• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort

door Redactie
in Specials
0
1
Savooiekool

Savooiekool – Groene- of savooiekool is een van de mooiste koolsoorten. De diepgroene kleur van de buitenbladeren en de lichtgroene bladeren aan de binnenkant zijn een lust voor het oog. En dan die lichtgroene nerven in die donkere buitenbladeren. Een knap staaltje werk van moeder natuur. De bobbelige bladeren geven een sprekende textuur aan deze groente. We lichten deze groente daarom graag voor je uit en uiteraard vertellen wat je met deze heerlijke groente kunt maken.

Savooiekool en groene kool

Savooiekool en groene kool zijn dezelfde groente. De naam Savooie komt van de regio waar deze kool naar vernoemd is, de Savoye in Frankrijk. Een regio die tegen de Oostenrijkse en Italiaanse grens aan ligt vlak bij de Alpen. Het schijnt namelijk dat hij daar van oorsprong vandaan komt. In het oud Nederlands heette deze regio Savooie, daarom de naam. De naam groene kool spreekt eigen voor zichzelf, de mooie groene kleur van deze kool. Savooie kool heeft een sterkere koolsmaak dan zijn zus de witte kool, maar bevat net als de andere kolen veel vitamines, mineralen en vezels. Doordat het een wat stevige smaak heeft, krijg je het voordeel dat je er ook stevige smaken tegenover kunt zetten.

Savooiekool doorsnedeVerkrijgbaarheid & bewaren

Savooiekool is het hele jaar rond wel verkrijgbaar, maar van Hollandse bodem is hij van juni t/m maart te koop. Voor savooiekool moet je doorgaans wel even zoeken. Veel groenteboeren verkopen hem gelukkig wel en in een enkele supermarkt ligt hij ook. Toch valt het op dat de supermarktvariant vaak zonder de mooie groene bladeren wordt verkocht en toch wat slapper van blad is. Het devies is echt om eens bij de groenteman te kijken of op de markt. Koop een kool met stevige bladeren die mooi droog zijn. De bladeren moeten heel zijn en geen gele of bruine plekken bevatten.

Bewaar de kool op een koele plaats. Heb je een kelder dan is dat een prima plek. Anders is de groentelade van je koelkast een goed alternatief. Hierin kun je de kool makkelijk 2 á 3 weken bewaren.

Savooiekool gesneden

Er mee aan de slag

Met savooiekool kun je alle kanten op. Je kunt hem traditioneel koken en op smaak brengen met zout en peper. Maar let er bij het koken wel op dat je hem niet te lang kookt. Hoe langer je hem kookt, des te sterker de koolsmaak wordt namelijk. Proef hem tussentijds om te bepalen welke gaarheid/smaak je lekker vindt. Je kunt deze groente heel goed combineren met andere groente zoals paprika, boontjes, mais peulvruchten, tomaat, maar ook met sterke smaakmakers zoals bijvoorbeeld balsamico of oosterse smaken.

Verder kun je natuurlijk deze kool prima roerbakken en wokken. Hij is namelijk ontzettend snel klaar op deze manier. Hier geldt hoe kleiner je de kool snijdt, des te sneller hij gaart. Verder kun je hem prima gebruiken in ovenschotels en wokgerechten. Wij maakten er al de volgende gerechten mee waar je mee aan de slag kunt.

Recepten met Groene kool

Savooiekool stamppot met kerrie en uien en braadworst
Stamppot

Savooiekool stamppot met kerrie en uien

Van savooiekool kun je een heerlijke stamppot maken. Savooiekool stamppot wordt heerlijk zacht als je de savooiekool stoomt.

Risotto met savooiekool en pompoen
Rijstgerechten

Risotto met savooiekool en pompoen

Winters comfortfood, dat is deze risotto met savooiekool en pompoen. Met veel verse groenten, een groentebouillon en kaas natuurlijk.

colcannon
Stamppot

Colcannon; Ierse stamppot met kool en boterjus

Colcannon is een smakelijke Ierse stamppot met kool, (bos)ui en peterselie, die je traditioneel eet met gesmolten boter op Halloween.

Groene kool met krokante korst
Bijgerecht

Groene kool met krokante korst

Deze groene kool met krokante korst is een heerlijke gegratineerde ovenschotel met groene kool - ook savooiekool genaamd - in de hoofdrol.

Vorige Volgende
Kool

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?

Tags: Winter
DeelPin100Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Reacties 1

  1. Daniel De Leeuw says:
    4 jaar geleden

    Opmerkelijk… het verschil tussen Hutsepot in NL = Stoemp in Vl en VLaamse Hutsepot is (of was?) juist het gebruik van voornamelijk Savooiekool buiten aardappels!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen