Schelpdieren – Mosselen, oesters, kokkels en coquilles, het zijn allemaal heel veelzijdige en gewaardeerde lekkernijen die de oceaan ons biedt. Door de eeuwen heen hebben de zeevruchten hun plaats ingenomen in de keukens van heel veel verschillende eetculturen. Zowel in de Noord-Europese, de Mediterrane, als in de Aziatische keukens zie je schelpdieren opduiken, elk met hun eigen recepten en manieren om ze klaar te maken.
Wat zijn schelpdieren?
Een schelpdier is een waterdier dat leeft in een schelp. Dat kan in zee zijn, maar er zijn ook schelpdieren die in zoet water leven. Die schelp is meestal hard, tot heel hard. Denk maar aan hoe lastig het kan zijn om een oester open te krijgen. Schelpdieren vallen onder de weekdieren. Ze zijn onderverdeeld in tweekleppige weekdieren, zeeslakken en schelpen.
Zo worden schelpdieren gegeten
Je kunt schelpdieren op verschillende manieren klaarmaken. Vaak worden ze gekookt, en soms gegrild of gefrituurd. Er zijn ook schelpdieren die rauw gegeten kunnen worden. Hierbij denk je vast direct aan oesters, maar weet je dat mosselen en coquilles ook rauw gegeten kunnen worden? Er zit een klein risico aan het eten van rauwe schelpdieren. Heel soms komt het voor dat er in een schelpdier het norovirus voorkomt. Daar kun je flink ziek van worden. Je serveert dus beter geen rauwe schelpdieren aan mensen uit kwetsbare groepen als ouderen, zwangere vrouwen en heel jonge kinderen.
Oesters
Die grote, grijze schelpen worden ook wel de koningin onder de schelpdieren genoemd. Vind jij oesters een feestje op een bordje? Of ren je hard weg bij het idee om levende schelpdieren te eten? Toch hebben de oesters heel veel fans. Een grote schaal oesters heeft natuurlijk ook wel iets heel feestelijks en luxe. Zeker als ze ook nog eens geserveerd worden met champagne. Overigens is het niet zo dat je die oesters alleen rauw kunt eten. Stomen of gratineren is ook een manier om de ziltig smakende schelpdieren klaar te maken. Misschien maakt dat de stap ze toch eens te proberen een beetje kleiner. Daarnaast horen oesters ook deel uit te maken van een plateau Fruits de Mer.
Weet je dat er ook in Nederland oesters worden geteeld? Zelfs wel twee verschillende soorten. Hieronder lees je alles over de Zeeuwse creuse en de Zeeuwse platte oester. Ook vind je tips om de schelpen te openen, hoe je ze eet en hoe je ze klaarmaakt. Met die informatie durf je het vast aan om thuis eens oesters op tafel te zetten.
Natuurlijk krijg je ook een aantal heerlijke recepten met oesters, waaronder gegratineerde oesters, de klassieke Rockefeller oesters en een recept voor rauwe oesters met een heerlijke dressing.
Oesters; een feestelijk hapje!
De liefhebbers vinden ze een feestje, anderen gruwelen er van en durven ze niet eens te eten, oesters. De koningin onder de schelpdieren!
Mosselen
Ook mosselen worden in ons eigen Zeeland volop geteeld. Het zijn dan ook ongetwijfeld de meest gegeten schelpdieren in Nederland. Je kunt de liefhebbers niet blijer maken dan door een grote pan dampende mosselen op tafel te zetten. Geserveerd met friet of lekker vers stokbrood, een frisse salade en wat bijpassende sausjes maak je er een geweldige en gezellige maaltijd van. Een goede fles wij of een biertje erbij en het mosselfeestje is compleet.
Je kunt mosselen op verschillende manieren klaarmaken. Meestal worden ze gekookt in wat witte wijn, bier of een visbouillon. Maar at je al eens gefrituurde mosselen? In de mossel-special vind je niet alleen een basisrecept, maar ook de nodige andere recepten met mosselen. Verder natuurlijk de nodige tips over het klaarmaken.
Wil je meer weten over de schelpdieren? Lees dan ook vooral de verhalen over het bezoek aan een mosselkweker, een bezoek aan de enige mosselveiling ter wereld en een ontdekkingstocht in Frankrijk. Als je dat allemaal hebt gelezen spring je mogelijk direct op de fiets om een paar kilo van die heerlijke mosselen te kopen en vanavond nog dat mosselfeestje te organiseren.
Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Hier vind je veel recepten.
Kokkels
De mosselen en de oesters zijn de schelpdieren die in Nederland het meest gegeten worden. En eigenlijk is dat best vreemd. In onze eigen Waddenzee komen namelijk heel veel kokkels voor. En laat dat nu een echte delicatesse zijn. Kokkels zijn een echte Hollandse specialiteit. Dat maakt het dan ook wel wat vreemd dat het grootste deel van de kokkelvangst wordt geëxporteerd naar Zuid-Europa. Voornamelijk naar Spanje, waar ze in de paella verdwijnen.
Eigenlijk is het te gek voor woorden dat er in Nederland niet meer kokkels gegeten worden. Ze zijn makkelijk klaar te maken op dezelfde manier als mosselen. Je kunt ze ook op dezelfde manier serveren. Maar bedenk ook dat je een Hollandse variant van de Italiaanse spaghetti vongole kunt maken met kokkels. Of leg ze eens op een pizza frutti di mare. Alleen dat zijn al een reden om eens een netje kokkels te kopen.
Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!
We eten wel veel mosselen in Nederland. Maar heb je al eens kokkels geproefd? Een delicatesse! Lekker uit onze eigen Waddenzee!
Coquilles
Dit schelpdier is bekend onder heel veel verschillende namen. De coquille wordt in het Nederlands ook wel Jakobsmantel of Sint-jakobsschelp genoemd. Op een menukaart staan ze meestal als Coquilles Saint Jacques of scallops.
Je kunt de schelpdieren op veel verschillende manieren klaarmaken en je kunt ze zelfs rauw eten. Volgens de liefhebbers moet je er geen gekke dingen mee doen om de pure smaak van de coquille te behouden. Natuurlijk hoort ook de prachtige Sint-jakobsschelp deel uit te maken van een plateau Fruits de Mer. Toch kun je nog veel meer met de coquille doen. Kijk maar eens bij de recepten voor inspiratie.
Coquilles; de Sint Jacobsschelp op je bord
De prachtige Sint-jakobsschelpen, oftewel coquilles, bevatten heerlijk, zacht en verfijnd vlees. En ze zijn niet moeilijk zelf te bereiden!
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!