• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort

Met handige tips en de lekkerste recepten

Redactie door Redactie
in Specials
0
Savooiekool

Savooiekool – Groene kool of savooiekool is een van de mooiste koolsoorten. De diepgroene kleur van de buitenbladeren en de lichtgroene bladeren aan de binnenkant zijn een lust voor het oog. En dan die lichtgroene nerven in die donkere buitenbladeren. Een knap staaltje werk van Moeder Natuur. De bobbelige bladeren geven een sprekende textuur aan de groente. We lichten de kool daarom graag voor je uit en uiteraard vertellen wat je met die heerlijke groente kunt maken.

Savooiekool en groene kool

Savooiekool en groene kool zijn dezelfde groente. De naam Savooie komt van de regio waar de kool naar vernoemd is, de Savoye in Frankrijk. Een regio die tegen de Oostenrijkse en Italiaanse grens aan ligt, vlak bij de Alpen. Het schijnt namelijk dat hij daar van oorsprong vandaan komt. In het oud Nederlands heette die regio Savooie, daarom de naam. De naam groene kool spreekt eigen voor zichzelf, de mooie groene kleur van de kool. Savooie kool heeft een sterkere koolsmaak dan zijn zus, de witte kool, maar er zitten, net als in de andere kolen, veel vitamines, mineralen en vezels in. Doordat de kool een wat stevige smaak heeft, krijg je het voordeel dat je er ook stevige smaken tegenover kunt zetten.

Savooiekool doorsnedeVerkrijgbaarheid en bewaren

Savooiekool is het hele jaar rond wel verkrijgbaar, maar van Hollandse bodem is hij van juni tot en met maart te koop. Voor savooiekool moet je doorgaans wel even zoeken. Veel groenteboeren verkopen hem gelukkig wel en in een enkele supermarkt ligt hij ook. Toch valt het op dat de supermarktvariant vaak zonder de mooie groene bladeren wordt verkocht en toch wat slapper van blad is. Het devies is echt om eens bij de groenteman te kijken of op de markt. Koop een kool met stevige bladeren, die mooi droog zijn. De bladeren moeten heel zijn en geen gele of bruine plekken bevatten.

Bewaar de kool op een koele plaats. Heb je een kelder dan is dat een prima plek. Anders is de groentelade van je koelkast een goed alternatief. Hierin kun je de kool makkelijk 2 à 3 weken bewaren.

Savooiekool gesneden

Aan de slag met savooiekool

Met savooiekool kun je alle kanten op. Je kunt hem traditioneel koken en op smaak brengen met zout en peper. Maar let er bij het koken wel op dat je hem niet te lang kookt. Hoe langer je hem kookt, des te sterker de koolsmaak wordt namelijk. Proef hem tussentijds om te bepalen welke gaarheid/smaak je lekker vindt. Je kunt de groente heel goed combineren met andere groente, zoals paprika, boontjes, maïs, peulvruchten, tomaat, maar ook met sterke smaakmakers zoals balsamico of oosterse smaken.

Verder kun je de kool natuurlijk prima roerbakken en wokken. Hij is namelijk ontzettend snel klaar op die manier. Hier geldt hoe kleiner je de kool snijdt, des te sneller hij gaart. Verder kun je hem prima gebruiken in ovenschotels en wokgerechten. Wij maakten er de volgende gerechten al mee, waar je mee aan de slag kunt.

Recepten met Groene kool

Gebakken groene kool
Bijgerecht

Gebakken groene kool met kikkererwten

Savooiekool of groene kool kun je gewoon koken. Maar als je kool bakt, krijgt hij meer smaak. Proef gebakken groene kool met kikkererwten!

Savooiekool met een saus van Edammer kaas
Bijgerecht

Savooiekool met een saus van Edammer kaas

Soms gaat er niets boven eenvoud. Savooiekool met kaassaus, aardappelen en varkensvlees is dan een geweldig lekkere maaltijd.

Vlaamse hutsepot
Stoofschotel

Vlaamse hutsepot; een stoofpot die je met trots serveert

Vlaamse hutsepot is een traditionele winterse klassieker. Een smaakvolle, hartige stoofpot met wintergroenten en een stevig stukje vlees.

Stamppot groene kool met oude Goudse
Stamppot

Stamppot groene kool met oude Goudse kaas

Een vegetarische stamppot, met een andere groente? Maak een stamppot groene kool met oude Goudse kaas. Die ga je vaker maken!

Gegratineerde ovenschotel met groene kool
Ovenschotels

Gegratineerde ovenschotel met groene kool

Koop nog eens groene kool en maak een zalige gegratineerde ovenschotel met groene kool. De geur alleen al doet je watertanden.

Groene kool uit de wok
Bijgerecht

Groene kool uit de wok

Kool hoeft niet speciaal gekookt te worden, roerbakken is zeker zo lekker en veel sneller klaar. Maak eens groene kool uit de wok!

Savooiekool stamppot met kerrie en uien en braadworst
Stamppot

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Van savooiekool kun je een heerlijke stamppot maken. Savooiekool stamppot wordt heerlijk zacht als je de savooiekool stoomt.

Groene koolstamppot met spek
Stamppot

Groene koolstamppot met spek

Groene kool of savooiekool is een wat ondergewaardeerde groente. Jammer, want het erg lekker, en zeker in een groene koolstamppot met spek!

Risotto met savooiekool en pompoen
Rijstgerechten

Risotto met savooiekool en pompoen

Winters comfortfood, dat is deze risotto met savooiekool en pompoen. Met veel verse groenten, een groentebouillon en kaas natuurlijk.

Groene koolpakketjes met schol
Visgerechten

Groene koolpakketjes met schol

Ontdek een heerlijk recept voor groene koolpakketjes met schol. Geniet van de combinatie van zachte groene kool en smaakvolle vis.

Savooiekool met Ossenhaaspuntjes
Hoofdgerecht

Savooiekool met ossenhaaspuntjes in paprikasaus

Savooiekool met ossenhaaspuntjes is ideaal voor een weekeind, maar ook door de week met wat minder tijd is deze prima te doen.

Groene kool met krokante korst
Bijgerecht

Groene kool met krokante korst

Deze groene kool met krokante korst is een heerlijke gegratineerde ovenschotel met groene kool - ook savooiekool genaamd - in de hoofdrol.

Vorige Volgende
Kool

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?

Tags: GroenteWinter
DeelPin147VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 3

  1. Cornelis van der kraan says:
    2 jaar geleden

    Vergeten groente er is ook gele savooiekool vandaar

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Bedoel je Bloemendaalse kool Cornelis?

      Beantwoorden
  2. Daniel De Leeuw says:
    6 jaar geleden

    Opmerkelijk… het verschil tussen Hutsepot in NL = Stoemp in Vl en VLaamse Hutsepot is (of was?) juist het gebruik van voornamelijk Savooiekool buiten aardappels!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief