• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Ontdek deze sauzen en dipsauzen met zure room

Zure room is een heerlijke basis voor heel veel dips en sauzen

0
Sauzen met zure room

Sauzen met zure room – De veelzijdigheid van zure room is groot. Je kunt er veel meer mee dan alleen een lepel zure room op de chili con carne of in een taco. Het is een ideale basis voor de lekkerste sauzen en dips. De room is, anders dan de naam doet vermoeden, heerlijk fris en lekker licht. Neem eens vaker zure room als basis, je zult echt verrast zijn.

Vergeet de mayonaise, maak het lekker en licht

Zure room staat bekend om zijn rijke, romige textuur en subtiele zuurgraad, waardoor het een ideale basis is voor sauzen. Of het nu gaat om een dip voor een feestelijke gelegenheid, een saus voor een hartig gerecht, of een dressing voor een salade, zure room biedt veelzijdigheid en balans. Balans in smaak maar zeker ook in calorieën, want van zure room kun je heerlijke lichte sauzen maken.

Zure room bevat 10-20 % vet

Mayonaise bevat 70 % vet

Let op: Zure room is minder geschikt voor warme sauzen vanwege het lage vetgehalte. Het zal sneller schiften. Gebruik voor warme sauzen liever crème frâiche, dat zit iets meer vet in en het is vergelijkbaar in smaak.

Gebruik zure room als natuurlijke smaakversterker

Zure room heeft een mildere smaak dan veel andere zuivelproducten. Dat betekent dat het andere smaken in een saus kan versterken, zonder in het gerecht te overheersen. In plaats van een uitgesproken smaak aan een gerecht te geven, werkt zure room als een basis die de ingrediënten, kruiden en specerijen in een gerecht beter tot zijn recht laten komen.

Die goede eigenschappen zorgen ervoor dat zure room ideaal is voor sauzen met verfijnde smaken. Denk hierbij aan sauzen voor vis, lichte vleesgerechten of groentegerechten.

Zure room kan andere smaken in een saus versterken, zonder in het gerecht te overheersen!

Blus dat vuurtje

Een van de andere voordelen van sauzen met zure room is dat ze de pittigheid verzachten. In veel internationale keukens, zoals de Mexicaanse, Indiase en Thaise keuken, worden pittige gerechten geserveerd met een verfrissende saus op basis van zure room. De romigheid van de zure room helpt om de scherpe hitte van specerijen zoals chilipepers te verzachten en maakt het gerecht toegankelijker voor iedereen.

In Mexicaanse gerechten, zoals taco’s en burrito’s, wordt zure room vaak gebruikt om de intense hitte van pittige salsa’s en kruidenmengsels in balans te brengen. Ook in de Indiase keuken wordt zure room soms gebruikt om currysauzen te verrijken en af te koelen. Die verzachtende eigenschap is vooral handig als te veel aan pittigheid de andere smaken zou kunnen overheersen.

Dipsauzen met zure room

Je kunt de lekkerste dipsauzen maken met zure room. Gebruik puur zure room of voor een vollere stevigere dipsaus een mengsel van zure room en mayonaise. Je kunt aan dipsauzen van zure room lekker veel kruiden, specerijen maar ook ingrediënten zoals olijven of zongedroogde tomaat toevoegen. Met een extra scheutje water maak je van restjes dipsaus een heerlijke dressing, want weggooien is geen optie.

Dipsausjes maken met zure room; handige tips en recepten

Dipsausjes maken met zure room
Saus

Lekkere, snelle en makkelijkste dipsausjes maken met zure room doe je zo. Heerlijk voor bij de borrel, barbecue en warme maaltijd.

Check het recept of lees de infoDetails

De voordelen van zure room

Zure room biedt talloze voordelen als basis voor sauzen, van heerlijk romig met net dat verfrissende zuurtje tot zijn veelzijdigheid in hartige, maar ook zoete gerechten. Sauzen met zure room zorgen ervoor dat smaken beter in balans komen, verzacht pittigheid en versterkt subtiele smaken. Je kunt het gebruiken, zonder dat het zijn structuur of smaak verliest.

Of je nu een eenvoudige dip maakt voor een feestje, een complexe saus voor een diner of een frisse dressing voor een salade, zure room is een betrouwbaar en veelzijdig ingrediënt.

Recepten voor heerlijke sauzen met zure room

Natuurlijk zijn er ook volop recepten van sauzen. Je kunt deze recepten gebruiken om bijvoorbeeld een aardappel of pastasalade te maken. Maar je kunt ze ook serveren bij warme en koude groenten. Een schepje van die heerlijke saus brengt zelfs het saaiste broodje tot leven.

Knoflooksaus zelf maken
Saus

Knoflooksaus zelf maken met zure room

Fris, romig en pittig: knoflooksaus zelf maken met verse knoflook, bieslook en citroen geeft elke maaltijd meer smaak.

Roomsaus met dille
Saus

Roomsaus met dille; gemaakt van zure room

De zure roomsaus met dille is een makkelijke lichte saus met een luxe uitstraling en heel veel smaak die bij tal van gerechte te gebruiken is.

Tomatenroomsaus van zure room
Saus

Tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten

Koude tomatenroomsaus van zure room en gedroogde tomaten is een smaakvolle en veelzijdige saus die bij veel gerechten gebruikt kan worden.

Groene kruidensaus van zure room en verse groene kruiden
Saus

Groene kruidensaus van zure room en verse groene kruiden

Met maar een paar verse ingrediënten maak je heel makkelijk een geweldig lekkere groene kruidensaus van zure room en verse groene kruiden.

Vorige Volgende

Maak jij wel eens sauzen met zure room? Deel je ideeën in de reacties!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • sint whoopie's

    Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden

  • puddingbroodjes

    Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste

  • Aardappelkoekjes met creme fraiche

    Aardappelkoekjes met crème fraîche; een lekker bijgerecht maken in 20 minuten

  • Kwarkbrood met rozemarijn op een snijplank

    Kwarkbrood met rozemarijn – voor bij een heerlijke kom soep

  • Banaan-speculoosdessert

    Banaan-speculoosdessert in een glas met laagjes en topping

  • Appel-kwarkplaattaart

    Appel-kwarkplaattaart

  • Gebakken yoghurtcake uit de airfryer

    Gebakken yoghurtcake uit de airfryer met donkere karameltop

  • Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken

    Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken: klassiek recept met boekweitbloem

  • Beurre noisette: roomboter met karakter

    Beurre noisette is een fantastische smaakmaker uit de Franse keuken

  • Gebakken kwarktaart

    Deze gebakken kwarktaart is een Duitse lekkernij die je echt een keer moet proberen

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.