Schaaldieren – Kreeften, garnalen, krabben en langoustines, je ziet ze terug in recepten van de meeste wereldkeukens. Schaaldieren vormen al eeuwenlang een onderdeel van het menselijke dieet. Dat is niet zo vreemd, want ze zijn naast erg lekker, en ook nog eens gezond. Daarnaast zijn die zeevruchten ook nog eens heel veelzijdig door hun unieke smaken en texturen. Wat is het verschil tussen kreeften en garnalen? En wat zijn langoustines dan? Wat is de lekkerste krab? En wat kun je allemaal doen met die schaaldieren? Lees hier alles over de lekkerste delicatessen die de zee te bieden heeft. En natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten om zelf met schaaldieren in de keuken aan de slag te gaan.
Wat zijn schaaldieren?
Schaaldieren horen tot de grotere groep van ongewervelde dieren, die meestal voorkomen in de zee. Er bestaan echter ook zoetwatersoorten en soorten die op het land voorkomen. Schaaldieren hebben een opvallend kenmerk, namelijk hun harde exoskelet. Dit pantser, de schaal, beschermt hen tegen roofdieren en fysieke schade. In dit artikel gaat het over de eetbare soorten. En die zijn niet alleen geliefd vanwege hun heerlijke smaak, maar ook vanwege hun voedingswaarde. Schaaldieren zijn een goede bron van vitamines en mineralen.
Zo worden schaaldieren gegeten
Op de vismarkt of in de viswinkel zie je heel veel verschillende schaaldieren liggen. De een ziet er in jouw ogen misschien nog enger uit dan de ander. En wat kun je er dan mee? Hoe eet je ze? Schaaldieren kunnen op verschillende manieren worden klaargemaakt. Je kunt ze natuurlijk gewoon koken in water of bouillon, maar je kunt schaaldieren ook grillen, bakken, wokken of frituren. In de Mediterrane keuken zie je vooral eenvoudige bereidingen als grillen, met toevoeging van olijfolie, knoflook en citroen, terwijl diezelfde schaaldieren in de Oosterse keuken worden verwerkt in sushi, soep en roerbakgerechten. Overigens werden schaaldieren, en vooral kreeft, vroeger beschouwd als armeluisvoedsel. Tegenwoordig is diezelfde kreeft een symbool van luxe en verfijning.
Garnalen in allerlei soorten en maten
Eetbare garnalen bestaan er in meer dan driehonderd soorten en maten. Variërend van de kleine grijsbruine Hollandse garnaal, die in België de grijze garnaal wordt genoemd, tot de enorme exemplaren, die afkomstig zijn uit tropische wateren. Veel soorten garnalen komen voor in zee of oceaan, maar er bestaan ook zoetwatergarnalen. Behalve dat garnalen in het wild gevangen worden, worden er ook garnalen gekweekt. Met al die garnalen kun je heerlijke gerechten maken. Hieronder vind je een artikel waar de lekkerste recepten en de handigste tips met die veelzijdige schaaldieren in te vinden zijn.
Garnalen; de lekkerste tips & recepten
Garnalen, de vele soorten en maten maken het kiezen niet altijd even makkelijk. Wij hebben de belangrijkste feiten op een rijtje gezet!
Kreeft
Kreeften zijn er, net als garnalen, in allerlei soorten en maten. Van de langoustine, tot de Amerikaanse kreeft en de Europese kreeft, die wel 4 kilo kunnen wegen en een halve meter lang kunnen zijn. Kreeft komt natuurlijk voor in de zee en de oceaan, maar wist je dat er ook rivierkreeft bestaat? Kreeft wordt vaak als een luxe delicatesse beschouwd en is meestal vrij prijzig. In Nederland wordt ook op die schaaldieren gevist, en wel in de Oosterschelde. Die Oosterschelde kreeften hebben een bijzondere, donkerblauwe, soms bijna zwarte kleur. Ze hebben een uniek DNA-profiel, en komen nergens anders voor dan in de Oosterschelde. De kreeften worden duurzaam gevangen. Dat wil zeggen dat er een Oosterschelde kreeften seizoen is. Dat seizoen loopt van 31 maart tot en met 15 juli.
Heb je zin gekregen om eens zelf kreeft klaar te maken, neem dan eens een kijkje bij de recepten. Je vindt er een selectie heel gevarieerde recepten om kreeft klaar te maken.
Oosterscheldekreeft seizoen; culinair genieten
Het Oosterscheldekreeft seizoen is eind maart weer begonnen. Dat wordt thuis genieten met een grote G. Ontdek deze info & recepten.
Langoustines zijn géén garnalen!
Langoustines zijn schaaldieren die vaak worden verward met gamba’s. Ze zien er uit als grote, tropische garnalen. Maar als je goed naar die langoustines kijkt, zie je dat die, in tegenstelling tot grote garnalen, scharen hebben. Dat maakt dat ze niet bij de garnalen horen, maar bij de zeekreeften. Langoustines worden dan ook wel Noorse kreeft genoemd. Ook de smaak is anders dan de smaak van garnalen. Die langoustines zien er wat eng uit met die scharen. Maar je kunt er wel heerlijk mee koken, dus als je ze tegenkomt, koop er dan eens wat en duik er de keuken mee in. Ga jij ze gegratineerd uit de oven serveren? Of leg je ze liever op de barbecue? Je kunt ze ook in een pastaschotel verwerken. Kijk eens bij de recepten, je kunt de leukste dingen doen met langoustines.
Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!
Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!
Krab; een bijzondere delicatesse
Krabben komen over de hele wereld voor in verschillende soorten. Van de enorme koningskrab, die een spanwijdte van wel twee meter kunnen halen tot de Noordzeekrab, ook wel bruine krab genoemd. Als je van schaaldieren houdt, heb je ongetwijfeld wel eens krab gegeten. Maar heb je ook wel eens verse krab gegeten? Het is vast geen verrassing als je hoort dat dat wel iets anders is dan krab uit blik. En misschien heb je wel eens gehoord van surimi. Je ziet het ook wel in de ingrediëntenlijst staan van een kant-en-klaar gekochte krabsalade. Maar wat is dat dan? Zijn het krabben of is het toch iets anders? Waar moet je opletten als je verse krab gaat kopen? Waarom zou je een hele krab moeten kopen en geen krabbenpoten? En hoe maak je zo’n verse krab eigenlijk klaar? Alles wat je moet weten over krab vindt je in onderstaand artikel over dit schaaldieren. Heb je inspiratie nodig om te gaan koken met krab? Maak dan eens een echte, verse krabsalade. Ook het recept om die zelf te maken vind je in dat artikel.
Krab; een bijzondere delicatesse!
Heb je wel eens verse krab gegeten? Een krabcocktail of een salade met verse krab is heerlijk. Echt anders dan krabvlees uit blik!
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!