- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

5 keer schepsalade voor op brood

5 keer schepsalade voor op brood – Schepsalades worden ze vaak genoemd. De naam is ontstaan omdat de slager grote schalen met deze salades in zijn vitrine had staan en er dan voor de klant een kleine hoeveelheid uit schepte en in een kleiner bakje verkocht.


Schepsalade gewoon zelf maken

Tegenwoordig staat ook de supermarkt vol met deze bakjes schepsalade, maar voor een echt lekkere salade hoeft u helemaal niet naar de supermarkt; met een aantal verse ingrediënten maakt u zelf de meest heerlijke schepsalades. Hieronder alvast de recepten van een aantal klassieke schepsalades die heerlijk zullen smaken op een broodje, maar ook lekker zijn bij de borrel op een stukje stokbrood of toast.

Veel van de salades zijn op basis van mayonaise, in dit artikel[1] leest u hoe u zelf mayonaise maakt.

Voor alle salades geldt dat ze het best op smaak komen als u ze na het bereiden zo’n 4 uur in de koelkast plaatst, zo kunnen alle smaken zich goed met elkaar vermengen.

[2]Kip-kerrie salade

Kook de kipfilet in ongeveer 15 minuten gaar. Laat deze afkoelen en snijd of pluk hem vervolgens in kleine stukken. Meng de mayonaise met de kerrie en kurkuma.

Roer het geheel goed door. Voeg als laatste de kipfilet en de bieslook toe.

Variatietip: voeg naar smaak stukjes klein gesneden ananas, perzik of abrikoos toe.

Ham-prei salade

Snijd de prei in kleine ringen en spoel deze om onder koud water. Laat de preiringetjes goed uitlekken. Meng de mayonaise, de creme fraiche en de mosterd tot een sausjes. Voeg de hamreepjes toe en als laatste de prei. Schep het geheel goed door elkaar.

Variatietip: voeg een fijn gesneden rood pepertje toe voor een klein beetje pit

Garnalensalade

Klop de slagroom stijf. Meng de mayonaise en de slagroom. Knijp de knoflook hierboven uit en meng het samen met de peterselie door het sausje. Schep als laatste de garnalen erdoor.

Sellerie salade

Maak de knolsnelderij schoon en rasp met een grove rasp kleine reepjes. Maak van de mayonaise en de karnemelk een sausjes en schep hier de knolselderij doorheen. Knijp als laatste de citroen uit boven de salade en schep nog even flink om.

Variatietip: voeg wat geraspte wortel en rozijnen toe

[3]Ei-bacon salade

Kook de eieren 8 minuten. Bak de bacon op een laag vuur, keer regelmatig om. Zodra de bacon knapperig is is hij klaar voor gebruik. Laat alles goed afkoelen. Snijd het ei en de bacon in stukjes. Meng de mayonaise, de kerrie en de griekse yoghurt tot een sausje. Schep hier de eieren en de bacon door.

Vers gemaakte schepsalade is 2 à 3 dagen in de koelkast houdbaar.

Links in dit recept:
  1. dit artikel: http://lekkertafelen.nl/kookschool/mayonaise-zelf-maken/
  2. [Image]: http://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2014/08/schepsalade-1.jpg
  3. [Image]: http://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2014/08/schepsalade-5.jpg