Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort

Deze savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Wij vertellen je waar hij vandaan komt, waar je op moet letten bij het kopen en geven je inspiratie.

1 7.367

Savooiekool – In mijn ogen is dit één van de mooiste koolsoorten, de diepgroene kleur van de buitenbladeren en de lichtgroene bladeren aan de binnenkant. En dan die lichtgroene nerven in die donkere buitenbladeren. Een knap staaltje werk van moeder natuur. De hobbelige bladeren geven een sprekende textuur aan deze groente. We lichten deze groente daarom graag voor je uit en uiteraard vertellen we  wat je met deze heerlijke groente kunt maken.


Savooiekool en groene kool

Savooiekool en groene kool zijn dezelfde groente. De naam Savooie komt van de regio waar deze kool naar vernoemd is, de Savoye in Frankrijk. Een regio die tegen de Oosterijkse en Italiaanse grens aan ligt vlakbij de Alpen. Het schijnt namelijk dat hij daar van oorsprong vandaan komt. In het oud Nederlands heette deze regio Savooie, vandaar de naam.  De naam groene kool spreekt eigen voor zichzelf, de mooie groene kleur van deze kool. Savooie kool heeft een sterkere koolsmaak dan zijn zus de witte kool maar bevat net als de andere kolen veel vitamines, mineralen en vezels. Doordat het een wat stevige smaak heeft, krijg je het voordeel dat je er ook stevige smaken tegenover kunt zetten.

Savooiekool doorsnedeVerkrijgbaarheid & bewaren

Savooiekool is het hele jaar rond wel verkrijgbaar, maar van Hollandse bodem is hij van juni  t/m maart te koop. Voor savooiekool moet je doorgaans wel even zoeken. Veel groenteboeren verkopen hem gelukkig wel en in een enkele supermarkt ligt hij ook. Echter valt mij op dat de supermarktvariant vaak zonder de mooie groene bladeren wordt verkocht en toch wat slapper van blad is. Het devies is daarom om eens bij de groenteboer te kijken of op de markt. Koop een kool met stevige bladeren die mooi droog zijn. De bladeren moeten heel zijn en geen gele of bruine plekken bevatten.

Bewaar de kool op een koele plaats. Heb je een kelder dan is dat een prima plek. Anders is de groentelade van je koelkast een goed alternatief. Hierin kun je de kool makkelijk 2 á 3 weken bewaren.

Er mee aan de slag

Savooiekool gesneden

Met savooiekool kun je alle kanten op. Je kunt hem traditioneel koken en op smaak brengen met zout en peper. Maar let er bij het koken wel op dat je hem niet te lang kookt. Hoe langer je hem kookt, des te sterker de koolsmaak wordt namelijk. Proef hem tussentijds om te bepalen welke gaarheid/smaak je lekker vindt. Je kunt deze groente heel goed combineren met andere groente zoals paprika, boontjes, mais peulvruchten, tomaat, maar ook met sterke smaakmakers zoals bijvoorbeeld balsamico of oosterse smaken.

Verder kun je natuurlijk deze kool prima roerbakken en wokken. Hij is namelijk ontzettend snel klaar op deze manier. Hier geld hoe kleiner je de kool snijdt, des te sneller hij gaart. Verder kun je hem prima gebruiken in ovenschotels en wokgerechten. Wij maakten er al de volgende gerechten mee waar je mee aan de slag kunt.

Recepten met Savooiekool

1 van 3

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Daniel De Leeuw zegt

    Opmerkelijk… het verschil tussen Hutsepot in NL = Stoemp in Vl en VLaamse Hutsepot is (of was?) juist het gebruik van voornamelijk Savooiekool buiten aardappels!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer