- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Schnitzels zelf paneren; met stap-voor-stap uitleg

Schnitzels zelf paneren met stap-voor-stap uitleg – Lekker schnitzel, hoor ik je zeggen. Mag ik raden? Je denkt aan prachtige gepaneerd vlees van de slager om de hoek. Beantwoord je dit met ja, dan moet je zeker verder lezen. Beantwoord je dit met nee, dan moet je ook even verder lezen, want hierover valt altijd nog van alles te ontdekken. Zelf je schnitzel paneren is een klusje van hooguit 10 minuten maar het geeft je wel de kans je eigen stukje vlees te kiezen. Ga je voor kip, kalf of toch varken, de keus is helemaal aan jou.

Varken, kip, kalkoen of toch kalf ?

De meest bekende schnitzel is wel die van varkensvlees, maar ook kip, kalkoen of kalfsvlees kan heel goed. Kalfsvlees is vaak wat duurder maar wel iets malser dan bijvoorbeeld varkensvlees. Een schnitzel bevat over het algemeen maar weinig vet en moet daarom ook maar kort gebakken worden anders wordt hij snel te droog.

Paneermeel

In de stap voor stap instructie wordt paneermeel genoemd, echter voor het paneren van de schnitzels kun je kiezen voor kant en klaar paneermeel, panko (Japans broodkruim), beschuit of voor brood. Neem een paar oude boterhammen, doe deze even in de blender om het goed fijn te krijgen, bevroren brood kun je overigens ook prima gebruiken.


Schnitzels zelf paneren

stap voor stap

De basis ingrediënten voor het paneren van je schnitzel zijn als volgt:

 

Leg het vlees tussen 2 stukjes huishoudfolie en sla het vlees met de vleeshamer tot ongeveer 4mm dikte.

Bestrooi de schnitzel met wat peper en zout en haal dan beide kanten even door de bloem. Overtollig bloem er weer afkloppen.

Roer het ei en de melk of slagroom met een vork goed door elkaar. De toevoeging van melk of slagroom zorgt ervoor dat het eigeel en eiwit beter met elkaar mengen.

 

Haal de schnitzel nu door het geklopte ei. Zorg dat de schnitzel helemaal met het ei bedekt is anders zal het paneermeel niet blijven plakken.

Haal de schnitzel met beide kanten door het paneermeel. Het paneermeel eventueel lichtjes aandrukken.

Verhit in een pan een flinke laag olie. Laat de schnitzel in de olie zakken en bak hem al bewegend aan beide kanten mooi goudbruin.

Schnitzels moet je niet bakken maar frituren

Schnitzel bakken we meestal in een koekenpan of grillpan. Een goede schnitzel bak je echter in een hapjespan met een combinatie van olie en boter. Neem het liefst arachide olie in combinatie met een bakboter. Zo ontstaat hele hete olie om in te frituren. Nee, niet een lullig scheutje in de pan, maar gewoon een 4 centimeter olie. Schnitzels moet je namelijk niet bakken, maar frituren. Dit zorgt er ook voor dat de paneerlaag een mooie structuur krijgt, maar zich toch niet hecht aan het vlees. Bij een goede schnitzel kun je een mes tussen het vlees en de paneerlaag steken zonder dat de paneerlaag breekt.

Een aantal varianten op een rij:

[1]
Zigeunerschnitzel[2]

[3]

Cordon bleu[4]

[5]

Jägerschnitzel[6]

De Wiener Schnitzel is een gepaneerde kalfs- of varkensschnitzel. Om deze te paneren wordt deze eerst door de bloem, dan door ei (verdund met wat melk) en vervolgens door broodkruim of paneermeel gehaald. Traditioneel wordt de wiener schnitzel geserveerd met een schijfje of partje citroen [1].

De Kaasschnitzel is een schnitzel, bedekt met gesmolten kaas. Hiervoor kun je zowel de kip- of kalkoenschnitzel als de varkens- en kalfsschnitzel gebruiken.

De Peper-Roomschnitzel kan ook met kip-, kalkoen-, varkens- of kalfsvlees gemaakt worden. Deze schnitzel wordt dan geserveerd met een peper roomsaus.

De Holsteiner schnitzel is een schnitzel, overgoten met gebakken ei, ui en kappertjes. Weer zijn alle vleessoorten mogelijk en dit is een Berlijnse specialiteit.

De Parijse Schnitzel is een versoberde wiener schnitzel. Deze wordt niet gepaneerd, maar wel door bloem en ei gehaald om ze vervolgens mooi bruin te bakken.

 

Knoflookschnitzel met een warme knoflooksaus

Edelweis schnitzel met satésaus en ananas

Tiroler schnitzel met champignons en kaas

Kufsteiner schnitzel met ham, kaas en ui

Schnitzel Alpe d’Huez met camembert en zoete cranberrysaus

Beierse schnitzel met ham, ananas en kaas

Barneveldse schnitzel met spek, ei en kruidenkaas

Salzburger schnitzel met champignons, ham en tomaat

Boeren schnitzel met champignons en ui

Alpenschnitzel met kaas, ui en tomaat

 

 

 

Links in dit artikel:
  1. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/zigeunerschnitzel/
  2. Zigeunerschnitzel: https://lekkertafelen.nl/recepten/zigeunerschnitzel/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/cordon-bleu-maken/
  4. Cordon bleu: https://lekkertafelen.nl/recepten/cordon-bleu-maken/
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/jagerschnitzel/
  6. Jägerschnitzel: https://lekkertafelen.nl/recepten/jagerschnitzel/