Savooiekool – Groene kool of savooiekool is een van de mooiste koolsoorten. De diepgroene kleur van de buitenbladeren en de lichtgroene bladeren aan de binnenkant zijn een lust voor het oog. En dan die lichtgroene nerven in die donkere buitenbladeren. Een knap staaltje werk van Moeder Natuur. De bobbelige bladeren geven een sprekende textuur aan de groente. We lichten de kool daarom graag voor je uit en uiteraard vertellen wat je met die heerlijke groente kunt maken.
Savooiekool en groene kool
Savooiekool en groene kool zijn dezelfde groente. De naam Savooie komt van de regio waar de kool naar vernoemd is, de Savoye in Frankrijk. Een regio die tegen de Oostenrijkse en Italiaanse grens aan ligt, vlak bij de Alpen. Het schijnt namelijk dat hij daar van oorsprong vandaan komt. In het oud Nederlands heette die regio Savooie, daarom de naam. De naam groene kool spreekt eigen voor zichzelf, de mooie groene kleur van de kool. Savooie kool heeft een sterkere koolsmaak dan zijn zus, de witte kool, maar er zitten, net als in de andere kolen, veel vitamines, mineralen en vezels in. Doordat de kool een wat stevige smaak heeft, krijg je het voordeel dat je er ook stevige smaken tegenover kunt zetten.
Verkrijgbaarheid en bewaren
Savooiekool is het hele jaar rond wel verkrijgbaar, maar van Hollandse bodem is hij van juni tot en met maart te koop. Voor savooiekool moet je doorgaans wel even zoeken. Veel groenteboeren verkopen hem gelukkig wel en in een enkele supermarkt ligt hij ook. Toch valt het op dat de supermarktvariant vaak zonder de mooie groene bladeren wordt verkocht en toch wat slapper van blad is. Het devies is echt om eens bij de groenteman te kijken of op de markt. Koop een kool met stevige bladeren, die mooi droog zijn. De bladeren moeten heel zijn en geen gele of bruine plekken bevatten.
Bewaar de kool op een koele plaats. Heb je een kelder dan is dat een prima plek. Anders is de groentelade van je koelkast een goed alternatief. Hierin kun je de kool makkelijk 2 à 3 weken bewaren.
Aan de slag met savooiekool
Met savooiekool kun je alle kanten op. Je kunt hem traditioneel koken en op smaak brengen met zout en peper. Maar let er bij het koken wel op dat je hem niet te lang kookt. Hoe langer je hem kookt, des te sterker de koolsmaak wordt namelijk. Proef hem tussentijds om te bepalen welke gaarheid/smaak je lekker vindt. Je kunt de groente heel goed combineren met andere groente, zoals paprika, boontjes, maïs, peulvruchten, tomaat, maar ook met sterke smaakmakers zoals balsamico of oosterse smaken.
Verder kun je de kool natuurlijk prima roerbakken en wokken. Hij is namelijk ontzettend snel klaar op die manier. Hier geldt hoe kleiner je de kool snijdt, des te sneller hij gaart. Verder kun je hem prima gebruiken in ovenschotels en wokgerechten. Wij maakten er de volgende gerechten al mee, waar je mee aan de slag kunt.
Recepten met Groene kool
Gebakken groene kool met kikkererwten
Savooiekool of groene kool kun je gewoon koken. Maar als je kool bakt, krijgt hij meer smaak. Proef gebakken groene kool met kikkererwten!
Savooiekool met een saus van Edammer kaas
Soms gaat er niets boven eenvoud. Savooiekool met kaassaus, aardappelen en varkensvlees is dan een geweldig lekkere maaltijd.
Stamppot groene kool met oude Goudse kaas
Een vegetarische stamppot, met een andere groente? Maak een stamppot groene kool met oude Goudse kaas. Die ga je vaker maken!
Groene kool uit de wok
Kool hoeft niet speciaal gekookt te worden, roerbakken is zeker zo lekker en veel sneller klaar. Maak eens groene kool uit de wok!
Groene koolpakketjes met schol
Ontdek een heerlijk recept voor groene koolpakketjes met schol. Geniet van de combinatie van zachte groene kool en smaakvolle vis.
Vlaamse hutsepot; een stoofpot die je met trots serveert
Vlaamse hutsepot is een traditionele winterse klassieker. Een smaakvolle, hartige stoofpot met wintergroenten en een stevig stukje vlees.
Gegratineerde ovenschotel met groene kool
Koop nog eens groene kool en maak een zalige gegratineerde ovenschotel met groene kool. De geur alleen al doet je watertanden.
Groene koolstamppot met spek
Groene kool of savooiekool is een wat ondergewaardeerde groente. Jammer, want het erg lekker, en zeker in een groene koolstamppot met spek!
Savooiekool stamppot met kerrie en uien
Van savooiekool kun je een heerlijke stamppot maken. Savooiekool stamppot wordt heerlijk zacht als je de savooiekool stoomt.
Risotto met savooiekool en pompoen
Winters comfortfood, dat is deze risotto met savooiekool en pompoen. Met veel verse groenten, een groentebouillon en kaas natuurlijk.
Romige savooiekool; lekker mild van smaak
Romige savooiekool krijgt door de room een lekkere zachte smaak. Dit bijgerecht van groene kool staat in een handomdraai op tafel.
Burgers van groene kool en aardappel
Aardappelen en groenten in één recept. Burgers van groene kool en aardappel zijn ook erg leuk voor kinderen.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?
Vergeten groente er is ook gele savooiekool vandaar
Bedoel je Bloemendaalse kool Cornelis?
Opmerkelijk… het verschil tussen Hutsepot in NL = Stoemp in Vl en VLaamse Hutsepot is (of was?) juist het gebruik van voornamelijk Savooiekool buiten aardappels!