Savooiekool – Groene- of savooiekool is een van de mooiste koolsoorten. De diepgroene kleur van de buitenbladeren en de lichtgroene bladeren aan de binnenkant zijn een lust voor het oog. En dan die lichtgroene nerven in die donkere buitenbladeren. Een knap staaltje werk van moeder natuur. De bobbelige bladeren geven een sprekende textuur aan deze groente. We lichten deze groente daarom graag voor je uit en uiteraard vertellen wat je met deze heerlijke groente kunt maken.
Savooiekool en groene kool
Savooiekool en groene kool zijn dezelfde groente. De naam Savooie komt van de regio waar deze kool naar vernoemd is, de Savoye in Frankrijk. Een regio die tegen de Oostenrijkse en Italiaanse grens aan ligt vlak bij de Alpen. Het schijnt namelijk dat hij daar van oorsprong vandaan komt. In het oud Nederlands heette deze regio Savooie, daarom de naam. De naam groene kool spreekt eigen voor zichzelf, de mooie groene kleur van deze kool. Savooie kool heeft een sterkere koolsmaak dan zijn zus de witte kool, maar bevat net als de andere kolen veel vitamines, mineralen en vezels. Doordat het een wat stevige smaak heeft, krijg je het voordeel dat je er ook stevige smaken tegenover kunt zetten.
Verkrijgbaarheid & bewaren
Savooiekool is het hele jaar rond wel verkrijgbaar, maar van Hollandse bodem is hij van juni t/m maart te koop. Voor savooiekool moet je doorgaans wel even zoeken. Veel groenteboeren verkopen hem gelukkig wel en in een enkele supermarkt ligt hij ook. Toch valt het op dat de supermarktvariant vaak zonder de mooie groene bladeren wordt verkocht en toch wat slapper van blad is. Het devies is echt om eens bij de groenteman te kijken of op de markt. Koop een kool met stevige bladeren die mooi droog zijn. De bladeren moeten heel zijn en geen gele of bruine plekken bevatten.
Bewaar de kool op een koele plaats. Heb je een kelder dan is dat een prima plek. Anders is de groentelade van je koelkast een goed alternatief. Hierin kun je de kool makkelijk 2 á 3 weken bewaren.
Er mee aan de slag
Met savooiekool kun je alle kanten op. Je kunt hem traditioneel koken en op smaak brengen met zout en peper. Maar let er bij het koken wel op dat je hem niet te lang kookt. Hoe langer je hem kookt, des te sterker de koolsmaak wordt namelijk. Proef hem tussentijds om te bepalen welke gaarheid/smaak je lekker vindt. Je kunt deze groente heel goed combineren met andere groente zoals paprika, boontjes, mais peulvruchten, tomaat, maar ook met sterke smaakmakers zoals bijvoorbeeld balsamico of oosterse smaken.
Verder kun je natuurlijk deze kool prima roerbakken en wokken. Hij is namelijk ontzettend snel klaar op deze manier. Hier geldt hoe kleiner je de kool snijdt, des te sneller hij gaart. Verder kun je hem prima gebruiken in ovenschotels en wokgerechten. Wij maakten er al de volgende gerechten mee waar je mee aan de slag kunt.
Recepten met Groene kool
Savooiekool stamppot met kerrie en uien
Van savooiekool kun je een heerlijke stamppot maken. Savooiekool stamppot wordt heerlijk zacht als je de savooiekool stoomt.
Risotto met savooiekool en pompoen
Winters comfortfood, dat is deze risotto met savooiekool en pompoen. Met veel verse groenten, een groentebouillon en kaas natuurlijk.
Savooiekool met ossenhaaspuntjes in paprikasaus
Savooiekool met ossenhaaspuntjes is ideaal voor een weekeind, maar ook door de week met wat minder tijd is deze prima te doen.
Savooiekool uit de wok; makkelijk en snel
Deze savooiekool uit de wok zet je in 15 minuten op tafel. Door de oosterse smaakmakers geef je de kool een eigen smaak. Lekker bij rijst.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?
Opmerkelijk… het verschil tussen Hutsepot in NL = Stoemp in Vl en VLaamse Hutsepot is (of was?) juist het gebruik van voornamelijk Savooiekool buiten aardappels!