hartige sauzen worden onderverdeeld in sauzen op basis van een roux (bloem en boter) en sauzen op basis van een fond (ingekookte bouillon). Dan zijn er warme en koude emulsiesauzen waarbij olie of boter met eierdooiers onder voortdurend kloppen wordt gebonden. Ook sla- en dipsauzen worden tot de emulsiesauzen gerekend.
De hierboven genoemde verdeling doe je dus op basis van de bereiding. Een andere, minder gebruikte methode is het verdelen naar de manier van serveren. Denk aan stoofsauzen waarbij de saus het gerecht omhult, een deksaus die over een gerecht gegoten wordt of een saus die los van het gerecht geserveerd wordt.
Saus recepten
We vergeten deze indeling snel en duiken de keuken in om één van onze huisgemaakte sauzen te bereiden. Kijk mee, laat je inspireren, en hopelijk trek jij ook de conclusie dat het absoluut de moeite waard is om je hier wat verder in te verdiepen.
Populaire en alledaagse sauzen maar dit keer niet uit een potje of flesje
Deze sauzen moet je echt proberen. Alledaags, en smaakvol. Durf jij?
Interessante bereidingen
Er zijn een aantal sauzen die afschrikken. Je maakt ze niet omdat ze ingewikkeld lijken. We zeggen al nadrukkelijk “lijken” want wie er aan begint en even de moeite neemt zich er in te verdiepen zal al snel de conclusie trekken dat het helemaal niet zo moeilijk is. Sterker nog, je bent er veel wijzer van geworden. Een roux bijvoorbeeld is een prachtige basis waaruit vele andere sauzen ontstaan. Het is dus gewoon leuk om deze basistechnieken onder de knie te krijgen. In de recepturen geven we je dan ook graag de nodige tips en trucs. We omschrijven de technieken uitgebreid zodat je er zelf ook mee aan de slag kunt. Laat je ons weten als je één van die technieken onder de knie hebt?
- De roux, een mooie basis voor sauzen, ragouts en gebonden soepen.
- Bearnaisesaus zelf maken
- Bechamel (de basis is en roux)
Zoete sauzen
Zoete sauzen worden veel gebruikt bij desserts. Een aantal heerlijke ideeën:
Saus voor over de pasta
Pastasauzen worden volop kant-en-klaar aangeboden. Vers is echter goedkoper, gezonder en lekkerder. Bovendien serveer je ze met meer trots dan dat je zo’n pot boven je pasta leeggooit.
Meer saus recepten
Het Lekker Tafelen team gebruikt regelmatig verse, huisgemaakte sauzen. Vaak staan ze verwerkt in de recepten in ons magazine. Via de zoekfunctie kun je de meeste sauzen vinden. Uiteraard is dit overzicht verre van compleet. Het schets echter wel de vele mogelijkheden die het zelf maken van sauzen je bieden.