• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort

door Redactie
in Specials
0
1
Savooiekool

Savooiekool – Groene- of savooiekool is een van de mooiste koolsoorten. De diepgroene kleur van de buitenbladeren en de lichtgroene bladeren aan de binnenkant zijn een lust voor het oog. En dan die lichtgroene nerven in die donkere buitenbladeren. Een knap staaltje werk van moeder natuur. De bobbelige bladeren geven een sprekende textuur aan deze groente. We lichten deze groente daarom graag voor je uit en uiteraard vertellen wat je met deze heerlijke groente kunt maken.

Savooiekool en groene kool

Savooiekool en groene kool zijn dezelfde groente. De naam Savooie komt van de regio waar deze kool naar vernoemd is, de Savoye in Frankrijk. Een regio die tegen de Oostenrijkse en Italiaanse grens aan ligt vlak bij de Alpen. Het schijnt namelijk dat hij daar van oorsprong vandaan komt. In het oud Nederlands heette deze regio Savooie, daarom de naam. De naam groene kool spreekt eigen voor zichzelf, de mooie groene kleur van deze kool. Savooie kool heeft een sterkere koolsmaak dan zijn zus de witte kool, maar bevat net als de andere kolen veel vitamines, mineralen en vezels. Doordat het een wat stevige smaak heeft, krijg je het voordeel dat je er ook stevige smaken tegenover kunt zetten.

Savooiekool doorsnedeVerkrijgbaarheid & bewaren

Savooiekool is het hele jaar rond wel verkrijgbaar, maar van Hollandse bodem is hij van juni t/m maart te koop. Voor savooiekool moet je doorgaans wel even zoeken. Veel groenteboeren verkopen hem gelukkig wel en in een enkele supermarkt ligt hij ook. Toch valt het op dat de supermarktvariant vaak zonder de mooie groene bladeren wordt verkocht en toch wat slapper van blad is. Het devies is echt om eens bij de groenteman te kijken of op de markt. Koop een kool met stevige bladeren die mooi droog zijn. De bladeren moeten heel zijn en geen gele of bruine plekken bevatten.

Bewaar de kool op een koele plaats. Heb je een kelder dan is dat een prima plek. Anders is de groentelade van je koelkast een goed alternatief. Hierin kun je de kool makkelijk 2 á 3 weken bewaren.

Savooiekool gesneden

Er mee aan de slag

Met savooiekool kun je alle kanten op. Je kunt hem traditioneel koken en op smaak brengen met zout en peper. Maar let er bij het koken wel op dat je hem niet te lang kookt. Hoe langer je hem kookt, des te sterker de koolsmaak wordt namelijk. Proef hem tussentijds om te bepalen welke gaarheid/smaak je lekker vindt. Je kunt deze groente heel goed combineren met andere groente zoals paprika, boontjes, mais peulvruchten, tomaat, maar ook met sterke smaakmakers zoals bijvoorbeeld balsamico of oosterse smaken.

Verder kun je natuurlijk deze kool prima roerbakken en wokken. Hij is namelijk ontzettend snel klaar op deze manier. Hier geldt hoe kleiner je de kool snijdt, des te sneller hij gaart. Verder kun je hem prima gebruiken in ovenschotels en wokgerechten. Wij maakten er al de volgende gerechten mee waar je mee aan de slag kunt.

Recepten met Groene kool

Savooiekool stamppot met kerrie en uien en braadworst
Stamppot

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Van savooiekool kun je een heerlijke stamppot maken. Savooiekool stamppot wordt heerlijk zacht als je de savooiekool stoomt.

Risotto met savooiekool en pompoen
Rijstgerechten

Risotto met savooiekool en pompoen

Winters comfortfood, dat is deze risotto met savooiekool en pompoen. Met veel verse groenten, een groentebouillon en kaas natuurlijk.

Savooiekool met Ossenhaaspuntjes
Hoofdgerecht

Savooiekool met ossenhaaspuntjes in paprikasaus

Savooiekool met ossenhaaspuntjes is ideaal voor een weekeind, maar ook door de week met wat minder tijd is deze prima te doen.

Savooiekool uit de wok op tafel
Bijgerecht

Savooiekool uit de wok; makkelijk en snel

Deze savooiekool uit de wok zet je in 15 minuten op tafel. Door de oosterse smaakmakers geef je de kool een eigen smaak. Lekker bij rijst.

Vorige Volgende
Kool

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?

DeelPin102Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

limoen
Specials

Limoen, Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

Grapefruit of pompelmoes; Hoe zit het nu precies?
Specials

Grapefruit of pompelmoes; Hoe zit het nu precies?

Spaghetti met boerenkool; Simpel superfood
Specials

Boerenkool; Van klassieke naar modernere recepten

Spruitjes recepten
Specials

Spruitjes recepten; Zet het seizoen op tafel

sinaasappel - citrus - recept - recepten
Specials

Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap

rode kool
Specials

Rode kool: een kleurrijke groente met veel mogelijkheden

Witte kool
Specials

Witte kool; veelzijdig en budgetvriendelijk

Citroen
Specials

Citroen; een veelzijdige supervrucht

Reacties 1

  1. Daniel De Leeuw says:
    5 jaar geleden

    Opmerkelijk… het verschil tussen Hutsepot in NL = Stoemp in Vl en VLaamse Hutsepot is (of was?) juist het gebruik van voornamelijk Savooiekool buiten aardappels!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen